Skocz do zawartości
IGNORED

Kończ Waść ,wstydu oszczędz.....

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawia się coraz więcej autoreklamiarskich (lub reklamujących "dzieła" kolegów konstruktorów) wątków i wpisów. Są różne- delikatne i natrętne, wyrafinowane i prostackie.

Niektóre wskazują na zanik instynktu samozachowawczego i ocierają się już o samobójczą parodię. Twórcy zaczęli wierzyć w tworzone przez siebie światy.

Determinacja autorów jest, w każdym razie, duża i pokazuje, że potęga medialna forum jest podstawą dealu.

Opisanie zjawiska, uważam, leży w interesie solidnych i uczciwych kolegów z działu diy. bo to oni tracą najwięcej na działaniach różnych pokątnych guru.

Proponuję, by ten wątek był jakimś rodzajem m o n i t o r i n g u z j a w i s k a i zapraszam do dyskusji.

StefanB ---> masz absolutną rację. Skoro jest jak jest to może wydzielić dwa osobne wątki "DIY" i powiedzmy "Hand Made". Wiem, że istnieją wąrki sponsorowane, ale jak widać nie do końca pełnią swoją rolę. Na "DIY" niech zostanie wątkiem prawdziwych amatorów, a ten drugi miejscem przedstawiania komercyjnych produkcji, reklamy i antyreklamy, pojedynków klakierów, podkopywania sobie wzajemnie opinii, kopanek słownych, miejscem "misyjnej" działalności co niektórych kolegów. Te zjawiska powodują zatrucie innych wątków. Jestem zdecydowanie za takim rozwiązaniem.

Mam tylko pytanie - kto i wg jakiego klucza będzie przenosił wpisy do tego wątku. Tu widzę główny problem. Bo na dobrą wolę zainteresowanych raczej bym nie liczył.

P.S. Stefan rozbierałeś może A-9009?

Niestety trzeba samemu myslec czytajac wpisy. Jak kogos wytkniesz to zostaniesz zjedzony przez tzw "kolesiostwo". Sygnalizowac jednak mozna, bo sam na poczatku nie bylem swiadom co tutaj sie dzieje.

4kowla ----> wiem o tym, doskonale. Dlaczego - znam dobrze MG i cenię go jako kolegę. Znam też kilku innych, którzy robią sprzęt na zamówienie. Co nie przeszkadza mi zachować zdrowy rozsądek i dystans. Kiedy zaczyna się jednak polemika w jakimś wątku to nagle ktoś próbuje na rzeczowe pytania odpowiedzieć, że "kolesiom" nie odpowie. Czasem brakuje rzeczowych argumentów więc atakuje się osobiście. Zastanawiam się czasem czy w ogóle warto wpisywać cokolwiek czy po prostu pójść sobie posłuchać muzyki... Forum w takiej postaci jak teraz napawa mnie zdecydowaną niechecią ;(

wystarczy że Lukar oprócz "nie na temat" doda możliwość kliknięcia w "niedozwolona reklama" i obok licznik takich kliknięć widoczny dla wszystkich i w kolorze czerwonym - dający możliwość przede wszystkim początkującym forumowiczom wgląd w działalność "podwójnych agentów".

Dead_Dog, omalo sie nie zakrztusilem :D Imho jemu na tym nie zalezy... bo.. albo cos z tego ma, albo sie boi, ze ludzie zaczna odchodzic z forum, albo ma to gdzies :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>StefanB

Czyli kto, co i kiedy?

Założyłeś nowy wątek ale nie podałeś żadnych konkretnych przykładów.

Chodzi ci w tej chwili wyłącznie o McGyvera?

Jeśli poda się konkretnie o co chodzi, to dopiero wtedy można się do tego odnieść.

No moze ktos wkonu raz na zawsze czarno na bialy napisze :D Tylko ciekawe ile taki wpis bedzie istnial ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

> foxbat - LUKAR też "bierze udział" z (w) tego SPISKU !!!!.

Chyba nie jest taki naiwny - ktoś robi GRUBĄ kasę a jemu oferuje jakieś dosłownie resztki !!!

Powala ogrom zysków do ceny wątka sponsorowanego - wynika z tego że Lukar nie zdaje sobie sprawy z ilości kasy jaka mu dosłownie wycieka z kieszeni szeroką rzeką !!!!

Z drugiej strony jak nie pilnuje forum i własnej kasy z wątków sponsorowanych ( i nie ma żadnego innego pomysłu ) jego sprawa - nie chce kasy to jej nie ma.

Foxbat ----> wiedziałem, że w krucjacie "anty Hand Made" można na Ciebie zawsze liczyć ;)

Tylko ja nie biorę udziału już w żadnej krucjacie, idę na spacer piękna pogoda jest.

U mnie pogoda jest pod psem wiec mam czas na krucjaty :)

Osobiscie uwazam, ze McGyver ma spore zyski dzieki forum a Lukar ma z tego, jak to lady pank spiewalo, mnie niz zero.

Drogi jaro4444 zawsze mozesz na mnie liczyc :) Widze, ze ci co robia na tym kase staraja sie uciekac od nazywania rzeczy po imieniu.. DIY, handmade... Czy ktos mianem handmade nazywa wyroby AudioAcademy czy Harpii? :D

Harvi, no i sam przyrownales panow okreslanych mianem DIY=zrobie to za ciebie=handmade do polskich producentow :) Tylko dlaczego "wadza" tego nie widzi ;)

jaro4444, 2 Kwi 2006, 16:00

>Foxbat ----> wiedziałem, że w krucjacie "anty Hand Made" można na Ciebie zawsze liczyć ;)

>Tylko ja nie biorę udziału już w żadnej krucjacie, idę na spacer piękna pogoda jest.

Wiesz jaro4444, ja też nie mam nic przeciwko MG bo nawet kupiłem u niego kolumnę, ale teraz to już przesadzasz. "Hand made" to jest szerokie okreslenie które spełnia np. taka firma jak Totem i inne. Lubie czytać wpisy MG na forum i nie wiem o co teraz poszło, ale Twoje pisanie, że jest tu jakaś krucjata przeciwko "handmade" to na prawdę niezłe odwracanie kota ogonem. Bo chyba wszyscy zdają sobie sprawę że MG to właściwie firma. Czy firma ma siedzibę czy tylko stolik na targu to nie ma znaczenia. MG na jednej swojej kolumnie właściwie zarabia znacznie więcej niż normalne firmy takie jak ESA czy AudioAcademy...

LUKAR

Mógłbyś zrobić tak że po naciśnieciu przycisku "zgłoś do moderatora" pojawia sie pole w które mozna wpisać jakąś krótką wiadomość do moderatora. W ten sposób ułatwiło by to pracę moderatorowi. Myślę że teraz ludzie nie naciskają "nie na temat" bo "zakrętami" też mozna rzucać będąc cały czas w temacie.....

znowu bicie piany... nie jest dobrze, widać tutaj dziwne ruchy, dziwne promowania nawet złomu który zaczyna osiągać niebotyczne ceny na allegro, jest kilka osób chcących coś sprzedać. Ale bez przesady, kolejna krucjata nie rozwiązę problemu na 100% -mogę się założyć!!! ktoś staje do zakładu? Forum żyje już swoim życiem i samo będzie się czyściło. Ewentualnie pomoże moderowanie chamskich wypowiwiedzi i banowanie chamskich forumowiczów, nie stosujących się do jasnych i JEDNOZNACZNYCH zasad. Zasad niejednoznacznych i wszelkich innych rzeczy radzę nie ruszać - efektu nie przyniesie a jeśli już to raczej raczej odwrotny - doprowadzi do kolejnych zatargów i niejasności.

Pozdrawiam! biorę się za słodki głos Diany:)

> Slav - ja myślę że tutaj chodzi nie o jasno postawione "mam do sprzedania - proszę na priv" -

tylko o "naganiaczy" i tworzenie pseudo-legend, pseudo- twórców, pseudo-klocków itd.

w ten sposób powstaje "pseudo-forum"

- w celu ogolenia "jeleni" z kasy

i to jest żałosne

Po pierwsze trzeba ustalic terminologie.

DIY - jak sama nazwa wskazuje jest to szczytna idea poskladania sobie zabawek samemu !!!

Produkcja np: kolumn dla kogos i czerpanie z tego zysku to nie jest DIY tylko produkcja komercyjna, jesli producent nie placi od tego podatku to jest to przestepstwo skarbowe.

Handmade - oznacza reczna robote a nie malo ilosc egzemplarzy.

Producent - firma zajmujaca sie wyrobem prodoktow, placaca podatki i dobrze jesli robi to w duzej ilosci.

A u nas to wszystko pomieszane (teoretyzuje), prodeucent np Baltlab sprzedaje ok 20 sztuk wzmacniacza, placi podatki, wykupuje reklamy itd zarabia i sprzedaje mniej niz szlachtny ''DIY'' McGyver zerujacy na dobroci lukara.

Jedyne co laczy oba przypadki to ''handmade'' oboje strugaja recznie swoje dziela i wbrew pozorom nie sa one takie tanie. Jesli obie firmy robily by to w ilosci 2-3 razy wiekszej i z takim samym zyskeim to klocki tekosztowac powinny by 30-40% taniej.

Wiadać ostanie ruchy polityczne trafiły również na forum i zbiera się Święta Inkwizycja, która będzie cenzurować forum.

BRAVO panie atorze Bravo, tylko pogratulowć pomysłu. Nie wiem czy to pierwsze słońce tak przygrzało na głowę czy też zbyt długie noszenie moherowego berecika.

Czytałem już różne głupoty na tym forum, ale ten wątek zdaje się przebijać wszystko.

Gość

(Konto usunięte)

Panowie teraz się nikt nie reklamuje tylko urzadza odsłuchy!:)

Najbardziej mnie wkurza to jak w coponiektórych wątkach pojawiaja sie niewinne wpisy x poleca y.

Jeśli się temu przyjrzeć dokładnie to obraz sie rozjaśnia i widać , że jeden producent x np. kolumn poleca kable kolegi y.

Pewnie , że może się zdarzyć iż kable te wybitnie pasują , ale pewn grupa nazwijmy to ludzi zwiazanych z branżą zawsze poleca wyroby kolegów forumowiczów/pewnych firm ......czyżbyśmy mieli najlepszych rzemieślników na świecie ?:) Tylko ciiiiii....bo się dowiedzą i nam ich podkradną , przecież biją na głowe wszystko do XXX kasy :)

Harvi -----> "A u nas to wszystko pomieszane (teoretyzuje), prodeucent np Baltlab sprzedaje ok 20 sztuk wzmacniacza, placi podatki, wykupuje reklamy itd zarabia i sprzedaje mniej niz szlachtny ''DIY'' McGyver zerujacy na dobroci lukara."

Harvi myślę, że jak ustalisz te zasady i zaczniesz autowanie "zerujacy na dobroci lukara" to ja bym jednym tchem dodał do niego - Gipsy2, Henryk Piątek, Caspk, DeTom, Drakul i wielu, wielu innych. Dlatego jak juz chcesz całą "usługową" działaność przegnać stąd to równo wszystkich. Tylko zobacz ilu zostanie co jeszcze się na czymś naprawdę znają ....

> marekzawa

ależ jaka cenzura? ja chcę dokładnie odwrotnie - żadnej cenzury i żadnego usuwania wpisów, nawet największe bluzgi powinny być "święte" i nikt nie powinien ich usuwać z nawyższej wagi nawet powodów.

Powtórzę wyraźnie - ŻADNEJ CENZURY

ja po prostu nie chcę się zastanawiać z jakich powodów ktoś chwali jakieś klocki - czy chce je opchnąć i organizuje "nagonkę" na forum i "dym" medialny, czy też jest to wpis zwykłego użytkownika który wyraża swoje PRAWDZIWE opinie.

Powtórzę wyraźnie - ŻADNEJ CENZURY

Jaro

Tych co wymieniles to faktycznie ''diy'' czyli zrobie za Ciebie z wielkim zyskiem :)

Wymienic nalezy tez autora watku + piotrka608 + moze ktos jeszcze - sa to ludzie ktorzy naprawde maja wiedze, pisza sporo i konkretnie. Jesli robia cos dla forumowiczow to za tak smieszne pieniadze, ze uczciwie liczac dokladaja do interesu a na dodatek nie ''proponuja odsluchow'' na forum :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.