Skocz do zawartości
IGNORED

CEC CD TL 51XR w KAiM

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

pal55->

Ja dla CECa porzuciłem Wadię. Jak już pisałem wielokrotnie - przy CECu gra po prostu muzyka. Kolejne płyty lądują w odtwarzaczu i można słuchać, słuchać, słuchać i nie mieć dosyć. I to słuchać muzyki, a nie sprzętu - a ostatnio coraz bardziej stwierdzam, że to o właśnie o to chodzi.

A CEC to całkiem solidna marka i znane nazwiska. To fakt:-)))

->tadeo

Bo najlepsze produkty cecowe to CD i przetworniki :-)))

Poza tym jeśli komuś się podoba cec a nie ma kasy na nowy model to szczerze polecam starszego TL5100z. Grał u mnie z Rockiem SA, bardzo dobrze zagrał z Jazzem również SA. Moim zdaniem brzmieniowo wcale mocno nie odbiega od XZ (XR nie słyszałem) tyle, że mogą być problemy z cdr. U tych, którzy mają płytotekę składającą się w większości z oryginałek to ten problem nie wystąpi :-)

pal55->

Z największą przyjemnością. Niestety jeszcze mnie nie stać na takie prezenty, ale może kiedyś w życiu..., kto wie?

Natomiast jakiś specjalny "deal" urodzinowy uda się zorganizować:-)))))) (Teraz możemy się pojedynkować na ilość nawiasów :-))))))))))

zdezintegrowany_3PO, 31 Mar 2006, 09:55

a co gorsza mogą Ci wymienić tego co masz na wózek... widłowy ;)

Widłowy może być byle nie był zdezintegrowany;-)

A co do stuffu to się nie zaciągam.

A CEC rzeczywiście bardzo fajny, chociaż punkt odniesienia się zmienił, doszła druga zmienna bo jar alephika ztjuningował;-) Nawet Lektor nie muli;-))

Rafko - lepiej nie, choc bylo blisko - acz nalezy wziasc pod uwage, ze porownywac do CECa nalezaloby lepszy gramofon z lepsza wkladka - wtedy porownanie byloby bardziej "realne". Natomiast po XLrach zagral duzo lepiej od mojego AN.

Grało nadal bardzo dobrze. Porównywaliśmy CECa z Lektorem + NOS DAC. Nie było znaczących róznic. W zasadzie, co kto lubi i co mu sie w danej chwili bardziej podoba. Mnie oczywiście Lektor z NOSem;-)

CEC był 'zimniejszy', miał trochę mniej ciepłej średnicy. Za to robił wrażenie bardziej analitycznego - dokładniejsze wydzielenie instrumentów poprzez lepsze ich 'krawędziowanie'. Grał odrobinę 'dalej' od Lektora z NOSem. Pasuje mi tu określenie 'bardziej tranzystorowo'. Słucha sie go jednak z przyjemnością i to każdy rodzaj muzyki, od ciężkiego rocka do klasyki.

Potem słuchanie nam sie spierniczyło - podłączyliśmy z powrotem te durze skrzynie od Twonka i .... to wcale nie grało...Zupełnie nie to samo, co kiedyś - uciekła cała urokliwość tych kolumn. Okazało sie, że Andrzej ostatnio wymienił w nich okablowanie na srebro, żeby dodać więcej góry. I dodał tak, że stały sie jazgotliwe i męczące. Świetny upgrade, z kolumn na Fostexach zrobić estradówki:-) Chyba to musi znacznie dłużej pograć albo trzeba będzie wrócic do poprzedniego okablowania.

Tym sposobem nawet CEC ani NOS dac nic nie mogły zdziałać;-)

Ale na Pentagonach dźwiek był naprawdę wysokiej marki - luz i rozmach. Dobry ten CEC.

Tym razem w piątek porównywaliśmy CEC 51XR z Lectorem + NOS DAC !

Cieżko było wyłonić faworyta .... w zasadzie oba CD prezentowały taki sam poziom a o zwycięstwie mogły decydować wyłącznie osobiste preferencje.

Osobiście wolę CEC ze względu na przestrzeń i głębokość sceny, barwowo byc może Lektor jest troszkę lepszy na średnicy i chyba trochę lepiej kontroluje niskie tony ... jednak nie ma takiego rozmachu i swobody jak ma CEC.

przynajmniej tego wieczora nie miał !!!

zresztą mam CEC-a więc co końca nie jestem obiektywny ;)

na koniec podłączyliśmy Fostexy Twonka... i .. konsternacja !!!

Czar prysł zupełnie... jazgotliwa góra i chaos na średnicy ale niskie tony lepiej kontrolowane... jednak kolumny zrobiły się amuzykalne.... to co czarowało zniknęło a to czego brakowało (wysokie tony) zaczeły drażnić ... a już chyba najbardziej na Vivaldim z samplera Mangera!

Zupełny koszmar ... jakby struny w skrzypcach były z metalu !!!!

SAPR coś TY z tymi kolumnami zróbił ? ..... ja rozumiem srebro ale...

zdezintegrowany_3PO

ps. Twonk ... pamiętaj by zgrać pewną płytkę dla KAiM - tą z której zgadywaliśmy utwory ... bo w zasadzie za tak piękne fostexowe estradówki od KAIM w prezencie jakoś wypadało by się odwdzięczyć ;)

Spoko,

NOS DAC docierał się 2 miesiące, a zmiana okablowania 3 godziny. Ponadto jak mówił Twonk same Fostexy wymagają jeszcze dogrywania ze 70 godzin (wg zaleceń producenta - z 70 już pograły). Zobaczymy co będzie dalej. Po drugie nie każda zmiana musi okazać się dobra, jeżeli tak będzie to wrócimy do starej wersji, lub spróbujemy jeszcze czegoś innego, kabli, drutów i tasiemek u mnie dostatek. Motywem mojego działania, było to, że kolumny mi się podobały, ale nie do końca. Ponadto chciałem sprawdzić, czy można wyeliminować gwizdek, co by uzyskać purrystyczną wersję jednodrożną, która najbardziej mnie rajcuje. Jak widać efekt osiągnąłem, choć tylko częściowo. Góry przybyło, gwizdek można było bez specjalnego bólu odłączyć, bas się skontrolował, a że średnica się spierniczyła. Jak w życiu, coś za coś. Póki co średnicy posłuchajcie sobie na Pentagonach.

Istnieje też nadzieja, że jak Twonk usłyszy jakie chłamowate kolumny zrobił, to w ogóle nam je w klubie zostawi, a my potem cichaczem ....., główka pracuje.

awas

Czy Jerzyk zostawi CECa jeszcze na kilka dni czy już po sprawie?

Tak sobie myślę że może kiedyś byłaby pora porównać coś z NAIMEM - nie wiem co sądzi Pawelo i całe szanowne grono? Co prawda z Lektorem bezpośrednio bym nie porównywał żeby Larsonowi nie robić przykrości ;-)

Swoją drogą przyszedł mi do głowy absurdalny audiofilski test: porównanie ślepe dwóch różnych egzemplarzy tego samego modelu. Może się okaże że producent nie jest powtarzalny? Kto wymyśli bardziej surrealistyczny test audiofilski ;-) ?

>Czy Jerzyk zostawi CECa jeszcze na kilka dni czy już po sprawie?

Mam nadzieję, że tak.

>Tak sobie myślę że może kiedyś byłaby pora porównać coś z NAIMEM - nie wiem co sądzi Pawelo i całe

>szanowne grono?

Jestrem za- dawajcie te NAIMy. A mają wyjscie zbalansowane?

jar1 -->

NAIM nie ma zbalansowanego wyjścia ... przynajmniej to CD które ma pawelo i poirot :)

Poirot dawaj tego NAIMA na testy :) ... porównany do CEC i Lectora !!!

zdezintegrowany_3PO

Stempur,

ale ja żartowałem z tym odsłuchem dwóch egzemplarzy, chciałem tylko surrealistycznie podpuścić...Sorry...

Oczywiście jednego z nich na pewno warto posłuchać - Paweł co sądzisz? Ja nie wiem czy będę mógł w tym tygodniu (postaram się - warto bo może będzie jeszcze CEC), ale po Świętach na pewno. Tak jak pisze Zdezi, nasz model nie ma wyjścia XLR. I tak już postęp, że zrobili RCA. To jest nowość wprowadzona dopiero w tym modelu jeśli się nie mylę. Nie ma też wyjścia cyfrowego, a więc DACa nie podepniemy.

To jak chcecie postaram sie podrzucic Naima w czwartek i zostawic do piatku. W piatek odebralbym go okolo 21-szej. Larson Ty sie nic nie martw, Naima tez kiedys moge Ci sprzedac. Popatrz na Elberotha jak szybko on klockami manewruje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.