Skocz do zawartości
IGNORED

elementy zwrotnicy Ostinato2000

jarecki2005

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszytkich, dawno mnie tu nie było ale cóż może uda mi się pomóc w kilku aspektach.

do rzeczy ...

co do samego wytłumiania jest kilka zelaznych zasad ale tak jak już kilka osób wcześniej się wypowiedziało, można dokonać pewnego uproszczenia zatem:

- od objętości całkowitej odejmujemy tylko te objętości elementów które w soposób naturalny odbijają fale akustyczne rozchodzące się w komorze głośnika, tj, belki usztywniające, kosze głośników itd,

- wszelkie materiały pochłaniające energię kinetyczną jaka jest przekazywana za pośrednidctwem fal akustycznych, tj gąbki, filce i inne tego typu ustroje nie są traktowane jako elemnty zmniejszające objętość ze względu na chociażby porowatą budwę włąściwą ktora w znacznej mierze jest wypełnioina powietrzem. Aby się o tym przekonać wystarczy wrzucić cokolwiek (gąbka, filc i inne) do miski z wodą - po pewnym czasie materiał nasiąknie i będzie pływał albo utonie ale z tego też powodu wzrost objętości nie podniesie się znacznie, dlatego też nie powinnno się brać tego pod uwagę obliczeń które i tak są obarczone dość dużym błędem nie mówiąc już o rozrzucie parametrów Qts samego głośnika.

- jak wspomniano wyżej u innych forumowiczów po wytuminiu całej kolumny otrzymujemy fakt "zwiększenia się " objętości ale jest to jedynie wzrost pojemności akustycznej masy powietrza bo jak wiadomo sama paczka się nie rozrzesza :) dlatego można tak to ująć w skrócie.

- co do tuneli sam tunel niezależnie od budowy i rodzaju nie zajmuje objętości w całej swojej powierzchni tak jakby był np. walcem a jedynie zabierają objętość jego ścianki, dlatego też nie ma co się martwić że BR zabierze nam 0,75 dm3. no chyba że ktoś odlał BR z żeliwa lub ma zrobiony z płyt jako kwadratowy.

- co do obliczania długości BR w zależności od częstotliwości, powyższe wzory pzedstawione przez innych są prawidłowe ale jest także dużo programó które nas w tym wyręczają, włącznie z policzeniem samej częstoliwości dostrojenia już po wytłumieniu daną ilością materiału dźwiękochłonnego.

jeśli będą jeszcze jakieś niejasności to proszę pisać na priva

• 1 miesiąc później...

ja mam pytanie ponieważ będę robił zwrotnicę ostinato 2000 a mam głośnik wysokotonowy D27TG05-06 a zwrotnica była robiona pod głośnik D27TG45-06, czy mogę zastosować tą zwrotnicę bez modyfikacji czy trzeba ją zmodyfikować ?

jeśli tak, to co mam zmienić w zwrotnicy i jaka różnica będzie w dźwięku jeśli nic nie będę zmieniał

chcę zamówić w przyszłym tygodniu elementy do zwrotnicy więc chciałbym do tego czasu wiedzieć jak to jest z tymi głośnikami D27TG05-06 i D27TG45-06 - czy można do nich stosować tą zwrotnicę z esa ostinato 2000

nikt nie miał do czynienia z takimi wysokotonówkami i zwrotnicą z esa ostinato 2000 ?

może jednak ktoś robiłcoś takiego więc chciałbym żeby napisałczy trzeba modyfikować zwrotnicę czy raczej może być oryginalna

• 2 miesiące później...

Jak najprościej ustalić polożenie skośnej przegrody,aby uzyskać komorę dla midwoofera o poj.ok.22L?Chodzi mi o kopię O2000 z pochyloną tylną ścianką i wydzieleniem komory dla głośnika wysokotonowego.

kiconter, 20 Sie 2006, 18:07

Obliczasz wymiary obudowy dla zadanej objętości a następnie wyznaczasz oś przecinająca pozioma dolna przegrodę na dwie równe części. W zdłuż tej osi obracasz przegrodę o dowolny kąt. Objętos pozostanie ta sama.

kiconter, 20 Sie 2006, 18:07

po co wysokotonówce komora. Ten głosnik nie dmucha do wewnątrz. Wystarczy jeśli bedzie szczelnie wpasowany w scianę.

PS. - zauważyłem że ma być pochyła tylna ściana - no to troche broblem bo przy obracaniu przegrody zmieniąja się pola przekrojów - myślę ze nieznacznie.

Przez kilka miesięcy modyfikowałem oryginalną budowę O2k, aby uzyskać pożądany efekt, a mianowicie głęboki, ciężki, zróżnicowany i kontrolowany bas. Jednym słowem - moje oczko w głowie. Ostatecznie osiągnąłem to, co chciałem a oto wskazówki:

1. pojemność ok. 20 litrów

2. w miejscu wieńca usztywniającego - uszczelnienie, aby całą dolną część poniżej wieńca wyłączyć z objętości czynnej. Z uwagi na fakt, iż w tej dolnej części jest w oryginalnym projekcie bass reflex, przeniosłem go do górnej komory, na tył, na wysokość tweetera.

3. rura BR ta sama co oryginalna.

4. wytłumienie jednym płatem gąbki perforowanej o wymiarach ok. 50cm x 20cm zgiętej w kształcie litery U i położonej w taki sposób na wysokości midwoofera, że przylega do ścianek bocznych i tylnej.

Efekt- ciężki, zróżnicowany, niski i wypełniony masą bas, zero podbarwień i dobra kontrola. tego basu naprawdę słucha się z przyjemnością, a w kwestii basu jestem bardzo wymagający.

Średnica- jak to z M18WH- całkiem dobra.

Natomiast D27TG radzę od razu odpuścić i wstawić zamiast niej PL-kę lub D25AG. Ja zdecydowałem, że wstawię SS 9700, bo góra z D27TG nie przystaje po prostu do jakości basu.

Podpisuję się w 100% pod radami gipsy2- millsy i taśmowe cewki to chyba przesada. Przy - mimo wszystko - dość tanich głosnikach w O2k nie sądzę, aby słychać było różnicę między millsem a moxem.

>Advocat

W zasadzie w pełni odpowiada to i moim ustawieniom.

Pozostałem na objętości 21 L , jako wysokotonówka pracuje u mnie D25AG , tylko to wytłumienie ... ja wiem , że b-r tłumi się oszczędnie , ale ten skrawek gąbki to nie za mało ?

Mam na tylnej i dolnej ściance jednocentymetrowy gęsty filc , na jednej bocznej i górnej ok. 2,5 cm gąbkę ( zwykłą ) , a na drugiej bocznej ok. 2 cm warstwę watoliny wytłumiającej. Dodatkowo za każdym midwooferem stłamszony mocniej kłębuszek watolinowo-waciany. Czyżbym miał przetłumione kolumny ??

Zaznaczam ,że bas faktycznie jest zniewalający , tylko troszkę jakby uboższa średnica porównując np. ze słuchawkami.

Zawsze uważałem że to wpływ akustyki pomieszczenia , ciekawe gdybym tak drastycznie ujął tłumienia ...

Hm...to może jakieś jesienne odsłuchy?

Na warsztacie mam również klona - powietrzne cewki Polinka, metalizowane rezystory i kondensatory Jantzena - moja obudowa to jednak mniejsza skrzynia - monitor - około 16 litrów netto. Góra na PL27TG35-06. Jeszcze nie gra, ale za dwa tygodnie powinien...:)

Głośnik wysokotonowy planuję zamknąć w osobnej komorze żeby zgubić zbędne litry objętości wewn. kolumny.Wwyniku tego manewru tracę ok.4dm3 poj.Muszę jeszcze zmniejszyć obj.komory midwoofera o ok.5dm3,co powinno mi dać ok.21dm3 brutto.Po odjęciu obj.przegrody,głośnika i jednej warstwy maty bitumicznej powinno być chyba dobrze.

Witam,

Ja zrobilem podobnie - skos na gorze jako komora wysokotonowego zeby zgubic litraz. Na dole przegroda prosta; wszytkie scianki proste - podnioslem jedynie bassrefleks do gory w stosunku do oryginalu. Objetosc ok 22 dm3. Z wytlumieniem bede sie bawil jak wyszlifuje i polakieruje skrzynki:)

Pozdr

jar

U mnie wersja z komorą tweetera jako sposobem na zmniejszenie litrażu nie sprawdziła się, nie wiem dlaczego. Bas miał lekkie podbarwienia (dudnienie) , nie był dostatecznie wypełniony (kontury ładne ale w środku czegoś brakowało) i nie schodził tak nisko jak teraz.

Zapomniałem dodać jeszcze, że szczerze odradzam Jantzeny. Testowałem w zwrotce od O2k: SCR-y, Jantzeny, WIMA MKP i Audyn Capy Plus. Jantzeny grały wyraźnie najgorzej- w porównaniu do najlepszych Audyn Capów były mocno przybrudzone, szorstkie a w dodatku zamazywały szczegóły. Już nawet SCR-y grały trochę czyściej, bardziej otwarcie, z powietrzem. Optymalne są moim zdaniem Audyn Capy Plus- ok. 11 euro/szt, bo oczko wyżej czyli Hovlandy to już przerost formy nad treścią, chyba że zamiast D27TG dajemy Scana 9700.

I tak i nie, tzn. jeśli wymienisz wspomnianego Jantzena na Audyn Capa Plus to wyraźnie usłyszysz poprawę- czystość i gładkość, powietrze, szczegóły..., ale jeśli wymienisz Audyna Capa na niewątpliwie jeszcze lepszego Hovlanda to już nie jestem pewien, czy na D27TG usłyszysz różnicę.

Mając kondy klasy Audyn Capa Plus, zamiast wymieniać elementy zwrotnicy, lepiej wtedy pomyśleć o zamianie D27TG na vifę Premium Line lub D25AG- cena ok. 22 euro z tego co pamiętam, a klasa wyżej niż D27TG.

jeszcze nie wstawiłem, ale decyzja już zapadła, że wstawię. Zwrotnicy właściwie nie trzeba modyfikować poza innym ustawieniem głośności wysokotonowki za pomocą układu rezystorów L-pada. Jesli jednak chcesz mieć 9700 podłączony absolutnie zgodnie z zasadami prawidłowej elektroakustyki - musisz dać tłumik RLC- misiomor podawał niedawno jego wartości w jakimś innym wątku.

a konkretnie tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moim zdaniem nie jest jednak konieczne dołączanie tłumika, aby uzyskać bardzo dobry dźwięk z 9700. Pożądane, ale nie niezbędne;)

Ukryta Zawartość

Posiadam klony Ostinsto 2000 na PL27tg. Czy jest sens zmieniać ten głośnik na SS9700? Dodam, że trochę brakuje mi szczegółowości i dźwięczności w posiadanym tweeterze. Pyatnie jest tylko takie: czy SS9700 zagra wyraźnie lepiej czy też nie?

Wiele osób pyta mnie pocztą mailową o budowę zmodyfikowaną moich O2K. Oto link do schematu z naniesionymi zmianami. Objętość poniżej wieńca jest wypełniona piaskiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy bass-reflex o śr.60mm ( obj.komory dla M18WH 20-22L ) to dobra opcja? W przypadku rury o większej średnicy długość b-r jest dość znaczna i trudno go zmieścić w kolumnie (zakładając,że bassreflex powinien kończyć się w odległości ok.7,5cm od tylnej ściany).

Myślę że będzie OK. Ale jeśli jeszcze nie kupiłeś, proponuję zaopatrzyć się w rurę BR 50 Vario - to jest 5cm średnicy z regulacją długości od 15cm do 30cm. Super sprawa jeśli chcesz sobie podostrajać kolumny. W moich monitorach, które prawie, prawie :) już grają zastosowałem taki BR właśnie.

• 2 tygodnie później...

A ja mam takie pytanie o sruby do m18wh i D27TG-35-06 jakiej sednicy je kupić ?? bonie widze na necie wymiarów ? Sruby bede kupowal na akusie albo greltonie. Który model wybrac ?

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Średnica 4mm.

Z tym że taki Akkus jest cholernie drogi.

Poszukaj znajomego który mieszka blisko supermarketu Leroy Merlin - tam kilogram takich śrub kosztuje 12 złotych. Za 40 sztuk płaci się około złoty czterdzieści...Nawet jak policzysz do tego nakrętkę ząbkowaną po 55 groszy - no to nie jest 2,2 złotego za sztukę jak w Akkusie.

Ale ty mówisz o takich śróbach co się daje na takie nakrętki z takimi jakby kolcami co się od wewnątrz wbijąją w mdf czy o takich jak na greltonie imbusach z gwintem do dzrzewa?? A i te 4mm to na wszystie sróbki na tweeter i midbass??

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Śruba to śruba - potrzebuje nakrętki. Ja pisałem o śrubach do których potrzebne sa jeszcze ząbkowane podkładki - wkręt to co innego. Oba głośniki przykręca się tym samym rodzajem - M4.

Może nie o zwrotnicy - ale o klonach O2K i ich dźwieku. Zaraziłem się niebezpieczną chorobą "dobrego dźwięku". Wcześniej nie przeszkadzało mi że mam płyty audio zgrywane z MP3. Teraz różnica na tłoczonych CDkach a wypalanych pseudoaudioMP3 jest taka - że wywaliłem w cholerę wszystkie te ścierwa i pojechałem kupić 10 ulubionych prawdziwych CD z prawdziwego zdarzenia... :)

Ja do m18wh uzylem srub M5, wchodza idealnie, M4 troche luzno. Do wysokotonowki wkretow imbusowych M4, dlugosc 25 mm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.