Skocz do zawartości
IGNORED

Wypasione kable zasilające DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

no spoko ale nie u ciebie, system trzeba znać, no i kto będzie sekundantem, jeden słyszy to, drugi co innego.. każdy ma wyrobiony słuch na co innego... jakie sa kryteria??? bo ja odrazu basik usłyszę, ty natomiast pozostaniesz niezmiennie głuchy ;) i powiesz że nic się nie zmieniło.. różne nowe dźwięki się pojawiają w różnych miejscach muzyki przy różnych sieciówkach...niestety...system musi grać zajebiście PO PROSTU i szlifować sobie końcówkę sieciówkami wtedy można ;)))... wiadomo to od dośc dawna ;))) ale z Nadem to...sorry...to nie ten świat ;)

Panowie, po prostu ignorujcie koba.. cos tam... w końcu mu się znudzi. Albo lepiej napiszcie ze zrobiliscie slepy odsluch i nagrody nie bylo bo kazdy swoj kabel rozpoznal to sie moze odczepi. A co do linków ktore podsyla o tym ze to niby kable nie wnoszą nic do slyszanej muzyki.. szkoda gadać. W moich starych Visatonach tez mialem standardowy kabel Visaton (2zl za metr) bo projektant twiedzil ze to nie ma zadnego znaczenia. Hmm. Pewnego dnia wymienilem go na VdH CS122. Kolega bynajmniej jeszcze nie audiofil zagladnął do mnie, chwile posluchal i zapytał co sie stalo z systemem czy moze jakis glosnik wymienilem? Podobnie z sieciowka. Ja zamienilem zwykle kabelki na Supre (dobry bo tani) i muzyka nabrala blasku i ozywila sie. Zmiana byla subtelna ale byla - byc moze na lepszych zagraloby lepiej - nie wiem nie sprawdzalem.

Jednej rzeczy nie rozumiem skoro temu Panu K kabel nie robi roznicy to po co tu zaglada i sie pieni. Grafoman? Lubi patrzec na to co napisal? Może. Panu K zycze przyjemnego sluchania muzyki i spokoju ducha. No i odrobine wyrozumialosci - czytanie o kabelkach nie jest obowiazkowe. A moze sie zrzucimy mu na te 5000 i da spokoj? E... chyba szkoda kasy.

>vovo

AcoustiC...mam takie same wtyki do gniazd 230V :) Są zajebiste i tanie :) szkoda tylko że nie ma tak łatwego dostępu do porządnych wtyków od strony urządzenia :(

Są. Kosztuja cos okolo 20 zl. Nie pamietam na jakiej stronce ale mozna je u nas zamowic przez siec. Ja swoje odkupilem od znajomego więc nie wiem. Jak sie dowiem to dam znac.

Kiedyś w forumowym zamówieniu były zamawiane wtyki Schurtera, cena w semiconie 6.50 (może się zmieniło), obecnie są też na allegro po 12zł. Podobno bardzo solidne :) Zbieram się od dłuższego czasu, żeby je kupić, ale mam daleko do sklepu.... :)

:kobayashi ...

Jak prosto krytykować ... tylko po co ...

Umiarkowanie i bez oczekiwania na mega efekt wpiąłem type 8 jako zasilajacy i ...zostal w cd. A wpiąłem dla testu bo docelowo miał trafić do innego zestawu. no tak ale mogłem przeczytac twój wpis i dać sobie siana ...

... tylko po co ...

:wovo

Wtyczki za tą cenę reweracja w lerua 9,90 chyba. Co prawda chyba na allegro potrafią kosztować 24 zł :)

Nawet ostatnio jak montowalem zasilajacy kabel cordiala do nich i troche brakowalo miejsca to wiertlo i wkretarka pomogła i dało się wcisnąć nieco wiekszy przekrój niż przewiduje ustawa.

Mathiew kabel piękny robi wrażenie zresztą widać po reakcji koba ... :) pozdr

do końcówki mocy, cordial CLS260 2x6mm2... + żyła uziemiająca wokół.. ten cordial wyjątkowo dobrze się sprawdza z końcówkami jak Aleph jak i GC..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Te wtyku sieciowe od strony ściany są u mnie po 8,80 zł PLN :D czyli taniej :P

Jednak mimo wszystko będe wiercił ... Ską np. Mattherw wiesz, że dany splot lepiej rozprasza pole, a inny gorzej ?? czy cą na to jakieś metowy miernicze ?? powiedzmy że mam dostępn do dosyc dobrego sprzętu w ilości wystarczającej żeby zbadać panu K słucha przez dupe, i chciałbym wiedzieć jak to zmierzyć. Bo ile można pleść :P (to nie żart) :) Pozdrawiam..

Te wtyku sieciowe od strony ściany są u mnie po 8,80 zł PLN :D czyli taniej :P

Jednak mimo wszystko będe wiercił ... Skąd np. Mattherw wiesz, że dany splot lepiej rozprasza pole, a inny gorzej ?? czy są na to jakieś metody miernicze ?? powiedzmy że mam dostępn do dosyc dobrego sprzętu w ilości wystarczającej żeby zbadać panu K słucha przez dupe, i chciałbym wiedzieć jak to zmierzyć. Bo ile można pleść :P (to nie żart) :) Pozdrawiam..

wovo, 25 Lut 2006, 12:03

>Te wtyku sieciowe od strony ściany są u mnie po 8,80 zł PLN :D czyli taniej :P

>Jednak mimo wszystko będe wiercił ... Skąd np. Mattherw wiesz, że dany splot lepiej rozprasza pole,

>a inny gorzej ?? czy są na to jakieś metody miernicze ?? powiedzmy że mam dostępn do dosyc dobrego

>sprzętu w ilości wystarczającej żeby zbadać panu K słucha przez dupe, i chciałbym wiedzieć jak to

>zmierzyć. Bo ile można pleść :P (to nie żart) :) Pozdrawiam..

nie wiem, nie mierzę, ale tam gdzie się krzyżują zimny z gorącym to znosi się prąd z zakłuceń czy jakoś tak...

Czy miał ktoś do czynienia z kablami zasilającymi Bandridge?

Ukryta Zawartość

ML118EC/6 Amp kosztuje 40-kilka zł

Ukryta Zawartość

IEC schurter + AQ Type 8 + Bals type 73

Ukryta Zawartość

post-6291-100005562 1170286763_thumb.jpg

post-6291-100005563 1170286761_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rodro, 24 Lut 2006, 18:43

>Ja mam zamiar wypróbować LS40 firmy Procab -<

Ale to chyba jest głośnikowy a nie sieciowy???

Wypróbujcie też interkonektowe kable. Sa np. takie "antykable" na interkonekty wyglądające wypisz wymaluj jak kable nawojowe do silników elektrycznych a podobno świetnie grają :)))

Zobacznie jak działają w charakterze zasilających. Muzsza działac dobrze bo jak zagrają jako IC to zagrają tez jako sieciówki - no nie??? No i w silnikach płynie po nich prąd pod napięciem 230V jak nic - więc się powinny sprawdzić.

PS. Uprzedzam jednak że ubezpieczenie na życie nie obejmuje głupoty.

postanowiłem udzielić się w tym wątku.

Oto moje siecówki:

Ukryta Zawartość

post-8690-100005469 1170286907_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na uzywanie kabli glosnikowych Audioquesta w roli zasilajacych radzilbym uwazac , Audioquest czesto (szczegolnie w starszych modelach i aktualnie nowych z system DBS) uzywal jako izolacji czesciowo przewodzacego polietylenu domieszkowanego weglem, pare lat temu bylo o tym dosc glosno, znane byly przypadki uszkodzen wzmacniaczy, a uzycie takich kabli do 230V moze skonczyc sie bardzo zle :(

krysias, 5 Mar 2006, 22:34

>Na uzywanie kabli glosnikowych Audioquesta w roli zasilajacych radzilbym uwazac , Audioquest czesto

>(szczegolnie w starszych modelach i aktualnie nowych z system DBS) uzywal jako izolacji czesciowo

>przewodzacego polietylenu domieszkowanego weglem, pare lat temu bylo o tym dosc glosno, znane byly

>przypadki uszkodzen wzmacniaczy, a uzycie takich kabli do 230V moze skonczyc sie bardzo zle :(

tak wiem, Bedrock się nie nadaje !!!

:Karmaj

Wszystko już było na temat końcówek i na temat aq a po za tym to tak drażliwy temat - bardzo dużo emocji wzbudzający :)

koncowka schurter 12 zł końcówka bals 14 aq type 8 został mi po zmianie na bedrocka.

Dlaczego uważasz, że Lapp kabel kaszani dźwięk?

Czy kaszani dżwięk w porównaniu do innych lepszych kabli sieciowych, czy może w porównaniu do zwykłego "komputerowego" kabla dostarczanego wraz ze sprzętem? Możesz podać jakieś konkretne przykłady?

Pytam, bo sprawiłem sobie taki kabelek parę dni temu i wydaje mi się, że jest lepiej niż było i na pewno nie jest szorstko i krzylkiwie (choć jeszcze za wcześnie na ostateczny werdykt). Mógłbym nawet powiedzieć, że jest lepsza dynamika, lepszy bas i bardziej poukładana scena.

Dodam, że nie chodzi mi tu o porównanie Lapp'a np. z Neel'em, Vincentem, Bartkiem itd., bo wyglądało by to na porównywanie Diory z Krell'em, ale raczej o porównanie ze zwykłym kablem dostarczanym standardowo ze sprzętem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.