Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - propozycje, uwagi, pomysły

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

Jako dane osobowe traktowane są wszystkie informacje pozwalajace na określenie tożsamości konkretnej osoby.

Za takie uznaje się już imię i nazwisko.

Przetwarzanie oznacza tez gromadzenie w bazie danych - np. w bazie loginów czy jakiejkolwiek formie w której przesłano dane osobowe w jakimkolwiek celu.

Jeśli Lukar ma do nich dostęp, to jest ich administratorem - tak jak teraz jest "administratorem" loginów.

Z innej beczki - cos konstrukcyjnego.

Czy daloby sie stworzyc mechanizm dla laczenia watkow w 'rodziny' watkow? Widze to tak: jakies 'zobacz rowniez' wraz z linkami do sugerowanych watkow pojawiajace sie gdzies w dole strony. Byloby to wygodniejsze niz sklejanie watkow o podobnych tematach (ktore czesto rozwijaja sie innymi torami), a pozwoliloby, jak mysle, znaczaco podniesc walory ofrum jako narzedzia wyszukiwania wiedzy i opinii. Tworzenie takich rodzin byc moze daloby sie zautomatyzowac na zasadzie 'glosowania' (jakas funkcja typu - 'zaproponuj polaczenie z watkiem nr.....' - po trzech, dwoch czy ilus takich 'strzalach' watki molgyby sie 'laczyc'), mozna by tez Watki 'kandydatki' do polaczenia w 'rodzine' sugerowac w specjalnym do tego stworzonym watku na Bocznicy)

Mechanizm taki, o ile da sie go zbudowac, bylby wygodniejszy niz mozolne wklepywanie do kazdego z takich watkow katalogow innych podobnych watkow.

Podam przyklad - w dziale muzyka jest chyba z 6 watkow o wiolonczeli, niektorych ze wzgledu na bled w pisowni nie da sie latwo odnalezc w wyszukiwarce, itd.

Nie spodziewam sie blyskawicznych cudow, ale rozmowa o takim pomysle wydaje mi sie sensowniejsza niz szerzace sie ostatnio grzebanie w teczkach.

Pozdrawiam.

Dead_Dog, 6 Kwi 2006, 20:11

Mam ci nie przeszkadzac w wypisywaniu bzdur?

Ale bardzo chętnie zaprosze Ciebie i Lukara na kurs dotyczący ochrony danych osobowych :))) Będzie drogi - ale dla forumowiczów oczywiście....

żadnej zniżki ! :)

tfu, konstruktywnego...

->Saczek_XTRM

drugi watek o ladnych melodiach klasycznych tez juz jakby gdzies chyba byl i to w wielu wcieleniach;), to tez powielanie bytow, jednak mniejsza o to - tak jak napisalem - nic nie mam do takich potkniec, moge z nimi spokojnie zyc;). Ale to offtopic jest. Topicznie - Qubric i Lukar maja racje - nie mozna sobie od tak sprawdzac kto z kim, kiedy i jak i po co robil w necie zwlaszcza dla potrzeb jakiejs egzekucji i kar, ktore tez tu sugerujecie. Paragrafow na to jest masa.

-> Dead_Dog

TO SA DANE OSOBOWE. LUKAROWI NIE WOLNO ICH NAWET GROMADZIC. Qubric to juz napisal, ale jemu mozesz nie wierzyc;) (nie wiem czemu;))

Pozdrawiam.

Qubric i ty myślisz że się Lukar przestrasz tych twoich bzdur - jak kilka dni temu pisałeś że jest dokładnie odwrotnie i się wykłucałeś o to i to w rozmowię ze mną:)))

Lukar i tak przecież ma juz w bazie napewno i imiona i nazwiska ( i adresy jak ktoś nie pomyslał ) i nic się nie dzieje

zobacz w o mnie niektórych osób jest i imię i nazwisko i komórka i iasto i email NIC się nie dzieje:))))

->Dead_Dog

Mozesz robic liste wg imienia i nazwiska i PESEL TYLKO PO TO, by wykluczyc uzywanie tych danych. Jakiekolwiek uzycie (przetworzenie) niezgodne z obwarowaniami ustawy jest, co oczywiste, jej naruszeniem. Lista, ktora proponujecie mialaby ewidetnie zostac wykorzystana dla celow nadzoru, a z tym wiaze sie jeszcze kilka innych ustaw.

Pozdrawiam.

i_nemes - PESELEM nie strasz bo to są dane osobowe jak też data urodzenia

jak się przedstawiasz i ktoś ma kalendarzyk i sobie zanotuje twoje nazwisko to co "Ochrona danych osobowych" i

szlaban na kalendarzyki - a jak ja mam notatnik elektroniczny to to samo - szlaban ???

Ludzie bez jaj!!!

Lukar,

Jeszcze 10 lat temu metropolie amerykanskie byly terroryzowane przez wandali z graffiti na budynkach publicznych, budynkach prywatnych, domach, instalacjach przemyslowych, na taborach metra, autobusach, etc. Los Angeles (m.in miastami) przyjelo nieco na poczatku kotrowersyjna polityke "zera tolerancji". Tym samym sposobem, to co zostalo zniszczone w ciagu dnia przez bezsensowny wandalizm przypominajacy bardziej sensem zaznaczenie swojego miejsca przez oddajacego mocz psa niz czlowieka z jakakolwiek racjonalna misja, zostalo to calkowicie usuwane podczas postoju pociagow. Rezultat nie byl natychmiastowy, ale w perspektywie skali byl bardzo szybki. Nawet ci intelektualnie uposledzeni z puszka farby w reku szybko zrozumieli, ze malowanie przestaje miec jakikolwiek sens, jezeli zostanie to natychmiast usuniete. Dzien po dniu, za kazdym razem, zero toleraacji, konsekwentnie. Szescio dolarowa puszka okazala sie zbyt kosztowna, tabor, partery budynkow pokryto specjalna powloka, z ktorej dzisiaj zmywa sie kazde swinstwo i voila!

Oczywista rzecza jest, ze wymaga to pewnego nakladu pracy i inwestycji, ale niestety bez aktywnej roli usuwania zanieczyszczen, koncowym efektem bedzie implozja, czy to jest tabor, czy miasto, czy prywatne forum podane do uzytku publicznego. Natrectwo moze byc jedynie wyeliminowane przez polityke zera tolerancji. Nalezy przy tym pamietac, ze celem, swiadomym, czy nieswiadomym kilku forumowiczow, nie jest o tyle partycypacja na forum, co osmieszenie samego pomyslu 9forum) i koncowo jego zniszczenie z finalem, ktory zabrzmi mniej wiecej tak "Ah-ha! nie mowilem wam ____, ze tak bedzie, haha!"

A propos powyzszego wpisu:

"Lukar, przepraszam, ale TO juz przestaje byc smieszne !"

- Tak, twoja niszczycielska patologia nie jest zabawna.

"Powaznie mysle, ze ocierasz sie o jakies zaburzenia psychiczne !"

- Odwrotnie, dowodem jest np twoja (a nie Lukara), kompletna alienacja od ludzi w swiecie rzecyzwistym

"Powolujesz do zycia Nowy watek, zeby wpisywac do niego wszystkie swoje uwagi, a nastepnie na biezaco cenzurujesz go i wykasowujesz

uwagi, ktore Ci sie nie podobaja ?! TY MANIPULUJESZ tym Forum !

- Wyjdz stad, znajdz inne bardziej ci przyjazne miejsce. To jest forum prywatne. Manipuluj tym co jest twoje, cudzego nie ruszaj.

"I ma to powoli postac - ostrej PARANOI ! Powaznie mysle, ze jedynym PRAWDZIWYM problemem tego Forum JESTES TY !"

- Myslenie pozostaw osobom lepiej wyposazonym do tej funkcji

"Wydaje mi sie ze masz jakas fobie na moim tle i niszczysz po prostu wszystko co ode mnie pochodzi zamiast wejsc w sensowny dialog !"

- Nikogo nie obchodzi co ci sie wydaje. Wiecej, jak wiesz z autopsji swojego zycia, nikt nie chce prowadzic z toba dialogu i jestes osoba unikana.

"Pozdrawiam i mysle, ze powinienes solidnie wypoczac !"

- Powinienes jak najszybciej opuscic to forum

ludzie dane będa "w o mnie " - i to bez RUBRYK do wypełnienia typu nazwisko imię itp - tozadne dane osobowe

jak to obrobisz czym???????

każdy sobie może wpisać co chce system to łyknie jak zwykły tekst - i nigdzie nie będzie możliwości wyciągnięcia tych danych i ich obróbki i przetwarzania - bo niby jak, to niemożliwe - dopiero trzebaby taką bazę STWORZYĆ RĘcznie czego Lukar nie zrobi bo po co

Ludzie troche rozsądku

mniejsza z tym, to i tak nie rozwiąże naszego problemu, więc po co się kłócić? Każdy może wymyśleć 1000 imion i nazwisk, różnych i co z tego?1000 użytkowników=1 pozostaje

-> Dead_Dog, przez chwile zastanow sie PO CO chcecie tutaj tworzyc jakas liste? To nie jest ot taka sobie lista, ktora zapisujesz sobie w kaledarzyku.

A potem przeczytaj ustawe.

Zreszta dyskusja jest bezprzedmiotowa, bo taka lista nie mialaby zadnego sensu bez procesu weryfikacji. Chcecie zmusic Lukara by wprowadzil system certyfikatow VeriSign, czy innych jakich? Moze jakies tokeny jak w bankowosci elektronicznej? Weryfikacja danych przez ksero dowodu osobistego? Bo to ie jest prawda, ze nie da sie zweryfikowac tozsamosci, jeno drogie to, niebezpieczne oraz: duze i glosne PO CO? Itd, itd... litosci...

Pozdrawiam.

Dead_Dog, 6 Kwi 2006, 20:41

>i_nemes - PESELEM nie strasz bo to są dane osobowe jak też data urodzenia.

Pesel akurat nie jest danymi osobowymi. Napisałem ci wyżej definicję danych osobowych.

A tak mówiąc szczerze to po kolejnych Twoich wypowiedziach zaczynam wątpić w to że sam obsługujesz komputer :)))

Naprawdę słyszałes że dzwonią tylko nie wiesz w którym kościele. I piszesz dokładnie jak jest tylko że zupełnie na odwrót.

To własnie Ty twierdziłes że przez net popełnia się takie same przestępstwa jak w realu. A teraz odwracasz kota ogonem, i dane gromadzone przez net juz nie są danymi osobowymi ?

To ze sie nie da nic zrobic w tzw. weryfikacji to ja wiedzialem od poczatku :) Ale gwoli scislosci, (ale uparty jestem i pamietliwy ;) to, ze ktos udawal, ze kims nie jest, osmieszal oponentow swoich, wypisywal peany o sobie, a pozniej powiedzial, ze " tak palil trawke, ale sie przeciez nie zaciagal" :D to ma ujsc na sucho? :D ojojojo...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

jakby było tak jak mówisz to już dawno Lukara za te telefony i nazwiska w "o mnie" by prokuratura rozliczała

dane osobowe to co innego, ich gromadzenia i przetwarznie to co innego, zresztą co ja z klonem będę gadał

ludzie umieszczają w watkach i w "o mnie" i nazwiska i telefony i adresy NIC się nie dzieje

Qubric zwalczasz coś CO JUŻ JEST i nkt się nie czepia

Dead_Dog, bo to ludzi wpisuja tam co chca, a nie tak, ze dany wpis jest wymagany... Czy jak napiszesz na murze swoj nr tel. to wlasciciel muru zostanie oskarzony o rozpowszechnianie danych osobowych :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Dead_Dog, 6 Kwi 2006, 21:08

Przestań już pieprzyć jak nakrecony.

Dane w "o mnie" nie sa wymogiem rejestracji. Każdy je sam ujawnia dla siebie.

A na kazdym forum na którym podajesz dane osobowe przy rejestracji składasz też oświadczenie o zgodzie na ich przetwarzanie i gromadzenie, bo składasz je do bazy administratora danych.

Qubric - Wernen czy jak ci tam - walczysz z cieniem

To o czym mówię JUŻ JEST na forum i to w ogromnych ilościach i NIGDY za to LUKAR nie poniesie żadnych konsekwencji.

Zabraniasz czegoś co już JEST

pa robaczku

I LUKAR NIC nie będzie weryfikował - bo niby jak

to my SAMI będziemy weryfikowali te dane poprzez kontakty OSOBISTE a nie na forum

no chyba że QUBRIC - WERNEN nie podaje nikomu ręki i nie wymienia NIGDY ani swojego imienia ani nazwiska,

ani komórki nikomu nie daje i chodzi w torbie na głowie po ulicach

- no to dla kogoś takiego możemy zrobić WYJĄTEK a ja mu założe fundację - bo na takim przypadku to można kase zrobić wprost boską.

"bo składasz je do bazy administratora danych" - Wernen KPISZ ???

Wernen - Qubric - NIe będzie żadnej bazy z danymi - nie będzie bazy danych - dotarło???

NIC się nie zmieni przy rejestracji żadnych formularzy - bo po co???

KPISZ albo naprawdę NIC nie czaisz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.