Skocz do zawartości
IGNORED

230V w sieci zasilającej

NEEL

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy cokolwiek wywalczycie w zakł. energetycznych.

Wg. nowej normy (norma PN-IEC 60038:1999) od 1 stycznia 2004 napiecie będzie mogło się wahać od minus 10 proc., czyli od 207 V do plus 10 proc., czyli 253 V.

A wiec wszystkie napiecia w tej normie sa prawidlowe i zaklad energ.

nie ma obowiazku stosowania bardziej pracochłonnego sposóbu regulacji napięcia jesli tylko norma jest utrzymana.

Raczej niewiele da sie zrobic w tym wzgledzie,a jaki to bedzie mailo wplyw

na klocki to sie przekonamy po fakcie...

• Redaktorzy

Wplyw bedzie mialo tragiczny. Niech jakas firma (np. NEEL) przygotuje sie na pisanie ekspertyz dla nas (nt. potencjalnej szkodliwosci napiec rzedu 250V), bedzie przynajmniej z czym do sadu wystepowac, jak mi sie lampa spali.

Przypomnialem sobie wczoraj ten watek jak na TVN leciala "Usterka" i panowie bawili sie w elektrykow. Sprawdzilem i mam u siebie 230V, co jakis czas skoczy do 231V. Mierzone Metexem, modelu nie pamietam (zolty, ok. 180zl). Budownictwo nowe (2003), wiec chyba (mam nadzieje) ze juz po zmianie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.