Skocz do zawartości
IGNORED

AD1955+6*AD979=DAC+pytania

trryt

Rekomendowane odpowiedzi

a tak se napisalem. Chodzi o uklad chodzacy na overtonie. Jakis prosty lc ukladzik na fecie. Sa w elfa po 16zl gotowe generatory wiec nie bede sie meczyl z robota jakis ukladzikow.

Oczywiście można to zrobić bez upsamplingu i wtedy AD1955 potrzebuje kwarcu 11,2896 ew dwa razy więcej (to się konfiguruje za pomoca procesora), no i wtedy można do AD1955 podłączyć którykolwiek z zegarów "popularncyh na forum", jeżeli one chodzą z kwarcem 24,576 to też oczywiście można ich użyć (mając na uwadze to o czym pisał tomek_j - żeby z tego nie wyszło 8 z hakiem). Ja pomyślałem o PLL jako rozwiązaniu tańszym i prostszym od wszelkich clocków które się pojawiają na forum. Podsunął mi go jeden z kolegów z forum i mi się ten układ spodobał, on mówił że ma kwarce z omigu na 27MHz, tylko właśnie ciekawe czy są na podstawowej częstotliwośći czy na 3 harmonicznej. A ten zegar ze SPDIF no to taki odtwarzany jest, to raczej można zrobić coś lepszego... Jak ktoś ma dobry zegar na 24,576 to może go podłączyć do obu AD1955 i AD1896 i dać sobie spokój z PLL1708.

O faktycznie jest w Elfie. Czyli pewnie zrobię to tak żeby na płytce było miejsce na PLL i na ten generatorek. Jak obawy wojtka_j się sprawdzą to zawsze będzie można dać generator. 16zł dobra cena tylko oni chyba chcą ze dwa razy tyle za transport - w czym oni to wysyłają w posrebrzanych kopertach;)

tomek_j>

Z tym "poradzeniem sobie" to jednak coś jest. Wczoraj wyczytałem że np AD1896 może działać albo z generatorem, albo kwarcem podstawowym, albo overtonowym. Dla overtonowego trzeba dać tylko dodatkowy kondenstor i cewkę filtrujące podstawową częstotliwość. Czyli są układy które sobie radzą. Niestety w nocie PLL1708 nie widzę takich informacji.

->trryt

Czy sygnał zegarowy z przetwornika wysyłasz z powrotem do napędu czy dane z napędu są asynchronicznie resamplowane w AD1896?

Pomyśl może nad jakimś prostym buforem na wyjście.

Są resamplowane w AD1896. Ale nawet bez niego na 95% MCLK AD1955 nie musiałbybyć synchroniczny z zegarami I2S. W nocie AD1955 zaznaczone jest jedynie dla wejścia DSD że tam któryś sygnał ma być synchroniczny z MCLK a przy wejściu PCM o niczym takim nie piszą. To dobrze bo upraszcza to trochę sprawę.

Bufory na wyjście? A konkretniej? Wyjście analogowe z AD1955 czy cyfrowe z AD1896? Bo analogowe to nie strczą te 3 AD797 co są? Analogowo to nic nie wymyślę bo się na tym nie znam, ale to co było w nocie AD1955 mi się podoba. A jeden z kolegów z forum kombinuje z AD1955 i ciekawym stopniem wyjściowym.

trryt, 26 Sty 2007, 11:17

>tomek_j>

>Z tym "poradzeniem sobie" to jednak coś jest. Wczoraj wyczytałem że np AD1896 może działać albo z

>generatorem, albo kwarcem podstawowym, albo overtonowym. Dla overtonowego trzeba dać tylko dodatkowy

>kondenstor i cewkę filtrujące podstawową częstotliwość. Czyli są układy które sobie radzą. Niestety

>w nocie PLL1708 nie widzę takich informacji.

O takim radzeniu sobie to ja wiem. Problem tylko z ta cewka i kondensatorem. Mnie udało się wzbudzić na 27MHz, ale byly problemy z ustawieniem dokładnej czestotliwości, a przede wszsytkim ze stabilnością. Nie jestem na 100% pewien, ale przy pracy z overtonem uklad LC musi się wzbudzać sam od siebie, albo z "pomocą" kwarcu na czestotliwości overtonu - w tym przypadku na 27MHz. Kwarc tylko stabilizuje drgania tego obwodu LC. Jezeli to ma byc wzorzec dosc dokladny i stabilny, to niezbyt to dobrze wygladało, ale pewnie spece od w.cz. (krotkowfalowcy) poradziliby sobie z tym problemem.

Wg mnie najlepszym roziwazaniem bylby scalony generator kwarcowy na 27MHz. Sa oczywiście takie produkowane, bo jest to popularna czestotliwość stosowana na przyklad w cyfrowych tunerach satelitarnych, dekoderach AC3 itp. Ale nie moglem dostac 1...4 szt in Poland ( czytaj na zadupiu eletronicznym)- moze sztandarowy zaopatrzeniowiec Peter D. cos by poradzil:-) , a moze ktos ma inny sposob na 27MHz.

Dla AD1896 ten LC to ma odfiltrować podstawową częstotliwość:

"For master clock frequency

generation with a crystal beyond 27 MHz, it is

recommended that the user use a third overtone crystal and to

add an LC filter at the output of MCLK_O to filter out the

fundamental, do not notch filter the fundamental. Please refer

to your quartz crystal supplier for values for external capacitors

and inductor components."

Ale w tym wypadku to jest jeszcze gorzej bo to by miało być 1/3 tych 24,576. Ale ogólnie nie jest talk źle. Ten kwarc z omigu może będzie na podstawową - czekam na ich odpowiedź. Zawsze można zamiast PLL1703 dać ten generator z Elfy. A co do generatora na 27MHz to sobie sam odpowiedziałeś;) Jeżeli on jest stosowany w tylu urządzeniach to tylko zdobyć takie zepsute i już.

A co do generatorów to jest coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena ponoć 9,5$ tylko że przy 100 sztukach...

Ukryta Zawartość

Tryt, śledzę temat od dłuższego czasu i całkiem fajnie to wygląda. Powoli zaopatrzam się w te układziki potrzebne do DAC'a. Ale jeśli chodzi o zasilacze - to może faktycznie warto wykonać coś jak veteran - wtedy płytka będzie mniejsza - i jeśli trafiłaby do zakładu, wyjdzie o wiele taniej. I jeszcze jeden plus - można ją wykonać we własnym zakresie w domu :-) Mi wyszła całkiem dobrze, jak poskładam to wrzucę fotkę lub wyśle ci ja mailem. Popatrz niżej ;)

A co do zasilania na 5V można zastosować układy z Maxima - w obudowach DIP8 :-) Np : MAX667

Ukryta Zawartość

Które zdecydowanie pomogą zmniejszyć wymiary płytki - lub upchnąć całe zasilanie na 1 płytce ;-)

A jeśli wydajność MAX'ów będzie za mała to można użyć tego, równie małego stabilizatora

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam, k

post-10372-100008974 1170310994_thumb.jpg

post-10372-100008975 1170310992_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładna płytka. Ale moja jest pod kondenstory jakie wybrałem i już mam wiec się nie zmniejszy. Stabilizatory to LT317/337. Te co dałeś z seri 79xx to słabiutkie. Takiego tylko dodatniego to używam do zasilania procesora który nie jest w torze audio. A ten MAX, no nie znam, ale nie wygląda na nic specjalnego, główna zaleta to lowdropout, ale to akurat nie potrzebne.

DAC wymaga 2*5V i +/-12V i możesz to zrobić po swojemu, ja wybrałem tak. Jak ktoś chce może sobie dać coś lepszego, albo osobne zasilanie dla każdego kanału. Po to są moduły.

odebralem z ekfy ten 24,5760 koszt 20zl i jest w tym zmniejszonym wymiarze 52mils bok.

Ukryta Zawartość

tu jest pdf o tych gen kwarcowych

Ukryta Zawartość

Jak będę dalej pracował nad płytką pod AD1896 to napewno zrobię miejsce na ten generator. Na razie kończyłem poprzedniego DACa (na PCM1710U) i usiłowałem wskrzesić fajny tuner Grundiga. Ale jutro ten DAC.....

• 1 miesiąc później...

Strasznie mi to powoli idzie, ale przynajmniej się rozwija. Zmieniłem koncepcję zasialnia, te zewnętrzne zasilacze będą na 6V, a na każdej płytce z AD1955 dodatkowo LP2951 ustawione na 5V. Czyli każdy kanał ma swoje oddzielne stabilizatory.

Będzie to wyglądac jak na pierwszym rysunku. Jeszcze trochę poprawiam, ale ogólnie będzie już tak.

Na dalszych rysunkach, trochę poprawione zasilacze, pogrubiona masa - chyba już wiecej nie trzeba.

Ukryta Zawartość

post-4476-100007231 1172914665_thumb.gif

post-4476-100007232 1172914665_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze lepsze wersje. Tym razem z zaznaczoną masą cyfrową (1) i analogową (2). Piękna może nie jest ale pętli nie ma.

Ukryta Zawartość

post-4476-100007174 1172914667_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Mam pytanie do znawcow, czy przetwornik ad1955 moze pracowac bez mikrokontrolera? Pytam poniewaz zlozylem ten przetwornik lacznie z cs8414 i podlaczywszy pod komputer nie zadzialalo (czasami sa slyszalne trzaski). Czyzby to wina, iz przetwornik domyslnie ustawiony jest na 24bity a sygnal jest 16bitowy?

Pozdrawiam! Bartek

Może działać bez mikrokontrolera, jeżeli Ci pasuje taki format jaki jest podany w nocie jako default. Jeżeli nie zmienisz tych ustawień, a podłączysz inny format, to nic dziwnego że nie działa poprawnie - nie ma prawa. A konfiguracja bez mikronotrolera, no można, w sumie to wypełnić rejestr przesuwny (16bit) odpowiednio, a potem to wytaktować odpowiednio do DACa. TYLKO PO CO? To równie dobrze można zbudować na TTL DACa. Mikrokontrolery naprawdę nie gryzą.

A tu ostateczna wersja, masa trochę pogrubiona i poprawiona przy stabilizatorze dla cyfrówki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Matthew>

W zasilaczach nie ma potencjometrów, tylko dwa rezystory. Myślę że to lepsze rozwiązanie, z 1% można dobrze dobrać zadane napięcie, a potencjometr zawsze z czasem może zacząć stwarzać problemy. Schematy zasilaczy są powyżej.

jarekt> Na razie płytka prototypowa "się robi" dzieki uprzejmości jednego z forumowiczów. Jak będzie OK, tzn wszystko będzie fajnie działać i jak się zbiorą chętni (a jakieś tam zainteresowanie jest) to jak najbardziej będzie.

>przy samej kostce ad1955 proponował bym umieścić dwa stabilizatorki, dla cyfrówki i analoga..

A te dwa małe SMD na płytce DACa to co? Włąsnie dokładnie tak jak proponujesz to jest zrobione. Te duże zasilacze na LT317 są odzielne dla cyfrówki (całej) i analogówki (całej) ustawione na 6V a każdy AD1955 ma na swojej płytce dodatkowo jeszcze po dwa LP2951 osobne dla cyfrówki analogówki ustawione na 5V (to jest stabilizator low dropout więc może tak być). Więc podwójna stabilizacja jest jak najbardziej zrobiona.

Żeby wszystko było jasne, aktualny schemat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.