Skocz do zawartości
IGNORED

Która koncepcja jest najlepsza A,B,C,D

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników tego forum. To mój pierwszy post. Zamierzam zbudować kolumny trój drożne z dwoma głośnikami niskotonowymi. Mam pewne koncepcje co do konstrukcji obudowy dla głośników niskotonowych. Proszę o opinię na temat tych czterech rozwiązań konstrukcyjnych.

W konstrukcjach A, B, C praca głośników jest w tych samych warunkach, lecz otwory bass-refleks są w innych miejscach co ma istotne znaczenie pod kątem akustyki pomieszczenia, natomiast w koncepcji D dwa głośniki mają tą samą wspólną komore i jeden otwór b-r.

Co do zwrotnicy to mam pytanie czy jest sens ją dzielić pomiędzy dwa głośniki w koncepcjach A, B, C czy oba głośniki mają mieć wspólną zwrotkę. Rozwiązanie A, B, C ma tą zaletę że można w tych układach zastosować koncepcję trzy i pół drożną, ale raczej o tym nie myślę.

Witam

Według mnie komora "sopranu i zwrotnicy", jest tylko "pustą" strata objętości, i nalezy ją zlikwidować, zwiększając o ten litraż komorę głosników basowych.

Robienie 3,5 drogi, jest weług mnie pomysłem chybionym, lepiej jest zastosowac lepszej jakości średniak, tak aby podział między nim, a sekcja basową, był jak najniżej, nawet na poziomie 100-120 Hz.

Według mnie projekt ze wspólna komora i B-R, który tez może byc wymkonany jako dwie rury, jest najlepszy.

jk

Witam

To co podpowiada kolega , jest bardzo ważne, i tak oczywiste, że nie pisałem o tym wczesniej. Warto jednak i zrobił to kolega, przypomniec o tych wzmocnieniach, bo nie raz tak jest że rozstrzasając kwestie bardzo "górnolotne", zapomni sie o podstawach...

Wzmocnienia wbrew opini że to "betka", mogą znacząco popsuć konsrtukcje, mimo jej najlepszego nawet usztywnienia. Nalezy pamietać, że każda pojemność określonej komory tworzy układ rzonansowy z otworami które sie w niej znajdują.

Wykonując wzmocnienia nalezy unikać sytuacji w których następuje "przewężenie" komory, czyli jesli montujemy prostopadły do boku obudowy element usztywniający, to na przeciwległej ścianie obudowy taki element nie powinien być na tej samej wysokości co poprzedni, ale tak żeby sie "mijały".

jk

Dzięki za opinię.

Nie chciałem się rozpisywać co do tych koncepcji i pominąłem parę oczywistych spraw:

-podział pomiędzy średniakiem, a basami ok. 200 Hz (jego jakość jest w porządku)

-objętość jest wystarczająca jak na te dwa basy a ta komora na zwrotkę i sopran będzie dociążona płytami ołowianymi (jest spora co da mi możliwość dociążenia kolumny o jakieś 25kg.)(co prawda środek ciężkości będzie wyżej i kolumna będzie mniej stabilna, ale o to się nie martwię ponieważ będzie miała 29,2 cm szerokości i nikt nie będzie jej specjalnie dugał).

- oczywiście przy wszystkich tych koncepcjach miałem zamiar je dodatkowo wzmocnić toczonymi walcami z drzewa bukowego o średnicy 6cm. boczne ścianki mają być z MDF-u 28mm. cała komora niskotonowców ma być także wyklejona matami bitumicznymi grubości 3mm.

- o koncepcji trzy i pół drożnej jak pisałem raczej nie myślę, ale przy innym średniaku mogła by to być alternatywą.

Co do koncepcji D mam rozumieć że tam można zastosować dwie rury b-r, to wiem ale czy to jest lepszym rozwiązaniem niż jedna większa??? I jeżeli dwie to najlepiej chyba jak najbliżej siebie??? Na jakiej wysokości od podłogi umieścilibyście taką rurę??? (chodzi mi o kwestie akustyki pomieszczenia)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.