Skocz do zawartości
IGNORED

MD Mini Disc użytkownicy

Zloty

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie o to chodzi, ze zalecasz nowsze rozwiązania zaniedbując to jak one dadzą sobie radę z nagraniami dokonanymi na starszym sprzęcie i zresztą vice versa: co zrobi starszy sprzęt przy odtwarzaniu nagrań dokonanych pod najnowszymi wersjami programu kompresującego.

profee - o tym napisałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest to kolejny wątek zakładany w momencie zblizania sie do konca (tym razem dwóch) aukcji Sony MDS JE 520. Gratuluje dobrego PRu...

Oczywiscie moze to byc zbieg okolicznosci. Ale są powody uwiarygadniajace sytuację....

czesc

posiadam sony mds-ja555ES i moim osobistym zdaniem jest najlepszym MD kiedykolwiek powstal. do tego mam okolo 100 mini dyskow. dla mnie brzmienie MD ma cos w sobie. czesc swojej plytoteki mam przegranej na md poniewaz ich brzmienie jakos bardzej mi odpowiada. oststnio nabylem micromega dac 2 i przeprowadzam odsluchy na zewnetrznym dacu. efekt jest dosc ciekawy. to tak cos na szybko odnosnie mojego pogladu na MD.

pozdrawiam

aemes

I znow poplatanie i niedomowienie

Najbardziej zaawansowanym algorytmem jest ATRAC1 Stereo.

Istnieje kilka implementacji algorytmu ATRAC1 Stereo:

* ATRAC-1 (ATRAC1 Version 1)

* ATRAC-2 (ATRAC1 Version 2)

* ATRAC-3 (ATRAC1 Version 3)

* ATRAC-4 (ATRAC1 Version 4)

* ATRAC-4.5 (ATRAC1 Version 4.5)

Jakby nie bylo jest to kompresja stratna - 292 kbps.

Odpowiada to kodowaniu mp3 292 kbps.

Wiekszosc jednak twierdzi, ze material zakodowany do mp3 z bitrate 292 przewyzsza jakoscia ATRAC.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

ATRAC-R to nic innego jak ATRAC1 Stereo w wersji 5.0

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

aby byc dokladnym to dodam, ze algorytm ATRAC moze kodowac az do 352 kbps.

Wciaz jednak jest to kompresja stratna.

> yayacek

czyli

Istnieje kilka implementacji algorytmu ATRAC1 Stereo:

* ATRAC-1 (ATRAC1 Version 1)

* ATRAC-2 (ATRAC1 Version 2)

* ATRAC-3 (ATRAC1 Version 3)

* ATRAC-4 (ATRAC1 Version 4)

* ATRAC-4.5 (ATRAC1 Version 4.5)

* ATRAC-5 (ATRAC1 Version 5.0) - ATRAC-R

czyli

>

>Istnieje kilka implementacji algorytmu ATRAC1 Stereo:

>* ATRAC-1 (ATRAC1 Version 1)

>* ATRAC-2 (ATRAC1 Version 2)

>* ATRAC-3 (ATRAC1 Version 3)

>* ATRAC-4 (ATRAC1 Version 4)

>* ATRAC-4.5 (ATRAC1 Version 4.5)

>* ATRAC-5 (ATRAC1 Version 5.0) - ATRAC-R

TAK JEST

Aby sprawe bardziej zagmatwac to dodam, ze istnieje jeszcze:

*ATRAC3 Stereo Longplay 2x

*ATRAC3 Stereo Longplay 4x

*ATRAC3plus ktory w najnowszej wersji potrafi kodowac do 352 kbps, lecz nie jest kompatybilny ze starszymi odtwarzaczami

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

yayacek zapraszam do porownania mp3 i MD - jakos zwyciezce juz znam...

discomisiek - pobedziesz troszke na forum to pogadamy - jak na razie chlopie wstrzymaj sie od kretynskich komentarzy i poprzegladaj troszke teamtow a zrozumiesz jak idiotyczne sa twoje refleksje...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiekszosc jednak twierdzi, ze material zakodowany do mp3 z bitrate 292 przewyzsza jakoscia ATRAC.

Wlasnie zrobilem test mp3 320kbps i to samo nagranie z MD - qrcze albo jestem gluchy albo MD gra lepiej. Moja wersja ATRAC to 4.5.

>Wlasnie zrobilem test mp3 320kbps i to samo nagranie z MD - qrcze albo jestem gluchy albo MD gra

>lepiej. Moja wersja ATRAC to 4.5.

-> discomaniac71

Twoje wrazenia moga byc jak najbardziej uzasadnione. Wiadomo, ze dokonanie porownania na zasadzie odsluchu uwarunkowane jest od preferencji sluchajacego. Jednemu bedzie sie wydawalo, ze MD gra lepiej innemu, ze mp3. Trudno tu dyskutowac, poniewaz jak wiadomo, ilu sluchaczy tyle wrazen. Moze po prostu Ty preferujesz wlasnie kodowanie ATRAC - a dokladniej Twoje uszy preferuja.

By ocenic dokladnie jakosc kodowania nalezaloby przeprowadzic porownanie za pomoca narzedzi analizujacych dzwiek: spektrogram, spektroskop, oscyloskop, miernik korelacji fazowej itp.

Czy wie ktoś może, które modele przenośne Sonego umożliwiają zgrywanie z MD na PC przez USB? Starsze NetMD działały chyba tylko w odwrotną stronę. Posiadam MZ-R55 (głównie do nagrywania z mikrofonu) i przenoszenie nagrań na płytę CD przy użyciu komputera jest bardzo czasochłonne - używam do tego stacjonarnego MD (MDS-JA30ES) i karty dźwiękowej z wejściem optycznym, podejrzewam, że przez USB można by to było zgrać kilkakrotnie szybciej.

>Seband

Ja kupiłem niedawno MZ-NH600 i z kopiowaniem w jedną jak i w drugą stronę niema problemów Wydaje mi się, że ten model jest godny polecenia gdyż jest najbardziej podstawową wersją HI-MD bez wodotrysków. Jest jednak minus - brak wejścia mikrofonowego a w ubożdzej wersji jest tylko USB i nic więcej (osobiście nie podoba mi się jeszcze jego wygląd ale co to ma do rzeczy).

Zastanawiam się nad kupnem stacjonarnego MD dla polepszenia jakości podczas odsłuchu z przenośniego. Czy takie coś ma w ogóle sens jeżeli mogę płytkę włożyć do kieszeni komputera który sam dokonuje kompresji na ATRAC 3 plus a MD zapisuje już gotowy pakiet danych. Poza tym jeszcze inna refleksja. Załóżmy, że jakość nagrania będzie lepsza z porządnej stacjonarki ale czy mój skromny MD to zauważy? Kupować czy nie? Może poczekać jeszcze aż decki MD spotka ten zam los co magnetofony kasetowe - swoją Yamahe kupiłem za 40 zł

"...Może poczekać jeszcze aż decki MD spotka ten zam los co magnetofony kasetowe - swoją Yamahe kupiłem za 40 zł..."

--------------

Bardzo dobra mysl - ceny uzywanych MD spadaja na pysk z kazdym rokiem.

========

"...Zastanawiam się nad kupnem stacjonarnego MD dla polepszenia jakości podczas odsłuchu z przenośniego. Czy takie coś ma w ogóle sens jeżeli mogę płytkę włożyć do kieszeni komputera który sam dokonuje kompresji na ATRAC 3 plus a MD zapisuje już gotowy pakiet danych..."

-------------

Dlaczego myslisz, ze kodowanie do ATRAC w kompie jest gorszej jakosci niz w stacjonarnej nagrywarce? Algorytm jest algorytm i nie ma mozliwosci, by dzialal inaczej w urzadzeniu X a jeszcze inaczej w urzadzeniu Y.

Gdyby tak bylo to np. wynik mnozenia otrzymany na jednym kalkulatorze roznilby sie od wyniku otrzymanego na kalkulatorze konkurencyjnej firmy.

Komputer jest wygodniejszy i szybszy ale brzydszy od stacjonarnego MD - decyzja wiec nalezy do Ciebie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.