Skocz do zawartości
IGNORED

Van den Hul The Orchid

zyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zaciekawił mnie ten IC, bardzo wysoko oceniony i zakwalifikowany do klasy A - ceny znośne - 222 Euro za 0.6 m, czy w Polsce jest gdzieś już dostępny ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/25049-van-den-hul-the-orchid/

Jeśli liczysz na firmowe zamulenie to możesz się zawieść bo to zwykła posrebrzana miedź :) Podejrzewam że ocieplanie w tym kablu jest uzyskane przez zastosowanie kabelka solid core o minimalnym przekroju (ok 5 razy mniejszy niz normalny)... kolejna zabawka dla audiofili do modyfikacji dźwięku :) A że klasa A? Cena jest jaka jest więc i klasa A.

Acha, i jeszcze jedno: "Wtyki RCA luźno wchodzą w gniazda, co docenią osoby często zmieniające okablowanie..." - też mi zaleta ;-)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

• 6 miesięcy później...

Zaraz wrzucę w system. Mam też parę kg sieciówek od jodla + listwę Supry.

To nie jest taka prosta sprawa przesłuchać uczciwie wszystko (czas leci niemiłosiernie szybko !). A wyrażać pochopnej opini nie śmiem i nie mam zamiaru.

U zydelka słuchaliśmy 2h 4. IC. Na symfonice, zgodziliśmy się co do jednego. Pewien nie faworyzowany przez zydelka IC wypadł w moich uszach najlepiej (bez dwóch zdań). W opinii zydelka zresztą też. (Przy okazji: bandyta ten zagrał najgłośniej z dwójki pozostałych, z surrandową wręcz przestrzenią jak żaden inny.)

Gwoli sprawozdawczej prawdy powiem, że pozostałe IC też zaprezentowały wysoki poziom. Wybór trudny - w zależności od repertuaru, różnice nie są - w moim odczuciu - wielkie, acz da się usłyszeć.

VdH-e nie muliły ! (Mieliśmy 2. różne). (Rozróżnienie obecności Orchidei i tego 2. może jednak sprawić kłopot.)

Mnie b. przypadł do gustu, b. dźwięczny IC zydelka (cholera wie który to model - nie śledzę, bo jest ich cała plaga - zydelek ma czas i zdrowie by tworzyć i porównywać chyba w nieskończoność). BTW nie mam wątpliwości, że robi to przede wszystkim z pasji i zamiłowania, a nie chęci zysku (no ale to moje prywatne zdanie).

Kolejny raz muszę przyznać, że ilekroć do niego wpadnę, system zawsze gra kapitalnie. Siedzę sobie wygodnie, przytrzymuję brodę (wstydzę się gdy sama opada) i odpływam w dźwięków świat. (Wydaje się, że kapitalny jest kształt pom. odsłuchowego i jego akustyka - no po prostu super, wzorcowa - JA TEŻ TAKĄ CHCĘ ! :)) Jest mi przy tym zupełnie wszystko jedno jaki repertuar zydelek zapoda na talerz (też obojętne jaki). No i sam z. jest b. sympatycznym w obcowaniu człowiekim (po prostu nie da się tego nie zauważyć). Dużo słuchał i wie jak powinna brzmieć muzyka czego dowdem jest jego system. Ale o tym też już wspominałem, chociażby na końcu mego "o mnie".

* * *

Kilka uwag nt. samych IC vdH.: Dźwięk jest zwięzły, przez co lepiej zdefiniowany i jakiś taki bliski na fizjologiczny sposób. Nie umiem tego inaczej/lepiej określić ale to słychać.

Wydaje mi się, że jest to sprawa użytego gdzieś tam węgla (skrócone wybrzmienia). Nie należy liczyć na rozciągnięte "sssssss" - zresztą to nie ten poziom roztrząsamy. Wybrzmienia są minimalnie krótsze niż na z innych IC ale wygasją jak powinny (ciężko mi coś konkretnego zarzucić), przez co dźwięki niepotrzebnie nie ciągną się. (Już dawno tę cechę wyłowiłem na wokalach i w nagraniach instr. akustycznych.)

Ludzkie wokale brzmią zmysłowo, sugestywnie, dobitnie, autorytatywnie, nigdy fałszywie (nie są sztuczne, a ludzkie) i jakoś tak prawdziwie, jak na niewielu innych. Dla przykładu na S.HDSE potrafią nieco się "rozciągnąć" (końcowe wybrzmienia - podczas wygasania), przez co jakby zamazać, minimalnie stracić na czytelności - tu nie. (No jeszcze dochodzi i pewnie ma wpływ ta "surrandowość" S. HDSE).

Kończę. Test czeka ;)

Pozdrawiam.

PS. Z. podłączył raz odwrotnie Orchidę. (Kaszana ^2 ;) , tylko chaos i zamulenie. Zatem jak Wam się to zdarzy - już wiecie w czym rzecz. (Podpowiedź była całkowicie gratis :) Albo... sami spróbujcie...

No i jeszcze tylko jedna moja uwaga. Otóż testowaliśmy tu kiedyś filtry głośnikowe Audiograde'a (uuu, generalnie zjechane).

Otóż one - w moim systemnie - też dawały porównywalny efekt co do "prawdziwosci"/sugestywności ludzkich wokali i instr. akust. Zjawisko i cechy b. podobne do zastosowania węglowych IC vdH - nie mogę się oprzeć by tego nie zauważyć. Popatrzcie moja opinia o tych filtrach (w OPINIACH).

Gość

(Konto usunięte)

...No i sam z. jest b. sympatycznym w obcowaniu człowiekim (po prostu nie da się tego nie zauważyć)...

Jak to w zyciu , szuja , szuje zwącha.

Tako to zwykła ,widać popularna na kresach , Dulszczyzna.

• 9 miesięcy później...

witam, mam pytanie:

jak oznaczona jest w vdh orchid kierunkowość interkonektu - z jednej strony jest napis "end" - czyli jest to od strony wzmacniacza?

Na marginesie - mam do testu (nowy) i jak na razie jest tak sobie :( Bas jakiś rozlazły, reszta też nie powala. No, ale to pierwsza płyta...

pzdr

Każdy kabel musi być właściwie dobrany do systemu, w którym gra. Ot, tyle. W mojej ocenie Vdh produkuje najlepsze kable, gdyż prawie wszystkie wyższe modele trafiają precyzyjnie w mój gust: są muzykalne, ciepłe, plastyczne, przestrzenne, z silnym basem, który przy dobrym piecu nie traci fasonu.

Nowy topowy interkonekt VdH The MC Silver IT MkIII kosztuje 13,5 kzł, trudno nie nazwać tego modelu hi-endem.

"Każdy kabel musi być właściwie dobrany do systemu, w którym gra. Ot, tyle"

No, jak na forum audiofilskie to prawdy nie odkryłeś... Skoro jesteś specem od vdh - napisz może jak jest z tym oznaczeniem kierunkowości...

pzdr

Orchida nie słuchałem.

Przez kilka lat urzywałem (jako podstawowych) Firsta i Seconda XLR w głównym systemie.

Są to konstrukcje stosunkowo neutralne (First bardziej) to znaczy w minimalnym stopniu same wpływają na brzmienie, nie modelują go.

Miały one tendencję w niektórych konfiguracjach do wyciągania brudów i nieczystości ze żródeł lub nawet całego toru odsłuchowego.

Najprościej można było to sprawdzić na przeciętnym tunerze. Pokazywał wszystkie niedoskonałości tego urządzenia, czego nie było słychać na tańszych audiofilskich kablach.

Jeśli system jest OK. to potrafią zabrzmieć znakomicie i o żadnym "zamulaniu" nie ma mowy.

Zresztą w wielu recenzjach były polecane jako kable o stosunkowo dobrej relacji jakość/cena lecz raczej z przeznaczeniem do bardziej wyrafinowanej elektroniki.

Oczywiście to są moje subiektywne obserwacje. Dodam, że pierwszego Firsta kupiłem w '93 roku i w tym okresie grał z wieloma urządzeniami.

• 1 miesiąc później...

Hej

Wczoraj wpiąłem do swojego systemu VdH the Orchid i... chyba już w nim zostanie. Bardzo przestrzenny, szczegółowy, ale przy tym przyjemny dla ucha. W porównaniu z Phobosem - duży skok do przodu. Co ciekawe, pomyślałem o zmianie IC dopiero po wstawieniu odtwarzacza, którego obecnie używam - pojawiło się dużo więcej szczegółów, ale przekaz ogólnie wydawał się być nieuporządkowany - po zmianie IC pojawiła się przestrzeń, kultura i w końcu efekt końcowy pokazał klasę użytych komponentów. Chyba teraz wąskim gardłem zrobiły się głosnikowce...

Kal

Witam ja rowniez odsłuchiwałem Van den Hula The Orchid i musze powiedziec ze bardzo mi ten kabel przypadł do gustu ma wszystko na swoim miejscu,widac ze zmiana jest na lepsze, moim zdaniem wczesniejsze interkonekty owej firmy wrecz zamulały system lecz nie wszystkie(zdarzały sie wyjatki).The Orchid został by w moim systemie ale wybrałem AudioQuesta Cheetah ale to nie ten sam poziom cenowy.Pozdro

Orchid to pierwszy IC VDH który posiada ciepło firmowe VDH, fantastyczną barwę i głębię ale mimo to nadal jest "ciemniej" niz z innymi IC. W celu "rozjasnienia" polecam zamianę wtyków firmowych bulletami miedzianymi. Staje sie wówczas bliski ideału ale.... jeszcze mały kroczek :)

• 5 miesięcy później...

Od wczoraj mam Orchida,gra genialnie,duzo powietrza,neutralnosc.

Odnosnie pytania o kierunek podlaczenia to dystrubutor twierdzi ze od strony naklejki "ground end " powinno byc zrodlo,czyli odwrotnie niz napisal Rolandsinger.

A wiec jak powinno byc?

znalazlem na stronie VDH instrukcje :

Ukryta Zawartość

czyli naklejka od strony zrodla.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.