Skocz do zawartości
IGNORED

jak podłączyć 2 wzmaki do pary kolumn?

jimthree

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam KD Onkyo z kolumnami b&w 602. Nabyłem ostatnio wzmacniacz Yamaha ax550 + CD. Stoję teraz przed problemem podłączenia tego wszystkiego do bowersów.

Mam 2 pomysły: - zrobienie płytki, na której są doprowadzone wszystkie kable ze wzmacniaczy i ręczne przełączanie zworą między Yamahą a Onkyo

- podłączenie obu wzmacniaczy bezpośrednio do kolumn, bez żadnych płytek. Tu chyba nic nie powinno się dziać bo jeden i drugi wzmak ma układ odłączający wyjścia głośnikowe. Więc jeżeli np Onkyo jest włączone a Yamaha nie, to przekaźniki ją oddzielają od reszty systemu i na odwrót. Oczywiście oba wzmacniacze nie mogą być jednocześnie włączone. Czy mój tok myślenia jest poprawny?

pozdr.

Jim

Witam:) Na Twoim miejscu posłuchałbym czy jest jakaś większa różnica w brzmieniu między tymi wzmacniaczami. Jeżeli nie słychać większej różnicy to nie ma co się bawić i zostawić Onkyo w spokoju, dopiąć do niego CD i problem z głowy. Jeżeli natomiast charakter brzmienia przemawia za Yamahą to połącz ich wyjścia tak aby dodatkowy przekaźnik przełączał który wzmak ma grać. Co do używania przekaźników wewnątrz wzmacniaczy to jest to ryzykowne. Jeżeli choć raz nie zauważysz, bądź zapomnisz o tym, że jeden wzmacniacz jest włączony a chcesz posłuchać z drugiego to będzie to dla Ciebie niezapomniane przeżycie. Idealnym rozwiązaniem ostatniego wariantu byłoby oczywiście kupno nowych kolumn pod drugi system. POZDRAWIAM:)

Masz rację, szkoda ryzykować. A dwa zestawy chcę mieć jeszcze z innych powodów. Drugie kolumny odpadają (brak miejsca). Myślałem nad przekaźnikami i chyba takie ustrojstwo skonstruuję. A może coś takiego już jest i w dodatku tanie? Widział ktoś?

-> jimthree

Oj, wyszukiwarka się kłania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miłej lektury i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ok poczytałem i mam pytania: nasuwają mi się dwie metody przełączania ręczna i elektroniczna. Pierwsza to zrobienie płytki na której są "gorące" przewody ze wzmaków i przełączanie zworą, czy kablem do odpowiedniego wyjścia, drugi to na przekaźnikach. Z racji wrodzonego lenistwa wole przełączać to guzikiem niż sięgać za kolumny ;) Czy możecie polecić jakieś dobre "audiofilskie" przekaźniki (i to jeszcze przełączne)? W tym rozwiązaniu jest problem prądu płynącego przez przekaźnik, czy mając 100W na kanał 10Amper starczy? Czy będzie słychać "pyknięcia" w głośnikach? Czy przewody "minusowe" (do głośników) mogę połączyć bezpośrednio wzmak+głośnik+wzmak, a przełączać się tylko "plusami"? Jeżeli nie - to w układzie będą aż 4 przekaźniki i mnóstwo kabli.

Ponieważ co jakiś czas problem się pojawia i nie zostaje do końca rozwiązany, może teraz "wpólnymi siłami" powstanie taki przełącznik? :)

pozdr.

Jimthree

Witam!

Ja miałem taki problem kiedy chciałem podłączyć komputer do istniejącej "instalacji".

Ale po kolei.

Mam podłączony do komputera wzmacniacz zewnętrzny. W biurku mam radio-odtwarzacz, z którego słucham głównie radia. Oczywiście tylko dwie małe kolumny.

Podłączyłem to tak, że do przekaźnika mam podpięte kolumny do styków ruchomych ( przekaźnik oczywiście ma cztery styki przełączane). Do styków NC mam podłączone wyjścia ze wzmacniacza kompa, a do styków NO wyjścia z radio-odtwarzacza.

Cewka przekaźnika jest na 12V i zasila ją radio-odtwarzacz z wyjścia sterującego antenę zewnętrzną.

A, działa to tak- gdy jest włączony tylko komputer to on gra na głośnikach, a jak włączę dodatkowo lub tylko odtwarzacz to przekaźnik dostaje napięcie i przełącza głośniki właśnie na niego.

Dodam tylko, że działa to już ponad cztery lata i nie miałem z tą "automatyką" żadnych problemów.

Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłem zasadę działania.

Pozdrawiam.

Najlepiej przełączać całość, to znaczy "+" i "-" będą do tego celu potrzebne 2 podwójne przekaźniki. Firmy jakie można polecić do przekaźników to : Finder, Takamisawa, Siemens, Omron, Najs, Relpol. 10A przekaźnik wystarczy spokojnie. Przy przełączaniu nie będzie słychać rzadnych trzasków. W najgorszym przypadku minimalne i nie stanowią one zagrożenia dla sprzętu.

Dzięki RAF za pomoc.

BBodek - z tym poczwórnym to super sprawa, układ się wtedy bardzo uprości, poszukam takiego.

Nie pozostało nic jak tylko to zrobić :)

pozdr.

Jim

BBodek

masz na myśłi coś takiego:

Ukryta Zawartość

szyna GZ14U + przekaźnik R15 4PDT?

zastanawiam się jeszcze czy gdybym zrobił "układ ręczny" ze złoconymi gniazdami i zworą w postaci jakiegoś grubego kabla ze złotymi końcówkami i to wszystko ręcznie bym przykręcał do odpowiednich wyprowadzeń to czy zauważyłbym jakąś różnicę w jakości dźwięku w stosunku do przekaźnika? Czy jest to rozważanie czysto akademickie?

pozdr.

Ukryta Zawartość

Tu mam wszystko co potrzeba:

Ukryta Zawartość

+ kabel zasilający, wyłącznik, obudowa i gotowe :)

tu trochę żartem:

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jimthree

Dokładnie takie mam podpięte, tylko cewka na 12V. Tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz na różne napięcia. Ja wolałbym zastosować na jakieś niższe napięcie stałe zamiast 230V~.Zawsze to bezpieczniej.

Odnośnie wpływu na dźwięk to na Twoje oststnie pytanie moja odpowiedź jest twierdząca:-)

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Jeśli stosujesz przekaźnik wysokich lotów taki jak np. Finder to różnice możesz (ale nie musisz) usłyszeć jedynie na sprzęcie o bardzo wysokiej rozdzielczości dźwięku. stosowanie zwór ma to do siebie że są one bezpośrednio na powietrzu i będą w rezultacie szybciej tracić pierwotne własności przewodzące. Przekaźnik jest na ogół zbudowany dość hermetycznie + ma on specjalnie przygotowane styki, które zniosą naprawde dużo i długo.

Nie jestem specem jednak może pomogła by Ci płytka z dobrego wzmaka z dwoma przekaźnikami i zaciskami. Jak podasz mi adres emailowy prześlę Ci kilka fotek. Posiadam rownież inne elementy typu duże trafo, podobno b. dobry potencjometr itd. Jednym słowem cały wzmak którego zdecydowałem nie naprawiać.

• 9 miesięcy później...

Witam klegów sympatycznych :-)

Prosze o porade.

Czy potrzebny mi ten przekaźnik, żeby podłaczyc 2 wzmaki pod jedną pare kolumn?

Nie wystarczy, że jak będzie grał jeden wzmak to 2gi bedzie wyłączony?

Coś się moze popsuć (spalić) przy takim najprostrzym podłączeniu?

Ewentualnie nie posiadając przekaźnika będe musiał odłączać kable od nieaktywnego źródła,

podczas zasilania głosników z drugiego?

Dzięki za pomoc panowie (a może i panie tez odpiszą) :]

Pozdrawiam

Wystarczy zwykły przełącznik o odpowiedniej liczbie sekcji - potrzebne 4, (długi Isostat) lub dwa krótkie, jeden do przełączania masa drug sygnałów "gorących" lub po porstu Li P kanału, całość w małej obudowie. Bez gniazd, najlepiej pociągnąć kable od wzmacniczy do przełącznika (krótkie) i do kolumn (długie). Obowdy wyjściowe wzmacniaczy muszą być rozseparowane - podczas pracy jednego drugi nie może dostawać na wyjścia żadnych napięć.

-> kubulek

>Nie wystarczy, że jak będzie grał jeden wzmak to 2gi bedzie wyłączony?

Nawet jeśli dbałbyś o to, żeby w danej chwili tylko jeden wzmacniacz był włączony (kiedyś ktoś sugerował, że dla bezpieczeństwa wpinałby je do tego samego gniazdka sieciowego, więc, żeby włączyć jeden, wyłączałby drugi), to jednak wyjścia dwóch wzmacniaczy nie powinny być połączone. To tak jak podawać na wyjście wzmacniacza sygnał z drugiego - przecież wyłączenie z sieci nie odcina Ci gniazd wyjściowych od układów. A jeśli masz wzmacniacz lampowy z transformatorem wyjściowym, to chyba jednak dojdzie do uszkodzenia sprzętu.

Wydaje mi się, że w poniższym wątku coś o tym było:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W wątku, do którego link podałem w poprzednim swoim wpisie, zamieściłem przed chwilą zdjęcia prostego urządzenia, które zrobiłem właśnie w celu przełączania między dwoma wzmacniaczami przy jednej parze kolumn. Potrzebna jest tylko jakaś obudowa, gniazda głośnikowe, dwa przełączniki dwusekcyjne (albo jeden 4-sekcyjny) i przewody do wykonania połączeń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.