Skocz do zawartości
IGNORED

CEC CD TL 51XR w KAiM

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobry był dźwięk dziś w Klubie. Nie chciało sie przestawac słuchać.

Na mnie osobiście nowy 51XR zrobił bardziej pozytywne wrażenie od słuchanego jakiś czas temu poprzednika - 51XZ po którym miałem pewien "niedosyt". Charakter brzmienia w obu przypadkach ten sam ale nowy wniósł moim zdaniem więcej kultury i prezentował dźwięk kolokwialnie mówiąc - przyjemniejszy.

Co ciekawe nie wyłożył sie nawet na naszych ulubionych "killer songach" i fortepian zabrzmiał wreszcie (!) jak powinien ;-)

pawelo -->

Ty to masz zdolność do wynajdowania ciekawych utworów ;) hahah

... po plastikowym fortepianie pojawiły się teraz "wk... blachy" :)

ale CEC zagrał wybornie wczoraj :)

zdecydowałem nie przynoszę swojego XZ do porównania ...

jeszcze się okaże że...;) a póki co nie mam kasy na wymianę :)

zdezintegrowany_3PO

pal55, 31 Mar 2006, 09:38

>Z ciekawosci - czy posiadacze XZ, ktorym XR spodobal sie wczoraj bardziej, sluchaja na codzien XZ

>po XLRach?

... nie słucha .... ale rozmyśla już o w pełni zbalansowanym wzmacniaczu :)

XR po RCA zagrał ... hmm... źle... strasznie płasko .. jakby się dusił, brak mu było lekkości ... cholera przy XZ między RCA a XLR nie było aż tak kolosalnej różnicy ...

Walery -->

podobno zarobiony jesteś ;) ... TY się lepiej w robocie wykazuj bo Ci tego nowego służbowego wózka nie dadzą ;) a co gorsza mogą Ci wymienić tego co masz na wózek... widłowy ;)

zdezintegrowany_3PO

Moje pytanie bierze sie stad, ze po tygodniowym odsluchu w swoim systemie (XZta - dzieki uprzejmosci Inzyniera) moge powiedziec, ze w moim systemie CEC po XLRach gra zdecydowanie lepiej - stad pytanie czy zachwyt nad XRem wynika z tego, ze jest rzeczywiscie jeszcze lepszy czy tez dlatego, ze w domu sluchacie po RCA.

pal55 -->

próbowaliśmy już kilka razy w KAiM XZ zarówno na XLR jak i RCA ... i oprócz znacznej różnicy w dynamice w zasadzie różnice były minimalne ... dla mnie nawet barwa na RCA była ciekawsza niz na XLR...

Przy XR różnice pomiędzy RCA i XLR są olbrzymie.... ale... dzisiaj dalej męczymy XR więc zobaczymy czy się rozegra i po RCA :)

Osobiście słucham XZ w domu wyłącznie na RCA ... nie mam niestety zbalansowanego wzmacniacza :(

Ponieważ dzieli mnie od Was jakieś 12,000 km, powiedzcie proszę czy dzisiaj będzie również tak kameralnie czy też w większym gronie?

Pal55 -> Jak chcesz spróbować u siebie 51XRa to nie będzie problemu. Odezwij się do mnie lub do pp.

-> Jodel

Produkcja 51XZ niedawno się zakończyła.

51XR to następca 51XZ. Producent trochę wszystkich zaskoczył jak czołg z nienacka.

Jesli chodzi o cenę to XR jest minimalnie droższy, ale o szczegółach rozmawiajmy proszę na priva.

Hciałbym jednak zwrócic uwage, że te wszyskie dywagacje i porównania nie sa na bazie długich i barzdiej może zobiektywizowanych odsłuchów. Abu porownać w tej chwili oba CECi powinniśmy mieć oba jednocześnie.

Osobiście nie myślę, aby była duża róznica (bo i dlaczego?) Jesli juz to raczej subtelna. Poprzedni model mieliśmy prawie prosto z pudełka (nie wygrzany) ten już na takiego nie wygladał. ;-)

Nie wysnuwałbym jednoznacznych wniosków zbyt szybko.

Jerzyk23, 31 Mar 2006, 13:10

>Produkcja 51XZ niedawno się zakończyła.

>51XR to następca 51XZ. Producent trochę wszystkich zaskoczył jak czołg z nienacka.

faktycznie ... trochę dziwne posunięcie przecież XZ trochę krótko był na rynku :)

Pal55->

Nie sądzę. Myślę, że to po prostu znak czasów. Jeśli chodzi o odtwarzacze CD to ostatnio konkurencja zrobiła się spora (zwłaszcza dzięku Chinolom) i każdy stara się coś jeszcze ulepszać i szybko wypuszczać na rynek. CEC to jedna z niewielu firm, która nie produkuje jeszcze swoich wyższych modeli w Chinach (niższe jak najbardziej). 51XR jest robiony na Tajwanie (a to wbrew pozorom nie Chiny), DAC DX71mkII cały czas w Japonii. A zaskoczenie pełne, bo nikt się za bardzo nie spodziewał, że nowy model wejdzie tak szybko.

Ja uważam, że 51XZ jest bardzo dobry, a 51XR to jeszcze nastęny krok w dobrym kierunku. Fakt, że oba odtwarzacze wymagają wygrzania przez 100-200 godzin, aby pokazać co potrafią.

W 51XR producent zdecydował się ponownie na Burr-Browny i trochę inne zasilanie, takze zmiany jakieś są. Z tego co wiem to niższe modele CD 3300 i CD5300 też już się pojawiły z oznaczeniem R na końcu nazwy.

Jak już tak rozmawiamy, to CEC ma też wspaniały wzmak w rozsądnej cenie. AMP5300, tranzystor Single Ended w czystej klasie A i oczywiście z XLRami. Ja osobiście uważam, że AMP5300 nie ma żadnej konkurencji w swoim przedziale cenowym i nawet tympowe lampy push-pull nie mogą z nim konkurować. Natomiast jest to produkt na tyle nieznany w Polsce, że pewnie mało kto (poza Leszkiem, który jest jego szczęśliwym posiadaczem) miał okazję go posłuchać.

Jerzyk -> przeciez tam bylo mnostwo "banankow" - drocze sie jedynie z "zaniepokojonymi" wlascicielami XZetek :)

XZ jest znakomitym (w swojej cenie) odtwarzaczem - jesli XR jest jeszcze lepszy, przy niewielkiej roznicy w cenie, to jeszcze wieksze brawa naleza sie CECowi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.