Skocz do zawartości
IGNORED

Wynalazek z Ameryki zadziwia melomanow.

nazarus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Państwa serdecznie i prosiłbym o komentarz do artykułu opublikowanego w ekspresie z dnia 1.10.2003 r. cyt.:" Przebojem w jednym z łódzkich sklepów adiofilskich jest grająca cegła. Wykonany ze specjalnej masy przedmiot wystarczy położyć na odtwarzaczu kompaktowym, aby poprawić brzmienie muzyki. To pierwszy egzemplarz cegły w naszym mieście i najprawdopodobniej w Polsce. Znajomy przywiózł mi go przed kilkoma dniami ze Sanów Zjednoczonych - mówi Jacek Pawłowski z salonu audio w centrum Łodzi (Legionów 13 - uwaga moja). Poczatkowo nie wierzyłem, że działa, ale postanowiłem spróbować, bo ciekawią mnie dziwne nowości. Gdy położylem ten tzw. eletromagnetyczny stabilizator na odtwarzaczu okazało się, że poprawiły się: barwa, przestrzeń i selektywność muzyki. Nie mam pojęcia, dlaczego tak się dzieje i nie sądze, żeby producent chcial to ujawnić. Po prostu, żeby uwierzyć trzeba posluchać. Są dwa rodzaje cegły - do położenia na odtwarzaczu przy transformatorze i na kolumnie. Już 20 łodzian zamowiło stabilizator, choć nie należy on do najtańszych - kosztuje 1300 zl. Od kilku lat jest z powodzeniem stosowanym m.in w studiach nagraniowych Pink Floyd.

Poniżej zamieszczono zdjęcie przedtawiające zadowoloną minę Pana Jacka, widać odtwarzacz Thule i położoną na nim magiczną cegłę.

https://www.audiostereo.pl/topic/2531-wynalazek-z-ameryki-zadziwia-melomanow/

nazarus, a jakiś odnośnik do strony producenta? kto ich tam wie...

wygląda na kompletną bzdurę, ale przypomnijcie sobie, co o magnetyzerach na przewodzie z paliwem kiedyś myślano (tylko nie dyskutujmy o tym tutaj ;))

Inny DZIW:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czyściki do wszelkiego sygnału, od zasilania po IC.

już miałem to nabyć (za sprawę!!), ale next time. próbował li to ktoś?

wygląda na bardziej prawdopodobne, miało recenzję na enjoy the music. entuzjastyczną :)

Ukryta Zawartość

W następnej kolejności pojawią się platformy antygrawitacyjne do cd, filtry jonowe w interkonektach i kotary uchylające strumień neutrin, które jak powszechnie wiadomo mają destrukcyjny wpływ na muzykalność.

Gość Kuba Wojewódzki

(Konto usunięte)

Weź zwykłą cegłę (tylko podklej ją jakimś korkirm od spodu) i połóż na Cd-ku lub wzmacniaczu.Efekt bedzie podobny,nie żartuję! Jeszcze lepszy efekt da tych samych rozmiarów klocek ze stali.

Tak na marginesie, najlepsza znana mi metoda odizolowania od drgań, to ciężka granitowa płyta na łożyskach powietrznych, stosowana np. w maszynach pomiarowych xyz. Niestety dość hałaśliwa.

• Redaktorzy

Nic nowego. Shun Mook, stozkowate ustrojstwa Totema, a ostatnio takie niby-radiatory Eichmanna. Wszystko do stawiania lub przyklejania na sprzecie.

pawcio, ale to leżało na polu magnetycznym, a nie poduszcze powietrznej

a jak by tak sprzęt wsadzać do takiej piramidki co kiedyś do ostrzenia żyletek wciskali?

a poważnie, ktoś o tym quantum purifier coś więcej wie?

Pragnąłbym niniejszym dorzucić swoją cegiełkę.

Chodzi mianowicie o często pomijany aspekt w konfiguracji toru, jakim jest kolor sprzętu. Wielokrotnie słyszałem opinię, że "czarne gra lepiej". To nie przypadek, że prawdziwie audiofilskie firmy produkują wyłącznie urządzenia w kolorze trumiennym bądź zbliżonym do takowego. O wpływie fotonów na rozchodzenie się fal dźwiękowych od dawna już wie liczne grono elektroakustyków, a ich spostrzeżenia poparte są niepodważalnymi dowodami naukowymi. Jednak lobby producentów szczotkowanego aluminium nie ustaje w wysiłkach, aby nie dopuścić do publikacji wyników niezależnych badań. Jedynie wąska grupka audiofilów zna prawdę, lecz ich także zmuszono do milczenia.

The truth is out there...

Powiem więcej, wywody teorii klocka idealnego, opublikowane już pewien czas temu na www.enjoyyoyraudiocolour.co.uk, wyraźnie dowodzą, że czarny kolor jest najbardziej odpowiedni wewnątrz, natomiast na zewnątrz optymalnym byłoby idealne lustro. Nie wdając się w szczegóły, generalnie chodzi o to, aby maksymalnie tłumić promieniowanie ME (takie jak na przykład światło widzialne) wewnątrz, i nie dopuszczać do przenikania zakłóceń z zewnątrz. Taki byłby to klocek par excellence. Proste przykłady potwierdzające słuszność teorii podać może każdy audiofil - nie od dziś wiadomo, że sprzęt stereo lepiej brzmi po ciemku, nocą. (Nie dotyczy to oczywiście posiadaczy kina domowego, a szczególnie używających promienników o dużej jasności.)

Inny wynalazek z Ameryki

(na rynku od kilku lat)

Zasada działania podobna do modułu Nykiel Audio?

Tri-Phazers

Ukryta Zawartość

szczegóły:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) triphazer_theory_june_28.html

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość J.Pawłowski

(Konto usunięte)

po raz pierwszy uczestniczę w forum,zapraszam wszystkich zainteresowanych "cegłą" do sklepu przy Legionów 13 w Łodzi ,to wszystko wytłumaczę i pokażę.

Pozdrawiam wszystkie teściowe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.