Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o CD i wzmacniacze Technics

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

dodatkowo teac zyskał op2604 :) zamiast starych NJM4565L, trochę zabawy było, bo opa jest DIP, ten drugi to SIP, ale faktycznie różnica w dźwięku wyraźna...

Co do AN7073 to strasznie nietypowe dziadostwo, na elektrodzie też poszukiwali i był problem...z racji problemów z częściami (a raczej fachową obsługą w UK, która nie ma zielonego pojęcia o możliwości stosowania zamienników i jeśli czegoś konkretnie o tym oznaczeniu nie maja w magazynie, to po prostu jest to nieosiągalne, albo czeka człowieka żmudne przerzucanie specyfikacji i poszukiwanie czegoś podobnego do oryginału) muszę ratować się wysyłaniem ojca w PL do sklepów elektronicznych, ale nawet w moim ulubionym APROVI o tym scalaku nie słyszeli.. strach pomyśleć ile sobie zażyczą...i tak doskonale zdaje sobie sprawę że koszt części przewyższy wartość tego wzmaka, ale trudno...nauka kosztuje:)

sniper00, 16 Kwi 2009, 20:53

>PS na końcówce mocy na wyjściach jest wszędzie 0

To jesteśmy w domu. W razie problemów ze zdobyciem AN7073 można wpasować w jego miejsce uPC1237 z niewielkimi przeróbkami.

Myślę że tak... wg schematu do taśmy powinno iść napięcie +46 i -46 z czego zamiast +46 mam pomiędzy 3 i 4 pinem -12, oprócz scalaka AN7062 wymienię tez dwa 2SA1123 tranzystory które są podłączone ścieżką do nóżek z nim... koszt paru groszy...w dodatku akurat te udało się zdobyć:)

sniper00, 16 Kwi 2009, 21:09

>Myślę że tak... wg schematu do taśmy powinno iść napięcie +46 i -46 z czego zamiast +46 mam

>pomiędzy 3 i 4 pinem -12, oprócz scalaka AN7062 wymienię tez dwa 2SA1123 tranzystory które są

>podłączone ścieżką do nóżek z nim... koszt paru groszy...w dodatku akurat te udało się zdobyć:)

Po co chcesz wymieniać oryginalne tranzystory 2sa1123 na podróbki o gorszych parametrach? AN7062 ma dwa wzmacniacze w sobie. Poprzez analogie z drugim (w domyśle sprawnym) kanale możesz dojść czy na pewno padł scalak. Sprawdź diody i resztę napięć na scalaku czy zgadzają się z serwisówką.

sniper00, 16 Kwi 2009, 21:11

>PS jakie przeróbko odnośnie tego :uPC1237 ? trzeba jakąś płytkę wmontować+ części czy tylko problem

>z wyprowadzeniami nóżek?

Nie wszystkie wyprowadzenia się pokrywają, i pewnie będzie trzeba zmienić wartości niektórych elementów. Z zabezpieczeniem daj sobie na razie spokój. Odpal wzmacniacz.

• 5 miesięcy później...

Owszem dla audiofila i melomana Technics to rzeczywiście nic rewelacyjnego, jednak uważam, że dla kogoś kto lubi dźwięk wysokiej jakości ta firma jest świetnym wyborem. Sam używam wieży tej marki od 6 lat (jestem 2 właścicielem) i za każdym razem jak ją włączam jestem pod wrażeniem tego co słyszę, a miałem wcześniej sprzęt innych marek. Rzeczywiście dźwięk z wzmaków czy amplitunerów z niższej półki (używam amplitunera) jest mało imponujący, jednak po zastosowaniu procesora dźwięku SH-GE 90 muzyka nabiera nowego wymiaru, po prostu miodzik.. Polecam także CD PS-770D, który jest bardzo solidnie wykonany (jak większość sprzętu tej marki), odtwarza wszystkie płytki, nagrywane i porysowane, a przy tym ma sporo funkcji niespotykanych w droższych produktach innych firm. Jeśli ktoś zamierza słuchac kaset to polecam flagowca RS-AZ7,a muzyka ze starych kaset zabrzmi jak z CD. Uważam, że to naprawdę solidna i godna polecenia marka, na bazie której można zbudować dobrej klasy system audio.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dla kogos kto lubi dzwiek wysokiej jakosc w historii firmy Technics liczy sie zaledwie kilka klockow: dzielony zestaw z serii 1000 (DAC+CD - 20.000 DM), koncowki mocy SE-A1 i SE-A3 oraz magnetofon RS-B 100. Na reszte szkoda czasu. Firme chwala z reguly ludzie nieosluchani bez wiekszego doswiadczenia w audio lub tacy ktorzy kieruja sie sentymentem. Z magnetofonow mozna wspomniec jeszcze o RS-B 905, RS-B 965 oraz bodaj RS-M 95 (tutaj moge sie mylic co do oznaczenia). RS-AZ 6 i 7 mialy tylko swietne glowice i elektronike ktora im do piet nie dorastala. Porownanie z jakimkolwiek topowym deckiem innego producenta nie pozostawia zludzen. Natomiast RS-B 100 to klasa sama w sobie. Deck ktory moze konkurowac z najlepszymi. Z odtwarzaczy CD warto jeszcze wspomniec o SLP 2000. To wszystko.

harnas_30, 27 Wrz 2009, 11:24

>Możliwe, ale większość dzisiejszych melomanów zaczynała przygodę z dźwiękiem od produktów tej

>marki...

Racja, technics jest często początkiem. Miałem kiedyś na początku, wzm. su-v470, cieszyłem się bo jakoś grało, miało moc - nie słyszałem wtedy nic wcześniej oprócz marantza chyba pm43.

potem kupiłem Rotela Ra931 i poczułem wieeelką różnicę między Rotelem a tym brudnym pseudo-dźwiękiem technicsa.

Na allegro technics jest bardzo popularny, ale nie warto zawracać sobie nim głowy, oprócz kilku klocków któe powyżej zostały wypisane.

Jedynie gramofony technicsa nie są złe.

No więc miałem cały komplet (seria 700 + głośniki) z tym procesorem dźwięku i się dziwiłem jakież to strome krzywe trzeba ustawiać by usłyszeć choć trochę jego wpływu na dźwięk. Jak kupiłem Sony 3 ES, to myślałem, że jest zepsuty, bo podlączeniu głośniki Technicsa harczały nawet przy cichym graniu. Dopiero potem się okazało, że jak do tego wzmacniacza podłączyć Dynaudio Audience 8, to dźwięk jest czysty, a wzzmacniacz dziala jak powinien. Najciekawsze jednak, że ten procesor podłączony do wzmacniacza Sonego okazał się zbyt skuteczny przez co niepotrzebny. Wyraźnie było słychać nawet najmniejszą zmianę ustawień - o jedno oczko na wyświetlaczu. Oceniam posiadanego przeze mnie kiedyś Technicsa jako bardzo przeciętnie grający zestaw. Sprzedałem, bo się po początkowej euforii dosłuchałem bałaganu w dźwiękach, które nie były dominujące (nie wiem jak to opisać - pierwszy, najgłośniejszy dźwięk czysty, a to co "pod spodem" syf absolutny). Potem już tylko ten bałagan słyszałem, więc nie mogłem słuchać muzyki. Jeszcze pamiętam, że magnetofon grał ciszej niż reszta, co mnie niezmiernie irytowało. Nie doświadczyłem żadnej awarii. Kupiliśmy razem z kolegą dwa identyczne zestawy. U niego gra do dziś bezawaryjnie. W sumie jak komuś nie zależy na dźwięku, sprzęt bardzo solidny. Drugi raz bym nie kupił, ale podobnie jak większość niegdysiejszych klientów Pewexu byłem przekonany, że to dobra marka.

astertext, 27 Wrz 2009, 16:29

Jeszcze pamiętam, że magnetofon grał

ciszej niż reszta, co mnie niezmiernie irytowało

To jest zupełnie normalne zjawisko:-)

• 1 rok później...

Matsushita Electric Industrial pod markami Technics czy Panasonic produkowała lepsze i gorsze urządzenia. Generalizowanie, że Pioneer jest lepszy od Technicsa a Sony ES jest lepsze od Pioneera nie ma najmniejszego sensu. Porównywać trzeba poszczególne modele.

Miałem od nowości Technicsa SL-PS7 i amplituner kina domowego SA-AX6. Amplitunera używałem w trybie Bi Amp na kolumnach Trilogy Prince, B&W P5 i malutkich Castle Clyde. W każdej konfiguracji system grał bardzo interesująco i na pewno był zestawem audiofilskim.

Posiadam też tuner Technicsa ST-G90 i jest to urządzenie naprawdę wysokiej klasy.

Dziś moim głównym systemem w salonie jest Luxman L530, modyfikowany w Skorpionie Marantz CD60 (ten z awatara) i kolumny Jamo Concert 8. Porównując bezpośrednio Marantza z SL-PS7 Technics jest oczywiście słabszy, ale nie jest to spora różnica. Co ciekawe tak wychwalany na forum Pioneer PD-S901, którego miałem też parę lat pomimo miłego analogowego brzmienia okazał się słabszy w bezpośrednim porównaniu od SL-PS7 w każdym względzie! SL-PS7 jest także lepszy od SL-PS770D i SL-P990, choć ten ostatni ma świetną przestrzeń i słychać na nim różne cichutkie smaczki!

Reasumując uważam, że można złożyć całkiem ciekawy audiofilski system na klockach Technicsa, choć muszę przyznać, że nigdy nie zainteresowały mnie żadne głośniki tej firmy, ale nie słuchałem ich zbyt wiele. To smutne, że wśród wielu audiofili pokutuję błędne przekonanie, że Technics to marna firma.

Bo z tego co wiem tylko w Polsce Technics jest mieszany z blotem. Moze dlatego ze sie przejadl?

Z ich wzmacniaczami nie wiem co jest nie tak, ale graja srednio mimo elementow najwyzszej klasy i kosmicznych technologii. Jakies mdle i bez wyrazu sie wydaja.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Mój pierwszy porządny wzmak to był właśnie Technics SU-V470 class AA i faktycznie był taki sobie, trochę mulasty, ale posłuchaj tego Amplitunera, co miałem. To przede wszystkim ciekawy wzmacniacz stereo w trybie Bi Amp.

Co ten AX6 ma w końcówce, SVI? Ponoć nawet na 8ohmowych kolumnach grzeje się jak piec.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

To fakt grzał się strasznie, bez głośników też, ale nawet czteroomówki ciągnął spokojnie. Nie wiem co miał w środku i wyglądał fatalnie. Grał natomiast bardzo ciekawie! ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.