Skocz do zawartości
IGNORED

jakich używacie lutownic?

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

powinno być tak....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Musisz sie zdecydowac, co chcesz uratowac scalaka czy plytke.

Na ogol plytka jest wielokrotnie drozsza od scalaka/procesora.

To co zrobilesz to najgorsza wersja i plytka i scalak jest do wyrzucenia.

>>remix

wolałbym ratować i jedno i drugie...mam nadzieję że jest jakiś sposób...

>>Szem

masz na myśli grot podobny do tego...?

/

/

-------------------------------

Chodzi Ci o to żeby podgrzewać kilka nóżek naraz?

Próbowałem czegoś takiego z cienkim grotem... Problem w tym że mimo rozgrzania lutu, nóżka nie chce łatwo odejść... a to dalej objawia się uszkodzeniam ścieżki.. :/

ja robię tak (oczywiscie nie jest to mój patent) - cienki drucik (kynar np) przewlekasz pod układem (równolegle do scalaka a prostopadle do nóżek) i przylutowujesz go z jednej strony gdzies do wiekszego punktu (np. masy jak jest ) - potem kolejno podgrzewasz

nóżki układu i ciągniesz jednocześnie drucik tak aby wyszedł pod nóżką - jednocześnie podnosi nóżkę ... i tak dalej kolejno ......... sprawdzone - działa !

Saszek - tak grot jest ostry i stosunkowo cienki - dlatego lepiej startować z wysoką temperaturą, aby szybko załatwić sprawę np. 400 st C. Wsuwasz go pod bardzo małym kątem lekko unosząc układ, gdzieś trafiłem na określenie tego grota, jako „hot blade" czy jakoś tak...

=>saczek_XTRM

"wolałbym ratować i jedno i drugie...mam nadzieję że jest jakiś sposób..."

Bardzo czesto scalak przyklejony jest do plytki klejem termoutwardzalnym, w takim przypadku nawet jak nogi scalaka juz sa w powietrzu trudno obudowe oderwac od laminatu. Jezeli masz absolutna pewnosc ze kosc jest walnieta latwiej przylutowane nogi obciac od obudowy i potem grotem usunac. Latwiej tez po tej operacji przyklejona obudowe scalaka usunac, podwazajac np. skalpelem.

>>sernikus

patent rzeczywiście dobry, ale niestety tylko do większych scalaków. Właśnie wypróbowałem i rzeczywiście działa. Problem pojawił się przy małym w momencie próby wsunięcia drucika. Nóżki są tak blisko scalaka że dopiero drucik max 2x grubszy od włosa ledwo się wcisnął a przy próbie odlutowywania urwał się ;/

>>Molibden

potrzebuję do tego specjalnej plecionki? Próbowałem tego na cienkich drucikach z kabla. Przykładałem najpierw druciki do nóżki scalaka a potem grot. Co prawda trochę zbierał, ale marnie no i o zdjęciu scalaka nie ma mowy. Może nie tak coś robię?

>>remix

no rzeczywiście w sumie najłatwiejsza sprawa. Nawet jeśli scalak jest o bardzo gęstym rastrze ~0,6. Tylko jak go sprawdzić? Np. dla wzmacniaczy operacyjnych miernikiem w jakiej pozycji? +miernika na OUT a - na -IN(ew +IN)? A jak to się ma z procesorami?

• 3 miesiące później...

Jak mieszkasz w okolicach Warszawy to na Wolumenie jest koles, który handluje grotami. Ma chyba wiekszosc typów.

Poszukaj jeszcze tutaj:

Ukryta Zawartość

Zadzwon, zapytaj może cos maja.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

juz pisalem ze warto kupic lut. za 15zl dodac diode w kablu na wylaczniku i masz super dobra lutowke malej mocy a jak chcesz wiecej to zwierasz te diode i grube druty mozna lutowac. Groty sa dostepne bardzo tanie do tej chinszczyzny.

Na wystawy lutuje sie w oleju silikonowym pcb zanurzone w oleju i lutujesz. Lut wychodzi jak kropla rteci. No tak to na wystawe lub dla siebie.

-->4kowal, dzięki za pomoc, ale jest problem, bo nie wiem jakie oznaczenie ma ten grot i ogólnie lutownica (nazwa modelu jest nadrukowana tylko na zasilaczu i regulatorze temperatury tej stacji lutowniczej...).

-->senicz, dioda w szereg z lutownicą (np. chinką) dobra jest conajwyżej do "ustawienia" lutownicy w stan "czuwania" żeby groty nieco oszczędzić a czasu nie marnować na grzanie od zera(sprawdzałem), a i to nienajlepiej...

Panowie , przy okazji wyboru lutownicy chciałbym Was zapytac o kilka rzeczy dot lutowania.

Jakoze czasami lutowanie sprawia sporo problemów (nie mam dużego doświadczenia) chcialbym sie dowiedziec czy jest możliwe łączenie elementów zwrotki tak jak na zdjęciach.

1.Z tego co widze są to jakieś grzebienie do których lutowane są elementy??

2. Czy mozna też zastosowac kostkę elektryczną np taka jak jest przy urządzeniach elektrycznych np. przy lampkach

3.Czy takie rozwiązanie stosowac tylko do testów (w razie ich powodzenia wykonac klasyczne lutowania ) czy mogę je stosowac docelowo ??

może macie jeszcze jakieś inne rozwiązania

Ukryta Zawartość

post-775-100008322 1170297409_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czyli te grzebienie powinny być w jakichs elektrykach ?? jak one dokładnie wyglądają ?? czy jest to po prostu rząd oczek ??

chyba jeśli kondy itp. mają dośc długie końcówki to nie ma potrzeby przedłużania miedzianymi przewodami . rozumiem ze do kostki po prostu wsuwałeś i zaciskałeś bez lutowania ??

aha no i czy była róznica w dzwięku , może w jego natężeniu ??

zgadza się. nie ma potrzeby przedłużania, ale jak się zmienia kondensatory co pare minut to cholernie ułatwia życie.

tu masz link do różnych "grzebyczków"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A gdzieś w polsce ??

kondy owszem ale jeśłi mam takie zwykłe walcowate to one maja b.długie końce.

a jak z tym dźwiękiem ?? czułeś róznice w kostkach i potem po lutowaniu ??

te "grzebienie" są łątwo dostępne w sklepach z kablami do mieszkań. Normalnie się skręca oba kable, nie trzeba lutować, podobne są do tych ARK'ów montowanych na PCB

Panowie jaką niedrogą lutownicę kolbową (może być mała stacja z regulacją temp.) polecicie do zwykłych prac przy płytkach, itp? Co myślicie o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

>>Placek

zobacz w tym wątku ostatnie zdjęcie

Ukryta Zawartość

kable trafa są połączone z plecionką za pomocą tych zakręcanych "grzebyków", chyba że myślałeś o czym innym

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Saczek>>

- nie bardzo o tym bo tu trafo łaczy się czyms w rodzaju kostki jak w domowej elektryce a ja potrzebuje czegos na kształt zdjęcia z poprzedniej strony - (patrz zwrotnica)

• 3 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Czy powyzsza stacja lutownicza bedzie dobra do celow DYI audio (op-ampy, kondy, itd)

Wyglada OK, ale cena cos podejrzanie niska... Jakies opinie, sugestie?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.