Skocz do zawartości
IGNORED

First Watt F3

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Musze sie osluchac z Zv9 zanim dojde do konkluzji. Roznica we wzmocnieniu obu wzmacniaczy troche utrudnia sprawe (tez uzywam pasywki).

W kazdym razie, kiedy przesiadlem sie z GC na T-Rex, pierwsze co mnie uderzylo to bogactwo wybrzmien i wieksza przestrzen. Po paru jednak dniach sluchania, zaczelo mi brakowac lepszej definicji PRAT (pace, rytm and timing) jaka ma GC a takze przekazu emocjonalnego w ktorym GC takze przoduje.

Zv9 jest podobny w charakterze do GC, jest jednak bardziej organiczny i "miekki" . Co jest lepsze trudno jeszcze powiedziec. W kazdym razie wszytkie 3 wzmacniacze sa w podobnej klasie, kazdy ma swoje mocne i slabsze strony.

W kazdym razie, kiedy przesiadlem sie z GC na T-Rex, pierwsze co mnie uderzylo to bogactwo wybrzmien

>i wieksza przestrzen. Po paru jednak dniach sluchania, zaczelo mi brakowac lepszej definicji PRAT

>(pace, rytm and timing) jaka ma GC a takze przekazu emocjonalnego w ktorym GC takze przoduje.

Peter jeśli masz możliwość porównaj z 300B welborne labs w układzie DRD, bez kondensatora w torze. Ja po przesłuchaniu kilku wzmacniaczy z lampą 300B miałem podobne odczucia co do PRAT ale DRD pokazał mi że można mieć ciastko i je zjeść ;-)

A co sadzisz o Monkey circuit 300B:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bo prawde mowiac chcialbym zbudowac jakiegos dobrego lampowca.

Ukryta Zawartość

Peter, ja skorzystałem z tego schematu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jestem bardziej niż zadowolony . Nie umiem niestety ocenić brzmienia po układzie. Musiał bym posłuchać :)

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Odświeżam wątek, bo jakoś temat zamarł.

Wczoraj odpaliłem testowa wersję, ze zmniejszoną trochę mocą na malutkich radiatorkach, z małym biasem.

Pomimo tych wszystkich drobnych odstępstw od projektu układ gra świetnie, nie sądziłem z takiej zbieraniny klamotów wyjdzie wzmacniacz.

Gorąco namawiam Kolegów do uruchomienia tegoż sprzętu, bo na pewno warto.

Bikoz, Jurek1, Matthew, Rogus i Yogi (kolejność analfabetyczna:D), chłopaki dzięki za pomoc i klamoty:).

Słuchałem dzisiaj u Maga złożonego ostatniej nocy First Watta. Trudno coś napisać po krótkim odsłuchu, ale na pewno wzmacniacz wart uwagi, nie odczułem małej mocy, wręcz przeciwnie, bardzo dobry bas i dynamika. Bardzo podobały mi się skrzypce. O dziwo wzmacniacz najlepiej wypadł na popularnej muzyce z dużym basem ;-) Generalnie bardzo przyjemny dźwięk. Myślę, że musi jeszcze trochę pograć aby osiągnąć optimum.

Gratuluję Mag następnej uruchomionej konstrukcji.

• 4 tygodnie później...

Krystian Majer

Wiesz mam u siebie od kilku dni wersję Magazyniera na małych radiatorach, Mag obniżył maksymalnie moc, jest tego pewnie parę Wat. Ale to wszystko nieważne bo mi się bardzo podoba, dźwięk niesamowicie wciąga. Uważam, że gra lepiej od GC. A czy wysterowywuje Proaci, jeszcze nie słyszałem wzmaka, który robi to na 100 % :-), łącznie ze Smasymem. Podobno wam się udało z dobrym pre ... ;-)

rogus

Jak bym napisał że już nie może być lepiej to nie było by tej całej zabawy. Symasym z preampem barszczyka jak na razie najlepiej wysterowuje moje klony. Lepiej niż gc, drakula czy tripath. Wiem że zawsze może być lepiej np. Krell KSA 50.

Sym bez preampa gra bezpłciowo. Testowałem go na zwykłym potku. Za kilka dni napiszę więcej jak gra bez preampa jak mi rekin zabierze barszczyka.

• 2 tygodnie później...

Rogus, nie mam kompletów ;) Tylko druki końcówki mocy.

Gdyby ktoś był zainteresowany - do zakładu trafi F2. Nelson niedawno opublikował schemat wersji roboczej tego wzmacniacza. Tutaj więcej szczegółów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dar.kow4

Używam ich w OB, nie jest to dźwięk uniwersalny i nie wytrzymałbym z nimi cały czas. Na szczęście mam klony Proaca. Kiedy nudzą mi się Proaci podłączam Visatony, kiedy już z Visatonami nie mogę wytrzymać to podłączam Proaci ;-)

Zalety Visatonów w OB to bezpośredniość, szybkość dźwięków, kontrola basu, szczegółowość (wychodzą dźwięki, które na Proacach są ledwo słyszalne), gra cały pokój. Byłęm zdumiony ilością i jakością górnych rejestrów.

Wady to przede wszystkim krzykliwość przy dużej głośności, ale to można ponoć zniwelować odpowiednim filtrem, no i trzeba się pożegnać z niskim basem. Nie wiem jak grają w skrzyni, nie próbowałem.

Uważam, że to jedne z lepszych głośników jakie słyszałem. U Buble_Corpa w dużym pokoju grają rewelacyjnie, u mnie w mniejszym trochę gorzej.

Pytanie tylko czy taki dźwięk będzie się podobać. Kiedy zaprosiłem do siebie znajomego laika i puściłem parę kawałków z Visatonów, zapytany o zdanie powiedział, że mu się nie podoba bo słychać tylko głosy ;-) Miłośnik skrajów pasma ;-)

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.