Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchaj, absolutnie się nada. Ma wszystko co jest potrzebne do jazdy, jest fajny i gustowny. Sprzęt to nie najwyższe loty ale do codziennej jazdy w sam raz. Jak nie ma się siły w nogach i płucach to nawet grupa XTR czy X-0 nie pomoże :)) Do wymiany po tym sezonie to skuś się na tylną przerzutkę i hamulce, choć to nie mus. Polecam za tą kasę.

Używam Merid od kilku lat i nigdy nie miałem z nimi problemu. Ten jest ok, ale raczej nie polecam kupować w ciemno przez allegro. Ważne, żebyś najpierw przejechał się na takim rowerze i zobaczył, czy geometria ramy Ci pasuje. W sklepach na początku roku często są wyprzedaże modeli z roku poprzedniego i można naprawdę tanio kupić coś fajnego. Ja od 10 lat rower kupuję zimą :)

>Używam Merid od kilku lat i nigdy nie miałem z nimi problemu...

Nie oznacza to, że bedą dobre nadal. Rok 2009, 2009 uważam za lata największej tandety. Nawet drogie rowery lub pojedyńcze drogie częsci potrafią się szybko psuć, w pierwszym roku gwarancji

Chodzi Ci konkretnie o meridę, czy ogólnie?

Kupiłem meridę w zeszłym roku - model 2008, dostała nieco popalić, ale nie zauważyłem w niej tandety. W tym roku kupiłem model z 2009 i jak na razie też nie narzekam. Zgadzam się, że kilka lat temu rowery i części były lepszej jakości, ale teraz nie jest aż tak źle

Na własnym przykładzie. Kupiłem w 2007 roku rock shocka REBE2007 używaną za ok 800zł. Naparzałem nią ile wlezie (ważę ok 100kg) i amor super. Dopiero po 1,5 później zrobiłem przegląd w autoryzowanym serwisie i wykwalifikowany mechanik mówił że wszystko z nim ok. Uczestnicząc w masach krytycznych wiele osób mnie pytało jak mi ten amor chodzi, bo oni kupili nowy (ok. 1500zł) z 2008, 2009 i po miesiącu coś im stuka itd... Zaczepił mnie kiedyś mały gostek ok 16 lat, 60kg i pyta mnie o ten amor, bo on kupił REBE 2008 i po dwóch miesiącach musi ponownie wysyłać do serwisu...

Znam też więcej przypadków innych częsci drogich które się sypią...

Jeśli ktoś kupuję część do roweru za 1500zł to uważa że jest to sprzęt nie do zajechania w granicach rozsądku. Jak ta osoba ma sie czuć jesli jej sprzęt wykazuje wady od samego początku???

Nie wspomnę już o elementach napędu takich jak łańcuch, kaseta, które wogóle już dla mnie osiągnęły szczyt tandety.

elkaziorro, 20 Lut 2010, 14:48

>Używam Merid od kilku lat i nigdy nie miałem z nimi problemu. Ten jest ok, ale raczej nie polecam

>kupować w ciemno przez allegro. Ważne, żebyś najpierw przejechał się na takim rowerze i zobaczył,

>czy geometria ramy Ci pasuje. W sklepach na początku roku często są wyprzedaże modeli z roku

>poprzedniego i można naprawdę tanio kupić coś fajnego. Ja od 10 lat rower kupuję zimą :)

W jakich sklepach/sieciach są takie wyprzedaże?

Chciałbym kupić treka za 1000 - 1500zł. Co byście zaproponowali?

• 4 tygodnie później...

I masz babo placek...

Po kilku rozmowach i przeczytaniu kilku opinii zdecydowałem się na tą meride 20v i okazało się, że w modelu 2009 nie mogę nigdzie znaleźć mojego rozmiaru ramy(22 cale). Kiepska sprawa, bo już się napaliłem. Dlatego pozostaje mi szukanie czegoś innego. No i naprawdę sam nie wiem.

Mogę zakupić model niżej czyli 10v za 900 zł -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo dołożyć i kupić Crossway TFS 100-V za 1400 zł lub Crossway 40-D za 1550 zł. Przyznam, że nie wiem jak będzie z moim pedałowaniem dlatego najchętniej na rower wydałbym jak najmniej. Jednakowoż, jeżeli istnieje uzasadniona przesłanka to mógłbym dołożyć coś do tego 1000 złotych które chciałem przeznaczyć na rower.

Może zaproponowali byście mi jakieś inne modele, może innych firm? Mi ten cały osprzęt kompletnie nic nie mówi, więc mogę polegać tylko na opinii innych...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

author horizon

mam ten model od lat 5. Mam 186 i 80 kg wagi. Wymiana lancucha linek smarowanie etc w normie.Nic nie peka nic nie trzeszczy.Rowerek troche ciezki jednak lubie sztywnosc stali a nie ultra lekkie alu.Oponki mozna zmieniac do woli od sliku do szerszych.

poszukaj modeli zeszlorocznych chodza ponizej tysiaca za nieuzywke.

Ukryta Zawartość

Różnica między 10v a 20V jest bardzo niewielka. Z tego co widzę, to chodzi o tylną przerzutkę (inaczej się nazywają ale mają ten sam poziom) i kierownicę, w V20 jest osobno mostek i sztyca, co jest wygodniejsze niż zintegrowana V10. Jeżeli chodzi o TFS 100, to jest to już rower z nieco wyższej półki niż poprzednie modele. Osprzęt ma już taki, że przez dłuższy czas nie powinieneś mieć kłopotów, rama też jest inna (pewnie lżejsza i ma wygodniejszą geometrię) i myślę, że jeżeli możesz, to warto dołożyć. Tańsze są tańsze tylko na początku, a już po kilkuset kilometrach będziesz wymieniał przerzutkę itp. i generalnie wyjdzie Cię drożej, niż model wyżej :)

Acha, 40D odpuść, tym bardziej że jest droższy niż TFS100

Zdecydowało kryterium estetyczne. Stwierdziłem, że TFS 100 jest zdecydowanie ładniejszy, więc postanowiłem zakupić właśnie jego. ;P

Mam nadzieje, że będzie sprawował się cudnie. Więc teraz czekam już tylko na pogodę. Pochwalę się jakąś fotką jak już wreszcie wybiorę się na wycieczkę.

W każdym razie dziękuję serdecznie za fachową pomoc. (:

• 4 tygodnie później...

U mnie zmiana,od 25 stycznia zagościł kross

GT i Kellys sprzedane

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z prawej strony Merida 96 upgrade'owana, kołka Mawici, hydraulika, XTR, widelec Magura. Waga 12.7

Mój z lewej - rama Katarga 2006 1.35 scandium potrójnie cieniowane, osprzętowo Santour Epicon, XTki, koła, szprychy DT Champion, obręcze DT, piasty XT, hydraulika SLX, siodło San Marco itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i wagowo zeszliśmy do 11 kilo.Jak na fulla to super.Tylny zawias carbon.Te ponad 12ście ważył przed zabawą.AHA DO GOŚCIA CO MNIE POJECHAŁ za to że że nieumiem lutować:nie umiem...robię inne fajne rzeczy

• 4 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.