Skocz do zawartości
IGNORED

LCD GRUNDIG VISION czy Vision II

Jupiter

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnosnie LCD GRUNDIG seria VISION 26

-mojej żonie badzo sie podobał więc jest sznsa posiadania LCD już wdomu :)

-jak wypadają na tle konkournecji w podobnym przedziale cenowym w MM model VISION za 4000 PLN a wersja VISION II o tysiąc więcej .Jakie mają naprwde parametry w sklepie podają kontrast 700 janość 450.Sygnał na jakim będzie pracował to kablówka UPC - oraz bardzo często filmy DVD myślę żę tu nie powinno być dużych problemów z obrazem i powinien minie zdowolić.

https://www.audiostereo.pl/topic/24593-lcd-grundig-vision-czy-vision-ii/

Zwykły Vision to bardzo przeciętne (czyli słabe) LCD, nie dałbym nawet 400 złotych, natomiast Vision II to zupełnie inna bajka. Już pomijam wygląd zewnętrzny (jest nie-sa-mo-wi-ty) ale... JAK TO GRA... :)

Pierwsze LCD które widziałem w życiu nie wzbudzające obrzydzenia swoim obrazem. Mówię o zwykłym obrazie z anteny, bo nie sztuka zasilić LCD spreparowanym sygnałem z komputera i niezdrowo się podniecać, jak to pięknie chodzi. Problem zaczyna się po wydaniu kilku tysiaków i rozpakowaniu LCD w domu. Polski sygnał z kablówy nie zachwyca jakością i... zaczyna się plucie w brodę! :(

Tymczasem Vision II odbiera przeciętny sygnał (jakiś niemiecki program sportowy z satelity rozprowadzany zwyczajnym kablem antenowym) na poziomie niemal CRT a to już w moich ustach duży komplement! :)

Szczerze polecam jeśli już KONIECZNIE MUSISZ mieć LCD to właśnie ten jest najlepszym obecnie na rynku wyborem. Obok stały LCD Sharpy, Samsungi, LG, Sony, Philipsy.... mogły się schować! Różnica klasy.

Jedyna wada Vision II to płyta z plexi przed ekranem. Zaoszczędzono na warstwie antyrefleksyjnej i okrutnie odbija światło! :)

Ale telewizorek prima sort! Nigdy nie przypuszczałem że kiedykolwiek powiem tak o LCD... Czy nie uważasz jednak że 26 cali to za mało na "główny" TV? To raczej do dziecka albo do sypialni...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

z tego co widzę to wzornictow jest ogólnie przyjęte za jedno z lepszych natomiast paramety nto dosyć słabe czas reakcji w modelu 26" to UWAGA 22 ms to straszne w 32 " to 16 ms też bez rewelacji .

Więc raczej to sie nadaje do ogladnia obrad sejmu.

Jakie więc "ładne " LCD poleca Forum w przedziale cenowym 4000-5000 PLN

Oglądałem na nim sport - skoki wiec dość dynamiczny pokaz i jakoś nie zaobserwowałem smużenia a na wszelkie wady LCD jestem cięty jak cholera... :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

a jak wypada konkurencja która sprawdza się w "zwykłym " użytkowniu np.:

sharp P 50 ,JVC 26 s 60 , Panasinic LX 50

bo cały czas mam obawy co do tego czasu reakcji -wydaje mi się że to jeden z głownych wyznaczników w tego typu telewizorach a te 22ms to strasznie długo

Jeśli kupujesz na podstawie papierowych parametrów to Twoja sprawa - ja Ci mówię co widziałem. Po prostu. Te inne LCD nie mają startu do Vision II przy normalnym sygnale z gniazdka antenowego.

Kupowanie na podstawie parametrów z instrukcji to raczje niedobry pomysł. Posłuchaj Technicsa SU-A900 (2x120W) i Rotela 2x20W - i odpowiedz sobie potem na pytanie "gdzie się podziało 110W?". Bo na papierze to Technics jest 6x silniejszy od Rotela tyle że jakoś tego nie słychac... :)

Podobnie TV - po prostu idź do sklepu i zobacz go w akcji na różnych sygnałach, porównaj z konkurencją i wybierz najlepszą zabawkę dla siebie - ja bym nie wydawał 4000 jedynie na podstawie opisu danych technicznych i opinii innych. Wolałbym sam sprawdzić, żeby pretensje mieć tylko do siebie.

Pozdro!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.