Skocz do zawartości
IGNORED

SZUMY z CD JAK ZE ZDARTEJ PŁYTY ANALOG.

andrzej60krk

Rekomendowane odpowiedzi

POMOCY !!!

Mam Pioniera CD-P-801 : podczas słuchania muzyki, najczęściej pomiędzy utworami słychać szum, trzaski jakby ze starej zgranej płyty analogowej. Czasami taki szum słychać w środku utworu, gdy jest ciszej nagrany materiał muzyczny. Zauważyłem że gdy wyłączę CD z gniazdka i ponownie go odpalę( wyresetuję) to problem na chwilę znika.

Czasami opisany objaw nie występuje i jest wszystko OK. ale za chwilę znów się to powtarza...

Wymienłem już cztery lasery i nadal objawy nie ustępują ...

Proszę o sugestie w tej sprawie, jak też namiary na uczciwego, kompetentnego i taniego elektronika nachętniej

z Krakowa lub okolic.

Pozdrawiam.

za bardzo nie znam się na działaniu CD ;-)

może być też sprawa samych połączeń (jakiś kiepskiej jakości lut), no bo chyba nie uszkodzonko filtru cyfrowego (to chyba najgorsze co mogłoby się stać),

pewnie bardziej obeznani w tej materii się wypowiedzą, choćby Piotrek608

jak Piotrek znajdzie ten wątek to na pewno się wypowie

spróbuj może włożyć czystą lub cicho nagraną płytkę i popukać delikatnie płytkę co pozwoli dokładniej zlokalizowac usterkę , sprawdż linki może któreś gniazdo jest zabrudzone . Ew. może jakieś termiczne uszkodzenie półprzewodnika można znaleźć schładzając zamrażaczem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W trakcie usuwania konta.

Szum i trzask jaki wystepuje pomiedzy utworami moze bys spowodowany uszkodzeniem ukladu wyciszajacego. Szum taki przypominalby oglosy odstrojonej stacji radiowej lub cos w tym stylu.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Występujący szum przypomina wyładowania elektrostatyczne, czasami jest to jeden trzask, co kilka sekund, a czasami jest ich setki - mnie to najbardziej przypomna zdartą płytę analogową.

Problem występuje na płytach oryginalnych. CD-R -kach, oraz tłoczonych piratach.

andzej60>>

miałem kiedyś problem identyczny przy współpracy mojego Denona DCD3300 z prototypem mojego DACa, który był na szkle bez obudowy a natomiast Denon ma aż 3 różne masy(optyczna seperacja) i tylko jedna jest połączona z obudową i podobne jak Ty odkryłem, że parokrotne wyłączenie i właczenie w róznych sekwencjach wzmacniacza, DACa i Denona na jakiś czas rozwiazywało problem, w końcu wkurzyłem sie i uporządkowałem te masy w Denonie (zachowujac optyczną seperacje) i problem sie skończył. więc sądze że podobnie masz problem z masą, ja jestem z krakowa ale w tym momencie nie mam czsu zajac sie Twoim problemem, ale spróbuj iść tym tropem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.