Skocz do zawartości
IGNORED

modyfikacja tonsil sonata 120

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jak co jakiś czas, tak i teraz nie wytrzymałem i zacząłem kombinować...co tu poprawić, co może być lepiej itd - każdy z nas chyba to zna

Tak więc, jak w temacie, mam sonaty 120. Głośniki gdwk 11/100 oraz 2xgdn16/40/1 8 ohm (parametry

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Obudowa ma 50l., B-R 48mm średnicy i 12cm długości (strojona na około 25Hz). Układ 2,5-drożny.

Wymieniłem kondensatory na jantzen, kable na ofc i byłem zadowolony, dopóki nie zrobiłem monitorków na arn150 i arv104.

Bas monitorków choć nie tak niski, jest o klasę lepszy szybki, miękki i wyraźny - nie "furgocze" jak w sonatach. Do tego przestrzeń tesli bije sonaty na wejściu. Chociaż sonaty mają wyraźniejszą średnicę.

W symulacji winISD wyszło mi...aż 40ms opóźnienia na basie, więc wlecze się to mało powiedziane. Jak stroić B-R, aby bas był szybszy i wyraźniejszy? Może zmniejszyć obudowy?

Poza tym czy zamiana gdwk11/100 na vify d26/d27 pociągnie za sobą jakąś większą ingerencję w zwrotnicę? Mam nadzieję poprawić przestrzenność sonat.

Za wszelkie uwagi będę wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/25325-modyfikacja-tonsil-sonata-120/

Ukryta Zawartość

bez nawiasów działa lepiej :)

Ukryta Zawartość

i tu tkwi problem

nie mam wartości cewek, nie znam też nikogo, kto by miał miernik mH. To, co wiem:

niskotonowy szeregowo cewka rdzeniowa i równolegle 6R8 oraz 16uF

niskotonowy drugi szer. 22uF + 10ohm oraz cewka równolegle

gwizdek 5,6uF oraz równolegle cewka.

10ohm zamieniłem na 4,7 - średnie ożyły i wreszcie nie są zduszone, ale mam podbicie na wysokich średnich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.