Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie zamówić głośnik do Paradigm 3v3 ?

Jeremiasz

Rekomendowane odpowiedzi

witam! przede wszystkim moje kondlencje Jeremiaszu! zycze powodzenia w poszukiwaniu przetwornika!

az mi sie przykro zrobilo

nie czytalem do konca watku, bo jak zwykle zaczeliscie sie klocic odbiegajac od tematu!!!!!!!!!!!!

w kazdym razie nawiazujac do tego co napisal w pewnym etapie "konwersacji" McGyver (mam duzy szacunek do twojej wiedzy , niejednokrotnie twoje wpisy wyjasnily mi pewne zjawiska czy cos podpowiedzialy):

nie sadze jednak zeby jakie kolwiek zmiany przetwornikow czy modyfikacja zwrotnicy poprwalily jakosc paradigmow (nie zebym to sprawdzal). mysle ze takie modyfikacje moga jedynie "zmienic" dzwiek , a juz kwestja subiektywna bedzie czy to poprawa czy pogorszenie.

paradigm to pozadna firma, znana z tego ze od najnizszych modeli stara sie uzyskac jak najbardziej prawidlowa jakosc przetwarzania. poprostu sadze ze chlopaki wiedza co robia sami produkuja przetworniki i tez sami jak najlepiej do nich zestajaja obudowe i zwortnice , zeby bylo poprawnie.

wg mnie stosuek jakosc /cena jest u paradigma wybitny (bazuje tu na moim ,niestety jeszcze skromnym doswiadczeniu).

Jeremiaszu jak na prawde podoba ci sie , tak jak mi, sposob przetwarzania, przez te kolumny, dzwieku to albo zainwestuj lub dobrze, cierpilwie poszukaj na rynku wtornym ogrinalnych glosnikow, albo kup jakies kolumny "w calosci" (niekoniecznie nowe).

pozdrawaim!!

awaria.......>>>....... ja uważam że spier...dalsz z tego kraju bo dupa jesteś i nie umiesz sobie dać rady...!!!

mnie tez czasem nie podoba się to co pisze McGywer ale on przynajmniej potrafi sobie dac rade...!!! robi to co p[otrafi i z tego zyje i o to chyba chodzi czyz nie...???!

i nie pisz głupot o podatkach bo gdybyś miał mozliwość zarabiania bez ich płacenia to tez byś to robił.....!!!!!!!!!!

co do braku pracy w okolicach Katowic to McGywer trochę przesadził... mieszkam w jakieś 10km od centrum Katowic i aż tak strasznie to nie ma...;)

McGywer powiedz lepiej ze nie chciało Ci się szukać po poprostu z tego co robisz masz większą kase niż z jakiejś tam przeci ętnej, bylejakiej roboty......;))) nie pisze tego żeby Cię obrazić czy coś ale chyba tak poprostu jest...;) sam normalnie pracuje ale też kombinuję żeby jakis dodatkowy grosz zarobić stosując się do róznych metod i sposobów...:) w każdym razie nie kradnę...!!!....;)

Ale się narobiło ;-) Mój zaczepny wpis rozpętał burze jak widzę.....fakt faktem - wypowiedź McGyvera vel kogoś tam ;-) była nie na temat i dlatego takie, a nie inne reakcje.....

"podaje światu prawdziwe dane co do materiału z jakiego tę membranę wytwarza czyli z TYTANU"

skat masz pewnosc ze nie oszukuja??skat masz pewnosc ze to Tytan??w kolumanch za 1200zł???to co napisałes teraz jest smieszne a nie to co McGyver napisał.......Moim zdaniem kopułka jest z aluminium,badz plastik,z cienka warstwo lakieru sreberkowego......I zgadzam sie z McGyverem ze góra pasma w seri Monitor jest nedzna!.W sumie w tych kolumnach to jak dla mnie jest dudniacy bas,srednica wycofana,no i na dokładke te marne jak z ARV Tesli wysokie tony...Seria Studio jzu jest duzo lepsza,ale takie Avance Epsilon sa lesze,mimo tej samej ceny.

"wg mnie stosuek jakosc /cena jest u paradigma wybitny (bazuje tu na moim ,niestety jeszcze skromnym doswiadczeniu). "

hymmm..pewnie przez ten brak doswiadczenia tak myslisz.Nie twierdze ze ja jestem bardzo doswiadczony ale słuchałem w w przedziale serii monitor inne kolumny na tym samym systemie,i takie np Kef Q1,srednimi tonami sa duzo lepsze od Monitorów,bas Q1 maja mniejszy ale jest to przynajmniej bas a nie takie cos jak w monitorach....Co do góry pasma,to Q1 ma ja lekko wycofana ale przynajmniej nie taka efektowna i jazgotliwa jak w Monitor 3v3....Takie jest moje zdanie,nie kazdy sie musi z tym zgodzic:).Ogólnie w cenie 1200zł Monitor 3v3 sa bardzo przereklamowana kolumna z efektownym brzmieniem...

Edson, 8 Kwi 2006, 01:23

>@McGyver vel grafton

>

>>Przez takich jak ja, powiadasz? A bezrobocie to niby wizje mojego chorego umysłu?

>

>Owszem. Działasz w szarej strefie i jednocześnie szkalujesz na forum uczciwie działające firmy,

>konkretnie AA.

Nieprawda. Wielokrotnie na forum wypowiadałem sie pozytywnie o Mimasach Audio Academy

Z kolei wypowiedź Graftona co do AA nie była żadnym szkalowaniem. Nie była nawet skierowana do AA, ani też nie podważała kompetencji czy też uczciwości działania tego producenta. Wyrażała jedynie zdziwienie, że forumowicze potrafią natychmiast zmieszać z błotem każdego, kto reklamuje się na forum, a nie w ogłoszeniach, a w stosunku do AA wykazują zadziwiającą tolerancję. Czy stwierdzenie faktu, że forumowicze tolerują reklamy jednego producenta (AA), a tępią reklamy wszystkich innych jest szkalowaniem? Otóż nie, nie jest. Za to to, co Ty wypisujesz jest oszczerstwem.

>Twoje podejście do Paradigm Monitor powiem szczerze trochę cię ośmiesza. Krytykujesz je przy każdej

>okazji ale jak tu brać na poważnie twoje wypociny słowne (i twoją uczciwość) o tych kolumnach skoro

>wmawiasz publicznie wszystkim, że membrana głośnika wysokotonowego to marnej jakości plastik.

Kolejna nieprawda. Jeżeli czegoś nie wiesz, to się nie wypowiadaj. Wielokrotnie rozbierałem Monitory, i doskonale wiem z czego są zrobione membrany tweeterów. Z całą pewnością nie jest to czysty tytan. Jest to albo plastik metalizowany, albo cieniutka warstwa tytanu laminowana plastikiem. Membrana ta nie przewodzi prądu, i nie powstają na niej trwałe zagniecenia po wgnieceniu palcem, nie łamie się też jak kruchy metal jakim jest tytan. Czy tak się zachowuje METAL, czysty tytan?

NIGDY NIE TWIERDZIŁEM ŻE MEMBRANY W SERII MONITOR TO TYLKO PLSTIK. ZAWSZE TWIERDZIŁEM, ŻE TYTAN W MEMBRANACH TYCH TWEETERÓW TO TYLKO CZĘŚĆ SKŁADU SUROWCOWEGO MEMBRANY.

Owszem, w serii Studio tweetery są z tytanu. Ale nie w monitor. Tam są dokładnie takie jak opisałem.

>Przyjmij wreszcie do wiadomości, że firma Paradigm w odróżnieniu od ciebie NIE KŁAMIE i podaje

>światu prawdziwe dane co do materiału z jakiego tę membranę wytwarza czyli z TYTANU.

Czy zawyżanie parametrów katalogowych kolumn nie jest przypadkiem mijaniem się z prawdą, czyli kłamstwem?

Powtarzam Ci, jeżeli nie wiesz, lub wiedza Twoja ogranicza się do tego, co wyczytałeś w czasopismach lub kolorowych folderach, to nie zabieraj głosu.

"Owszem, w serii Studio tweetery są z tytanu" - nie, raczej czyste aluminium :)

anodized pure-aluminum dome

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

=> Mc Gyver

Cała nagonka w tym wątku zaczęła się gdy w może nie bezpoośredni sposób, ale jednak zaoferowałeś swoje usługi, a gostek chce po prostu wymienić głośnik nisko-średniotonowy a nie tweetera ! :) I nie ma znaczenia co sądzisz o serii Monitor, bo nie to było teamtem tego wątku :) Poza tym o gustach się nie dyskutuje - Monitory też w odpowiedniej konfiguracji mogą zagrać i jak ktoś je kupuje to chyba muszą mu się podobać...chyba że robi to w ciemno.....

Ukryta Zawartość

Grafton alias McGyver

>Z kolei wypowiedź Graftona co do AA nie była żadnym szkalowaniem. Nie była nawet skierowana do AA, ani też nie podważała kompetencji czy też >uczciwości działania tego producenta. Wyrażała jedynie zdziwienie, że forumowicze potrafią natychmiast zmieszać z błotem każdego, kto reklamuje >się na forum, a nie w ogłoszeniach, a w stosunku do AA wykazują zadziwiającą tolerancję. Czy stwierdzenie faktu, że forumowicze tolerują reklamy >jednego producenta (AA), a tępią reklamy wszystkich innych jest szkalowaniem? Otóż nie, nie jest. Za to to, co Ty wypisujesz jest oszczerstwem.

Pieknie fajnie, ale dlaczego posuneles sie do tego wpisujac to jako osoba trzecia czyli Grafton... Tak tak panie GRAFTON. McGyver/Grafton pieknie umiesz balansowac slowem... PIEKNIE...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>Za to to, co Ty wypisujesz jest oszczerstwem.

SMIECH NA SALI... Oszust zarzuca komus oszczerstwo...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Zyzio, masz rację, aluminium. W każdym razie czysty metal.

Nie oferowałem w tym wątku żadnych swoich usług. Zamiast tego zamieściłem kilka podpowiedzi co można zrobić z Monitorami żeby grały lepiej.

Skoro uzytkownicy Monitorów zgłaszają się do mnie w celu zamówienia modyfikacji, to IMHO świadczy to o tym, że przynajmniej niektóre cechy tych kolumn przestały im się podobać. A które to cechy? Elfan trafnie je scharakteryzował. Moje darmowe porady w tym wątku są wskazówką jak poradzić sobie przynajmniej z niektórymi problemami.

McGyver, 8 Kwi 2006, 16:54

>Zyzio, masz rację, aluminium. W każdym razie czysty metal.

>Nie oferowałem w tym wątku żadnych swoich usług. Zamiast tego zamieściłem kilka podpowiedzi co można

>zrobić z Monitorami żeby grały lepiej.

Witam wszystkich :-)

Gośka z tej strony..Czytam i obserwuje od kilku dni i mowa o Paradigmach,...właśnie..jak wyjasniłam w opisie " o mnie"- mam Paradigm Monitor 9v4 od miesiąca wg dowodu zakupu a pograły 1,5 godziny..Kompletnie nie znam się na tym co gra ale uwielbiam muzykę i nie mam zamiaru się poddać:-)..Podłączone PM do amp. Harman Kardon avr 635 pograły i zaczęły wyłanczać ampl. Osoby montujące ze sklepu..nie wierzyły jak zadzwoniłam za 1,5 godzi po montażu. Przywieźli nowy , tej samej firmy i model ampl. i to samo.. wyłanczał się na średnio głośnym dzwięku.,.a wkońcu błysnął jeden z Paradigmów i tyle było grania...Sklep zamontował i spalił i zabrał i dowozi za parę dni naprawione.....Tylko tak czytam wypowiedzi wszystkich znających się na tym i zaczynam wiwdzieć błąd..Troszkę za późno bo kupiłam już...

Dźwięk mają kolumny PM9 dla mnie rewelacyjny..odpadły JBL i B&W..tylko z moją znajomością tematu to nie powinnam nic tu mówić..:-(..Panowie czemu sprzedający i montujący kolumny , spalili mi ja na wejsciu?? I mam nowe kolumny a raczej jedną...z wymienianym średniotonowym głośnikiem..właśnie .....!?Cos nie tak...We wtorek będzie kolejna próba podłanczania PM i ampl HK avr 340 lub tuner plus wzm.....

gośka

Skoro wzmacniacz jest całkowicie sprawny, to wadliwa musiała być kolumna. IMHO powinnaś żądać wymiany obu, aby mieć kolumny o kolejnych numerach seryjnych, wtedy na pewno będą z tej samej partii produkcyjnej i rozrzut parametrów pomiędzy nimi będzie minimalny.

McGyver

W nadesłanych do nas głośnikach Paradigm Monitor 9v4 w ramach naprawy

> przedsprzedażnej wymieniliśmy głośnik średniotonowy.

>

> Z poważaniem,

>

> SERWIS POLPAK POLAND

takie mam dane...żadna nowa seria, tylko wymieniony jeden nowy głośnik...:-(

I nie nowa kolumna a tylko głośnik w jednej z nich...

W takim razie wszystko w porządku. Nie do końca zrozumiałem wcześniejszy wpis. Jednak trzeba uważać. Przyczyną spalenia się głośnika średniotonowego mogła być wada jego samego, lub też jakiś błąd w montażu zwrotnicy, który spowodował przeciążenie.

Grafton/McGyver masz wybiorcze rozmumienie wpisow... Ktore wpisy rozumiesz jako Grafton, a ktore jako McGyver?

Foxbat

Piszesz i piszesz. Naprawde niewiele konstuktywnych wpisów twojego autorstwa widziałem na tym forum. Idź moze na spacer bo takie słowne przepychanki to zabawa na poziomie córki mojego brata (3 latka).

Pozdrawiam naprawdę serdecznie,

Wojtek

Coraz gorzej na tym forum, coraz gorzej...

>McGyver,

No właśnie błąd jednym słowem w podłączeniu kolumn do wzm.? A jak ja mam uwazać, skoro nie znam się i nie mam pojecia co jest co? Tez juz słyszałam kilka takich opini, apropo montażu i najgorsze ze to montowali specjalisci ze sklepu i nie powinni miec takich problemów..prawda? ..jak ich zapyatałam czy z podłączeniem jest ok wszystko to się popatrzyli dziwnie na mnie...:-(..NIe zdawałam sobie sprawy że tak .."olewająco" będę traktowana w temacie kupno sprzętu....:-( a wygląd nie ma znaczenia..tylko jak gra..

Poradz , co zrobić? Czy zdac się całkiem na nich??

Mysle jeszce nad tym czy jesli by było coś nie tak z podłaczeniem i jakiś błąd w montazu zwrotnicy..to powinna kolumna odrazu się spalić a nie rozhgrzać amplituner do czerwnosci i pograć ponad godzine????

wojtekitek... Poczytaj "konstuktywne" wpisy pana Graftona vel McGyver... Polecam wyszukiwarke nick grafton, poczytasz sobie...

"Poza tym o gustach się nie dyskutuje - Monitory też w odpowiedniej konfiguracji mogą zagrać i jak ktoś je kupuje to chyba muszą mu się podobać...chyba że robi to w ciemno.....

tak zyzio,masz racje ale w przypadku gdyby te 3v3 kosztowały nie tyle ile teraz kosztuja ale sporo mniej,jakies 700zł-800zł.I byc moze,w odpowiedniej konfiguracji moga zagrac niezle,ale za te same pieniadze moga znów inne kolumny zagrac jeszcze lepiej:).Pewnych spraw sie nie przeskoczy.No ale zawsze mozna zle zestrojone kolumny,na tanich elementach podrasowac standami 3 razy drozszymi od samych kolumn,dodatkowo kabelki z super kontroli basu,za 3000zł.Pewnie ze zagraja niezle,nie mówiac jak sie podepnie do wzmacniacza 10 razy drozszego od tych kolumn i CD:D.I jeszcze jedno.Moim zdaniem przez to jest dosc duzo nabywców na paradigmy,szczególnie seri monitor,poniewaz jak pisałem wczesniej,brzmia efektownie,i ten monstrualny na rozmiary kolumn bas przy odsłuchu podczas kupna robi swoje,ale potem w domu po czasie wszystkie brudy wychodza.....

Goskagreg, kolumny masz na gwarancji, tak? Więc się nie przejmuj.

Wszystko wskazuje na to, że samo podłączenie kolumn do wzmacniacza było poprawne. Uszkodzenie nastąpiło nie z tego powodu. Możliwe przyczyny to:

1. wada fabryczna samego głośnika średniotonowego

2. wada zwrotnicy która powoduje przeciążenie głośnika średniotonowego

Jeżeli występuje wada zwrotnicy, to i nowozałożony głośnik może ulec ponownemu uszkodzeniu. Ale to już nie Twoje zmartwienie, w końcu masz gwarancję.

=> elfan

Nie wiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wielu ludziskom się podobają, zawsze można powiedzieć, ze można lepiej, ale różne są guste i oczekiwania słuchaczy - jak ktoś słucha dużo rozrywki, techno, hip-hopu itd. to wybierze Monitory w tym przedziale cenowym....., są też klocki złe do szpiku kośći, z którymi nic się nie zrobi, ale seria Monitor moim zdaniem do nich nie należy....

Ukryta Zawartość

>McGyver

Dziękuje serdecznie za pomoc.

Tak są na gwarancji, tylko że jeżeli pojadą do Wa-wy to wrócą za miesiac..:-(( ..Ale cóż..

Opisze jak zamontują..i czy gra.:-)

pozdr.

goska

Zasiegnalem informacji w serwisie Polpaka , za glosnik niskotonowy, ktory uszkodzilem zycza sobie 325 zl (wraz z przesylka), jest to mniej wiecej tyle, na ile sie nastawilem ;)

Czy mam jakas alternatywe ? :)

Widze ze niezla dyspute zapoczatkowal moj topic :)

Pozdrawiam

=> McGyver

jakiej alternatywy ?? W jednej kolumnie inny głośnik i w drugiej inny ? ;-)) - czy też może od razu wymiana na alternatywę w obu......? Tyle tylko, że to już nie będzie seria Monitor ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.