Skocz do zawartości
IGNORED

URZYTKOWNICY PHILIPS-a DVP 9000S

nicko

Rekomendowane odpowiedzi

witam, odświeżam - w związku z tym że na słabszej jakości cd-r czasami potrafił przeskakiwać o kilka minut do przodu (pod koniec filmu) postanowiłem coś z tym zrobić, jako że ta sama płyta na zwykłej mancie szła OK po sprawdzeniu softu (był ten stary 36 albo38 lub coś takiego - a propo ktoś pytał - soft sprawdzamy- wysuń tacke i naciśnij disc menu na płycie czołowej) postanowiłem wrzucić nowy. I tu miałem problem - mianowicie postępująć zgodnie z instrukcją z pliku pomocy softy (zresztą na stronie Philipsa jest tak samo) wpisywałem kod regionu: 15922201700 ale w ten sposób dalej nic nie szło- nie resetował się sam a po twardym resecie obrazu po komponencie nie było, (tylko chinch) menu nie pełne, brak progesiv, jednym słowem kicha i już myślałem że uwaliłem, ale po wielu próbach i zauwazeniu że tam gdzie wpisuje się ten kod jest tak naprawde 8 miejsc wpisałem kod bez początkowego 159, czyli 22201700 i od razu załapał i jest wszytko OK. Tylko teraz zastanawiam się czemu w instrukcji jest inaczej? A może to tylko mój egzempaż tak ma? jak to jest u was koledzy? No i jak w takim razie wpisać ten kod na free region czyli 159222222005255????

Na nowym sofcie po komponencie jak zmieniam w menu ustawienia obrazu (ostrość, kontrast, rodzaj itd) to nic obraz się nie zmienia natomiast (wydaje mi się że wcześniej reagował ale może słabo pamiętam) po chinchu tak - obraz się zmienia (na euro nie sprawdzałem) czy tak ma być? Jak jest u was

pozdrawiam

zapomniałem dodać że z nowym softem:

-problem z przeskakiwaniem ustąpił

-płyty dvd czyta WYRAŻNIE DUŻO szybciej

ogólnie niezdecydowanym polecam wymiane softu, prosze napiście czy po komponencie jak zmieniacie te ustawienia obrazu w dvd to zmienia się obraz bo u mnie nie, choc oczywiście do jego jakości nie mam zastrzeżeń - jest poprostu zaje.....y:)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

numer softu to v48, masz może połączone po komponencie? (dvd-tv)

Ukryta Zawartość

Może ktoś z życzliwych napisze jak wgrać taki soft , z angielskim u mnie na bakier , o francuskim nie wpominając ,

obecnie mam wgrany 36 . Najlepiej pisać na maila - [email protected] , z góry wielkie dzięki .

o, widze że userzy dvp9000 są bardzo uczynni i pomocni!!! (może z małymi wyjątkami:) i nawet pare słów niechce się kliknąć, szkoda, tylko ciekawe po jakiego grzyba są uczestnikami tego forum?

pozdrowienia dla prawdziwych forumowiczów!

->jgx a co nazywasz komponentem a co czinczem ( konponent to 3xczincz )

jeszcze nie wgrywalem nowego softu a na starym przy łączu HDMI - żadnych zmina na ekraniepodczas regulacji (jasnosc/nasycenie/kontrast), po EURO - jak najbardzej - wszystko dziala OK...

jak wgram nowy soft to sprawdze ...

narazie gwarancja sugeruje mi tego nie robic ( do lutego )

wersja na moim DVD to 12 ( czy to mozliwe !! )

got,

nie mozna było tak od razu?:)

a wracając do tematu, dzięki za odpowiedż, z tym komponentem to nie tak ze to 3xhinch, to zupełnie inne wejście, hinch to inaczej wejście kompozytowe (całość sygnału idzie naraz jednym przewodem), komponent to wejście oparte na składowych obrazu (podobnie jak rgb) w każdym razie lepszej jakości niż kompozytowe, słuchaj mam prośbe, podłącz dvd z tv po komponencie jakimikolwiek 3 przewodami hinch i zobacz czy tak jak na hdmi nie ma regulacji na tych parametrach

-> jgx i tu jest problem ... moja plazma nie ma wejścia komponet ( YPbPr ) ... tylko DVI, S-video i Euro...

wiec narazie nie pomoge ( podobno istnieje przejściówka DVI->kompnent ale nie udało mi sie takiej zdobyc ).

Co do softu to moze w przerwie swiąteczbej zaryzykuje ... i wgram - narazie praca,praca,praca ...

dzieki za link z upgrade ... ;)

• 2 tygodnie później...

-> jgx

Sofcik wgrany ... żadne ustawienia nie działają przy HDMI ... ale wersja poprzednia - tez nic nie dawała ...

Jak narazie niewidze zbyt wielkiej różnicy w "prędkości zczytywania płyt" ale wszytko wyglada OK ( spewnością się nie pogorszyło )

Przy eurozłączu zakres "podrasowani kolorów i ustawien kontrastu-jaskości" chyba bardziej zwiększył zakres ( stopni tyle samo ale więkasz różnica )

Co najważniejsze - sygnał po HDMI został "wyczyszczony" ( poprzednio pojawiały sie szaro-zielone kropki np. na twarzach - ale myślalem, że to wina kabla ). Jakiś filtr spowodował nieco "zszarzenie kolorów" ale w TV mżna to odpowiednio ustawić ...

SACD jest raczej bez zmian... ( nadal zajebiście ! )

Jak na zabawe przez 1-dzień tyle zauważyłem ... - pewnie coś jeszcze wyjdzie ... to opiszę ( czekają mnie testy z CD, mp3, DVD-R ) ...

ps. dla instalujących soft - to jest wersja v12 z lutego 2006, prosze postepować zgodnie z instrukcja i przy punkcie "play ...kod... play" - troche cierpliwości i koniecznie TYLKO 8 ostatnich cyfr... - obserwować TYLKO wyświetlacz LCD na DVD - w TV nic sensownego nie widać ...

ps.2 Dla płochliwych - soft po instalacji ma wersję obsługi DVD po POLSKU ;)

ps.3 - jeśli ktoś ma nowszy soft prosze o link...

No i musialem sie nauczyc angielskiegi i odczytac instrukcje. W koncu sie udało i wszystko smiga az milo.

soft nr 48C, czasy wczytywania plyt :

CD - 18s.

DVD - 13s.

SACD - 15s.

sygnal na wszystkich wejsciach, obraz krysztal, zadnych problemow, menu pelne i w PL.

Podziekowania dla Leszka B za wsparcie !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

1) Wypalamy 2 pliki (awaredvd.bin i PRODINFO.TXT) na plytke CD in (w nero badz innym programie do wypalania ustawiamy ISO9660 , bez multisesji , dysk zamkniety(tak zeby juz nic na niego nie mozna bylo nagrac).

2) Odlanczamy kabel od HDMI jesli takowy mamy podpiety

3) Wlanczamy DvD

4) Wkladamy wypalona wczesniej plytke i czekamy

5) Pojawi sie na okraglym wyswietlaczu naszego DvD « Upgrading » - nic nie robic do czasu wysuniecia sie tacki

6) Gdy tacka sie wysunie - zabieramy plytke CD(juz nie bedziemy z niej korzystac) - nie zamykac tacki!

7) Odlanczmy kabel zasilania od dvd i czekamy minute po czym podlanczamy i znow czekamy okolo minuty

8) DvD w tym czasie zamknie tacke itp.

9) Odpalamy DVD (z pilota lub obudowy)

10) Po odpaleniu wciskamy : “PLAY” i zaraz po tym wpisujemy: '159' pojawi sie na wyswietlaczu miejsce na wpisanie 8 liczb: 222 017 00 i ponownie naciskamy “PLAY”

11) Czekamy pare sekund, na chwile zrobi sie czarny ekran - dvd zresetuje sie po czym bedzie mozna juz z niego normalnie korzystac

w moim przypadku dvd wyciszylo sie (na poacztku plyty cd i dvd byly glosno odczytywane, dvd do 30 minuty , cd-polowa plytki) o jakies 60%

• 3 miesiące później...

Jako, ze temat uzytkownikow Philipsa już jest wobec tego postanowilem nie zakladac nowego watku.

Mam pytanie zwiazane z obrazem DVP 9000S. Odtwarzacz mam podpiety componentem do LCD Philipsa PFL7332 i na odtwarzanych filmach wystepuje zjawisko podobne do macroblockingu, tzn. na jednolitych tlach (zarówno ciemnych jak i jasnych) widoczne sa zmieniajace się filoetowo-zielone piksele (często jest to widoczne na przykład na divx’ach). Czy spotkaliscie się z tym zjawiskiem w przypadku swoich odtwarzaczy? Na HDMI owe zjawisko jest bardziej widoczne i w tym przypadku nie da się tego ogladac. Slyszalem, ze jest to skutkiem wady chipa Faroudji, ot taka przypadlosc. Dodam tylko, ze na DVD Philipsa 5960, kosztujacym 350 zl, ow efekt nie wystepuje, obraz jest czysty, mniej ostry i detaliczny anizeli w DVP 9000, ale czysty, tla gladkie i nie mieniace się tymi pikselami. Zatem wykluczylem, ze być może jest to wina kabla component. Co możecie poradzic w tej kwestii i jak wyglada to w Waszych odtwarzaczach.

>często jest to widoczne na przykład na divx'ach

czy mam rozumieć że DVP 9000 odtwarza divX???

a jeśli chodzi o te makrobloki - chyba ma to coś wspólnego z LCD bo na moim crt 32 po komponencie obraz jest żyleta, nie mam najmniejszych oznak opisanych przez Ciebie

pozdrawiam

>czy mam rozumieć że DVP 9000 odtwarza divX???

Nie, to był tylko przyklad, ktory mial zobrazowac problem.

>a jeśli chodzi o te makrobloki - chyba ma to coś wspólnego z LCD bo na moim crt 32 po komponencie

>obraz jest żyleta, nie mam najmniejszych oznak opisanych przez Ciebie

Nie wydaje mi sie aby byla to wina LCD, bowiem po podpieciu inego odtwarzacza nie wystepuje opisany przeze mnie problem.

>Plazma i skalowanie do 720p.

Argi to skalowanie to oczywiście po hdmi a nie po komponencie? a koledze wyraznie chodzi o komponent, ale rozumiem że na komponencie u Ciebie również wszystko OK :)

pozdro

te modele sa nie obliczalne... umnie w RGB - REWELACJA

po HDMI - sielonkawo-szary obraz wdodatku brak kakiejkolwiek korekty

poprostu zgłaszaj usterke - tak jak ja aż do skutku ... ( wymiana sprzętu, lub inne model na wymiane ) ...

lub upgrade - ale na własnę odpowiedzialność ...

>lub upgrade - ale na własnę odpowiedzialność ...

got co masz konkretnie na myśli? Nowe firmware czy coś bardziej ingerującego? to że po hdmi nie ma korekty to normalne w tym dvd (na komponencie to samo) ale obraz powinien być super

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.