Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki był Twój pierwszy sprzet?

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie zachował się po magnetofonie MK 125 tylko mikrofon. Magnetofon służył ojcu do nagrywania koncertów z Sopotu i Opola oraz prób wokalnych swoich dzieci. Kiedy i w jakich okolicznościach przepadł sam magnetofon - nie pamiętam. Nagrania w czasach niedoborów skasowała siostra.

Do polskich szpulowców były stosowane MDO IX. Czy tylko - to juz pewien nie jestem (raczej nie) ale między innymi na pewno. Kupiłem jakiś czas taki w pudełku z instrukcja na Wolumenie. A skoro już miałem mikrofon, to postanowiłem zaopatrzyć się w odpowiedni magnetofon. Szpulaka oczywiście. By zaspokoić ciekawość. Za moich czasów wychodziły już z użycia i nie przeszedłem już przez ten etap. Pod biurko trafił najtańszy ZK 120T Na szpuli koncert z Kołobrzegu z 1985. W tym roku przedłużono ważność układu warszawskiego o kolejne dwadzieścia lat. Do 2005 roku... Teraz mocno żałuję, że zapolowałem raczej na jego lampowego odpowiednika (bez literki T) z magicznym okiem. Nie tylko ze względu na magiczne oko. Ale trudno.

Odtwarza, nagrywa (wystąpiem już w roli prezentera tamtego koncertu) - ale podłączony do stareńkiego Melomana sprzęga się. Nie mam pomysłu co z tym zrobić. I na pewno wymaga solidnego mycia. Na razie doczyściłem mu klapę. I wynotowałem komplet literatury do przerzucenia przed zabraniem się do tego ;-)

Czyli ZK 120 jest lepszy od wersji T, hmm, mam tego pierwszego u dziadków - jak go reanimowac, wymienic lampy i paski i ew głowice - tylko gdzie dostac zamienniki, czy sa to oglolnodostepne lampy czy jakies fikusne.

Ma magiczne oko i lampy ;-)

Praktycznie to łatwiej o literaturę: T. Głuski, M. Próchnicki "Magnetofony ZK120, ZK125, ZK140, ZK145". Do tego na triodzie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest paru fanatyków wszystkiego co lampowe, w tym też i tych szpulaków. - zawiadujący tym forum Alek sam ma kilka - i chętnie podzielą się doświadczeniami z ich reanimacji. Lampy też tak jak i paski do dostania. Głowice znajdziesz zaś do kupienia tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (nie wiem, czy nie przesadza z ceną).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie mam za bardzo przekonania, czy warto. ja zamierzam się w to pobawić tak z ciekawości - no i by poeksperymentowac na sprzęcie, którego jakby nie wyszłó, nie będzie za bardzo żal.

Książka o której pisałem jest nawet na Allegro:

Ukryta Zawartość

Ja zamierzam skorzystać ...z Biblioteki Narodowej. Bo z innych bibliotek to już dawno wszelką na ten temat literaturę wyrzucili na makulaturę.

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Około 1984 roku radyjko mono Monika bez ukfu nawet, dostana na 1 komunię, słuchało się "lata z radiem" i "radia dzieciom", 4 lata później jakaś mono unitra już z ukf + magnetofon mono grundig... i się zaczęło nagrywanie "muzyki młodych" , "metalowych tortur" a potem "wieczorów płytowych" z radyjka. Potem w 1989 był już bardzo "poważny" sprzęt: ampli Elizabeth, deck szuflada Diory, i nieśmiertelne Altusy, otrzymane w "spadku" od sporo starszego kuzyna, któremu rodzice przysłali z robót za granicą wypasiony sprzęt Technicsa. Ten ostatni zestaw był wtedy szczytem marzeń, pracował długo i wytrwale i nigdy go nie zapomnę...

Ja zaczynałem od takich własnych sprzętów lata 1977-1980

Fonomastera miałem do 89 roku, po drodze był wzmak i tuner unitry Takie płaskie naleśniki (nie pamiętam symbolu), kaseciak kasprzaka (83-90).

Ukryta Zawartość

post-8986-100004783 1222423263_thumb.jpg

post-8986-100004784 1222423263_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ja zaczynałem swoją przygodę od sprzętu Kasprzak RB-3200 Automatic, nie licząc wcześniejszego sprzętu rodziców jakim był szpulowy ZK-120. :)

Ukryta Zawartość

post-18407-100004778 1222424790_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też zaczynałem od Kasprzaka RB-3200 jak wyżej na fotce.Dorobiłem mu dekoder stereo wg Młodego technika na UL1621 i wzmak na GML 025.Głośniki jakieś tonsilu (bez obudowy) stały na parapecie w moim pokoju.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Mój to był magnetofon kasetowy Grundig MK 232... mono...

Pierwszy sprzęt stereo to Amator...+ magnetofon Altus D60 [z Kasprzaka... fajne diodki... :)]

pozdrawiam

Mój to był magnetofon kasetowy Grundig MK 232... mono...

Pierwszy sprzęt stereo to Amator...+ magnetofon Altus D60 [z Kasprzaka... fajne diodki... :)]

pozdrawiam

A niech tam powiem, powiem prawde byl rok 1982 i zabralem starym z kuchni radyjo marki ,,Taraban,, :)

Nastepnie byla podroba Grundiga ,,kaseciak,, z radiem ach jakie to g...o bylo.

No i wreszcie 1986 i wieza ,,Extra Flet,, lacznie 5 elemetow a wienczyl to gramofon Bernard !

Powiem tak : Bylem kozak wtedy -ociec sie szarpnal i zostalem osiedlowym guru od muzy.

A zapomnialbym o kolumnach na 18 urodziny sciepa calej rodziny (sie zrymowalo) pyk i staly nowiutkie Altony 110 a sasiedzi mieli prz......e to byly czasy.

robix

Mój osobisty i kupiony za własne pieniądze, to amplituner AIDA oraz deck Kasprzaka M 7011. Gramofon Fonica GS 440 który mam do dziś z wkładką AT 95E.A pierwszy w ogóle to magnetofon B 113 KAPRAL oraz radio JOWITA.

To z czym ja się styknołem po raz pierwszy to pamiętam kleopatrę napewno....szpulowiec to wyglądowo wyglądał tak samo jak ten na zdjęciu ale marki nie pamiętam i kolumny tylko takie zdjęcie znalazłem wiem że maskownica była na rzepy a w głośnikach ( chyba wszystkich egzemplarzach ) wykruszało się zawieszenie górne - ząbek czasu :] okablowania niestety nie pamiętam :P

Ukryta Zawartość

post-4481-100004732 1222463383_thumb.jpg

post-4481-100004733 1222463383_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radioodbiornik "Giewont" - własność babci i magnetofon MK-235 - własność taty. To był zestaw do nagrywania "Muzyki Młodych". Z braku kabla przystawiałem magnetofon do głośnika radia. Antenę zastępował widelec z jednym zębem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.