Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do SS21W, SS18W, PHILIPS RSQ8P

gallegro

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedno - żeby dostroić 35dm3 do 35Hz wcale nie potrzeba membrany biernej - wystarczy port 8cm średnicy i 29cm długości (Visaton BR25.50 z wyprofilowaniami)

misiomor -->

Słucham głównie jazz'u, zwłaszcza akustycznego. Z tego co napisałeś widze że powinienem wybrać wariant niskiego strojenia. Tak też zrobię i posłucham kilku dobrze zrealizowanych płyt.

Gallegro:

Dodając masę obniżasz rezonans "free air". Według wzorku Fp=1/(2*pi*sqrt(Mmp*Cmp)) gdzie Mmp jest w kg a Cmp w m/N. Piszę Fp, Mmp i Cmp żeby zaznaczyć że sprawa dotyczy membrany biernej (p jak passive).

Dla SP21R z dodatkiem 60g masy (Mmp=0.088kg, Cmp=1.87e-3m/N) wyjdzie 12.4Hz, bez dodatku masy (Mmp=0.028kg) mamy 22Hz.

A żeby wzorkologia była kompletna, to strojenie liczy się tak:

Fb=Fp*sqrt((Vap/Vb)+1)

Z tego widać że rozsunięcie Fb i Fp zależy wyłącznie od stosunku Vap i Vb - obniżając Fp przez dołożenie masy obniżamy Fb tyle samo razy. Im bardziej rozsuwamy częstotliwości rezonansowe, tym lepszy impuls obudowy z membraną bierną. Niestety wymaga to dużych mas na membranach.

Gdyby chcieć dodać drugiego SP21R do obudowy 35dm3, to oznaczałoby że każdy PR "widzi" tylko 17.5dm3 i częstotliwości rezonansowe są rozsunięte 2.98 raza (a nie 2.22 raza jak w przypadku jednej membrany). To by oznaczało że w celu dostrojenia obudowy do 30Hz każdy PR musi mieć Fp równe 10.06Hz a to z kolei oznacza że trzeba by mu dołożyć 106g dodatkowej masy (Mmp=134g). Jeden SP21R musiałby mieć (Fb=30Hz, Vb=35dm3) Fp=13.5Hz co daje dodatek masy równy 46g. Niższe Fp (dwie membrny) skutkuje poprawą impulsu, bo ostre zbocze związane z dziurą w SPL wypadkowym przy Fp jest przesunięte niżej i ma mniejszą stromość.

Obciążone membrany (dwie sztuki w 35dm3) wychylają się mniej co oddala groźbę ich przesterowania. Wyższe Rmp skutkuje większym tłumieniem rezonatora i dodatkowo poprawia impuls (choć dzieje się to kosztem f3). Jedyny problem to koszt tych dodatkowych czterech membran a także znaczne przekroczenie dopuszczalnego obciążenia (zwłaszcza jakby chcieć zejść ze strojeniem poniżej 30Hz).

Jestem po pierwszych odsłuchach. Efekt jest moim zdaniem znakomity. Mam na myśli szczególnie sekcje basowe. Pomierzyłem moduł impedancji i SPL dla PR. Wychodzi na to że PR-y wstroiłem na 26-27Hz. Uzyskałem to przy masie dodanej 80g. Pierwszy raz przydała się Radziecka waga jubilerska która leżała bezużytecznie od niepamiętnych czasów :-). Niestety musiałem topić ołów i toczyć z niego krążki, ponieważ długość śruby mocującej była zbyt mała żeby umieścić odpowiednią ilość podkładek stalowych. Chyba w ten sposób SEAS zabezpiecza się przed stosowaniem większej masy przez DIY-owców. Bas schodzi b. nisko i jest szybki. PR nie ma takich dużych wychyleń jak przy wyższym strojeniu więc nie ma obawy o przekroczenie jego X-max. (misiomor miał rację - dzięki za cenną uwagę) Z pozostałym pasmem też jest bardzo dobrze. Na razie kolumny mają zaaplikowane zwrotnice wg projektu znajomego, który ma już spore doświadczenie w tej materii. W najbliższym czasie zeskanuje schemat zwrotki żebyście mogli się do niego ustosunkować. Jest to wersja 3drożna pasywna, ale ciągle zastanawiam się nad aktywnym dołem. Pomiary mam zamiar wykonać na wolnym powietrzu jak będzie odpowiednia pogoda. W związku z tym mam pytanie. W jakiej minimalnej odległości od ściany budynku ustawić kolumny (PR'y są z tyłu). Maksymalnie mogę je odsunąć 3m (na tyle pozwala taras), z tym że otwierając za kolumną szerokie drzwi tarasowe można to trochę oszukać. Chcę w ten sposób uniknąć wpływu pomieszczenia a cała operacja nie stanowi dla mnie żadnego problemu (kolumny stoją w pobliżu wyjścia). Chyba że przekonacie mnie, że te fanaberie nie pomogą mi w uzyskaniu bardziej wiarygodnych pomiarów.

Gallegro:

3m odległości od ściany oznacza że dźwięk musi przelecieć 6m żeby odbić się i wrócić. Daje to czas (przy pomiarze MLS) równy około 17.4 ms a to jest dość dużo (do czasu bramki dojdzie jeszcze prawie 3ms od odległości 1m kolumna - mikrofon, mało kto daje radę osiągnąć 20ms). Bardziej bałbym się odbicia od podłogi tarasu, choć jeżeli ustawisz kolumny na krawędzi a mikrofon wysuniesz na kiju poza obrys to może być dobrze - pytanie jak wysoko jest taras (odbicie od tego co pod nim). Jeżeli nie niżej niż 3.5m to masz szansę wiarygodnego pomiaru nawet do 200 - 300Hz. Gdyby jednak był niżej, to można spróbować jakoś wytłumić przestrzeń pod linią kolumna - mikrofon.

Inna sprawa to fakt, że jednak całego baffle step nie zmierzysz nawet przy takim czasie bramki. Do tego najlepszy jest pomiar szumem tercjowym przeprowadzony w miejscu odsłuchu (a wstępnie baffle step dla obu sekcji można przemodelować programem edge). O PR-y w ogóle bym się nie bał przy pomiarze MLS.

misiomor -->

Mieszkam w domu jednorodzinnym a taras jest 1,20 nad ziemią. Możnaby się pokusić o solidny podest choć z 2 metrowym nie będzie łatwo. Co do ściany to mogę kolumnę zanieść do ogrodu (nie ma drzew) ale to już chyba byłoby lekkie "przegięcie", tym bardziej że podest musiałby być jeszcze wyższy (nie wspomnę jaki ubaw miałaby ze mnie żona, na codzień baaardzo tolerancyjna:-). Ale nie to jest teraz najważniejsze... Niedawno zauważyłem poważny problem (błąd???) jeśli chodzi o symetrycznoś (raczej jej brak) sekcji basowych. I nie chodzi tutaj o różne strojenie PR-ów, co też występuje, ale o fundamentalną różnicę. No dobra, przyznaję się, nie zauważyłem że w dolnych sekcjach basowych jest głośnik 8 Ohm i PR strojony pierwotnie nieco wyżej, a w górnych 4 Ohm iPR strojony o ok. 7 Hz niżej. Przez przypadek do strojenia PR wziąłem dolną sekcję a pozostałe skopiowałem. Wyszło przy pomiarze impedancji poszczególnych sekcji. Podczas odsłuchów całej kolumny z dużej odległości b. trudno jest to wyłapać. Zakładając podział aktywny na 100 Hz tym bardziej. Podczas prac wykorzystywałem zawsze ten sam egzemplarz i byłem pewny że pozostałe są identyczne. Raczej nie ma mowy o pomyłce konstruktora bo obie kolumny są identyczne. Może mi ktoś podpowiedzieć jaki cel przyświecał takiemu rozwiązaniu. Czy taka konfiguracja jest do przyjęcia i czy w tej sytuacji nie pozostaje aktywny podział jako jedyne rozsądne rozwiązanie ? Osobiście nasuwa mi się jedna myśl - projektant usiłował wyrównać SPL bez konieczności stosowania tłumienia dla środka i góry, która licząc dla wersji 2 x 8 Ohm byłaby konieczna. Powiem więcej, na schemacie zwrotnicy znajomy takowe tłumienie uwzględnił, a ja uporczywie ko przekonywałem że pobieżne pomiary wykazywały że to tłumienie jest zbyteczne. Teraz przynajmniej ta kwestia się wyjaśniła. Nie chciałbym raczej wymieniać 2 głośników na 8 Ohm-owe, chyba że nie będzie innego wyjścia.

Gallegro:

Nie wiem co poradzić na te 4ohm głośniki. Być może pierwszy konstruktor próbował zrobić jakieś dziwne 3.5 way? Może jednak popchnąć na allegro i dokupić 8ohm? Inaczej zostaje aktywny podział i całe stado końcówek mocy.

W sprawie pomiaru - można spróbować wprowadzić powierzchnię odbijającą (jakby pochylnię) pod tarasem (pod kątem rzędu 45 stopni), tak, żeby (geometrycznie) dźwięk ze wszystkich głośników odbijał się tak że nie dolatywałby do mikrofonu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.