Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalna kalibracja wkładki- rady!

Rekomendowane odpowiedzi

Problem z VTA jest taki, ze standard sie zmienial kilka razy. I tak orginalny standard ustalony orginalnie przez RIAA wynosil 15 stopni. Poterm zostal zwiekszony do 20 stopni (IEC 98)+/-5 stopni tolerancji. Potem znow tolerancja zostala zmieniona na 20 stopni +5 stopni -0 stopni. Ponadto producenci plyt z roznym opoznieniem wprowadzali te standarty w zycie. 5 stopni odchylenia od VTA cutter'a matrycy jest dosc wyraznie slyszalne (zmniejszenie/zawezenie przestrzennosci przedewszystkim) wiec praktycznie VTA trzeba ustawiac jesli nie na kazda plyte to na produkowane przez te same firmy w roznych okresach czasowych. Majac plyte testowa z kazdego z okresow mozna sprawe uproscic ale ustawianie VTA z normalnej muzycznej plyty na sluch dla przecietnych ludzi o przecietnej pamieci sluchowej nie jest latwe. Po japonsku, czyli jako tako, da sie ustawic ale dokladnie to nawet muzykowi moze sie nie udac.

Pomijajac powyzsze i role SRA (stylus rake angle), ktory tez sie zmienial wazne jest ustawic prawidlowo antskating i nacisk. Lepszy nieco wiekszy niz za maly. Tutaj dobra plyta testowa jest nieoceniona i wystarczajaca. Nie ma co sie bawic w rozne domowe metody szklanej czy gladkiej plyty. Zakladam oczywiscie, ze talez nie kolebie sie jak lodka podczas sztormu, os pionowa wkladki jest prostopadla do plyty ramie nie ma oporow na lozyskach wiekszych niz dopuszczalne.

Blad ustawienia antyskaitingu i sila nacisku sa do pewnego stopnia zwiazane. Zwiekszajac nacisk zmniejszamy role dokladnego ustawienia antyskatingu. To tak na ucho.

Warto poczytac sekcje w TNT na temat ustawienia wkladki.

pozdrawiam,

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Yul, 22 Lut 2009, 18:20

>Ostatnio takie podobne, głodne kawałki, to mi podrzucał

>Paweł Skurzewski, kimś o podobnie zdeformowanej osobowości mi w przypadku Bubu pachnie.

O Yul w roli śledczego.Co prawda stary to wpis ale teraz właśnie wpadł mi w oko.Niestety Yul pudło,który to już raz? :)Bądź łaskaw nie wycierać sobie mną gęby,skoro masz kłopoty z rozróżnianiem nicków.

P

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Yul, 22 Lut 2009, 20:20

>Ty chyba jesteś naprawdę głupszy od

>samego Skurzewskiego!

Kolejny przykład chamstwa.Przykro mi to stwierdzić Yul ale jesteś wsiokiem udającym mieszczucha.Ja przestanę chodzić do RCM jak ty zaczniesz odwiedzać psychiatrę.Szkoda każdego słowa.

P

Dosyc ciekwie o VTA. Moze wlasnie ze wzgledu na tak rozne standardy wplyw jego ustawienia na jakość dzwieku jest tak duzy. Naciski i antyskating da sie w miare szybko ustawic i są one mniej zależne od tłoczenia ale jezeli sposób nagrywania ulegał takim modyfikacją to przestaje mnie dziwic ze trzeba go czesto sprawdzac.

Czy z informacji zawatych na plycie da sie "odczytać" jakiego standartu VAT użyto (wytwórnia, data tłoczenia) ?

OT (Koledzy od walki w galaretce lub błocie) przenieście sie na bocznice.

dino,

Data tloczenia nie jest wazna. Wazne kiedy sporzadzono matryce (wyryto ja). Gdy winyl byl krolem byl to rok wypuszczenia nagrania. Wtedy ryto. Plyty o duzym popycie powodowaly, ze nowe matryce ryto ponownie po jakims czasie. Moglo sie zmienc ustawienie rylca. Ale takich plyt nie jest az tak wiele tyle, ze z drugiej strony sa to plyty najbardziej popularne czyli na ogol te ktore lubimy. Poza tym czasami mixowana nowa master tape i ryto nowa matryce. To robiono ze starymi nagraniami, ktore tloczono jako mono a potem z orginalnej tasmy master (na ogol miala dosc info stereo) ryto matryce stero. Rowniez w erze CD remastering starych nagran stal sie popularny bo ponownie wypuszczano nagranie na CD ale czasami tez ryto winyl bo jakos nie chce umrzec i odejsc w zapomnienie.

Tak sie zlozylo, ze mniej wiecej z pojawieniem sie pierwszych CDs zaczeto wcielac winylowe ulepszenia, np coper master. Wtedy wyryto ponownie nowe matryce starych nagran. Oprocz tego zawsze byly male edycje direct cut wybranych nagran. Drogie ale dobre. Ustawienie rylca zmienialo sie z czasem.

Podaje jako ciekawostke - najprostsza metoda na ustawienie azymutu. Polozyc na talerzu lusterko mniej wiecej grubosci plyty, opuscic ramie z wkladka na lusterko, oswietlic z przodu od gory i ustawic wkladke w head shell patrzac z przodu nie zaslaniajac swiatla. Ja przyklejam przed zabiegiem tasma lepna talez do obudowy aby sie nie ruszal. Wszelkie odchylenia od osi widac od razu. Odchylenie 5 stopni zmniejsza separacje kanalow o 20dB. Na ustawienie azymutu jest sporo metod i kazdy ma swoja ulubiona wiec powyzsze tylko dla ciekawosci.

pozdrawiam,

Czyli reasumując:

Jedyne czym nas moze płyta zaskoczyc to właśnie VTA bo pozostale parametry (nacisk, antyskating, azymut) nie są zalezne od tłoczenia. Zakładając, że ustawimy je poprawnie i jak pisłeś z lekką "górką" (oczywiscie poza azymutem) to szukac "miodu" można właśnie w VTA.

Jak wrócę z wakacji to postestuje.

odgrzewacie stare kotlety i tak można w nieskończoność - Temat nr: 18524

a tak gwoli ścisłosci - "Jedyne czym nas moze płyta zaskoczyc to właśnie VTA..."- płyta ma VTA?

płyty mają różną grubość co wpływa na zmianę VTA

cyrk na kołach

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 1 miesiąc później...

mamel - czytaj co napisali wczesniej inni

"Problem z VTA jest taki, ze standard sie zmienial kilka razy. I tak orginalny standard ustalony orginalnie przez RIAA wynosil 15 stopni. Poterm zostal zwiekszony do 20 stopni (IEC 98)+/-5 stopni tolerancji. Potem znow tolerancja zostala zmieniona na 20 stopni +5 stopni -0 stopni. Ponadto producenci plyt z roznym opoznieniem wprowadzali te standarty w zycie. 5 stopni odchylenia od VTA cutter'a matrycy jest dosc wyraznie slyszalne (zmniejszenie/zawezenie przestrzennosci przedewszystkim) wiec praktycznie VTA trzeba ustawiac jesli nie na kazda plyte to na produkowane przez te same firmy w roznych okresach czasowych. Majac plyte testowa z kazdego z okresow mozna sprawe uproscic ale ustawianie VTA z normalnej muzycznej plyty na sluch dla przecietnych ludzi o przecietnej pamieci sluchowej nie jest latwe. Po japonsku, czyli jako tako, da sie ustawic ale dokladnie to nawet muzykowi moze sie nie udac."

dlatego też pisze o VTA płyty bo jak można z w/w wątku wyczytać może się zdarzyć, ze nas jakieś tłoczenie zaskoczy mimo teoretycznie poprawnego ustawienia VTA.

Co do wątku "kotletowego" to chyba nie masz pojęcia o czym piszemy.

Ostatnio bardziej szczegółowo bawiliśmy się ustawianiem VTA na kilku zestawach (ramiona + wkładki)i śmiem twierdzić, ze nawet 0,5 mm potrafiło być ważne. Żeby to usłyszeć trzeba mieć porządnie ustawione pozostałe parametry. Wspominany często problem z tłoczeniami 180g zmusił mnie do "kompromisu" z ustawieniem VTA bo nowe tłoczenia grały zbyt dużym basem.

Jeżeli macie możliwość zmiany VTA - pobawcie się może was miło zaskoczyć ale wymaga czasu i cierpliwości.

A jak ktoś woli zimne kotlety od ciepłych (chociażby odgrzanych) - jego wola

dino - moja wola słuchać muzyki , nie różnic VTA wynikających z grubości płyty

idę coś zapuścić

pa

mamelu

O słuchanie (i słyszenie) głównie chodzi. A ponieważ mam wolne zaraz tez zapuszczam zabawki korzystając z braku rodzinki.

A tak BTW zastawiania mnie twoje zestawienie ramienia i wkładek.

Mission ma masę efektywną mniejsza niz 5,5g i "sztywny" headshell (nie da rady jej powiększyć innym).

Z DL103 masz rezonans na 20Hz a z AT440 na 16Hz. Może jednak pobaw się przynajmniej z AT i dowal z 2-3 gramy na headshell (podkładka lub na początek plastelina)ciekawe czy usłyszysz różnice.

Docelowo szukałbym wkładki o podatności ok 20 (taką maja missiony) lub co najmniej 15-16 (np posiadany przeze mnie Ortofon MC25E)

dino,

dzięki - spróbuje z ciekawości (czy rezonans w tym pasmie będzie zmieniał coś wyżej)

a może to taka podatność powoduje tak słyszalne zmiany przy minimalnej zmianie nacisku? - zobaczymy

Dino, Mamel,

Z vinylengine:

There is one snag about it. The manufacturers of cartridges do not always state a useful value for C(ompliance). (It should be started at 10 Hz). Figures of C coming from Japan usually are measured at 100 Hz, so they should be multiplied by 1.5--2.0. Figures of C coming from USA are often static values, so they should be halved. Most figures of C coming from Europe are OK (stated at 10 Hz)

To się odnosi i do AT440MLa i do Denona Dl-103.

Pozdr,

yen

pod koniec z reguły wieksze; denona mam (jest zdecydowanie za ciężki) ale nie używam - mam mc z trfek, wprawdzie Telefunkena ale i tak wolę mm; jak dla mnie z mc za dużo "audiofilizmu"

yen - thanks

To co się dzieje z dl 103/103SA na lekkich ramionach testowałem nausznie.Wnioski j/w.

Nawet gdyby mnozyc x 2 to DL103 z Missionem 774 nadal ląduję na 15Hz.

Dociąż ją i zobaczymy czy coś się zmieni.

Co do wskazówek z VE

Gdyby mnożyć podatności razy 2 okazałoby się że AT ma większość wkładek MC o podatności 20 (raczej nieciekawie). Znalazłoby się wtedy w ich ofercie sporo wkładek o podatności 40 -45

Czyli na ramiona 3 gramowe. Kalkulując w ten sposób 440 ka jest idealna do ramienia 774 (koledzy z ramionami 15g mogą zacząć płakać).

Obawiam się, że to typowa "wiedza internetowa". Ja po kilku godzinach prób i testów raczej dawałbym razy 1,2.

Po co to piszę - ano dlatego, ze "wylansowano" na forum 2 wkładki: MC - DL103, MM-AT440 i sporo osób się nacina kupując je w ciemno.

Jak widać z wpisów gramofony są często kupowane "odruchowo" lub okazyjnie. Potem zaczynają się teorie "że mi to gra a słuchanie muzyki jest najważniejsze" przeplatane nieśmiałymi pytaniami o "zniekształcenia przy końcu płyty" czy "słaby basik". Dlatego zanim zaczniemy kalibracje wkładki zobaczmy czy nadaje się do naszego ramienia. A co ważniejsze - zróbmy to samo zanim ja kupimy (bo potem to już będzie robienie z Syrenki105 Wołgi)

dino, 4 Paź 2009, 01:16

Co do Dl-103, to dla 10Hz ma prawdopodobnie podatność rzedu 7-8 C i do lekkich ramion sie nie nadaje.

Natomiast już z ramieniem 18-19 g gra bardzo dobrze, wiem bo używam.

Co do 440MLa to nie masz racji, dla niej podatność wyniesie okolo 18 C, i ze stos. lekkim ramieniem

zagra. Stąd dobra gra 440MLz w parze z Technics'em SL-1200, takie zestawienie jest zalecane i bardzo popularne.

Ostrożnie z radykalnymi opiniami.

Pozdr,

yen

yen - 440 tka oczywiście zagra ze "stosunkowo" lekkim ramieniem (zakładając mnożnik 1,2 jest dobrze kiedy raię ma od 9 do 20g a mnożnik 1,5 rozszerza zakres do wartości 6-30 g )stąd uwaga o mission i jego masie mniejszej od 5.5g.

Ponieważ takie wartości są "graniczne" nie dziwi mnie, że zmniejszenie przez memela nacisku powoduje wyraźną różnicę w barwie bo jesteśmy na granicy 2 parametrów i to może być powód.

SL 1200 II ma masę ramienia 12g i jest bardzo dobry do tej wkładki zwłaszcza, że można dać trochę cięższy headshell i wylądować w środku zakresu podatności. Może ktoś z takim zestawem sprawdzi jak się zmienia barwa dźwięku przy zmianie nacisku w dopuszczalnym dla 440 zakresie ?

Radykalny to ja jestem z DL103 i lekkim ramieniem bo mnie to kosztowało dużo nerwów,

natomiast trudno mi się na temat MM radykalnie wypowiadać bo słucham ich sporadycznie.

Nie eksperymentujemy z MM bo wystarczy zabawy z posiadanymi MC, które wymagają znacznie więcej pracy i dokładności.

Kalibracje wkładki można porównać do słynnej jazdy przez zwężające się bramki: jeżeli nie trafimy dokładnie w środek szerokiej bramki to wypadniemy z trasy na którejś z kolejnych.

Czyli nie można odpuszczać żadnego z istotnych parametrów.

pozdrawiam po miłym niedzielnym słuchaniu - pogoda akurat na winyle

• 3 tygodnie później...

Przeczytałem ten wątek przed wymianą w Telefunkenie S600 orginalnej wkładki Shure V15 na Audio-Technica AT-OC9MLII i wspomniał tu ktoś o płycie testowej The Cartridge Man.

Czy ktoś używa może takowej i czy posiada ona nie nagrany odcinek do wstepnego ustawienia antyskatingu ?

Prawdę mówiąc jestem jeszcze głupszy niż przed lekturą , a zwłaszcza jestem pod wrażeniem ogromnej wiedzy niektórych forumowiczów.

Szkoda , że nie mogę "wziąć lekcji" na żywo bo Ełk to chyba nie mekka analogu:)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ta płyta posiada 4 ścieżki do ustawiania antyskatingu. Puste miejsce o które pytasz jest naa środku płyty - szerokość około 1.5cm. Metoda na 'puste miejsce' nie koniecznie pokrywa się z rezultatami uzyskanymi za pomocą dedykowanych ścieżek.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

dino, 5 Paź 2009, 23:01 >memel - jak tam 103 i dociążony headshell ?>

sens sztucznego zwiększania masy "główki" - chyba bez większego sensu - nie zauważyłem jakiejś różnicy in +

obie 103-ki mają już nowych właścicieli a ja, jako że pień anielskich nie słucham pozostaję przy MM

:)

Dziękuję za info karbidoczaszka

Wiem (z lektury tego wątku a nie z własnych doświadczeń),że nie jest tak łatwo z tym anyskatingiem.

U siebie zauważyłem mały wpływ powyższego na brzmienie w zestawie Thorensa plus TP16,natomiast w Telefunkenie z ramieniem Ortofona jest większy.

grynio - OC9 jest bardzo delikatna więc musisz wybitnie uważać.

Jeżeli ramie jest ok to anty skating ustawiony nominalnie (w/g skali) nie zrobi jej krzywdy.

Potem możesz zacząć eksperymenty zmniejszając lub zwiększając wartość.

Definitywnie odradzam ustawianie na "puste miejsca" bo jak ci pojedzie po płycie i "walnie" w następny rowek to możesz stracić diament.

Czy masz jakieś problemy po zapięciu nowej wkładki ?

Jak nie to nie kombinuj. Szkoda drogiej i znakomitej wkładki.

Dino o to chodzi, że trochę boję się jej montować do ramienia ze wzgledu właśnie na jej delikatność:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

grynio, 22 Paź 2009, 22:16

>Dino o to chodzi, że trochę boję się jej montować do ramienia ze wzgledu właśnie na jej

>delikatność:)

Świetna wkładka, grała u mnie dwa albo trzy lata i wytrzymywała wszelkie harce i swawole. Załatwiła ją w końcu pani sprzątająca.

Szmatą :(

Wstawiaj wkładkę, skalibruj, wytrzymaj dwa tygodnie a potem już będzie pięknie.

Tak jak pisze Vasa - montuj, napisz co się ew dzieje i jak ok to pograj z 2 tygodnie. Powinna się ułożyć. Zwróć uwagę na cantilever (gdyby coś było mocno nie tak z anty skatingiem to będzie się wyginał).

Potem zacznij ostrożnie kombinować. Co harcy i swawoli to nie jestem do końca przekonany.

Doradzam ostrożność szczególnie z gładka płytą.

Dziekuję wszystkim za pomoc

Czekam na płytę testową o którą pytałem w tym wątku i jak przyjdzie to poćwiczę na V 15 i innych a dopiero potem zamontuję OC9MLII.

A tak apropos V15 plus Telefunken też nieźle pogrywa.

Pozdrawiam

Ramie masz ok , podatność ok - pakuj do headshella i zacznij słuchać !!!!

Na testówke przyjdzie jeszcze czas.

Ustawianie czegokolwiek na innej wkładce kompletnie nie ma sensu.

Ja bym nie wytrzymał takiego czekania ("na Godota")

• Pokaż nowe odpowiedzi