Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkania na Mazurach

jakobs

Rekomendowane odpowiedzi

Noooo to jest świetny pomysł ! Sprzęt jednego audiofila, bez mieszania kablami, preampami itp. Zorro pokaż Swojego kunia !

> Zydelek masz oczywiście pierwszeństwo w prezentacji Swego wzorcowego systemu !

Stowarzyszenie także dalej chciałoby poznawać nowych producentów sprzętu audio. Czy nas słyszą : Minima Audio, Harpia A., ESA, Audio Academy, A.Marków, Sound Art, itd. ?

Chcemy pokręcić tempo spotkań, o ile fundusze pozwolą. Jak nie pozwolą to ogłosimy publiczną zbiórkę biletów NBP :)

Witam wszystkich forumowiczów i wszystkich którzy byli na ostatnim spotkaniu. Dziękujemy za gorące przyjęcie nas i naszych kolumn, za wszystkie uwagi i opinie. Klimat spotkania i organizacja były super. Kto nie był niech żałuje.

andrea29, 18 Cze 2007, 20:35

>Zastanawiam się jaki cedek dorównałby zydelkowemu zestawieniu (phono pre, TT + wkładce z igłą) tak,

>by po przesiadce nie czuć było dyskomfortu ? Chodzi mi o taki najmniej kosztujący i nie tykany ręką

>uzdrowiciela cedek.

>Czyli cedek w stanie fabrycznym.

>Fabrycznym, bo obecne na spotkaniu, chyba nieźle stuningowane(?) cedeki, jak rozumiem, nie dorównały

>analogowi.

>Więc jaki (jakie) ?

tez sie nad tym zastanawialem, cena tego analogu, kompletu takiego jak gral u nas na spotkaniu to ok 5000, bez pre...wiec nie wiem czy w tej cenie znalazl by sie jakis CD...musiala by byc to chyba duzo wieksza kasa a i tak ne wiem czy by temu dorownal, w koncu sie przekonalem jak w domowych warunkach gra taki zestaw i teraz wiem jakie bym chcial miec zrodlo u Siebie, ale jak pomysle ze sporo z tych plyt ktore posiadam mialbym, rowniez kupic na czarnym krazku to dochodze do wniosku ze jeden kredyt na 30 lat mi wystarczy...

Rowniez najwiekszym problemem naszego Stowarzyszenia jest to ze nie mamy bardzo dobrego zrodla, nie ujmujac nic tym ktore graly na ostatnim spotkaniu, ale musimy dazyc do tego zeby unikac wlasnie tych ciaglych przelaczen i porownan(no chyba ze dla zabawy), sporo niestety na to jeszcze poswiecamy czasu, zeby prawidlowo spasowac system, jakby byl analog wiadomo wtedy...lepiej juz nie moze byc i problem z glowy...wiec teraz wiadomo na co zbierac:)))

P.S. informacja dla wszystkich przed kolejnym spotkaniem...kazdy kto sie zjawi wpisowe 100pln:))

Mag

To moje pierwsze spotkanie z elektrostatami i w porównaniu do głośnikó dynamicznych stwierdzić trzeba,że to kolumny bardzo specyficzne.O kierunkowości pisali już koledzy powyżej,dla mnie specyficzna jest rownież barwa.

Te kolumny grają głównie basem i średnicą,góra jest bardzo dyskretna,wręcz odfiltrowana.Smaczki wysokotonowe ,obecne przy dobrych kopułkach tekstylnych,były maskowane.Taka barwa jest oczywiście komfortowa,bo nigdy nie jest wyostrzona.Kolumny grały dużym,majestatycznym ale spowolnionym dzwiekiem,żródła pozorne były mocno powiększone.Nie było szybkości i rytmu z dobrych głośników dynamicznych.Kapitalnie brzmiał jazz,damskie wokale,czy muzyka instrumentalna(Vollenweider),ale już ostrzejszy rock wypadł słabo.Jak już pisałem powyżej zachwyciła mnie prezentacja analogowego systemu Zydelka,w tym dzwięku była magia! Jeśli chodzi o konfrontację analogu z cd,to konfrontowany był Denon.Marantz nie dostąpił tego zaszczytu.Padło stwierdzenie,że to zbyt stary cd żeby mógł grać z tak wysokiej klasy elektroniką towarzyszącą.

Bardzo ciekawe i pożyteczne były również dyskusje i wymiana doswiadczeń e kuluarach.Kilku z uczestników spotkania dysponowało naprawdę dużą wiedzą z dziedziny elektroakustyki.

Audio Academy, 19 Cze 2007, 11:03

>Ja przyjade jak sprzęt będzie stał na dłuższej ścianie :)

ustawienie na dluzszej scianie spowoduje to ze do odsluchu moglibysmy ustawic tylko jeden rzad siedzen i zaraz za plecami bylaby sciana, jak pokazuje doswiadczenie na spotkania srednio przyjezdza ok 15 i wiecej osob, wiec przy ustawieniu na dluzszej scianie max sluchac w danym momencie w miare normalnie moglo by 4-5, co niestety spowoduje znowu dodatkowe zamieszania, nie kazdy bedzie mogl slyszec to co reszta, w tym ustawieniu jakie jest teraz jest najbardziej korzystne dla odbiorcow

Oczywiscie zgodze sie z tym ze chodzi o to zeby pokazac sprzet z jak najlepszej strony wiec zapewnic mu rowniez jak najlepsze warunki do tego..ale niestety jakos to trzeba wyposrodkowac, biorac poprawke na stlumianie i dudnienia kolumn (prawie wszystkie to mialy z tych ktore goscilismy u siebie) jest i tak calkiem niezle, kazde spotkanie pokazuje co jeszcze mozna poprawic i to poprawiamy...wiec mysle ze moze byc za kazdym razem tylko lepiej aczkolwiek takich eksperymentow z innym ustawieniem rowniez nie wykluczamy...rozwiazanie jest proste, jeden sprzet bez zmiany niczego i wtedy mozna skupic sie tylko na sluchaniu

Mag

tak przy okazji pytanie do osob ktore kiedykolwiek na spotkaniu byly...Macie moze jakies sugestie lub pomysly na to co zrobic zeby poprawic to dudnienie...kazda uwaga mile widziana, mowimy tu o poprawieniu niewielkim nakladem finansowym, czyli jakies domowe sposoby.

wiemy ze na pewno trzeba zrobic cos z pianinem,...

Mag

I bardzo dobrze. Jedni słuchają, drudzy czekają na swoją kolej. Na ostatnim Audio Show tez ustawiłem sprzęt pod długą ścianą i zagrało za pierwszym razem.

15 osób to nie jest dużo. Niech słuchają po 3 osoby i wymieniają sie miejscami. Czas dla osób słuchających to 30min. czyli 5 setów po pół godziny, to mamy 2,5 - 3 godziny, czyli przez reszte dnia możemy jeść i pić.

Myśle, że spokojnie 3 osoby mogą słuchac przez godzinę. Pół godziny jakiś repertuar, potem przerwa i za jakiś czas inny repertuar przez kolejne pół godziny.

Zważywszy na to, że spotkanie potrwa do 1 - 2 w nocy, to czasu będzie baaardzo dużo.

Wydaję mi się że z tym nie byłoby problemu tylko wcześniej trzeba wszystko ustalić telefonicznie lub na emila żeby meble poprzestawiać.

AA było już w pomieszczeniu więc wie jak wygląda pokój i akustyka więc zaskoczenia nie będzie :) my ze swojej strony możemy zapewnić "Hajendowe" materace :)))))))))) no i to co zawsze czyli miłą atmosferę :)))

Śpieszę wyjaśnić, że namówię kolegę Maćka, żeby na następne spotkanie (na tym też miał być, ale nie dojechał, bo najechał...) zabrał ze sobą cd Wadia 302. Możecie być pewni, że w temacie wokali 302 posprząta po innym towarzystwie. Za resztę aspektów nie ręczę, bo miałem tego playera w domu i to jest jednak poziom wejściowy tej firmy. Do tego sterowanie głośnością pozwoli ominąć wpływ pre. Jednak, to będzie decyzja Macieja, czy użyczy źródła, choć innej odpowiedzi, niż "tak" się nie spodziewam.

Co do akustyki: proponuję (może zrzuta na ten cel?) wytapetować pokój najgrubszą dostępną tapetą. Akustyka się bardzo zmieni i to powinno w zupełności wystarczyć. No i proponuję kolumn nie ustawiać na miękkim dywanie - przydałaby się platforma z kamienia na 3 nóżkach/kolcach.

Ponadto proponuję zawsze robić harmonogram / plan odsłuchów uwzględniający wszelkie zmiany, gatunki muzyczne, zmianę kabli, przestawienie sprzętów, itp. To byłby ukłon w stronę gości z Firm. No i byłoby miło, gdyby Oni też przygotowali np. 30 min. prezentację, a nie szli na żywioł. A potem uwagi, że na dłuższej ścianie byłoby lepiej. A skąd wiedzą?

Dobry pomysł ma Głaz.

W przypadku odsłuchów jakiś kolejnych kolumn warto zadbać o elektronikę (cały komplet) łącznie z kablami, który "wiemy" że gra świetnie. Wtedy da to obraz naturalnej oceny kolumn a nie domniewywanie co za co może odpowiadać. Mówię oczywiście o użyciu dobrze zestawionych wzajemnie z sobą klocków.

Otrzymałem wiele zapytań który to ja:) na zdjęciach. Nie zależy mi na anonimowości bo przecież nie jestem Krzycho / Xanaxem więc....

Ponownie wklejam foto- ja to ten po prawej stronie ekranu- po lewej natomiast człowiek, który jest SPRAWCĄ mojej wielkiej radości słuchania- to wielki MAGAUDIO- Panie i Panowie Andrzej Witek Sonus Oliva, którego serdecznie pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość jarokar

(Konto usunięte)

Rozmawiałem dzisiaj z Mackiem i powiedział, że na następne spotkanie zabierze koniecznie swoją wadię, kabelki, listwę i stolik oczywiście i wtedy się dopiero zacznie prawdziwe słuchanie.

Zapomniałem wcześniej napisać:)

Gramofon został ustawiony na platformie, która stała na vibra stożkach. Był całkowiecie odizolowany od drgań. Obecni na spotkaniu chyba zauważy;i całkowity brak wpływu wszelkich wibracji na gramofon:):)

Zydelek, 19 Cze 2007, 16:47

I tak i nie: nie wszyscy będą wiedzieć/znać, że mają do czynienia z "optymalnie" zestawionymi klockami i kablami.

To będzie duża wiedza, owszem, lecz dla właściciela tegoż zestawu klocków i kabelków ad. ocenianych kolumn...

* * *

Zorro: jakby mi termin (i prezentowany sprzęt) pasował, a potencjalni uczestnicy nie protestowali, mógłbym jako napęd przywieźć swego cedeka. Porównywałem go z "kroplą" za ok. 12kzł i - uważam, że jest wystarczająco dobry (choć to Pioneer). Zresztą robiłby za napęd. (Co za wstyd ! ;)

Pozdr.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Jeżeli chodzi o dźwięk chciałbym wtrącić coś od siebie:

System z gramofonem był rzeczywiście bezkonkurencyjny, dźwięk czarował był muzykalny dawał dużą przyjemność słuchania.

Kolumny maja duży potęcjał jest tylko jedno, ale jak dla mnie miały ewidentny problem z basem na jednych nagraniach było za dużo na innych za mało i generalnie barwa zbyt jednostajna nieróżnicująca nagrań.

Średnica czarująca czysta bez podbarwień, wysokie poprawne bez fajerwerków.

Późnym wieczorem porównywaliśmy Denona i Marantza jak dla mnie Denon wygrał bezapelacyjnie grał równym pasmem, Marantz zaś wyraźnie filtrował dolne pasmo, przez co wydawał mi się jasny, ale nie natarczywy.

Preamp Pana A Witka to też świetne urządzenie może poza zbyt małym wzmocnieniem, które nie pozwalało poszaleć przy cięższych kawałkach.

Jeszcze raz chcę pochwalić organizację spotkania na medal się spisaliście chłopaki.

jarokar czy Ty aby nie pomyliłeś CD :) było przy tym maratonie tyle zmian że można było się pogubić:) Marantz był natarczywy? Moim zdaniem i kilku osób siedzących w środku, zdanie było odmienne od Twojego :)) Na początku jak nie było gramofonu podłączyliśmy również na zmianę te dwa CDki i różnica była ale odwrotna do twojej :)

Gość jarokar

(Konto usunięte)

jakobs chyba źle przeczytałeś mój opis napisałem, że marantz grał jasno, ale nie natarczywie jak dla mnie było po prostu za mało basu z tego cd wobec tego dźwięk miał rozjaśnioną fakturę to jest moje zdanie i wydaje mi się, że nie tylko, ale zostawmy to już. Jak ktoś wcześniej proponował powinno się zestawić jeden poprawnie brzmiący system i słuchać muzyki, Maciek obiecywał stawić się na następne spotkanie ze swoją wadią i kabelkami i to była by już podstawa do zbudowania zrównoważonego systemu odsłuchowego plus końcówka vincenta i będziemy w niebie.

Jeden system czyli jedna końcówka (lub integra), jeden Pre, jeden CD + ewentualnie Gramofon. Do tego oczywiście komplet kabli bez wymieniania przepinania i cudowania.

Jedyną częścią jaka mogłaby zostać zamieniona w czasie odsłuchów powinny być TYLKO kolumny - takie jest moje skromne zdanie, oczywiście płyty do wyboru do koloru:)

Sezon spotkań na Mazurach otworzytliśmy goszcząc młodych i zdolnych konstruktorów z ARKAN AUDIO. Teraz chcemy dalej pojechać ! Mam pytanie do przyjaciół naszego Stowarzyszenia - czy połowa lipca odpowiadałaby Wam na kolejne spotkanie w gościnnym Giżycku. Tym razem będzie to MINIMA AUDIO ze swoimi kolumnami oraz z elektroniką McIntosh. Rozmowy są w toku, ale wszystko zależy od Was !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.