Skocz do zawartości
IGNORED

UHERY CR- I REPORT MIT I RZECZYWISTOŚĆ

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Uff! Kolega, któremu go powierzyłem wlaśnie dzisiaj mi napisał, że ten jego fachowiec nie może znaleźć doń pasków. Nie odzywam się, bo znalazłem się w takiej jakiejś głupiej sytuacji. Chyba powinienem go po prostu odebrać i oddać w Twoje ręce.

Załatwione

Wysłałem przed chwilą maila do Ciebie w tej chwili jestem na 1/2 tego co do godziny 12 w samo południe muszę mieć nagrane skorygowane nagrane zapisane i wydrukowane.

Wyciągnę Cię z tego

Zbyszek

Witam

Już wiem jak się nazywał św. pamięci mój Riporter z mikrofonem na teleskopowym kiju i wyłącznikiem w rączce

był to RM-5 [czyli jak mówią rosjanie Hungarian hand held professional tape recorder].Ciekawostka przyrodnicza niezły Marantz PMD 660 z mikrofonem zapis na sztywnym dysku kosztuje 399 funtów doliczyć transport i wychodzą nam dwa UHER-y 4200 MONITOR lub taczki z czubkiem UHER-ów CR-

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam

Weńdzie nie weńdzie oto moc problemów; dobrze by zrobiło gdyby weszło.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Dla tych co wolą nagrę od kobiety ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zapomniałem dodać linka do NAGRY prościutko z Californi ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do MIKX-a

Cud absolutny dziękuję i doceniam pomimo,że jest to cyfra. Chwieje się RP ale następuje ostra stabilizacja koryta.Nie bawiąc się w własne komentarze nagrywam na tym co mam , od MULS-a dotarły do mnie baterie VR 4D 023 SAFT są naładowane a więc skorzystam jeszcze z UHER-a REPORT 4000S . Sprawdza się na mnie klątwa

obyś żył w ciekawych czasach

Ano Pane Holanke ano....

Zbyszek

Do NIKX-a [sorry za przekręcenie nicka]

4000S v=2.4cm/sek nagrywam z TV komentarze i wypowiedzi tak jak leci. Zbyt wysoka temperatura z chaty jeszcze nie wychodzę. Pakuję w przedziwne obudowy wkładki dynamiczne [z trafem i bez] i eklektretowe. A w następnej obudowie z telefonu polowego działa tak zwane maine kleine studio. czyli pełny bardzo prosty mikser na wejść kilka z analogowymi [duże piękne podświetlane] wskażnikami i własnym podsłuchem [typ zamknięty douszne]

Życie trwa zbyt krótko aby się bezczynnie ............alać

Pozdrawiam

Zbyszek

Echh.... Jestem tak walniętym hobbystą,że się uparłem i ...... pojechałem do Nagry w Szwajcarii.Tam dostałem zawrotu głowy od sprzętu.Na kolana powalił mnie między innymi cały segment nowiutkich Nagr IV-S i STC. Nagra wyprodukowała próbnie Nagrę IV-S w wersji lampowej,niestety ten model się nie zachował.Widziałem też Nagrę I,zresztą tego co zobaczyłem nie da się opisać - TO TRZEBA ZOBACZYĆ I POSŁUCHAĆ ! Niestety jest tylko jedna pani która jest Polką ... reszta pracowników mówi wyłącznie po francusku (z małymi wyjątkami), a jeden z nich mnie tak przywitał po polsku,że pokładałem się ze śmiechu,ale nie będę cytował.

Bo To jest to tak zwane Święte świętych i w dodatku w Europie , w pełni rozumiem i doceniam Twojego zajoba pomimo, że jak na hobby to sakramencko kosztowny. Ponieważ należę do tego pokolenia, które potrafiło szpule w I zmieniać systemem armijnym na tempa i czas miało i ma do tej pory doskonały; i dla tej prędkości wymiany nic

poza UHER-ami CR- nie widzi. Doceniam urok radzieckiej wersji drutowej EMI, która w nieco zmienionej formie służyła do zapisu rozmów między pilotami a obsługą naziemną lotniska . Obecnie jestem na etapie Professional Parabolic Microphone najtańszy firmowy 180$ najdroższy 2200 $ a mój mający je pod sobą będzie kosztował 2 x 5 złp + transport + miska ze stali nierdzewnej + pistoletowy uchwyt fotograficzny od teleobiektywu razem do kupy z beerem aby nie skrzypiało 50 złp. Mam czas do jesieni wtedy będę nagrywał dzikie gęsi i odlatujące żurawiem [kaczki mnie nie interesują oraz inne ptactwo domowe].

Pozdrawiam

Zbyszek

PS być może kiedyś napiszę słowa do Maskarady Arama Chaczaturiana wg. M.Lermontowa.

• 3 tygodnie później...

Przez przypadek ostatnio trafiłem na interesującą stronę naszych czeskich kolegów zza miedzy :)

Nagra III ze schematami i istrukcją obsługi niestety w języku czeskim :)

Ukryta Zawartość

Ładna podstronka UHERowa ze schematami i linkami - polecam!

Ukryta Zawartość

Mikrofony neumann ze schematami

Ukryta Zawartość

Mikrofony AKG + fajny stary katalog w sepii palcelizać!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do NIKX-a

Poczytałem w miarę dokładnie i cieszę się, że innych też cieszy uczciwy stary sprzęt bo tak naprawdę on jest najzwyczajniej nieśmiertelny.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dzięki Korwin za miłe słowa ... Jakoś tak od najmłodszych czasów byłem wychowywany w głębokim szacunku do "elektrotechniki" i do dziś pamiętam te chwile jak z dziadkiem rozkręcałem radia i konstrowałem różne detektory itp. Do dziś mam amperomierz zrobiony przez mojego dziadka, który wykęcił z amerykańskiego samolotu zestrzelonego podczas bombardowania rafinerii ropy w Trzebini. Te wszystkie przedmioty mają duszę, której ciężko mi znaleźć w sprzęcie "supermarketowym" zalanym w plastik.

Życze chłodu troszkę ... Nikx

Do NIKX-a

Odwaliłem swoje na kanale: USG lepsze niż przed kwartałem z Vivacorem schodzę na mniejsze dawki, a jutro pchli targ pod Halą Targową, może się tam powlokę .

Miodu i chłodu oraz deszczu

Pozdrawiam

Zbyszek

• 2 tygodnie później...

A propos mojej wizyty w Nagrze - oto dwa zdjęcia stamtąd,niestety zrobione telefonem... Na jednym z nich Nagra I, na drugim nowiuteńkie Nagry IVS i STC .

Ukryta Zawartość

post-5308-100007950 1170297907_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do KILUP-a

Serdecznie dziękuję radość dla oka i rozskosz dla duszy w pełni doceniam zwłaszcza teraz kiedy dookoła wszystcy wychwalają cyfrowy chłam. Mam w tej chwili pożyczonego na miesiąc Marantza z zapisem na sztywnym

dysku niby to wygodne, niby nowoczesne ale jednak nie to, poprostu mnie cafa, pomimo że kosztuje więcej niż moje ukochane UHER-y razem wzięte z mikrofonami i związane w pęczek.

Pozdrawiam

Zbyszek

Do Korwina

Bardzo się cieszę,że humor się poprawił :).Marzą mi się praktyki w Nagrze.... , chyba się nawet jutro zbiorę w sobie i zadzwonię dowiedzieć się,czy jest taka możliwość. Nie wiem tylko jak przeżyję naukę francuskiego - thrę dupę o thretuar :).

Przejrzałem stronkę Nagry. Te urządzenia mimo, że techniczne, mają w sobie coś magicznego. Nigdy nie widziałem żadnego z nich na żywo, ale patrząc nawet na same obrazki budzi się jakaś taka dziecięca chęć pokręcenia tymi gałeczkami, popstrykania kolorowymi guziczkami i popatrzenia jak to się kręci... :-)

Ciężko byłoby mi wskazać współczesny audiofilki klocek, który ma w sobie tyle uroku.

Do KILUP-a

Życzę Ci z całego serca tej praktyki co Nagra to Nagra, nawet cyfrowy sprzęt Kudelskiego można brać do ręki i nie mieć odruchów obronnych pełnych obrzydzenia. Nagrania na CD a nie na Winylu są tak doskonałe takie bezbłędne, że nie przetrawienia a to jest najlepsze co może nam dać zapis binarny, jestem zwolennikiem nagrywania w terenie z szumem wiatru w tle śpiewem pijaka i gruźliczym chichotem damy lekkich obyczajów.

Przez 48 godzin miałem do dyspozycji Aresa M świetne i małe i z niezłym oprogramowaniem ale ja jestem stara degeneracja i wszystko we mnie jest analogowe.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Uherek wrócił do mnie. Wreszcie! I działa. A nie działał, bo nie tylko spadł naciągnięty pasek ale i przy jego ponownym zakladaniu zrobiłem to tak, że nawet kasety nie dało się wprowadzić. Bo aby go założyc trzeba zdemontować znaczna część mechanizmu. I potem ponownie zmontować. Co można zrobić z głową lub bez. Zrobiłem bez i mimo instrukcji nie mogłem dojść jak to odkręcić.

Odkręcone. Dwa z trzech pasków wymnienione tez na nowe. Trzeci niestety nie - i to obawiam się, że akurat ten pod tym względem najważniejszy czyli najbardziej naciągnięty.

Próby nagrywania. Z MDO IX - fatalnie. Zakłócenia w tle. Zmiana mikrofonu na zupełnie tandety MDO 12 od starego magnetofonu kasetowego z lat siedemdziesiątych. Zakłócenia znikają. Coś jest nie tak z tym pierwszym mikrofonem. Albo cos źle zostało zrobione przy zwieraniu wtyków (źle podłączony) lub uszkodzona wkładka. Poprawnie też nagrywa z tunera. Odtwarzanie bez zarzutów. O wiele oczywiście lepiej, jak się podłączy do zewnętrznego wzmacniacza niż z wbudowanego głośnika.

Wyraźnie wymaga lepszego mikrofonu. Bo teraz nie ma nawet możliwiści porządnie go sprawdzić. I chyba wymiany tego ostatniego paska.

Choć, ten co go naprawiał twierdzi, że teraz wszystko z nim w porządku. Tak mi przekazano, bo samz nim nie rozmawiałem. To była przysługa, która zrobił mi kolega i on go oddawał do naprawy.

Do Edwarda i Korwina

To jest moja Nagra-T - jest co naciskać, 3/4 funkcji nie wiem jak obsłużyć a instrukcja obsługi (150 stron A4) czeka na przetłumaczenie; a w środku jest czym kręcić,dlatego boję się cokolwiek ruszać w niej - ma problemy z nagrywaniem,jedynym sensownym rozwiązaniem byłoby zawiezienie jej do Nagry, bo w Polsce bałbym się komukolwiek ją powierzyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciesze się

MDO IX ma przypuszczalnie walniętą wkładkę albo zawalono zwieranie styków na środkowy powinien iść ujemny

i masa z obudowy transformatora i ekranu wkładki następne dwa zwarte UWAGA Z PRAWEJ STRONY gniazdka jeśli stosujesz zamiast ośmio lub siedmio pinowego wtyk pięciopinowy DIN-545 cała prawa strona [odbicie lustrzane normalnego układu stosowanego w innych magnetofonach MDO IX na samej wkładce ma 200 Ohm na wkładce + transformator wbudowany tuż za nią 600 Ohm, MDO 12 ma wkładkę wysoohmowi wyłącznik możesz wykorzystać gniazdo ACCES i wtyk pięciopinowy do włączania i wyłączania pausy a w miejsce DIN 345 podlutować DIN 545 lub pogonić po serwisach za wtykiem DIN 8 lub 7 pinowym i mieć wszystko na jednym gniazdku mikrofonowym.Mnie skręca i zwlokłem się z wyrka aby połknąć prochy i zanim zaczną działać mam chwilę na wklepywanie głupot

Pozdrawiam

Zbyszek

Nawala mi serce ale nie głowa , pierwsze co można zrobić to patrzeć uwielbiać i palcem nawet nie dotknąć. Może gdzieś jeszcze w Polsce dożywa końca dni swoich jakiś stary serwisant z rozgłośni PR innego bym nawet na długość kija nie dopuścił w reporterskiej III B grzebałem kiedyś jak szczur w szambie nie tyle dla potrzeby ile dla

przyjemności ponieważ owa maszyneria wsiegda była ,jest' i budiet nie pobiedimaja kak Krasnaja Armia.

Dobranoc

Piozdrawiam

Zbyszek

No, słoneczko już wstało :).

Ja mam znajomego który by naprawił i wyregulował Nagry serii III i IV (zrobiłby to z sercem i głową),ale nie tą - nigdy nie miał doczynienia z tym modelem,bo w PR nie było takich modeli. Do nagrywania używałem Mechlabora - piszę używałem,ponieważ nie mam co nagrywać (a właściwie przegrywać) i nie mam dobrego CD-ka (po przegraniu ze zwykłego odtwarzacza i odsłuchaniu na dobrych kolumnach powyłaziły wszystkie mankamenty CD-ka), ani gramofonu; więc od czasu do czasu tylko odsłuchuję nagrane taśmy i to tylko po to,by popatrzeć na kręcące się szpule.

Miłego dnia

Nie było szczyt rozwiązlości to zakup stacyjnych Sony dla PR wiem, że jeden takowy, był w Wwie. Przed kupnen III B lub IV [zawsze co stereo to stereo] chroni mnie własny wiek [72 lata] i smutny fakt, że nie ma już kogo nagrywać panienki beczą jak niedojone kozy, a facetom trzeba dorabiać jaja przy pomocy superbasów a głębię umysłu uzuskiwać cyfrową pogłosówką kompozytorom co lepszym się zmarło, a pozostali chałturzą ; tylko ja głupi k*tas wolę zdychać z głodu niż się sprzedać. Jeżeli znajdę kogoś z gitarą dostatecznie upierdliwego to może dam

jeszcze popalić a na razie ani nie muszem ani nie fcem.

U mnie za oknem na przeciwległej stronie ulicy po ścianie gonią zajączki. Do tego stopnia odpowiada mi olewanie świata i okolicy, że tylko pucuję swoje starocie od czasu do czasu posłucham sobie ze starej taśmy co śwp. Andrzej Jarocki na kolejnej Radiowej Giełdzie Piosenki na mój temat miał do powiedzenia.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. A węgra sobie kupię przez sympatję może być stacyjny, może być Riporter

Cenię i szanuję takie podejście - mimo,iż jestem dosyć młody,nie trawię współczesnej "muzyki",stękanie do mikrofonu oraz tworzenie podkładu na komputerze jest profanacją muzyki.Ja nigdy nie wyjdę z podziwu dla kompozytorów muzyki klasycznej. Węgra polecam,aczkolwiek jest upierdliwy w konserwacji i regulacji.

Węgra będę miał tanio, ale cały czas stawiam sobie to skromne pytanie po jaką mi to jasną cholerę aby np tłumaczyć Lermontowa wystarczą dwa sprzężone ze sobą UHER-y np CR- , aby pisać tekst do gotowej muzyki trzy + dwa wyłączniki pod nogę dzielone słuchawki lewa I magnetofon prawa II magnetofon oraz po przełączeniu lewa i prawa III magnetofon trzy kasety jeden mikrofon MKE-271 trochę drutologii i świętego spokoju w natchnienie nie wierzę chyba, że w płynie 75 gradusow. Obecnie idę pogrzebać u znajomego w pudle z mikrofonami mają być doskonałe i stosunkowo tanie czyli tonsile z globusikami na łebkach, chociaż w terenie lepiej globusy ściągnąć i założyć zwyczajne owiewki po dysze od sztuki .

Pozdrawiam

Zbyszek

• 4 tygodnie później...

w ramach odgrzania wątku UHER CR240 a allegro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.