Skocz do zawartości
IGNORED

Zapisy na PCB - simple RIAA preamplifier

Pi_etro

Rekomendowane odpowiedzi

z tym jest jak ze stopniem wyjściowym na OPA w cd.. rózne elementy, różne zasilania, różnie grają..w mostku mam Nichiccony Muse KZ 1000u/50, za stabilizatorami dałem Elnę Cerafine 100u/25 (akurat miałem), a przy nużkach Nichicony Bipolar 4,7u, Silvermicki, alleny bradleje w torze i do masy, a w sprzężeniu Beyslagi i Tesle... na wyjściu dałem Elnę Silmic II 47u ;) zbocznikowaną polipropylenem Bennic 0,1u, na słuchawkach jak sprawdzałem to wogóle nie było przydźwięku natomiast niezła dynamika, góra też była ale ciężko powiedzieć, podłączę to pod sprzęty i się okaże..

Napewno to musi się wygrzać i to potrwa jakiś czas.

wywalam tę Elektrę i będę miał pozyczonego Ortofona 540MK2... zobaczymy

Panowie, Elektra w specyfikacji ma napisane m.in.:

Elektra CartridgeSpecifications

(...)

Load Resistance 47,000 Ohm

Load Capacitance 150-400pF

(...)

czy to w przypadki tego preampa sa wartości R i C do masy na wejsciu?

47k się zgadza natomiast ja mam 47pF, czy nie powinna być pojemność jak wyżej? mam jeszcze 2szt SM 330pF..

W oryginale nie ma w ogóle tego kondka ... można sobie darować :-) , chyba że stwierdzisz polepszenie ....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

oczywiscie do dobrego dobrania potrzebna jest plyta testowa. Jak jej nie masz do dobierz na sluch. ale jest potrzebny gdyz wchodzi on w rezonans z cewka wkladki i podnosi troche gore ale na wysokich powyzej 10-15k. Bez tego kond. gora moze byc nieciekawa. Jak by nie byl potrzebny to by w specyfikacji byl pomijany. Dlatego mc sa lepsze gdyz pojemnosci przy malych impedacjach wkladek nie graja roli. Tylko ten poziom sygnalu jest cholernie maly.

senicz, wiem ze MC są lepsze ;) jeszcze przyjdzie czas na nie ;)

czyli dając większy kondek np 330 to podbija trochę niższą górę? ...

ahaja, w specyfikacji wkładki są te wartości podane, więc może by je zastosować..

na razie mam te 47p posłucham, potem załaduję 330p...

liczy sie indukcyjnosc cewki a ta w mc jest mala. Wiekszosc pracuje dobrze na 100 om a mm na 47k. Zmniejszajac imped wejsciowa dla mm np. 5k uslyszysz ze sie uklad magnetycznelektryczny "usztywnil" i dzwiek robi sie gorszy. Dla mm pojemnosc kabli miedzy 100-500p jest slyszalna a dla mc zupelnie nie. Czesc wkladek miala inna specyfikacje np. 100k i 100p czyli nietypowo. Czasami mc maja podane pojem ale na duzym poziomie np. 2,2n odrebna dziedzina sa wysokonapieciowe mc. Ale ja nie spotkalem dobrej.

>Matthew

W specyfikacji wkładki mm zawsze będzie to podane. Ja mówiłem o projekcie VSPS - nigdy tam nie wkładałem konda na we do masy i było super.

Jedyna rzecz/wzmianka: Note: If you're cartridge requires a capacitor in parallel with the load R1, solder it directly between the pin and shield lugs of the input RCA jack.

no dobra cos tam brzdąka.. ostro, jakoś płasko... może musi się wygrzać...

ale bass zap...dala, mebrana o mało nie wyskakuje, nawet jak względnie cicho się słucha...

duża dynamika..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

senicz ma racje.

na wejściu konieczny jest kondensator do kompensacji pojemnosci wkladki.

w zaleznośći od pojemności tego konda brzmienie diametralnie sie zmienia.

Wiem bo probowalem.

niuniek, w poprzednim RIAA miałem 4,7u ruskiego i też muliło !!! poczekajmy aż się wygrzeje, teraz mam 47u +0.1u polipropylena....

Elektra muli, takie jest moje zdanie, ktoś zna inne?

Doszły mnie słuchy już wcześniej że jednak Elektra to zmulenie totalne.... spale te gazety ... tyle hajsu na coś co piszą, ze "O matko, jakie super, taaaaka przestrzeń, jezuuu, teraz tylko 300zł ..." ... szkoda że ciężko zrobić wkładkę DIY..

Na wyjściu nie dawaj więcej niż 10uF. Elektra nie muli - to raczej taki nieokrzesany neandertal w porównaniu do np Ortofona 510mkII (90,00zł!!) , który jest zdecydowanie subtelniejszy... dla ucha i kieszeni :-). Ja u siebie na takim właśnie Ortofonie zabijam sedesa ... o MC10 już nie mówię :-). A propos tego mulenia - może kwestia ustawienia wkładki ...? Ogromnie ważne - jeśli zadziera nosa to nawał basu a jak szoruje nosem w dół to może syczeć ...

Elektra leży sobie w szufladzie i czeka na lepsze czasy :-).

Jeśli myślisz o MC to są tanie Ortofony niskopoziomowe na alledrogo - sprzedaje tophifi z Wwy.

tutaj wkladka niestety nie MC ale o jakze zdrowotnym wplywie na organizm :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:-) ja bym nie wierzył w 'fabryczne ustawienie' - co sam zrobisz to masz pewność. Na stronie chyba rcm'a jest wszystko. Jak jest żle ustawiona (sprawdż zanim pozmieniasz) to nawet super preamp nie pomoże.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Matthew

I jak tam idzie walka z urządzeniem?

A to OT ... nie mogłem się opanować... :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.