Skocz do zawartości
IGNORED

Red. Kisiel nawrócony z burczybasów! :-)

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

JFSebastian

Możesz zatem zapytać graafa, jak to jest, że z jednej strony zachwala konstrukcje zakładające jak najpełniejsze wytłumienie / absobcję promieniowania tylnej powierzchni membrany głosnika (obudowa zamknięta, przegroda nieskończona, TL, z drugiej zaś promuje dipol, działający na niejako odwrotnej zasadzie i generujący fale w przeciwfazie.

Tylko się na mnie nie powołuj, bo jeszcze dostaniesz ignora jak Misfit :-)

Zbig, 20 Kwi 2006, 22:44

>Możesz zatem zapytać graafa, jak to jest, że z jednej strony zachwala konstrukcje zakładające jak

>najpełniejsze wytłumienie / absobcję promieniowania tylnej powierzchni membrany głosnika (obudowa

>zamknięta, przegroda nieskończona, TL, z drugiej zaś promuje dipol, działający na niejako odwrotnej

>zasadzie i generujący fale w przeciwfazie.

Z tego co czytalem to mamy doczynienia z dipolem...a odgroda otwarta, przegroda nieskonczona (a raczej skonczona - praktycznie) tez jest dipolem, podobnie jak o zamknieta itd. Wszytsko to w zaleznosci od czestosci promieniuje tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wedlug Graafa cos co promirniuje jak czysty dipol i takim jest dipolem zabrzmi lepiej niz "oszukay dipol" typu obudowa. Trzeba by poczytac tego Linkwitza choc czasu malo :)

Ukryta Zawartość

graaf

A to jak zagra? Pytam poważnie.

Bastanis Prometheus mkII

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krzycho, 21 Kwi 2006, 10:33

>graaf

>

>A to jak zagra? Pytam poważnie.

>

>Bastanis Prometheus mkII

Jak zagra to na pewno graaf napisze tylko daj mu trochę czasu, musi poszukać w necie;-)))))

Sluchalem tych Bastani na show w Denver na stoisku DIYHIFISUPPLY. Elektronika monobloki LadyDay 300B (8W), CD Audio Alchemy dzielony z antijitterem, pre pasywka transformatorowa silver wire.

Dzwiek byl lepszy jak na wszystkich stoiskach z Avalonami z bardzo droga elektronika i nie jest to zlosliwosc tylko fakt.

W Bastani srednica i gora jest w dipolu, srednica w dipolu daje duzo (w moich kolumnach tez mam srednice w dipolu ;)) Lekkie zastrzezenie do gory, sluszalem lekkie podbarwienia membrany tego 100dB piezo tweetera dipolowego (ich patent), ale tylko w kategoriach Ravena R2 czy jonowego Acapella, w kazdym razie nie przeszkadzalo to w osiagnieciu ogromnej sceny z detalicznoscia jakiej nie slyszalem jeszcze z 300B.

Bas jak widac w Bastani to nie dipol ;) ale co najwazniejsze pomimo tego ze jest aktywny dobrze komponowal sie charakterem ze srednica 300B, nie byl zbyt twardy ala krell, widac konstruktorzy dobrze dobrali wzmacniacz basowy.

Jedyny wyraznie lepszy dzwiek byl na stoisku MBL. Kolumny MBL 101E z topowa elektronika MBL z POTEZNYMI monoblokami A klasowymi. Bas MBL to typowy bas refleks (to uslyszalem w pierwszych sekundach jednak minelo mi po 1 minucie odsluchu). Dzwiek tego systemu (w astronomicznej cenie) byl najbardziej neutralny, wspaniala NATURALNA glebia, istrumenty i wokalisci materializujacy sie w stabilnej przestrzeni. Zero tranzystorowosci (a nie bylo 1 lampki w torze). Zywe instrumenty + naturalny oddech wybrzmien sal koncertowych, ogromna scena i wspaniala dynamika w nagraniach symfonicznych. Sluchalem 4 swoich plyt wiec wiem co mowie. No ale to nie tylko te kolumny, calosc skladala sie na efekt koncowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: adamo_0, 20 Kwi 2006, 23:16

>Zbig, 20 Kwi 2006, 22:44

>

>>Możesz zatem zapytać graafa, jak to jest, że z jednej strony zachwala konstrukcje zakładające jak

>>najpełniejsze wytłumienie / absobcję promieniowania tylnej powierzchni membrany głosnika (obudowa

>>zamknięta, przegroda nieskończona, TL, z drugiej zaś promuje dipol, działający na niejako

>odwrotnej

>>zasadzie i generujący fale w przeciwfazie.

bardzo proszę można zapytać graafa :-)

Re: Krzycho, 21 Kwi 2006, 10:33

>graaf

>

>A to jak zagra? Pytam poważnie.

>

>Bastanis Prometheus mkII

>

nie wiem, nigdy nie pisałem jak gra cos czego nie słyszałem, rzecz jasna na podstawie konstrukcji, pomiarów itp. danych pośrednich można formułować pewne przypuszczenia, ale w odniesieniu do czegoś tak nietypowego jak ten Bastanis trudno zgadywać

a co do basu - jest to sporej wielkości obudowa zamknięta - jeśli głośnik i filtry są dobrze dobrane to z pewnością zabrzmi lepiej niż burczybas i z pewnością nie tak dobrze jak dipol - tylko tyle (i aż tyle) można powiedzieć bez słuchania :-)

pozdr.

graaf

teraz zauwazylem, ze Bastani ktorych sluchalem nie mialy tej przegrody z tylu na tweeterze, moze to byla inna wersja,

szkoda ze nie pozwolili mi sfotografowac z tylu tego tweetera. Troche inna forma obudowy (moze to nie wersja mkII ?? tego nie wiem), zamieszczam zdjecie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: Walery, 21 Kwi 2006, 12:38

>Krzycho, 21 Kwi 2006, 10:33

>

>>graaf

>>

>>A to jak zagra? Pytam poważnie.

>>

>>Bastanis Prometheus mkII

>

>Jak zagra to na pewno graaf napisze tylko daj mu trochę czasu, musi poszukać w necie;-)))))

hahaha jakie dowcipne, użytkownik "Walery" - "IGNORUJ" - klik!

(dość już czasu zmarnowałem na forum na niepoważnych użytkowników)

Re: americano, 21 Kwi 2006, 16:06

>Jedyny wyraznie lepszy dzwiek byl na stoisku MBL. Kolumny MBL 101E z topowa elektronika MBL z

>POTEZNYMI monoblokami A klasowymi. Bas MBL to typowy bas refleks (to uslyszalem w pierwszych

>sekundach jednak minelo mi po 1 minucie odsluchu).

mała poprawka - to jest 4th order band pass, to rozwiązanie, które jeśli dobrze zaaplikowane (nie wątpię że MBL zrobili to dobrze) ma przewagi nad zwykłym burczybasem bass reflexem

>Dzwiek tego systemu (w astronomicznej cenie) byl

>najbardziej neutralny, wspaniala NATURALNA glebia, istrumenty i wokalisci materializujacy sie w

>stabilnej przestrzeni.

nie dziwi mnie pozytywne wrażenie jako odniosłeś

nota bene brzmienie zestawów omnipolarnych - naturalna przestrzeń i stabilna scena - zadaje kłam bezmyślnym a rozpowszechnionym opiniom jakoby odbicia dźwięków w pokoju odsłuchowym miały negatywny wpływ na kreowanie wrażeń przestrzennych - jest wręcz przeciwnie - IM WIĘCEJ ODBIĆ lateralnym TYM LEPIEJ, negatywny wpływ mają odbicia wertykalne - od podłogi i sufitu

>Zero tranzystorowosci (a nie bylo 1 lampki w torze).

dokładnie - dobre brzmienie nie zależy od technologii - lampa czy półprzewodnik - tylko od jakości projektu i jakości jego realizacji - MBL z pewnością jest tip top pod tym względem

pozdrawiam,

graaf

graaf, 21 Kwi 2006, 16:22

>hahaha jakie dowcipne, użytkownik "Walery" - "IGNORUJ" - klik!

>

>(dość już czasu zmarnowałem na forum na niepoważnych użytkowników)

Jak tak dalej pójdzie to użytkownik Graaf będzie dyskutował na tym forum sam z sobą :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

fakt MBL to 12 calowy bandpass, cos jak moj pierwszy historyczny subwoofer JAMO ;)

Na poczatku faktycznie bass MBL wydal mi sie troche subwooferowaty, ale jednak ta kontrola i potega i zgranie z omnipolami bez zarzutu. Niestety kolumny maja 81dB sensitivity wiec wymagaja piecow wielkosci lodowek turystycznych.

Graaf, faktycznie omnipolary mnie zaskoczyly nie spodziewalem sie tak naturalnej glebi i ultrastabilnosci live.

Zdjecia tego systemu:

Ukryta Zawartość

post-5140-100003167 1170290597_thumb.JPG

post-5140-100003168 1170290596_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Graaf się rozwija :)))

Teraz ma już "dwa rodzaje obudów zamkniętych" - np. "pierwszy rodzaj obudowy zamkniętej" to odgroda nieskończona.

Wyglada na to, że Graaf zamknął cały świat zewnętrzny - kiedy zatrzasnął sie w ubikacji. Wszystko co było po drugiej stronie drzwi zostało w ten sposób odcięte od przestrzeni znajdującej się na zewnątrz ciała Graafa - a więc zamknięte wewnątrz przestrzeni poza ubikacją.

Jakie to proste prawda?

Teraz wystaczy tylko że Graaf wbuduje głośnik na przestrzał w drzwi od tej ubikacji i już ma "pierwszy rodzaj obudowy zamkniętej" ;)

PS. Kiedy Graaf rozda już wszystkim ignory, osiągnie nirwanę mogąc wreszcie dyskutować z samym sobą :)))

>>Jak zagra to na pewno graaf napisze tylko daj mu trochę czasu, musi poszukać w necie;-)))))

>

>hahaha jakie dowcipne, użytkownik "Walery" - "IGNORUJ" - klik!

>

>(dość już czasu zmarnowałem na forum na niepoważnych użytkowników)

Żeby jeszcze do chłopiny dotarło że każdy we co to jest google, echh, a może siedzi gdzieś strasznie zadowolony że coś takiego jak wyszukiwarka odnalazł a inni nie wiedzą o jej istnieniu. Nic mu nie mówcie bo się chłopina załamie i jeszcze naprawdę odejdziez forum i kto będzie z burczybasów leczył;-)

>Walery

Klub się nam rozwija. Niedługo bedziemy się pozdrawiali: Cześć, co słychać, czy masz już ignora od graafa?

Niestety jest to przykład znamienny, doskonale obrazujący masę niewydarzonych naukowców z trzeciorzędnych uczelni, którzy znaleźli w internecie nieprzebrane źródło wiedzy na poziomie w zupełności wystarczającym do zapchania głów większości studentów myślących wyłącznie o dyplomie. W ten prosty sposób posiadając byle doktoracik można przy odrobinie zdolności zostać ekspertem od czegokolwiek, chociaż się tego nigdy w życiu nawet nie dotknęło.

Wracając do typów obudów - po pierwsze to że w teorii coś jest być może lepsze nie ma żadnego znaczenia, a wszystkie rozwiązania w praktyce mają wady i zalety. Po drugie, należy zawsze rozpatrywać dane rozwiązanie w kategoriach cena-jakość, a tu obudowa b-r ma sporo zalet, w klasie budżetowej i średniej jest w zasadzie nie do pobicia.

Zbig, 21 Kwi 2006, 23:37

>Wracając do typów obudów - po pierwsze to że w teorii coś jest być może lepsze nie ma żadnego

>znaczenia

Zbig, czy ta zasada odnosi sie równiez do kabli ?

Nie rozumiem co Ty wogóle chcesz powiedzieć w tym wątku. Graaf napisał że dipol jest najlepszy na basie. A Ty nie napisałeś że coś innego jest lepsze, tylko... no właśnie. Właściwie co chesz powiedzieć Zbig ?

-->Graaf

A wiesz może jak nisko schodzą R 909 ? Bo na ich stronie nie ma tej informacji.

Obudowa aperiodyczna to coś takiego jak w "ślimaku" B&W ?

JFSebastian

Chcę powiedzieć różne rzeczy.

W kwestii graafa, że osobnicy urządzający pseudoaudiofilskie wojny religijne przeciwko czemuś w walce o czystość rasową konstrukcji jedynie mnie śmieszą. Takie uogolnianie i wymyslanie epitetów typu burczybas niczemu nie służy poza podbudowywaniem ego autora. Robi się awantura, wszyscy się okopują na swoich pozycjach, co nie służy konstruktywnej dyskusji.

Co do konstrukcji kolumn - że nie ma koncepcji obiektywnie lepszych i gorszych, biorąc pod uwagę realia praktyczne, które są odległe od papierowych teorii. Bass-reflex w kwestii rozciągnięcia basu i dynamiki ma mocną pozycję, aby go pod tym względem dogonić obudowa zamknięta potrzebuje większych objętości i większych głośników, czyli jest dużo droższa. Dipole, np. elektrostaty tez przeważnie mają problem z wymienionymi aspektami brzmienia i musza się wspierać na dole głośnikiem dynamicznym. Recenzent najnowszych paneli Quada narzekał na to, że jak próbował dać czadu to mu się włączało zabezpieczenie.

Re: JFSebastian, 22 Kwi 2006, 02:14

>A wiesz może jak nisko schodzą R 909 ? Bo na ich stronie nie ma tej informacji.

>Obudowa aperiodyczna to coś takiego jak w "ślimaku" B&W ?

aperiodyczna znaczy bezrezonansowa - bez zaznaczenia rezonansu własnego (dlatego mówi się też np. o aperiodycznych, bezrezonansowych portach - jak Vario-Vent ze Scanspeaka - bo też nie mają zaznaczonego rezonansu)

tak, ślimak jest dobrym przykładem

tu są proste wyjaśnienia z rysunkami:

Ukryta Zawartość

(jedno uściślenie do tych rysunków - to co tam jest nazwane "aperiodic box" powinno być nazwane bardziej precyzyjnie "aperiodically loaded box")

co do R909 - trudno powiedzieć na pewno, ale w różnych miejscach znalazłem deklaracje producenta, że do 25 Hz a pomiary Audio zdają się to potwierdzać

pozdrawiam,

graaf

Ukryta Zawartość

JFSebastian, 22 Kwi 2006, 02:14

>Graaf napisał że dipol jest najlepszy na basie. A Ty nie napisałeś że coś innego jest lepsze..<

To ja za niego napiszę.

Najlepszy na basie jest TL. A dlaczego??? To już Graaf też napisał ale sie tak zakrztusił własnym intelektem że nawet tego nie zauważył.

W każdym razie na basie najlepszy jest TL a nie Dipol! Dipol to może byc nawet najgorszy na basie.

Qubric, 22 Kwi 2006, 09:47

>JFSebastian - czy takie kategoryczne stwierdzenia Cię zadowalają??? Graaf jest w tym miszczem.

Wiesz Qubric, jeśli lubisz dzwięk szerokopasmówek to raczej będziesz zwracał uwagę na to co mówą ludzie którzy tez je lubią, prawda ? To naturalne...

A tu się nagle okazało że z graafem to juz nawet gadać nie wolno.

A własny rozum to ja mam i dlatego zamiast inwestowac w kable na pewno wolał bym zainwestować w akustykę...

Qubric, 22 Kwi 2006, 09:43

>Najlepszy na basie jest TL.

Ale jaki TL bo juz się pogubiłem... taki na 3/4 fali czy taki całkowicie wytłumiajacy falę z tyłu membrany ?

A może taki :

Ukryta Zawartość

Dziwne że w tej dyskusji nie uczestniczy Mahler :)) Od czasów listy jakoś przycichł :)) A przecież "wężu" pisał tylko w wątku "brak humoru na forum" więc to się chyba nie liczy ? :)))

Ukryta Zawartość

Jest tez jeden polski producent który jako flagowca ma dipol:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JFSebastian, 22 Kwi 2006, 15:52

TL to TL - taki dokładnie jak TL :))) To jest "pierwszy rodzaj" obudowy zamkniętej wg Graafa ;)

Natomiast ten Chopin GLD to jakies dziwadło :) Możesz mi wytłumaczyc do czego mu jest tandem basowców oddalonch od siebie o kilkanascie cm ? Widac w tym jakieś rozpaczliwe wysiłki konstruktora w celu udziwnienia wyrobu. Zresztą wg relacji "nausznych" świadków to, to cóś podbno nie zagrało ;)

Qubric, 22 Kwi 2006, 16:06

>TL to TL - taki dokładnie jak TL :))) To jest "pierwszy rodzaj" obudowy zamkniętej wg Graafa ;)

Graaf wrzucił wszystkie obudowy do jedego worka

Aperiodic box

Sealed box

Transmission line

Terminated line/inverted horn

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy Aperiodic box ma takie same cechy jak Terminated line - tak wynikało w wypowiedzi Graafa. Ja się pytałem o to co jest w ślimaku B&W i dzieki tej stronie do której linka dał Graaf, wiem juz że tam zastosowano terminated line

>Natomiast ten Chopin GLD to jakies dziwadło :) Możesz mi wytłumaczyc do czego mu jest tandem

>basowców oddalonch od siebie o kilkanascie cm ?

Na pewno wzorowali sie na tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JFSebastian, 22 Kwi 2006, 20:46

Terminated-srated, invertet-pierdet...

Linia Transmisyjna ma zadanie wytracać energię tylnej strony membrany zapewniając jej pracę bez sprężania. Czyli idealnie oddzielać akustycznie przednią stronę membrany od tylnej.

Zazwyczaj stosuje się linie ćwierćfalową, która daje emisje dźwięku na ujściu kanały TL - i wtedy możeny mówić na ten rodzaj TL - Obudowa Labiryntowa.

Nie wiem na czym się wzorowali w GLD budując zestawy Chopin. Ale nie wygląda to zbyt sensownie. W końcu jednak w branży głośnikowej po to sie robi różne bezsensowne rozwiązania żeby je można drogo sprzedać ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.