Skocz do zawartości
IGNORED

Red. Kisiel nawrócony z burczybasów! :-)

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

Re: JFSebastian, 22 Kwi 2006, 20:46

>Graaf wrzucił wszystkie obudowy do jedego worka

broń mnie Panie Boże!!!

>Nie wiem czy Aperiodic box ma takie same cechy jak Terminated line - tak wynikało w wypowiedzi

>Graafa.

NIEPOROZUMIENIE, któremu próbowałem zapobiec,

powtarzam raz jeszcze - aperiodic-aperiodyczna znaczy po prostu BEZ ZAZNACZONEGO REZONANSU WŁASNEGO

a co do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to powtarzam też jeszcze raz UŚCIŚLENIE do tych rysunków - to co tam jest nazwane "aperiodic box" powinno być nazwane raczej "aperiodically loaded box" - ponieważ użyto "aperiodic vent" - otworu ("portu") czysto stratnego - bezrezonansowego - rezultatem niekoniecznie jest jednak "aperiodic box" a jedynie właśnie "aperiodically loaded box"

zdecydowanie bliższe obudowie aperiodycznej jest terminated line - zamknięta czy "aperiodically loaded", a także krytycznie wytłumiona linia transmisyjna

otwarta odgroda (dipol) jest obudową idealnie aperiodyczną

>>Natomiast ten Chopin GLD to jakies dziwadło :) Możesz mi wytłumaczyc do czego mu jest tandem

>>basowców oddalonch od siebie o kilkanascie cm ?

>

>Na pewno wzorowali sie na tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to jest "compound dipole":

Ukryta Zawartość

Linkwitz nie widzi zalet takiego rozwiązania w porównaniu do typowego "H-frame dipole", jakie sam stosuje, ale Harry F. Olsen - starszy klasyk, który to wymyślił (bo Legacy tego nie wymyśliło) - jakieś zalety widział - niestety nie pamiętam jakie - miałem jakieś materiały na ten temat ale niestety nie mogę znaleźć

pozdrawiam,

graaf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem cos takiego w sieci:

A dipole bass system has a "figure of eight" response pattern, which is entirely different to the "spherical" response pattern of your typical "monopole" subwoofer. The system's output is most powerful directly in front and behind the baffle, and decreases to zero at the sides, where the front and rear waveforms cancel each other. This response characteristic is said to be one of the major advantages of a dipole bass system, as the restricted dispersion results in fewer boundary reflections, which in turn is supposed to result in a smoother in-room response.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dokładnie tak

bardziej wyczerpująco wszystko to jest wyjaśnione na stronie Linkwitza

to proste sprawy

i w tym kontekście aż dziwi ilu jest uczestników forum, którzy polemizują z oczywistościami i/lub obrzucają wyzwiskami osoby, które na oczywistości wskazują

pozdr.

graaf

>JFSebastian

To teraz przeczytaj uważnie część zatytułowaną Baffle Size i zastanów się nad implikacjami wynikającymi z rozmiarów przegrody w kontekście pożądanego rozciągnięcia basu oraz rozmiarów twojego pomieszczenia odsłuchowego a także jej wpływu na rozchodzenie się dźwięku w pozostałych zakresach pasma.

witam

graaf napisał:

"P.S. ignoruję następujących użytkowników: Papamek, Vinyldemon, Sfinks, Qubric, Zbig, Misfit, Walery - szkoda czasu na nich

a także Atopos we wszelkich wcieleniach (ChopinHauer itp.) - w odniesieniu do niego proszę o wyrozumiałość, nie nawiązywanie dyskusji, ewentualnie dopuszczalne potakiwanie - to niewątpliwie osoba chora"

Jak to się ma do tej dyskusji? Bez komentarza...

Re: wilus54, 1 Maj 2006, 22:17

>Jak to się ma do tej dyskusji? Bez komentarza...

;-)) no właśnie Wiluś - co Twój wpis ma do tej dyskusji? Po co cytujesz fragment mojego "o mnie", które każdy zalogowany forumowicz sobie przecież może sam przeczytać?

Co to ma do tematu otwartej odgrody?

Że 2-3 "panów" załapało się na moją czarną listę dzięki swoim wątpliwym popisom w tym wątku?

A może byś Wiluś coś łaskawie merytorycznie - na temat - napisał?

czy za dużo wymagam?

;-)

witam

sledze ta dyskusje juz od jakiegos czasu i nasuwaja mi sie pewne wnioski. Nie chce polemizowac na temat waszej znajomosci technicznej bo to zdecydowanie nie moja dziedzina ale nawet jezeli Graaf jest najlepszym teoretykiem na swiecie ,moze jest moze nie , nie mi to oceniac ale to nie upowaznia go do traktowania wszyskich z gory i zachowywanie jak nadety dupek. To tyle co chcialem zauwazyc. Nie pisze tego do Graaf-a bezposrednio poniewaz zastosowalem zasade domniemanego ignora :) ale po tym co tu czytam musialem ,poprostu musialem

pozdrawiam

Michal

Re: netboy, 1 Maj 2006, 23:33

>go do traktowania wszyskich z gory i zachowywanie jak nadety dupek.

masz święte prawo do swojej opinii na temat każdego forumowicza :-)

choć jej wpisywanie na forum niekoniecznie jest zgodne z regulaminem forum - wpisy ad personam to zwykły trolling - to oczywiście z kolei moja opinia, do której również mam święte prawo :-)

jak równiez do tego, żeby przypominać na forum, że 2+2=4 :-)

mimo, że niektóre osoby mogą to odebrać jako "traktowanie z góry" ;-))) ROTFL

"To tyle co chcialem zauwazyc." ;-)

Przykro mi zatem netboy ale nie załapałeś się do elitarnego klubu, a my już mamy swój znaczek;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

graafie, mam nadzieję, że ten wątek ma jeszcze jakiś cel, poza wystwianiem przez Ciebie ignorów?:)

Niewiele mogę powiedzieć nt. BR, o. zamkniętej i odgrody. Kiedyś słuchałem polączenia Piliniusa(takiego duzego:)) z Gradientem, który miał bas w odgrodzie. Swoboda i barwa dxwieku mogła sie podobać. Jednak nie czarujmy się słyszałem monitory BR, które bardziej sygestywnie odwzorowują wykop perkusji. Chyba, że przyjmiemy za wzorzec obudowę otwartą a nie perkusję:)

Poza tym dźwiek był bardzo dobry, ale jakby to powiedział senicz: "do hajendu, którym delektuję sie na codzień było jeszcze bardzo daleko":)

Z jednym się z Tobą zgodzę: BR w większym, lub mniejszym stopniu zabarwia bas, Brzmienie o. zamkniętej wydaje się bardziej dynamiczne i czytsze. Ot, prosty eksperyment, zamknięcie skarpetą frotte(marki nie podam:)) wylotu BR. Wzrasta poczucie czystości i zwartości dxwięku, ale spada poczucie zachowania równowagi tonalnej:)

Może kiedyś pomyślę o o. zamkniętej na jakimś 20-25cm głośniku 3way, bo stosowanie 13cm midbasu w o.z jest jak dla mnie nie do przyjęcia. A nawet niezłe w te klocki 18SS(właśnie słucham)po zamknięciu wylotu B-R nie daje poczucia pełni w zakresie najniższych częstotliwości.

Owszem, możemy sobie opowiadac, że "trzeba sie przyzwyczaić", a potem idziemy na koncert i wracamy do domu. Stwierdzamy: "chudo", wyjmujemy skarpety frotte i tak zostaje do czasu kolejnej dyskusji o wyższosci o.z, lub odgrody nad BR:)

Pozdrawiam

graaf

wiec moze powiem tak jezeli uwazam ze zachowujesz sie jak nadety dupek to mam do tego prawo tak samo jak ty masz prawo obrazac innych i nie wytykaj mi regulaminu bo z calym szacunkiem nie jestes dla mnie osoba ktora moze to robic.

co do "2+2=4" to faktycznie jest to prawda lecz co do pozostalych stwierdzen wyglaszanych przez ciebie na forum (nie tylko w tym watku) to nie chce polemizowac merytorycznie ale: po pierwsze ,wydaje mi sie ze nie masz monopolu na "wiedzenie lepiej" a po drugie: styl w jakim to robisz jest "rynsztokowo-palanciarski" cos tam przeczytales cos widziales a tak naprawde to gowno zbudowales i wydaje mi sie powinienes zachowac wiecej pokory do wiedzy ktora liznales i do osob ktorym chcesz ta wiedze przekac. a wrogosc wywoluje wrogosc a ze ty nie potrafisz inaczej to nie dziw sie ze ludzie patrza na ciebie w taki a nie inny sposob

pozdrowiam

michal

Re: lancaster, 2 Maj 2006, 15:09

>graafie, mam nadzieję, że ten wątek ma jeszcze jakiś cel, poza wystwianiem przez Ciebie ignorów?:)

:-))

no udało się trochę wiedzy przemycić :-)

przy współudziale normalnych forumowiczów, którch na szczęście jest jednak większość :-)

z tymi ignorami to nie przesadzajmy - może 2-3 osoby, które grabiły sobie od dłuższego czasu w tym wątku przekroczyły już limit mojej cierpliwości ;-)

a wątek jest długi i parę osób zainteresowało się open baffle - a taki był skromny cel tego wątku :-)

pozdrawiam serdecznie

Re: netboy, 2 Maj 2006, 15:30

>wiedze przekac. a wrogosc wywoluje wrogosc a ze ty nie potrafisz inaczej to nie dziw sie ze ludzie

>patrza na ciebie w taki a nie inny sposob

;-))

jacy znowu "ludzie" netboy??!!

raczej kilku "ludziów" ;-))

przejrzyj sobie moje wpisy i zobacz z iloma ludźmi normalnie dyskutuję tu już od ponad roku a ilu jest ignoranckich buców (podpowiadam - kilku), z którymi rozmawiać się nie da i którzy ostatecznie dostali ignora

zastanów się w którym towarzystwie lepiej się czujesz - jeśli w tym drugim to wolna droga i jedna prośba - nie zaśmiecaj wątku wpisami ad personam

załóż sobie raczej na bocznicy "graaf to dupek" czy jak wolisz

a co do regulaminu to każdy może Ci zwrócic uwagę, nie ma tu jakiejś zastrzeżonej kompetencji Admina

• 1 miesiąc później...

chciałem wrocic do w/w kolumn JAMO R 909 - czy oprócz panów teoretyków ,ktos syszał jak graja te cuda. na allegro wystawone za 33 tys.

niestety nie mam jak ich posłuchac. a dodatkowo czym mozna je dobrze napędzić?

netboy, 2 Maj 2006, 16:46

Oj bo trafisz na czarną listę ignorowanych przez Graafa. On ma taki kajecik w którym zapisuje wszelkie krzywdy i wszystko dokładnie pamięta. Później podlicza i daje "ignora" - bo on taki zawodowy ignorant jest :)))

janek_dolas, 22 Cze 2006, 18:26

Graja zapewne dobrze - bo czemu miałyby grać inaczej??? Ale dobrze grają też Gradient Revolution - przynajmniej wg redaktorów Audio. I dobrze grają też Magnepany - to wg mnie.

Jesli chodzi o osiągi i to co nas najbardziej interesuje - przynajmniej w DIY - to tyle samo mozna osiągnąć z jakichs małych BR. Jeślikomuś przedzkadza ta rurka to będzie miał to z obudowy zamkniętej. Bez 40cm głosników i cudów, których pierwszym atutem jest to, że je lepiej widac niż słychać.

Moim ideałem jest kolumna którą jednak mniej widać, a bardziej słychać.

Ooooo - wielki Pan to Graafie - cóz za łaska spłynęła na me plugawe jestestwo, żes odpuścił mi wszystkie winy - mocarzu wiedzy wszelakiej akustycznej ...

PS. Miałeś rację Netboy! No jak takiemu nie walnąć w gębę???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.