Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Concept 2 - czy warto?

matman

Rekomendowane odpowiedzi

xniwax,

>Od lewej: Cabasse Antiqua 360, Dali 505 i Acoustic Energy 101

dali 505 do malego pokoju bym raczej odradzał - u mnie graja w pomieszczeniu ~60m2 (pokój otwarty na przedpokoj i kuchnie i wys max 4m) z arcamem delta 290 i jest ok. Podstawa to odsuniecie ich od sciany na przynajmniej 60-80 cm i od scian bocznych - a tego w ~9m2 po prostu nie da sie zrobic

No cóż, jak ktoś doniczki stawia na kolumnach gra nimi w kosza...stawia szkło podczas imprezy itd.

A poważnie - wiecznie niezadowolony audiofil przestawiał głośniki 5 razy dziennie

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dzięki za wszelkie propozycje. Z tego wszystkiego obecnie na placu boju chyba pozostały tylko Avance Technologies Epsilon 910. Mają świetne recenzje na www.audioreview.com

Jeden gość pisze, że grały mu na Sanyo Integrated Amp i bardzo sobie chwalił jakość dźwięku więc może na moim Denonie też dobrze by zagrały?

Martwi mnie tylko jedna rzecz: wydajny prądowo wzmacniacz. Co to znaczy wydajny prądowo wzmacniacz, albo że dane kolumny potrzebują prądu? (a te Epsilony prawdopodobnie potrzebują). Czy jeśli mój wzmacniacz nie jest wystarczająco wydajny prądowo to oznacza to, że kolumny nie będą grać tak głośno jak powinny? Jeśli tylko to to nie ma problemu bo i tak nie wykorzystuję nawet połowy mocy mego Denona.

Więc tak sobie myślę, że przekręcę pokrętło głośności nieco bardziej w prawo i prądu będzie pod dostatkiem ;-)

Wydajny prądowo wzmacniacz to taki, co naprawdę potrafi oddać dużą moc, a nie tylko na papierze, tudzież w łatwych warunkach do pomiaru. Ze wzmacniaczem mało wydajnym takie kolumny jak Avance Epsilon 910 zagrają znacznie gorzej niż naprawdę potrafią. Kolumny trudne do napędzenia zachowują się w takich warunkach przeróżnie. Czasem nie ma basu, innym razem z kolei basu jest wręcz za dużo, ale jest kluchowaty, buczący i zupełnie niekontrolowany. Czasem też kolumny grają ostro i nieprzyjemnie.

McGyver, 25 Mar 2006, 23:32

>Wydajny prądowo wzmacniacz to taki, co naprawdę potrafi oddać dużą moc, a nie tylko na papierze,

>tudzież w łatwych warunkach do pomiaru.

Mój Denonek PMA-860 to podobno niezły wzmak i ponoć w 1996 był uznany w Niemczech za najlepszy wzmak do 1000 marek. Czy jesteś pewien, że nie podoła tym kolumnom? Czy mogę jakoś pomierzyć jego wydajność prądową? Jeśli rzeczywiście jest za słaby to będę musiał się rozejrzeć za innym wzmakiem. Może Denon 1500 AE ?

Ten Denon to całkiem przyzwoicie greający wzmacniacz, ale do trudnych kolumn nie za bardzo się nadaje. Można go odsłuchać z tymi Avancami, ale w ciemno brać stanowczo nie radzę, może Cię spotkać niemiła niespodzianka.

To chyba będę się musiał wstrzymać z zakupami kolumn i poszukać jakiegoś budżetowego wzmacniacza dla którego nie będzie problemu z napędzaniem kolumn takich jak np. Dynaudio Audience 42 czy Avance Epsilon.

McGyver, co byś proponował za sprzętu używanego. Może jakiś inny Denon?

Wiesz, problem w tym, że z budżetowych wzmacniaczy to raczej żaden nie napędzi prawidłowo monitorków Dynaudio, a Epsilony nie są jakoś dużo łatwiejsze od Dynaudio.

jedyne co mi przychodzi do głowy to stary Denon PMA 1560.

matman,

Moim skromnym zdaniem kup najpierw te kolumny (am na mysli epsilony) i zobacz jak to bedzie brzmialo. Moze byc calkiem dobrze. Tego sie nie da przeciez wykluczyc. A te kolumny sa w naprawde dobrej cenie i nawet jesli Ci sie nie spodobaja sprzedasz je za te same pieniadze. Zero ryzyka. Ale prawdopodobnie spodobaja Ci sie i raczej bedziesz sklonny zmienic wzmacniacz. Kupno tych kolumn to taka "inwestycja w przyszlosc". Na ich bazie mozesz zbudowac naprawde dobrze brzmiacy system.

kyuss3

Chyba tak zrobię. A jak kolumny będą gorzej grać od moich Technicsów to kupię tego nowego Denona PMA-1500 AE. Mam nadzieję, że taki wzmacniacz nie miałby żadnych problemów z napędzeniem nowoczesnych, wymagających monitorów.

albo cos fajniejszego np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

faktycznie,wydajny wzmacniacz to podstawa do tych epsilonów.Miałem ponad 5 miesiecy to wiem.U mnie kłopotów nie było zadnych z wysterowaniem chociaz mam wzmacniacz 2x60W.Z tym ze to Watty bardzo uczciwe sa.

A taka Yamaha

Ukryta Zawartość

jak by sobie radziła z wymagającymi monitorami?

Ukryta Zawartość

matman, 27 Mar 2006, 00:22

>A taka Yamaha

Ukryta Zawartość

>jak by sobie radziła z wymagającymi monitorami?

Mniej więcej tak jak Twój Denon.

Ukryta Zawartość

matman - moze pomyśl nad jakims arcamem? Ja po zmainie denona pma-757 na arcama delta 290 poczułem sie jak po przesiadce z małego fiata do mercedesa:) Mimo ze arcam ma mniej W od denona to daliki 505 napędza spokojnie w moim sporym pomieszczeniu. Do tego jest to całkiem inny dzwiek niz denon - mi sie bardziej podoba. Jezeli wszystkie denony grają podobnym dzwiekiem (dołem i górą - az uszy bolały od tego swidra) to naprawde radze przetestowac jakiegos arcama lub nada.

xniwax - te 60 m2 to sumaryczna powierzchnia salonu, przedpokoju, kuchni i klatki schodowej :) - wszystko to jest otwarte. Do tego jest to poddasze wiec wysokosc w najwyzszym punckie to 4m :)

matman

Nie wiem jak wiele kasy masz zamiar przeznaczyc na nowe kolumny i wzmacniacz. Ale jesli kupiles epsilony

(a kupiles?) pomysl o czyms takim

Ukryta Zawartość

Naprawde bardzo rzetelny wzmacniacz. Cena moze ciut wysoka, ale byc moze uda sie droga negocjacji namowic sprzedajacego na obnizenie ceny.

Ukryta Zawartość

Jeszcze nic nie kupiłem bo zastanawiam się nad inną opcją. Pomyślełem, że mógłbym wydać więcej kasy na kolumny, coś do kwoty około 3,5-4 tyś. więc może znalazłyby się jakieś kolumny które dobrze grałyby z moim Denonem, a przy tym nie były tak bardzo wymagające jak te 4-omowe epsylony czy np. daynaudio? Coś co nie potrzebuje prądu.

Lepsze kolumny to dobry pomysł, ale za chwilę (za jakiś czas, raczej krótki) dojdziesz do wniosku, że wzmak trzeba zmienić. Czemu akurat Denon. W ogłoszeniach jest masa świetnych wzmaków. A może te "Epsilony" i jakiś dobry wzmak z drugiej reki.

Pozdr.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.