Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio D-28 vs D-260

josef

Rekomendowane odpowiedzi

Spokojnie, jestem.

D260 nieprzypadkowo zajmuje wyższą pozycję w katalogu Dynaudio. Jest lepszy od D28/2 w dziedzinie budowania głębi, ma żywsze brzmienie i nieco lepiej nasycony sam górny skraj pasma.

Oba głosniki w miarę bezkarnie można ze sobą zamieniać, choć trzeba pamietać o tym, że uzyskany rezultat brzmieniowy zalezy również od tego z jakim midwooferem przyjdzie im współpracować.

Dodam tylko że w materiałach Dynaudio rozprowadzanych kiedyś przez Qba można było przeczytać: " Wymiana D28 na ESOTEC D260 wymaga jedynie drobnego dopasowania glośności o -1dB "

A to link do strony z danymi głośników oraz kitów Dynaudio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

głośnik odessałem :) - ale wygląda jak psu z pyska wyjęty :/ - i nie wiem czy nie gra innaczej - może to tylko moje nerwy...

zobaczę za ile można je dostać i wtedy podejmę decyzję co dalej

Witam

Mam podobny probem z Dynaudio D-260, wgniecone kopułki..pomimo rozebrania głośnika i prób wypchnięcia odkształcenie pozostaje. Może ktoś ma na to jakiś patent ? Ewentualnie adres dystrybutora Dynaudio w Polsce..?

Pozdrawiam

Dziękuję za informację, co do ceny to raczej przystępna nie jest...kopułki pracują w Radmorach LS-40...może znalazłbym na allegro jakieś inne "zamienniki" niekoniecznie Dynaudio? Nie wiem jak kształtują się koszty przesyłki z USA ale samo przliczenie 60$ za szt. robi smutne wrażenie..:(

Ludzie, zrozumcie że NIE MA ZAMIENNIKÓW ZA DYNAUDIO !!! Co chcecie tam wstawić z allegro? Alpharda? nawet ładnie wygląda, widziałem już tak spreparowane D260. Tylko że to nie gra. Ale za to wystarczy Zeby pogonić kolumny na allegro jakiemuś biednemu jeleniowi. O to chodzi??

Chodziło mi o coś bardziej ambitnego, typu morel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nigdy w życiu nie kupiłem alpharda i nie kupię. Radmory kupiłem okazyjnie ( praktycznie za 0 zł ) brzmienie bardzo mi się podoba, zwłaszcza w bi-wire, niestety głośniki wysokotonowe są uszkodzone - lekko wciśnięte kopułki, więc coś chcę z tym zrobić...proszę nie posądzać mnie o grzechy typu wstawianie alphardów zamiast dynaudio..

Ukryta Zawartość

Morel jest dobry, ale to nie Dynaudio. Poza tym MDT29 ma średnicę frontu 94mm, inie pasuje. A w ogóle to DROGO. Za tyle można niemal kupić MDT32 w audiocomponents, a MDT32 już ma średnicę frontu taką jak Dynaudio. Oczywiście zwrotnice do Morela będą inne niż do Dynaudio.

Jak już pisałem Morel jest inny niż Dynaudio, i jak tam wesadzisz kopułki Morela bez ingerencji w zwrotnice to będzie grać źle. Natomiast na odpowiednich zwrotnicach Morel potrafi zagrać znakomicie, jest to głośnik wysokiej klasy, to mniej-wiecej ta sama półka co Revelatory Scan-Speaka, tyle że aplikacja Morela łatwa nie jest, i wymaga doświadczenia. ABSOLUTNIE nie powinien pracować na zwrotnicy od Dynaudio, bo będzie porażka.

Zdjecie mogę zamieścić w niedzielę :) nie mam tu cyfrówki, głośniki rozebrałem - kopułki mają stałe odkształcenie - jakby 4 wgłębienia średnicy 3mm i głebokości ok.1mm, ktoś prawdopodobnie wcisnął palcem i zostawił w takim stanie na dość długi czas. Nie wiem jak duży wpływ ma to na dźwięk, ale denerwuje mnie bardzo..jeśli chodzi o zamianę na inne wysokotonowe ( oczywiście podobnej klasy ) to jestem otwarty na propozycje. Pozdrawiam.

PS dziękuję za żywą dyskusję

Jak już pisałem, mogę Ci to zrobić profesjonalnie, tak żeby grało jak najlepiej, ale nie chcę zaśmiecać wątku prywatnymi wpisami. Mój mail znajdziesz w "o mnie", daj znać, to przedstawię Ci szczegóły.

josef, moje wyglądają bardzo podobnie..może nieznacznie gorzej...tego Twojego kota to bym wykastrował :)

Ja nie wiem kto zniszczył moje kopułki, kupiłem kolumny w takim właśnie stanie..ale ponieważ praktycznie nic za nie nie zapłaciłem - nie narzekam ..hehe

McGyver - wysłałem do Ciebie maila

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.