Skocz do zawartości
IGNORED

Red. Kisiel nawrócony z burczybasów! :-)

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

To prawda, że z obudowy zamkniętej bas jest czystszy. W moich kopiach Ostinato2000, chociaż to wielce budżetowa konstrukcja, udało mi się w końcu znaleźć bas, który mnie zadowala.

Próbowałem z wieloma objętościami obudowy i tunelami B-R, a skończyło się na obudowie zamkniętej 18 litrów. Czysty, zwarty, dobrze zróżnicowany bas.

Re: Zbig, 10 Kwi 2006, 21:37

>O, widzę że graaf w nieodmiennie wysokiej formie, szkoda że się minął z terminem zawodów w Planicy

>:-)))

cześć Zbig :-)

>karkołomnych wygibasów i na koniec lądowanie z podpórką - w roli podpórki 100-stronnicowy link aby

>odwrócić uwagę i tak już skołowanych sędziów :-)

Zbig nie lubi czytać, głowa go boli od czytania, zresztą i tak już wszystko wie to po co oczy męczyć ;-)

Graaf - i tak mnie w dyskusję nie wciagniesz. Napisałem ci co to jest, to co usłyszałeś - ani nie zaprzeczyłem ani nie podważyłem, a jedynie stwierdziłem na tej podstawie że audiofilem nie jesteś - boś nie purysta :)

Czyli niczego mi udowodnić nie możesz na temat stereolitha, bo żadnej tezy nie postawiłem. Przykro mi że tak cie podstępnie podszedłem ;)

Ale sam się prosiłeś wychwalając ten radiobudzik (stereolith to dwa basowce plecami do siebie i jedna kopułka na wprost - jesli dobrze pamietam i jest to po prostu banalne - dzieci się tak moga bawić głosniczkami ze starego radia (to już lepsza jest dookólna Fontana - Visatona :)))

Pewnie namówiłeś Fadeovera żeby ustawił swoje kolumny plecami do siebie i słuchał ich pod kątem 90 stopni? Zgadłem???

Czyli wielkie zadęcie teoretyczne, po którym nastapiło ciche bździenie ;)

Jesli lubisz słuchac dźwieków odbitych to radzę ci wyłóż pokój lustrami :)))

Ale jesli cię interesuje prawdziwa stereofonia z jak najprecyzyjniejszą lokalizacją i efektem tzw. "znikania kolumn", to wypróbuj technikę mikrorozstawienia opracowaną przez Audiophysic. Myślę że lubisz tego typu eksperymenty więc może ci sie spodobać.

Zbig, 10 Kwi 2006, 21:37

>Ale skoro już o dipolach, to chciałbym zwrócić uwagę, że większość instrumentów jak również śpiewacy generują dźwięk z pudeł lub rur rezonansowych z jednym otworem, czyli mocno kierunkowo.<

Tak jest. Ale problem bierze się w interpretacji. Kolumna ma to odtwarzać a nie grac sama z siebie. Idealnie byłoby gdyby żadnych dodatkowych rezonansów i opóżnień od siebie nie dodawała.

Dipol rezygnyje z obudowy - pozbywa sie jej rezonansów. Efekt odtwarzania przez dipol jest bardzo ujmujący. Nie czujemy obecności bryły kolumny.

Wynika to również z tego że w dipolach bas jest mało obecny.

Cechę małej obecności basu mamy również z obudowy zamkniętej - połączoną z bardzo dobrym przetwarzaniem impulsów i znacznie mniejszymi wymiarami przetworników.

Graaf - żebys nie musiał odkrywać Ameryki - tutaj masz trochę bipoli (nie mylić z dipolami) Mirage - obecnie zwanych przez firme omnipolami (z typowych dipoli zrezygnowali jakis czas temu). Jednym to brzmienie się podoba innym nie - ale naturalnym odwzorowaniem nie jest. To po prostu upiekszacz dźwięku -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Re: Qubric, 10 Kwi 2006, 21:50

>Graaf - i tak mnie w dyskusję nie wciagniesz.

ooo... co za rozczarowanie, Qubric "dzielnie dyla dał i zwiał" (copyright by Python (Monty) via śp. T. Beksiński)

>Napisałem ci co to jest, to co usłyszałeś - ani nie

>zaprzeczyłem ani nie podważyłem, a jedynie stwierdziłem na tej podstawie że audiofilem nie jesteś -

>boś nie purysta :)

>Czyli niczego mi udowodnić nie możesz na temat stereolitha, bo żadnej tezy nie postawiłem. Przykro

>mi że tak cie podstępnie podszedłem ;)

a fe Qubric ale się plączesz żeby zamaskować sromotną ucieczkę z wątku :-(

ja w ogóle nie muszę Ci nic udowadniać - każdy ma to na co zasługuje

a co do tez, których rzekomo nie postawiłeś to bardzo proszę:

>Takie pierdoły o stereolicie już dawno słyszałem. Jak i podobne rozwiązania.

to teza pierwsza - NIEPRAWDZIWA - g@#*o słyszałeś Qubric

>Twój stereolith to ersatz kolumn bipolarnych np. Mirage. Działa na podobnej zasadzie tylko dla jednego kanału.

to teza druga - także NIEPRAWDZIWA - stereolit nie ma nic wspólnego z bipolarami

>To że słyszysz z niego pozornie większą przestrzeń wynika z wprowadzania opóżnień miedzy kanałami.

to teza trzecia - także NIEPRAWDZIWA - stereolit nie ma nic wspólnego z "wprowadzaniem opóźnień między kanałami"

>To tak jakbyś zastosował jakiś korektor opóźniający - coś jak pro logic czy quasi quadro. Takie cuda są znane od dawna.

to teza czwarta - także NIEPRAWDZIWA - stereolit nie ma nic wspólnego z "pro logic czy quasi quadro"

>NIE JEST TO PRAWIDŁOWE ODWZOROWANIE SCENY STEREO

to teza piąta - także NIEPRAWDZIWA - nawet nie słyszałeś i piszesz po prostu co ci śliną skapnie na klawiaturę

to są tezy, które postawiłeś - wszystkie bez reszty głupie i świadczące o kompletnej nieznajmości tematu

a teraz uciekasz...

jesteś żenujący Qubric, miałem Cię za znawcę, twardy i szorstki charakter, ale znający się na rzeczy

myliłem się - Ty po prostu zmyślasz, dowartościowujesz się zgrywając się na forum na jakiegoś fachowca

a tymczasem wciskasz ludziom kit, łgarstrwa i fantazje, bez krzty wstydu

żenada...

dla zaciekawionych

jako post scriptum, a oto co kolega Fadeover napisał, po tym kiedy już ustawił sobie stereolit:

>>A co ze scena ? dlaczego sie tworzy taka wielka - przeciez przez to ze sluchamy sygnalow odbitych ze scian rezygnujemy z bezposrednich przesuniec pomiedzy uszami w lokalizacji - tak , ale w ostatecznym efekcie docieraja one jednak do nas po odbiciu, dajac ten charakterystyczny ambience. Czy to nie jest tak ze Stereolit jest " wzmacniaczem" spatial information ? A co z takimi "parametrami" jak envelopment, depht, imaging czy clarity, parametrami ktore w miare jeszcze mozemy obiektywnie ocenic , nie mowiac juz o " audiofilskich dyrdymalach" takich jak - i tu podaje najbardziej chyba subiektywny - poluzowany bas ? Co do pierwszych czterech to mozemy juz zupelnie powaznie zastanowic sie nad tym jakie ograniczenia pojawiaja sie przy budowie sceny w sposob konwencjonalny, a raczej co takiego jest w Stereolicie co zmienia nam zupelnie oglad tych czterech cech?

I dalej .

Wcale nie oznacza ze "room perception " bedzie mialo wielki wplyw na na ostateczny efekt. Na ostateczny efekt bedzie miala raczej wplyw droga i opoznienia jakie wzgledem siebie dostana w spadku spatial informations.

Co idzie za tym stwierdzeniem? Ze oto pozbylismy sie wreszcie szkodliwego wplywu spowodowanego odbiciami w pomieszczeniu, powiem wiecej: Obijajmy twarda sklejka nasze kanapy

ps.

@ cytat >>A co ze scena ? dlaczego sie tworzy taka wielka....

i tym właśnie różni się forumowicz Fadeover od forumowicza Qubric

czapki z głów dla Fadeovera,

wstyd i hańba dla Qubrica

graaf, 10 Kwi 2006, 22:17

>ooo... co za rozczarowanie, Qubric "dzielnie dyla dał i zwiał"<

Nie Graaf - po prostu jestm tak daleko przed toba ze już nawet mnie nie widzisz :)))

Poczytaj sobie o BIPOLACH (nie o dipolach). Potem ich posłuchaj i będziesz wiedział czym się tak podniecasz :)))

Zespoły wszechkierunkowe sa znane od dawna. Nawet Bose chyba robił kiedyś takie głośniki - wyglądające jak nocna lampka. To jest nic innego jak twój wspaniały stereolithe - druga odsłona tej samej idei w cenie szwajcarskiej oczywiście żeby ci bardziej rosło tętno :)))

A bas z DIPOLI z kolei rzeczywiście jest mizerny.

graaf, 10 Kwi 2006, 22:20

Czy ty w ogóle czytasz co napisałem czy tylko tak pier**lisz żeby podniecać się własnym słowotokiem???

Przeczytaj raz jeszcze co napisałem o scenie "która się robi taka wielka" i dlaczego się robi taka. To jest znany efekt wykorzystywany w zespołach dookólnych i bipolarnych.

Ta scena jest NIEPRAWIDŁOWA - mówi ci to coś?

Hańba ci, Graaf

Re: Qubric

czy Ty Qubric rozumiesz po polsku??

czy jest sens spisać cos tutaj do Ciebie?

ile jeszcze razy mam ci pisać (bo pisałem juz DWA RAZY), że stereolit na 105% nie ma nic wspólnego z Mirage'ami, bipolami itd. itp.

nota bene zwykle osoby słabiej zorientowane jak zobaczą stereolit po raz pierwszy na obrazku to mają takie właśnie skojarzenie z bipolami

Fadeover jest lepiej zorientowany i dlatego miał dużo bardziej "zaawansowane" skojarzenie z "matrix stereo"

Twoje wpisy sa żenujące Qubric - ośmieszyłeś się już tutaj swoimi zmyśleniami i idziesz w zaparte, dobrze radze - odpuść sobie - spełnij wyżej złożoną deklarację i po prostu już nie dyskutuj

bo tylko się pogrążasz

Re: R.u.s.t, 10 Kwi 2006, 22:26

>vinyldemon

>"bas w dipolu to niestety pomyłka całkowita."

>

>Jesteś pewien? :-)

vinyldemon jest wszystkiego pewien - dlatego ode mnie ma już dawno ignora ;-)

i Tobie też radze takie rozwiązanie R.u.s.t. - inaczej tylko się ubrudzisz jego bluzgami

pozdrawiam,

graaf

Re: Qubric, 10 Kwi 2006, 22:26

>graaf, 10 Kwi 2006, 22:20

>

>Czy ty w ogóle czytasz co napisałem czy tylko tak pier**lisz żeby podniecać się własnym

>słowotokiem???

to Ty Qubric nie czytasz co do Ciebie piszę

[ale osiągasz już odpowiednią temperaturę sądząc po słownictwie - dobra nasza :-) ]

>Ta scena jest NIEPRAWIDŁOWA - mówi ci to coś?

DWA RAZY pisałem już, ze panorama stereo jest dokładnie taka jak ma być - to wniosek z odsłuchu płyt testowych, gdzie prezentowana panorama stereo jest opisana właśnie dla celów testowych

to w trójkącie stereo jest nienaturalna, pomniejszona scena

Fadeover pomyślał (ty uporczywie nie chcesz) i napisał:

>mozemy juz zupelnie powaznie zastanowic sie nad tym jakie ograniczenia pojawiaja sie przy budowie sceny w

>sposob konwencjonalny

R.u.s.t,

w warunkach domowych tak,jestem pewien,tym bardziej że bas kojarzy mi się z odtwarzaniem od powiedzmy 30Hz (-3db),i nie myśle o dipolu z odgrodą o pow 3 m2.

Qubric

Ani mnie, ani ścian "nie powali" :-)

Jakościa, jeśli słuchacz, jest przyzwyczjony, do nieokreślonej chmury (taw.) basowej, też nie :-)

Pozdrawiam

Graf - czy widziałes kiedys głosnik omnipolarny albo bipolarny? Jak zestawisz dwa takie stereo w jednym punkcie to otrzymasz swój stereolith. To jest dokładnie wersja bipola zasilanego z róznych kanałów stereo. I nie ma wiekszego znaczenia bo w takim ustawieniu scena stereo i tak jest spieprzona.

Przestań kreowac się na super fachowca od stereolitha, bo to jest zabawka podana w wysokiej cenie dla frajerów. Mechanizm jego efektów przestrzennych jest powszechnie znany i stosowany. Nie jest to nic innego jak wersja bipola.

Słyszys z niego dźwiek pod dużym kątem z dwóch kanałów i taki sam powtórzony dźwięk odbity znacznie głośniejszy. Dokładnie tak samo jak z bipoli.

Wiec łaskawie już przestań się ośmieszać - zwłaszcza na tle tego coś napisał w swoim "o mnie". Po prosu wstydź się. Kompletnie się tu kompromitujesz. Wystarczy ci ustawić dwa Tannoye plecami do siebie i już sie podniecasz jak dziewica podczas defloracji.

Widze że nie ma Ci czego tłumaczyc bo jesteś bum-boxowo i car audio'wo ogłuszomy. Lubisz bombastyczne efekty przestrzenne i dźwięki dochodzące z "grających firanek".

Dlatego nie odróznisz poprawnej sceny stereo od koncertu betoniarek na budowie. I jeszcze się tym podniecasz. Jakiś typowy z Ciebie produkt kolorowej prasy audio.

R.u.s.t, 10 Kwi 2006, 22:44

Tak. Ale to samo uzyskasz np. ze starego TDL Studio 0,75 dziesięc razy mniejszego. Albo z dobrego monitora zamknietego. Równie punktowy bas, świetny impuls i w dodatku lepszą stereofonię i liniowość już przy małych odległościach odsłuchu.

Dipole dają to samo przy niepotrzebnych nakładach i marnotrawieniu możliwości nawet duzych pomieszczeń.

Zbig, 10 Kwi 2006, 22:48

Napisałem żeby nie mylić DIPOLI z BIPOLAMI - ale nie wiem o co ci chodzi... Czy Te jamo mają basowce połaczone afazowo? Tak jak pan Linkwitz poleca w swoim subwooferze? Czy mnie się tylko zdawało ze on głośniki połączył afazowo ale obrócił je membranami do siebie tylko dla uzyskania lepszej symetri ciśnienia...

Krótko - nie rozumiem twojego pytania.

Re: Qubric, 10 Kwi 2006, 22:45

>Graf - czy widziałes kiedys głosnik omnipolarny albo bipolarny? Jak zestawisz dwa takie stereo w

>jednym punkcie to otrzymasz swój stereolith. To jest dokładnie wersja bipola zasilanego z róznych

>kanałów stereo. I nie ma wiekszego znaczenia bo w takim ustawieniu scena stereo i tak jest

>spieprzona.

kompletnie się mylisz, po prostu nie masz pojęcia, ja owszem widziałem i omnipolary i bipolary i wiem jak działają, za to Ty nie masz pojęcia o stereolit ani go nie widziałeś

>Przestań kreowac się na super fachowca od stereolitha, bo to jest zabawka podana w wysokiej cenie

>dla frajerów.

nie Qubric - to jest zupełnie for free - dlatego o tym piszę na forum - każdy sobie to może ustawić i już parę osób na audiostereo sobie ustawiło

>Mechanizm jego efektów przestrzennych jest powszechnie znany i stosowany. Nie jest to

>nic innego jak wersja bipola.

słodki jeżu - tłumacze Ci jak mogę a Ty w kółko pomidor, pomidor, pomidor...

>Słyszys z niego dźwiek pod dużym kątem z dwóch kanałów i taki sam powtórzony dźwięk odbity znacznie

>głośniejszy. Dokładnie tak samo jak z bipoli.

ależ piękne fantazje

[tutaj dopiero drodzy czytelnicy wątku zaczyna kiełkowac Qubrickowa teoria stereolitu, która zapewne będzie się rozwijać :-) ]

>Wiec łaskawie już przestań się ośmieszać - zwłaszcza na tle tego coś napisał w swoim "o mnie". Po

>prosu wstydź się. Kompletnie się tu kompromitujesz.

tak? to ciekawe - a czym?

bo czym Ty się kompromitujesze to chyba jasne - swoimi upoczywymi zmyśleniami i łgarstwami

>Wystarczy ci ustawić dwa Tannoye plecami do

>siebie i już sie podniecasz jak dziewica podczas defloracji.

jakie znowu tannoye?! masz jakieś wizje Qubric? czy tez słuchasz na tannoyach - M1 czy M2?

;-))

>Widze że nie ma Ci czego tłumaczyc bo jesteś bum-boxowo i car audio'wo ogłuszomy. Lubisz

>bombastyczne efekty przestrzenne i dźwięki dochodzące z "grających firanek".

argumentu ad hominem - Fadeover też miał taką fazę

widzisz Qubric - mam tę przewagę na Tobą, że ja już taką dyskusję odbyłem i teraz sprawia mi tylko nieładną radochę obserwacja jak idziesz jak po sznureczku - dokładnie jak Fadeover :-))

>Dlatego nie odróznisz poprawnej sceny stereo od koncertu betoniarek na budowie. I jeszcze się tym

>podniecasz. Jakiś typowy z Ciebie produkt kolorowej prasy audio.

taktak, mam wszy jak ruskie czołgi... ;-)))

a Ty bredzisz Qubric, po prostu bredzisz o czymś o czym nie masz pojęcia, jesteś klasycznym pseudofachowcem, żenada

Zatem graaf - skoro to nie jest bipol zasilany oddzielnymi kanałami stereo i tak pieprzacy scene że nawet chory by tego nie wymyslił. To oswieć nas maluczkich cóż to takiego jest. Jakiez tam śa tajemne patenty zawarte które sprawiają że stereolit jest czyms więcej niż obróconymi plecami do siebie kolumnami stereo - czyli dokładnie "niedokładnym" dipolem... Niedokładnym tak samo jak niedokładne były zespoły bipolarne Mirage, bo ich modele w większości nie dawały całkowitej symetrii promieniowania. Twój bipolarny stereolitch ma też asymetrie fazową z powodu zasilania z odrębnych kanałów stereo.

Ty po prostu zwyczajnie nie wiesz na czym polega stereo. Wsytd po prostu! Dlatego nie jesteś w stanie zrozumieć analogii które tu przytaczam.

Ustawiaj sobie kolumny jak chcesz. Najlepiej od razu ustaw je głośnikami do najblizszej ściany - efekty będą bardzo ciekawe. Zapewne godne opisania :)))

graaf

jestes przekonany o swoim stwierdzeniu, ze "im nizszy bas tym zalety dipola sa wieksze"?

Dla mnie podobnie jak dla Qubrica to "marnotrastwo", slyszales jak chodzi np. dobry 15 calowy driver w zamknietej? Slyszales kolumny Lukasza Fikusa z 15 calowym ATC w sealed enclosure zaledwie 88 litrow? Lukasz dal dipol ale na midbas (12 calowy ATC) i to juz ma wiekszy sens biorac pod uwage ze gra on rowniez na dolnej srednicy gdzie brak efektu obudowy faktycznie moze przekladac sie na "naturalna przestrzennosc"... Strone Linkwitza mysle ze wszyscy dawno przerabiali, piekna teoria ;)

Re: Qubric, 10 Kwi 2006, 23:03

>Zatem graaf - skoro to nie jest bipol zasilany oddzielnymi kanałami stereo i tak pieprzacy scene że

>nawet chory by tego nie wymyslił. To oswieć nas maluczkich cóż to takiego jest. Jakiez tam śa

>tajemne patenty zawarte które sprawiają że stereolit jest czyms więcej niż obróconymi plecami do

>siebie kolumnami stereo - czyli dokładnie "niedokładnym" dipolem... Niedokładnym tak samo jak

>niedokładne były zespoły bipolarne Mirage, bo ich modele w większości nie dawały całkowitej symetrii

>promieniowania. Twój bipolarny stereolitch ma też asymetrie fazową z powodu zasilania z odrębnych

>kanałów stereo.

teoria Qubrica dojrzewa - zauważcie precyzję wypowiedzi, wynika z niej, że (cytuję) >>bipol zasilany oddzielnymi kanałami stereo>dokładnie "niedokładnym" dipolemTy po prostu zwyczajnie nie wiesz na czym polega stereo. Wsytd po prostu! Dlatego nie jesteś w

>stanie zrozumieć analogii które tu przytaczam.

co za fascynujący eksperyment - wyobraźcie sobie, że Fadeover też mi zarzucał że >>nie rozumiem na czym polega stereo>tak pieprzacy scene że

nawet chory by tego nie wymysliłUstawiaj sobie kolumny jak chcesz.

i vice versa Qubric, ale najpierw odszczekaj BZDURY, ZMYŚLENIA i inwektywy jakie powypisywałeś w tym wątku

chodzi mi o te 5 Twoich "tez", które wyżej wymieniłem

a co to inwektywa to chyba wiesz?

Re: americano, 10 Kwi 2006, 23:05

>jestes przekonany o swoim stwierdzeniu, ze "im nizszy bas tym zalety dipola sa wieksze"?

owszem bo im niżej tym większe problemy w typowym pokoju odsłuchowym

>Strone Linkwitza mysle ze wszyscy dawno przerabiali, piekna teoria ;)

teoria? Americano?

Nie teoria tylko setki zadowolonych ludzi, którzy sobie sami praktycznie zbudowali kolumny wg projektów Siegfrieda - bardziej praktycznej strony to chyba nie ma w sieci

no i sukces Audio Artistry - też bardzo praktyczny

nota bene Siegfried ma też projekt suba Thor w obudowie zamkniętej jako uzupełnienia do poprzedniego projektu referencyjnego

i żeby była jasność - Americano, ja nie krytykuję tutaj obudowy zamkniętej - choć uważam, że na basie dipol jest najlepszy, zamknięta jest second best

jak krytykuję burczybasy - czyli (przypominam) bass reflexy, band passy itd. itp. układy rezonansowe

to tak dla jasności :-)

pozdrawiam,

graaf

graaf, 10 Kwi 2006, 23:18

>Re: americano, 10 Kwi 2006, 23:05

>>jestes przekonany o swoim stwierdzeniu, ze "im nizszy bas tym zalety dipola sa wieksze"?owszem bo im niżej tym większe problemy w typowym pokoju odsłuchowym<

LOL

Re: Qubric, 10 Kwi 2006, 23:22

>>co za fascynujący eksperyment - wyobraźcie sobie, że Fadeover też mi zarzucał że nie rozumiem >>na

>czym polega stereo

>I jak widac nie wytłumaczył bo nadal nie rozumiesz.

przestał tłumaczyć gdy się zorientował, że się błaźni

>Po tym jak przeczytałem na forum wpis kolesia który podłączył kanały stereo w przeciwfazie i

>twierdził że tak gra lepiej bo usłyszał "głębię" i "przestrzeń" nic mnie juz nie zdziwi.

ciekawa histioryjka i głupia analogia

>Dziwi mnie jednak niezmiennie skąd się biorą tacy fascynaci, broniący do upadłego swojej

>ignorancji.

swojej ignorancji w tym wątku dobitnie dowiodłeś Ty Qubric, to że zachowujesz się jakbyś miał zakuty łeb mnie nie dziwi - to typowa postawa

wiesz, aż mi żal Ciebie, ten wątek będzie już tu wisiał na forum i każdy będzie się mógł przekonać jak to Qubric zmyśla i łże a potem nieudolnie i śmiesznie wykręca się od dyskusji

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.