Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawa, IMHO, oryginalna rama:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

andrea29, znalazłem jeszcze taki oto rower:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

konik63, 15 Wrz 2008, 12:54

Hmm, jak na mój gust, nieco za mały ma skok przedniego amora. (Tylko 60mm więc podejrzewam, że jakość działania tego amora jest do bani ;)

* * *

Nie bądź naiwny.

Kup coś z oprzyrządowaniem najlepszego GT Nomad'a, albo Kellys'a NEOS i powinno być ok.

(Albo jeszcze kapkę coś lepszego ale nie wiem czy w naszym, wieku to już nie szkoda kasy ;)

Pozdr.

konik63, 15 Wrz 2008, 14:40

No taa., znalazłeś... Stoi przeca jak wół: sprawdź czy twój rozmiar jest dostępny..

Wtedy "znalazłeś" gdy jest ;))

Poza tym firma z Rudy Śląskiej, więc myślę że chodzi o tę samą przez którą zakup z czystym sumieniem polecam i do której linki już wielokrotnie zamieszczałem. (Jeszcze trochę, a posadzą tu zaraz mnie,że dla nich pracuję, albo coś z tego mam, że ich polecam :))

We Wrocławiu w Magnoli w sklepie sportowym na parterze kilkanaście metrów za hipermarketem Tesco jest do kupienia za 5500 zł to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skibus, 16 Wrz 2008, 11:36

>Tej kony nie warto. Ani to dobrze nie pracuje ( jednozawias ) ani dobrej geometrii nie ma. Ogólnie

>kicha

Bez przesady.

Za 4100 łyknąłbym ją jednym chałstem.Faktycznie praca zawieszenia nie należy do najlepszych chociaż jest bardzo podatne na większe i mniejsze nierówności (miękko i przyjemnie jak na łóżku wodnym,miałem okazję na tym pojeździć) ale w tej cenie taka rama i amortyzacja i tarczówki i cała reszta to już okazja.

Sama rama Blur LT VPP kosztuje więcej niż ta cała Kona.

No wiesz, nie ma co porównywać Santy i Kony. Ręczna robota w USA, VPP do tajwańskiej jenozawiasowej masówki ? To tak jak byś malucha do Porche porównał.

Poszukaj w Krakowie w Intersporcie ( jak dobrze nazwe sklepu pamiętam, w każdym razie, sieć sklepów sportowych )

Jasne że nie ma co porównywać bo przecież i różnica w cenie jest spora.Na dzień dzisiejszy o VPP mogę tylko pomarzyć a tą Kone za tą kasę jak dla mnie okazja.

Chciałbym mieć uniwersalny (po mieście i w góry) rower.Kona nie jest uniwersalna ale za tą cenę jeśli jeszcze będzie do kupienia to ją wezmę.

Pytanie do doświadczonych: jak poprawić efektywność toczenia się roweru ? (-Wymianą łożysk ?)

* * *

Stary single speed jechał po rozpędzeniu nawet pod górkę. Nowy, przy starym jakby nie miał takiej chęci do jazdy. Pedałuję = jadę. Przestaję pedałować, szybko wytraca prędkość :(

* * *

Oba koła obracają się lekko i kręcą długo (gdy rower postawiony do góry kołami).

Pod obciążeniem - jest jak opisałem.

Ktoś wie jak to można poprawić ?

Mowa o tym modelu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

andrea>

dwie rzeczy na dzien dobry (albo dobranoc jak patrze na zegarek ;-)

Cisnienie w oponach no i oczywisie same opony, jesli jezdzisz po ubitych drogach mozesz kupic jakies wezsze np. 700x32/28, nabij je solidnie i zmiana mysle ze bedzie wyraznie odczuwalna, ale na poczatek cisnienie...

powodzenia

poza tym wspomniany ss to jednak zawsze mniejsza waga..., ale w Twoim wypadku stawiam raczej na cisnienie w oponach, kilka razy sam zapomnialem o tym ruszajac np. rano do roboty, wrazenia jak jazda po plynnym asfalcie, po nabiciu 'na kamien' odlecisz ;-)

AmAdeuz, 21 Wrz 2008, 02:04

Dzięki za odzew :) Ciśnienia - raczej nie. Ja z tych, co lubią jeździć na twardych. Ciśnienia w oponach pilnuję. Przeważnie mam dmuchnięte nie mniej jak 3,8.

W ss. były Continentale z gęstymi, małymi i niskimi klocuszkami. Jak się okazało super bieżnik: dobre trzymanie drogi i nie sprawiały oporów przy toczeniu. Chyba idealne po mieście. Teraz mam raczej gładkie - masz wyżej w linku jakie to. Myślę, że na miejską dżunglę są ok, chociaż, istotnie, wydaje mi się, że mają jakby większą domieszkę kauczuku. Komfort może i kapkę większy ale możliwe, że to kosztem toczenia się.

Pozdr.

Tez mozliwe, cisnienie - patrzac na rowery w miescie to bardzo czesto olana sprawa dlatego tak napisalem. Oczywiscie dalej to zmiana ogumienia, z tym ze nie trzymal bym sie tej szerokosci 38, na jazde po utwardzonyh drogach to naprawde sporo. 32ki z pewnoscia wejda Ci na te obrecze, a detki to juz sam musisz sprawdzic jakie tam wpakowali...

Ukryta Zawartość

Mam między innymi taki rowerek, który spisuje sie zacnie. Kona to przestarzała konstrukcja, nie warta swojej ceny.

Ukryta Zawartość

adik, 21 Wrz 2008, 15:59

>Uważam, że z łożyskami jest odwrotnie. Rozkręć koło na ma piastach z maszynówkami i z kulkami,

>gwarantuje ze kulki staną pierwsze.

Mylisz się, dobrze ustawione kulki są o wiele lepsze od maszyn, choć by ze względu na kierunkowość przenoszenia sił. Najlepsze firmy produkujące części np Chris King robi właśnie na kulkach swoje ( wręcz legendarne ) piasty

btw. Ten Twój rowerek to właściwie to samo co Kona, również zwykły jednozawias

wiem,że to zwykły jednozawias.W łożyskach maszynowych też znajdują sie kulki. W krytyce kony chodziło mi o to, że firma nic nie zmienia w swoich rowerach, które kosztuja całkiem sporo w porównaniu do tego co oferują.

dominion, 21 Wrz 2008, 15:27

"Moim zdaniem łożyska maszynowe ogólnie toczą się z większym oporem od kulkowych."

* * *

Jestem skłonny zgodzić się, że tak jest.(Przynajmniej w tanich rowerach.)

Jak tanich?

Ja jeżdzę na piaście dt swiss 370 z przodu (140zł) i dangerous mike fermentor (199zł) z tyłu. Maszynówki.

Myślę że najtańsze koła (od 40zł za kompl koło) na piastach kulkowych będą miały mniejsze opory toczenia.

Za maszynówkami przemawia duża trwałość i bezobsługowość.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.