Skocz do zawartości
IGNORED

Wtopa z allegro - Rotel. Prośba o pomoc.

Cooger

Rekomendowane odpowiedzi

No tak i stało się. Wtopiłem zakup na allegro. 100% wg opisu sprzęt okazał się miną. Zawsze chciałem mieć Rotela, nadarzyła się okazja i okazało się że była to "okazja" :/

Pomijając całą otoczkę zakupu (za to będzie stosowny wpis w opiniach sprzedającego na allegro) przedstawię sytuację.

Sprawa dotyczy kompletu RC-850 + RB-850. Sprzęt miał być 100% sprawny. W momencie odbioru dokonałem tylko szybkiego sprawdzenia "czy działa" - sprzedający zaundował mi trochę technołomotu, sprawdziłem podstawowe funkcje, spakowałem sprzęt i pojechałem do domu. Spieszyłem się gdyż z umówionej godziny 11stej na odbiór zrobiła się 12:40 (sprzedający miał po mnie wyjechac na przedmieście zebym trafił i przeciągał to 1:40 aż sam trafiłem). W domu ze spokojem podłączyłem sprzęt i się zaczęło....

Dwa terminale głośnikowe są nie z tej bajki. Jeden ma rozjechany gwint - ledwo udało mi się przymocowac kabel. Po podłączeniu przedwzmacniacza okazało się że pokrętła od regulacji kanałów są "rozjechane" (potencjometr głośności jest współosiowy). Pal licho pokrętło, ale jeden kanał gra cichutko nadal gdy drugi jest już wyciszony. Regulacja barwy dźwięku (treble/bass) nie ma prawie wpływu na dźwięk. A teraz najgorsze: coś z dźwiękiem jest wogóle nie teges bo ten preamp skrzeczy zamiast grać - same wysokie, w dodatku nietrzymające się kupy i basu brak. Żeby zweryfikować czy to preamp czy końcówka podłączyłem pod końcówkę bezpośrednio komputer (mój CD nie ma regulowanej głośności). Końcówka gra na całe szczęście świetnie ! Problem definitywnie tkwi w preampie.

Dzisiaj rozkręciłem pudełko. W środku ewidentnie było grzebane, Rotel chyba nie używa butaprenu do mocowania plastików ? Kabel zasilający był odcięty przy włączniku i teraz zamontowany jest jakiś inny, ewidentnie cieńszy. Jedne z opampów ma jakieś przebarwienie, jakby częściowo był pokryty lakierem a częściowo nie... dziwne. Pomierzyłem potencjometr - odczyty obu sekcji są w miarę zbieżne, szczególnie przy maksymalnym tłumieniu więc wygląda na sprawny. Zasilanie opampa w normie - +20,6/-20,7.

A teraz pytanie do tłumnie zebranej braci - gdzie i jak szukać problemu ?

Dodatkowo prosiłbym o zajrzenie do wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie opisję problem z innym Rotelem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

hmmm - gdyby nie ten grzebany pre to było by nieźle

daj fotki wnętrza to może coś poradzimy

co do kleju to u mnie też jest ale tylko pod największymi kondensatorami w zasilaczu - nic innego nie jest klejone

Miałem podobną wpadkę na allegro, kupiłem radmora w stanie "idealnym", okazało się, że był w stanie krytycznym, naprawiłem go, ale to już nie było to, czego szukałem, więc sprzedałem go też na allegro i kupiłem philipsa fa156 jestem bardzo zadowolony, a co do twego rotela - kupiłeś go od gościa, który też kupił od jakiegoś gościa, a ten grzebał przy nim. On już nie odzyska swej świetności takie jest moje zdanie - jestem elektronikiem i wiem że właściwości fabrycznych już nie da się odzyskać. Na twoim miejscu po naprawie sprzedałbym go i znów czegoś poszukał.

No nie, to prezesada, że nie odzyska właściwości fabrycznych! Trochę cierpliwości, zapas różnych elementów, parę przyrządów i może być nawet lepiej.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Sprzedaż/zakup na allegro jest umową cywilną. W tym przypadku wystąpiła niezgodność towaru z tą umową. Sprzedawca będzie musiał zwrócić kase. Mogłeś go nie otwierać, tylko od razu dzwonić do faceta i próbować załatwić sprawe polubownie. Jak by się nie dało wtedy do allegro i do prokuratury złożyć donos że nastąpiło wyłudzenie.

Oczywiście że najpierw próbowałem się skontaktować ze sprzedawcą. Efekt zerowy. Wysłałem mu też maila o tym, że kupno/sprzedaż na allegro jest zawarciem umowy a w jakie przypadku nastąpiło nie wywiązanie się z umowy - przedmiot nie był zgodny z opisem. Efekt zerowy.

Gdyby kwota była większa to bym walczył o zwrot kasy lub obniżenie ceny i zgłosił ten fakt odpowiednim organom. W tym jednak przypadku całość biegania wokół tematu może kosztować mnóstwo czasu i paliwa a więc pieniędzy.

A co do spzrętu to myślę, że po naprawie to on może grać lepiej a nie gorzej od oryginału a tym bardziej od oryginału który ma ~15lat. Mam nadzieję (wlaściwie jestem tego pewien ;) ) że na forum znajdą się ludzie którzy pomogą mi go zreanimować.

Gdyby ktoś miał schemat to bardzo poproszę - w sieci nie da się tego ułowić.

Wszystko byłoby proste, gdyby sprzęt został wyslany pocztą czy kurierem. Teraz sprzedawca może się wszystkiego wyprzeć, po prostu facet widział co bierze. To są najgorsze z możliwych sytuacji, według mnie nic się nie da z tym zrobić, jeśli napiszesz skargę do allegro, to nic to nie da.

A co do właściwości fabrycznych to przesadziłem, ale nie jestem zwolennikiem ulepszania czegoś co jest dobre, musi być orginalne:) Wiem, że nie wszyscy tak myślą jak ja.

Witam co do serwisówki proponuje napisać do firmy foxel mają duży wybór a cena też nie jest duża kwota około 20-25zł.Sprzęt mozna spokojnie doprowadzić do takiego stanu jak był ,tylko na odległość ciężko coś pomóc.Jest taki stary sposób żeby szybko zlokalizować gdzie jest uszkodzenie w preampie podaj sygnał monofoniczny na obydwa wejścia jezeli masz jeszcze jakiś wzmacniacz z regulacją wzmocnienia to wykożystaj go jako monitor odsłuchowy i sprawdzaj po koleji każdy stopień w preampie bardzo szybko znajdziesz który stopień jest uszkodzony .Częsta przyczyną jest wysychanie elektrolitów możesz trochę pogrzać suszarką chociaż jak jest mocno wyschniety to suszarka nie pomoże,popróbuj tą metodę pierwsza to szybko znajdziesz uszkodzenie

pozdrawiam

ps.możesz wykorzystać tą końcówke tylko zrób na kablu jakiś potecjometr,czy obydwa kanały mają podobny defekt?

Witam,

To forum ma potężną moc - proponuję utworzyc jakis wątek "U tych Allegrowiczów nie kupujemy". Sam sprzedaję za posrednictwem tego serwisu między innymi używane ROTELe i miałem kilka zapytań typu "a czy to nie Pan załatwił tak tego gościa z AudioStereo?" - no kurcze aż mnie rusza przez coś takiego. Gość sobie kpiny robi a przez to ludzie boją się cokolwiek kupić "bo to przez internet jest zakup". Ja również zawsze mam poważne wątpliwosci przed zakupem i nie ma co patrzeć na 100% pozytywów - nie zawsze sie to sprawdza.

Pozdrawiam

Grzegorz Kazimierowicz

Witam

>Zasilanie opampa w normie - +20,6/-20,7

Wedłóg mnie troszke za wiele, wiekszość opampów zasilana jest max. +/- 18v, wiec napewno jest coś z zasilaczem.

Zacznij od servisówki bez jest cięzko cokolwiek zrobić.

Pozdrawiam Romek

>Harry

Z tego co szukałem m.in. po zagranicznych forach to zasilanie się zgadza. To jest m.in. problemem z wymianą opampów w tym preampie bo jako jeden z nielicznych tak wysokie napięcie toleruje bodajże tylko OPA2604.

>romeneiro

Zdaję sobie sprawę z problemu. Mogłem poświęcić dłuższy czas na sprawdzenie, naiwnie stwierdziłem, że wszystko będzie OK. Niebagatelne znaczenie miał fakt, że naodbiór byłem umówiony na 11:00, udało mi się go odebrać o 12:40 a o 13:00 byłem umówiony na obiad u rodziców 60km dalej... Cóż shit happens a sprzedający ma szczęście, że nie ma sensu inwestować mojgo czasu i pieniędzy w zangażowanie środków formalnych i nieformalnych...

>gk101380

Sam dużo rzeczy sprzedałem poprzez allegro - co widać zresztą po moich opiniach w tym serwisie. To pierwszy tak problem który mnie tam spotkał. Link do aukcji podał już ktoś w tym wątku. Sprzedajacy pewne po pierwszym solidnym negatywie założy sobie drugie konto i tyle z tego będzie....

W poniedziałek pójdę do biblioteki instytutu elektroakustyki i tam powinna być serwisówka od tego rotelka, jeśli nie to popytam magików z polibudy i nie wierzę, że nie znają tego preampa. Uważam że usterki tkwią w jakimś sczególe, gdybym ja się za to zabierał prześledziłbym element po elemencie. Głowa do góry bo myślę, że diabeł tkwi w jakieś pierdółce:) Gdybym miał zdjęcie wnętrza może pomógłbym.

powiem tylko tyle ze widzialem juz klocki co mialy wadliwe potencjometry i przelaczniki co powodowalo np. cichsze granie, trzaski itp

np. jeden klocek mial skopany przelacznik tape1 i dzwiek w jednym kanale cichl, znikal, trzeszczal, pacjent bral i naciskal go po pare razy az lekko zaskakiwal na odpowiednie miejsce.

pobaw sie pokretlami i sprawdz, moze wystarczy zrobic obejscie

Panowie zabić to mało. Dzisiaj w trakcie dalszej walki z preampem ustaliłem że przełącznik ma najwidoczniej przebicia bo muzykę z CD było słychać również na innych ustawieniach selektora niż CD. Z głupia frant podłączyłem CD pod wejście AUX1 i... opad szczęki - gra normalnie !!! Najwidoczniej tak był podłączony gdy go odbierałem na co nie zwróciłem uwagi ! W ramach diagnostyki chyba najlepiej wylutować selektor i podać sygnał na bypasie zworami ? Tylko on ma sporo nóżek... do dupy robota heh. można jakoś ten selektor zdiagnozować bez demontażu ? Nie ma na nim oznaczenia typu (jakiś alps), nie mam serwisówki a także nie wiem jak jest wewnetrznie zbudowany więc nie wiem które nogi kiedy powinny być zwarte...

Predator nie rozumiem ? O jakim schemacie piszesz ? Do RC-850 w sieci nie udaje się znaleźć schematu (w kazdym razie mi się nie udaje). Może ktoś ma schemat do innego pre by Rotel ? Z tego co widze firma raczej konserwatywnie podchodzi do zmian i w wielu produktach powtarzają się rozwiązania.

Niestety nie znalazlem srwisówki od tego rotelka:(. Chciałem zwrócić uwagę na jeden z wpisow, otóż jeżeli napięcie zasilające jest zbyt wysokie to nie ma to wpływu na symetrie kanałów pod warunkiem, że zasilanie jest symetryczne, wynika to z zasady działania przedwzmacniacza. W skrajnym przypadku po prostu się uszkodzi napięciowo, przecież stosuje sie tam układy cienkowarstwowe. W tym przypadku wiadomo, że to nie zasilanie.

Trzymałbym się tego selektora, sprawdził połączenia nawet bez demontażu, zdemontowałbym dopiero gdybym był pewny usterki. Tu nie ma co czekać na schemat, trzeba zastosować metodę partyzanta:) I zgadzam się z kolegą, że w razienależy wziąc schemat innego rotelka, bo firma jest raczej konserwatywna w rozwiązaniach.

napisałem do foxela - może coś wygrzebią :) Kurcze szukałem tego przełącznika i nie jest fajnie :/ Może jutru uda mi się znaleźć trochę czasu i zanalizuje sobie przebieg sygnału przez przełącznik - widzę że jest możliwość zrobienia obejścia - tylko jeśli nawet ustalę że to on jest winny to nie będzie gdzie kupić zamiennika :/ Znalazłęm jedynie jeden sklep:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale to są stany.... grrrr.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.