Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe stereo max 35 kzl.

navy1

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do nowego systemu stereo. Chciałbym, żeby brzmiał lepiej od mojego systemu multichannel (AP Spark + Rotel + Marantz), którego słucham z dużą przyjemnością. Chciałbym przeznaczyć na kolumny + wzmacniacz + CD kwotę max 35kzl. W grę wchodzi wyłącznie nowy sprzęt. Pokój ok 35 m2, na poddaszu (kwardat ze skosami), raczej nie planuję adaptacji akustycznej.

Moje wstępne typy to:

- JM Lab Electra 1027 Be (słuchalem ze dość przypadkowym wzm Sphinx + CD Linn Ikemi - bardzo fajnie),

- KEF Reference 203 + Accuphase E-213 (odsłuch w najbliższym czasie)

- VA Beethoven CG + Primare I30 / Marantz PM-15 / MF A5 (odsłuch jw.)

- AP Virgo 3 + Vincent 236 (hybryda) / Denon 2000 AE.

Proszę o sugestie nt tych pomysłów i inne propozycje. Zależy mi na pomysłach na KOMPLETNE systemy (kolumny + elektronika), ktore dobrze znacie i możecie polecić.

https://www.audiostereo.pl/topic/24612-nowe-stereo-max-35-kzl/

Gdybym wybieral dla siebie to na starcie odrzucilbym:

VA Beethoven CG, Primare I30, Marantz PM-15, MF A5, Vincent 236 (hybryda), Denon 2000 AE

Reszta do rozwazenia.

Moj pelen system z marzen za 35 tys. zl i do tej wielkosci pomieszcznia jak Twoje to np.:

Accuphase E-212 + Dali Helicon 400 + Accuphase DP-55V

Pzdrw

soso

navy1 -->

Harbeth lub Spendor + dzielony NAIM ... kable dostaniesz gratis zapewne :) a i na Frame (stolik) wystarczy :)

To kombinacja dla osoby kochającej słuchać muzykę raczej dla melomana niż audiofila :)

zdezintegrowany_3PO

rock&roll -->

skoro jesteś Dystrybutorem Linna... wytłumacz mi dlaczego na AS 2005 zestaw LINNA zaprezentował tak niskiej próby dźwięk ?

Dla mnie osobiście był to najgorzy dźwięk wystawy rozpatrując go w kategoriach cena zestawu/ jakość brzmienia :(

zdezintegrowany_3PO

Panowie, dzięki za komentarze.

Jestem po odsłuchu kilku kolumn (na razie w salonach HiFi):

- Vienna Bethoveen CG raczej spada z "short list". Słuchałem z Primare (dość średnio) i z Marantzem "15" (lepiej, ale ciągle bez rewelacji). Nie slyszę poprawy jakości w stoskunku do swojego zestawu m.ch.

- KEF 205 (nie mieli 203). Słuchałem ze srebrnym NAD'em + Meridian G8. Połączenie dość przypadkowe ale kolumny wypadły świetnie. Muszę to powtórzyć z Accuphase + KEF 203.

- Dali Helicon 400. Słuchałem z dzielonym Sphinx'em + Linn Ikemi. Moim zdaniem nieźle, ale wyraźniej gorzej od Electry 1027Be - za dużo "góry", brzmienie jakieś takie przekolorowane i "za ładne". Ale może to kwestia doboru elektroniki.

W najbliższych planach Virgo3, Thiel CS2.4 i może coś jeszcze. Myślę, że z wyborem kolumn będzie OK.

Tak na prawdę, to problem mam ze wzmacniaczem & CD. Spodziewam się dużo dobrego po Accuphase ale jeżeli nie - to co?? Rzeczywiście Primare I30, Marantz "15" (i chyba Denon 2000) nie dadzą żadnej nowej jakości w porownaniu do mojego obecnego systemu a na tym mi zależy. Może NAIM - wlaściwie to nigdy "na poważnie" go nie sluchalem. Liczę na jakieś fajne pomysły.

Posłuchaj kombinacji NuForce (amp) i AA Capitole (CD/pre).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Pewnie zaraz mnie tutaj pobiją, ale...

IMHO: kup sobie DOBRE źródło. Za jakieś 60-75% ceny. Do tego PRZYZWOITY wzmak. I przyjemność ze słuchania muzyki będzie większa, niż z PRZYZWOITEGO źródła i DOBREGO wzmaka (ten drugi zestaw da Ci większą przyjemność ze słuchania DŹWIĘKÓW).

Powodzenia w gonieniu króliczka,

M.

Patrząc na Twoje upodobania muzyczne, to uważam, że warto posłuchać lampy jako wzmacniacza, Kilka osób z forum i z poza mówi, że bardzo zgrabnym zestawieniem są Herbety (nie pamiętam dokładnej pisowni) z Jolida. Jak się weźmie pod uwagę model Jolidy bodajże z serii 800, który ma już sporo mocy, to spokojnie nagłośni tej wielkości pomieszczenie. Do tego jakieś w miarę neutralne źródło typu Linn, Meridian, Accuphase itp.

W Virgo III bardzo podobal mi sie bas. Znakomicie wyczyszczony z mulu ;-) Fajnie grajace kolumny z klasa choc moze nie szokuja w pierwszym zetknieciu - dynamika jak na ta klase cenowa przecietna.

pzdrw

soso

Navy1->

odezwij się do mnie na priva. Będę miał dla Ciebie kilka ciekawych propozycji, jeżeli chodzi o źródło.

Jeśli chodzi o kolumny to jeżeli tylko masz wystarczająco duże pomieszczenie - rozważ koniecznie któryś z topowych modeli Ushera - to znakomite kolumny. Np. Usher 8871. To może być dla Ciebie strzał w dziesiątkę.

moim zdaniem trochę dyskusja bez sensu.

mając całkiem spory zapas pieniędzy nie zastanawiasz się czy wybrać jaguara, opla, czy nowego fiata (bo ładnie wygląda) tylko bierzesz to co najlepsze można dostać za te pieniądze, sam jestem zwolenikiem koncepcji systemowej i wierzę że taki wybór naprawdę ma sens.

według mnie warto by się jeszcze zastanowić nad tym co zrobisz w przyszłości ze swoim "kinem", nie angażuj za dużo pieniędzy w coś co i tak będziesz chciał później zmienić. lepiej spokojnie budować system i z wiekiem być jeszcze bardziej zadowolonym, niż kupić coś po atrakcyjnej cenie i narzekać...

npl=> dzięki za konstruktywny głos :-}

Myślę, że forum jest właśnie po to, żeby wymienic doświadczenia i pogadać o tym co jest najlepsze za kwotę X. Skoro wiele osób ma sprawdzone i syregiczne systemy, to po co (metoda prób i błędów) szukać czegoś na własną rękę (szczególnie przy możliwościach odsłuchu w Polsce i jakości obslugi w większości salonów HiFi). Nie szukam też okazji ani tzw promocji - podany budżet traktuję mocno umownie. Szukam dźwięku.

Co do "kina" (a właściwie m.ch.) to nic nie zamierzam zmieniać - sprzęt ma pół roku a weekendy to troche mało czasu, żeby się nim nacieszć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.