Skocz do zawartości
IGNORED

Rezystory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, rafa napisał:

Do wysokotonowego 5W wystarczy.

Ja ci w zamian proponuje lepsze i tańsze Mundorf M-resist 5W MOX

Dzięki za odzew. Domyślam się, że wystarczy 5W, pytanie bardziej dotyczyło czy jest różnica w "brzmieniu" między tymi 5W a 10W. Testowałem do tej pory mundorfy MR10 I MRES20. Nie wiem czy MR10 to to samo co mox, wyglądają podobnie. Ogólnie jak za te pieniądze są ok, ale trochę zbyt krzykliwe na górze. MRES20 ktoś tu już pięknie podsumował, że "jazgoczą" i nie sposób się z tym nie zgodzić. Grają bardzo fajnie, przestrzennie, z dużą ilością detali, ale dźwięk jest jakiś "wycofany" w porównaniu z MR10 (być może przez "krzykliwość" tych drugich). Przy próbie połączenia obu szeregowo da się uzyskać całkiem ciekawy efekt, ale pomyślałem czy nie wypróbować jednak czegoś innego na górze. W torze średnich wystarczy mi MR10. 

2 godziny temu, chudeusz napisał:

Nie wiem czy MR10 to to samo co mox

Na stronie producenta jest wszystko jasne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

MRES 20W to jazgotliwy osobnik i poza basem to raczej unikam.

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

pytanie bardziej dotyczyło czy jest różnica w "brzmieniu" między tymi 5W a 10W.

Zamierzam to dopiero sprawdzić bo nie porównywałem 1:1 dotychczas. 

Są jednak takie recenzje (subiektywne użytkowników oczywiście) że 5W wersja jest "lepsza" czyt. więcej delikatnego detalu bliżej 20W MRes przy zachowaniu świetnego balansu 10W MOX.

W torze średnich wystarczy mi MR10

One są wręcz doskonałe w tym miejscu.

23 minuty temu, rafa napisał:

Zamierzam to dopiero sprawdzić bo nie porównywałem 1:1 dotychczas. 

Są jednak takie recenzje (subiektywne użytkowników oczywiście) że 5W wersja jest "lepsza" czyt. więcej delikatnego detalu bliżej 20W MRes przy zachowaniu świetnego balansu 10W MOX.

Koniecznie daj znać co Ci z tego porównania wyszło. Jeśli rzeczywiście jest tak jak piszą, to byłoby idealnie bo czegoś takiego właśnie szukam. 

Ja dam znać oczywiście. Ale co stoi na przeszkodzie żebyś też sam sprawdził? 🙂

7 godzin temu, Wito76 napisał:

Z-foil na pewno nie będą tanie 🙂. No i zawsze zagwozdka co do źródła i oryginalności. Te co kupiłem to z HiFi Collective, więc źródło jedyne słuszne.

Zfoil to specyficzne i bardzo "niebezpieczne" rezystory, trzeba rozważne je używać. Zwlasza w czystym torze. Jesli się kupi bo tak ktoś doradzil to mogą skończyć w szufladzie. 

Edytowane przez Mariusz03
22 godziny temu, Mariusz03 napisał:

z-foil lepiej pasują

Kupować

3 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Zfoil to specyficzne i bardzo "niebezpieczne" rezystory, trzeba rozważne je używać. Zwlasza w czystym torze. Jesli się kupi bo tak ktoś doradzil to mogą skończyć w szufladzie. 

nie kupować 🙂

Edytowane przez Wito76
49 minut temu, Wito76 napisał:

Kupować

52 minuty temu, Mariusz03 napisał:

W tym wątku mówiłeś o konwersji i gdzie zastosowales tanala ja Ci ładnie odpowiedzialem co tam konkretnie pasuje.

49 minut temu, Wito76 napisał:

nie kupować 🙂

W tym to kontynuacja co wstawić innego , a Ty wystrzeliles z z-foil i wyszło masło maślane. 

Myłeś że za wcześnie jest jeszcze, wyczyść cały pemp z tych chińskich badziewi ( rezystory). Kup sobie kilka różnych rezystorów najbardziej popularnych np. 100R lub 1k. Aby je potem wykorzystać. I wstawiaj na przemian wtedy usłyszysz czym się różnią. Nabierzesz bezcennego doświadczenia. Ja lubię uczyć się się na cudzych a nie własnych błędach. 

Każdego typu rezystro pasuje najczęściej w inne miejsce,  nie ma złotego grala, gdzie kupisz jeden typ w dodatku za 1 zł i bedzie pasował wszędzie i do wzmaka i do DACa, od zasilania, przez cyfre po analog czy preamp. W dodatku inne są typy kości w DACu we wzmaku w Twoim przypadku lampa. W jednym inne rzeczy trzeba eksponować,  a inne chować lub zostawić neutralne.

20 godzin temu, chudeusz napisał:

Na ten moment koszty niestety 🤷‍♂️

8zl sztuka 

Ukryta Zawartość

Duzo ich potrzebujesz?

Ukryta Zawartość

18 minut temu, rafa napisał:

8zl sztuka 

Ukryta Zawartość

Duzo ich potrzebujesz?

No to się nie zrozumieliśmy 😉. Miałem na myśli porównanie mills'a 5W z 10W 😉

Ukryta Zawartość

10 minut temu, chudeusz napisał:

Ah 🙂 W takim razie moge tylko napisac ze Mills w porownaniu z Mundorfem slabiej wypada i tych wiecej nie testuje.

1 minutę temu, rafa napisał:

Ah 🙂 W takim razie moge tylko napisac ze Mills w porownaniu z Mundorfem slabiej wypada i tych wiecej nie testuje.

O proszę. Rozwiniesz trochę stwierdzenie "słabiej" 🤔

6 minut temu, chudeusz napisał:

O proszę. Rozwiniesz trochę stwierdzenie "słabiej" 🤔

Troche minelo od czasu jak je porownywalem ale generalnie chodzi o dwa aspekty. Barwa w millsach nie jest tak naturalna, maja cos z Jantzena takie "przeslodzenie". A drugie scena nie ma tyle powietrza i szerokosci co np w mundorfach. Tym przypomina znowu Omit'y.

Tyle pamietam.

Każdy lubi coś innego jak z kobietami 😉. Jedni szukają mega detalu patrz mundorf inni właśnie delikatniejszego ciut przekazu z ładna barwą patrz janzen lub jeszcze lepiej pathaudio. 

Mills były w dwóch rodzajach te stare tz. NOS produkowane w USA miały jeśli dobrze pamiętam srebrzone zakończenia ( mam ich kilka), były bardziej precyzyjne i ostrzejsze. I nowe produkowane w Meksyku, o trochę innej sygnaturze dużo łagodniejsze.  Do koloru do wyboru.

2 minuty temu, Mariusz03 napisał:

lub jeszcze lepiej pathaudio

Niektorzy lubia wlasnie plastik fantastik :) 

Godzinę temu, chudeusz napisał:

Potwierdzam opinię rafy na temat brzmienia  Mundorfow i braku różnic między wersjami 5 i 10 watowymi.

Edytowane przez schik
48 minut temu, rafa napisał:

Niektorzy lubia wlasnie plastik fantastik 🙂

Myślę że to zależy dużo od kolumny a przede wszystkim typu głośników.  Jak kiedyś wstawiłem u siebie Mundka na tube to myślałem że mi wypali mózg.

Natomiast u mojego kolego z innym typem głośników było ok. 

U mnie Mundorfy ze wstęga Elaca zdeklasowały fabryczne cementowe druciki . Wszystko zależy od tego co kto lubi oraz konkretnej aplikacji😀

Edytowane przez schik
Byk

Moim zdaniem nalezy dodac ze pisanie "Mundorfy" to spore uogolnienie bo poszczegolne serie mocno sie od siebie roznia.

MRes Supreme (i czesciowo Ultra) to zupelnie inne granie niz MOX. A seria Classic jest jeszcze czyms innym od reszty majac swoje tylko cechy.

Piszac tak ogolnie wprowadzamy w blad ludzi szukajacych konkretnej na ich temat informacji.

Godzinę temu, schik napisał:

U mnie Mundorfy ze wstęga Elaca zdeklasowały fabryczne cementowe druciki . Wszystko zależy od tego co kto lubi oraz konkretnej aplikacj

Orginalne cementowe druciki wszystko deklasuje 😉

1 godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Orginalne cementowe druciki wszystko deklasuje 😉

Ostatnio testowalem cementowe Intertechniki i byly powiedzmy nienajgorsze. Na pewno rowne tonalnie. Z barwa gorzej 🙂

2 godziny temu, schik napisał:

Ściśle mówiąc chodziło o serię MR  co nie zmienia  mojej opinii i nich.

To dla scislosci, wszystkie rezystory Mundorfa sa MR.. 🙂

Serie to sa MOX, HighLoad, Classic, Supreme, Ultra

image.png.d125fbcf8602ad76ee9bc4baa8d44950.pngimage.png.f1347fd4510f4c19c3f265b6afdb7133.pngimage.png.854551095447e8fd93ea34a794ea4b14.pngimage.png.0c20adf4cc216c5cdd9935576ea461c2.pngimage.png.ad05bac0d82d40be99236742647a2c1f.pngimage.png.cfeb5732f1b32b755b7ec94e68d883c8.png

26 minut temu, rafa napisał:

Ostatnio testowalem cementowe Intertechniki i byly powiedzmy nienajgorsze. Na pewno rowne tonalnie. Z barwa gorzej 🙂

A tak przy okazji zapytam może testowales rezystory grafitowe w zwrotnicy? Jeśli tak proszę o opinię.  

Pytam bo głównie szukam barwy poza aspektami technicznymi a z tym nie jest łatwo. 

3 godziny temu, rafa napisał:

Moim zdaniem nalezy dodac ze pisanie "Mundorfy" to spore uogolnienie bo poszczegolne serie mocno sie od siebie roznia.

MRes Supreme (i czesciowo Ultra) to zupelnie inne granie niz MOX. A seria Classic jest jeszcze czyms innym od reszty majac swoje tylko cechy.

Piszac tak ogolnie wprowadzamy w blad ludzi szukajacych konkretnej na ich temat informacji.

Pisząc tak ogólnie wprowadzamy trochę wszystkich w błąd ,możemy co najwyżej wskazać drogę,bo audio to chyba najbardziej subiektywna dziedzina ze wszystkich od pewnego poziomu. Bardzo łatwo odróżnić dobry dźwięk od złego ale dobry od bardzo dobrego już nie - po prostu zbyt dużo zmiennych. 

Chodziło o moxy-konkretnie podstawowa seria.

Edytowane przez schik
1 godzinę temu, Mariusz03 napisał:

A tak przy okazji zapytam może testowales rezystory grafitowe w zwrotnicy? Jeśli tak proszę o opinię.  

Pytam bo głównie szukam barwy poza aspektami technicznymi a z tym nie jest łatwo. 

Z grafitowych Path Audio i Duelund Standard. Leza w szufladzie. Dla mnie barwa w nich jest przejaskrawiona (szczegolnie Path) jakby ktos saturacje w TV podciagnal mowiac obrazowo.

Pod wzgledem nasycenia barwa wyzej od nich stawiam foliowe Powertron i Caddock. 

I bądź tu madry słyszałem różne opinie jedni są zachwyceni inni nie, wiem że wstęga jest wybredna. Dużo zależy od całego seta. Jak tu jeden z kolegów napisał 

2 godziny temu, schik napisał:

Bardzo łatwo odróżnić dobry dźwięk od złego ale dobry od bardzo dobrego już nie - po prostu zbyt dużo zmiennych.

I się w 100% z tym zgadzam.

Może przy okazji podpytam jaki masz wzmacniacz tranzystor czy lampa, bo to dwie inne szkoły grania, dzięki.

• 1 miesiąc później...

Próbuję wycisnąć więcej rozdzielczości i przestrzeni na wysokich tonach. Obecnie mam w torze claritycap'a CSA 4,7uF i zielonego mundorfa 10W równolegle z supreme 20W. Brakuje mi tam jednak trochę powietrza i detalu. Rozważam zbocznikowanie CSA, ale też wymianę rezystorów. Łazi po głowie pathaudio ale nie wiem czy tędy droga? Może jakiś inny rezystor da zbliżone rezultaty? Zależy mi na tym by zagrało to bardziej przestrzennie i "z życiem" niż obecnie 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi