Skocz do zawartości
IGNORED

Znowu - wybór CD Pioneer

Asam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Jest to mój pierwszy wpis na forum. Od ok roku śledzę to forum i "pobieram nauki". Poruszane tu tematy wielokrotnie potrafiły zaspokoić nurtujące mnie wątpliwości. Aż przyszedł dzień w którym potrzebuję rady. Chcę kupć CD. Mój wybór padł na Pioneera (za dużo pisać dlaczego). Przejrzałem wszystkie tematy z tym związane i ograniczyłem swój wybór do trzech modeli bo takie są aktualnie dla mnie dostępne także z przyczyn finansowych. Są to PD-S703, PD-7300 i PD 8700 (lub ew.7700). Który wybrać i DLACZEGO.

Reszta mojego "toru" to Pioneer A-77X i Monitor Audio.

https://www.audiostereo.pl/topic/25461-znowu-wyb%C3%B3r-cd-pioneer/

Ja ostatnio kupiłem Pioneer-a PD-8700 i jestem zadowolony. Jedyne co mi przeszkadza to raczej wolna zmiana utworów, czyli przeskoczenie z pierwszego na np. dwunasty. Na plus dla niego jest ogromna liczba różnych funkcji jak na przykład przejście do następnego indeksu w utworze, lub pominięcie przy odtwarzaniu określonych utworów. Poza tym posiada on regulowane z pilota wyjście sygnału Variable.

Jeżeli mogę mam jeszczę pytania (wybaczcie neoficie). :) Czym się różni PD S702 od PD S703? Czy tylko PD 8700 ma regulowane pilotem wyjście sygnału Variable - bo nie mam regulacji we wzmacniaczu?

Wiem że na tym forum taki sprzęt to miernota ale od czegoś trzeba zacząć (szczególnie patrząc na kieszeń) :( Niech mnie ktos oświeci - proszę bo nie wiem co wybrać. Teraz mam juz 4 sztuki do wyboru.

Z tych trzech 8700 jest najlepszy. Korzystanie w wyjścia variable raczej odradzam - degraduje dźwięk (tam nie ma porządnego potencjometru!), raczej pomyśl już o jakimś preampie, może być najprostszy, na przykład lampowy, można sklecić już za jakieś 250 zł a efekt wyśmienity.

702 czy 703 to już trzecia liga.

zwolennik łagodności

Dzieki za odpowiedź. Zanim zapytałem to przejrzałem całe forum po tym kątem i znalazłem np. taki post:

discomaniac71[/b}

Witam! W temacie Pioneer czuje sie dosc mocno:):):). To zdjecie jesli rzeczywiscie przedstawia PD 8700 to egzemplarz znacznie rozni sie od moich ( mialem ich kiedys 2 ). Dwa trafa ok ale plytka byla podwieszana. Moge sie jednak mylic bo czasu troche minelo. Oto modele Pioneera warte uwagi:

PD 7300

PD 9300 ( mialem kiedys - caly w miedzi na PCM 58 P - wejscie Pioneera w high end w 1989 roku )

PD 8500 ( na PCM 63 P nic nie ma w srodku a gra rewelacyjnie w swojej klasie to zaleta przetwornika )

PD 9500

PD 8700 ( odwrotny naped )

PD 9700 ( takze )

PD 75 ( 1990 rok ale odwrotny naped )

PD 77 ( 1994/95 ale wole 75 )

PD 91

PD 93 ( moj typ w historii firmy z dwoma trafami wywalonymi za obudowe na pewno lepszy od PD 95 na PCM 63 P )

PD-S 801 ( tylko odwrotne napedy )

PD-S 901

PD-S 802

analogicznie z koncowkami 3 i 4 np 803 903 itp

PD-S 707

PD-S 06 (obecny top wreszcie na BB PCM 1702 10kg wagi ale gra tak sobie )

Pewnie o czyms zapomnialem... Wniosek jest jeden: Pioneer zeby byl dobry nie musi miec odwrotnego napedu. Lepiej zeby tez nie byl na jednobitowych DAC'ach a od 1991 do 1997 roku to standard. Pozdrawiam.

Jest tu na liście 7300 - co na ten temat. Dodam że owszem mam zamiar powoli zacząć tuning i pewnie CD będzie pierwsze. Z góry dzięki za jakieś sugestie...

jak pod kątem tuningu to PD8700 jest do tego stworzony, ma płytkę od bardzo wysokiego modelu ale prawie pustą i mozna wkładac dodatkowe elementy, po tuningu zaczyna grać - polecam!!

W trakcie usuwania konta.

Po długiej obserwacji forum już to wiem i dlatego jest w kręgu mojego zainteresowania. Nęci mnie jeszcze ten 7300 bo tez był chwalony - choćby tutaj

>

PD 7300 jest znacznie lepszy od 7700. Zrobiony na PCM 58P podobnie jak PD 9300 ale to nie ta klasa. Mimo zwyklego napedu jest bardzo cichy i doskonale radzi sobie ze cdrkami (mialem). Warto zwrocic uwage na nastepujace modele:

PD 8700

PD 9700

PD 7300

PD 9300

PD 8500 (na PCM 63 P)

z serii PD-S modele z oznaczeniami 700 800 i 900 ze szczegolnym uwzglednieniem: 901 802 904

Nie wspomne o PD 65 PD 71 (inaczej 9300) PD 75 PD 77 PD 93 i PD 95 bo to juz top.

>

Pytam tak bo do tej pory miałem styczność z 7700 (brata) a 8700 to tylko o oczko wyżej... :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mala korekta: nie ma (nikt nie slyszal) o modelu PD 9500. PD 8700 jest znacznie lepszy od 7700. Goraco polecam PDS 901 - doskonaly cdek i PD 9700 (klase lepszy niz 8700). Warto kupic 9300 (bije wszystkie dotad wymienione wlacznie z 9700). PDS 702 i 703 nie sa az tak zle ale mozna sobie odpuscic. 7300 jest zupelnie niezly. 9300 ma nie PCM 58 P ale PCM 58 PK (limitowany).

>Z wymienionych przez Ciebie 8700 lub 7300. Poszukaj jednak 901 lub 9700.<

Oczywiście, chciałbym 901 lub 9700 i postaram się kiedyś wejść "na wyższą półkę". W tej chwili najlepszym składnikiem są kolumny. Testowało je na swoim sprzęcie 2-ch moich kolegów z o niebo lepszym słuchem i wystawili wysoką ocenę. To mnie zresztą pchnęło w stronę skrywanych marzeń na które nie miałem dotąd nigdy czasu - muzyki. Teraz uważam że nie ma lepszego środka uspokajającego. I coraz bardziej mnie to wciąga. :)

Narazie muszę się zadowolić 8700 lub 7300 (jak rozumiem w tej kolejności). A potem...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niekoniecznie w tej kolejnosci. 7300 gra bardziej miekko 8700 jest bardziej neutralny. Moja kolejnosc to:

1. 7300

2. 8700

7300 pochodzi z serii wielobitowej ma PCM 58 P (niezly 18-bitowy DAC) 8700 ma DLC (jednobitowy) - odpowiednio 1989 i 1991 rok...

W takim razie na jakiś czas załatwię sobie obydwa (od rodzinki i kumpla)) i wybiorę odsłuchowo według własnych preferencji. A czy ktoś mi może doradzić jakiej płyty (testowej?) użyć do bardziej profesjonalnego porównania? A może słuchac jak najbardziej rożnorodnego repertuaru> Czytałem na forum o płytach testowych - niestety - nie mam...

Odradzam PD-S904 - kupa wysokich tonow i bas jak pstrykanie w pudełko po zapalkach. Niechlubne zejscie Pioneera z rynku CD.

Generalnie Pioneery maja dłuowieczne lasery. Kupujac modele 7700 i 8700 nalezy sie juz jednak liczyc z jego wyeksploatowaniem. Dla mnie najlepszym testem jest przeslanie zdjecia odtwarzacza z wlaczonym wyswietlaczem. Jezeli jest wypalony to tak samo bedzie wygladal laser. Oczywiscie uzytkownik mogl grac z wylaczonym ale to raczej rzadkosc.

Tak na marginesie pytanie: nie mam oryginalnego pilota do mojego PD-75, ale czy jest jakis ktory ma wlasnie dimmer wlaczany z pilota ?

Asam - olej płyty testowe. Wez te których najczęsciej słuchasz i wiesz, ze sa jako tako dobrze zrealizowane. Odtwarzacz ma Ci sie podobac na muzyce jaka go bedziesz pozniej katowac.

Swietne granie na płycie testowej zadowolenia z odtwarzacza Ci nie da.

Oj napewno dłuuugo bedę słuchał tego co lubię. Już się nie mogę doczekac bo na razie mam remont w pokoju i... nie mam podłogi. A nowa będzie sztywna i wygłuszona (wykładzina). Już tez pertraktowałem w sprawie granitowych klocków pod kolumny. Czytam forum - nauka nie idzie w las...

Asam - takie płyty to moga dać więcej niż nowy odtwarzacz:) właśnie wymieniłem podłogę i okazało się, że się zupełnie rozlazła muzyka, totalna porażka na drewnianej podłodze na legarach! - dlatego wczoraj nabyłem granity - musze je tylko odebrać, nie mogę się już doczekać - tak jak bym czekał na nowe kolumny albo nowy klocek:)

trochę offtopic,

Czy forum jest naprawdę takie opiniotwórcze?

mozna zauważyc, że gdy tylko jakiś sprzęt zbierze tu pochlebniejsze opinie,

w niedługim czasie jego ceny na allegro szybko rosną;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z czasem ludzie będą sie bali zapytać o cokolwiek w obawie, że sami sobie podbiją cenę:-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeszcze dzisiaj był CHYBA bez ceny minimalnej, możliwe?:) tak jakoś pamiętam, bo dzisiaj na niego patrzyłem...

oby się nie przejechał sprzedający, cen windować nie można w nieskończoność. Więcej jak 200 bym chyba nie dał za niego, jest już naprawdę wiekowy.

>Seba78<

Wiem o tym i też czekam! Jutro kładą mi nową podłoge - sztywną, na to grube panele i wykładzina (ale o to była wojna w domu) :) Chyba na sobotę będą granity więc w niedziele - RAJ.

>Paluch3080<

Ja też ostatnio obserwuje Allegro. Ten jest nowo-wystawiony a cena może dlatego taka bo "inny", osobiście pierwszy raz widzę w tym modelu kolor nie czarny i powiem ładnie wygląda...

8700 już mam w domu a po 7300 jadę pojutrze. Cholera - człowiek stary a głupi - spać przez to nie mogę - śmieszne.

barni,

904 wcale nie jest taka zła, zwłaszcza jak się ją podda tuningowi np. u Ushy (zegar+zasilanie, opampy, Elna, stablizacja zasialnia). Jak na budżetowe cd to gra potem wcale przyjemnie. Poza tym ma dobry napęd, zawsze można włożyć przetwornik A. Stelmacha i dostajemy bardzo przyzwoite CD.

pozdrawiam i zapraszam na ewentualny odsłuch PD-S 904

m

>fenixx3000

masz już przerobioną 904-kę czy jeszcze czeka?

moja pracuje w roli transportu i pomału sobie grzebię (z pomocą Leszka B)

czekam teraz na zegar od DeToma.

napisz więcej szegółów, please

pozdrawiam

Pawcio,

mam przerobioną 904 przez Ushę. Dodany jest zegar z własnym zasilaniem, wszystkie kondy wymienione na Elna Silmik, OPA627 i zmodernizowane zasilacze.

Po tuningu zniknęła kluchowatość, gra bardzo ładnymi wysokimi tonami, średnica na moje uch nieco wycofana. Lokalizacja instumentów super!

m

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...
  • 7 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.