Skocz do zawartości
IGNORED

SPDIF w karcie M-Audio 410- uszkodzenie?

PawelP

Rekomendowane odpowiedzi

Mam stosunkowo drogą i dobrą kartę na PC M-Audio 410 (PCI). Ma 2 wejścia i 8 wyjść analogowych oraz SPDIF in i out. Chcę ją wykorzystywać do cyfrowej zwrotnicy na PC. Kłopot w tym, że przy jej uruchamianiu uszkodzeniu najwyraźniej uległo uszkodzeniu coś co odpowiada za transmisję SPDIF. Myślę, że karta rokuje nieźle co do naprawy, bo generalnie wszystko za wyjątkiem SPDIF działa - wejścia i wyjścia analogowe, jest rozpoznawana przez PC. Więc podejrzewam, że walnięciu uległ może po prostu jeden prosty scalak - np. jakiś odbiornik (transceiver ?) SPDIF ? Może to da się jakoś w Polsce kupić, i wlutować ? Ktoś ma jakieś doświadczenie ? Za fatygę dorzucę dobrą flaszkę :) (tzn. za samą fatygę polegającą na poradzie flaszka nie przysługuje ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/25724-spdif-w-karcie-m-audio-410-uszkodzenie/

1) skąd wiesz, że nie działa SPDIF? podłączałeś coś do tego? jakiś DAC np.? może się okazać, że z wyjścia karty masz np. 96kHz i przetwornik po prostu nie synchronizuje

2) odbiornik i nadajnik SPDIF jest na 99% zintegrowany w głównym chipie = nie da się naprawić - chyba, że uszkodziłeś coś mechanicznie lub jakąś część między wejściami a scalakiem

Prawdopodobnie ustawienia sa zle lub brak ktoregos ze sterownikow, SPDIF w tej karcie dziala niezaleznie od czesci analogowej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za zainteresowanie moim problemem. Wygląda on na niestety prawie na pewno spowodowany uszkodzeniem bo:

- korzystałem z tego SPDIF-a wcześniej i nic nie zmieniłem w konfiguracji soft-u, natomiast kiedy przestało działać dokonywałem różnych kombinacji połączeniowych między kilkoma kartami muzycznymi, które mam na PC

- ponadto panel sterowania dla kart M-Audio zachowuje się w sposób ułomny (i inaczej niż wcześniej), bo rozpoznaje sygnał SPDIF (komunikat "Valid input detected") nawet jak nie włożyłem kabla z SPDIF :(.

Chip na tej karcie to szacowne Envy24, i tak, to może być zintegrowane z tym chipem, natomiast nadzieję dało mi to, że karta Audiophile 2496, też na chipie Envy24, ma oddzielny SPDIF transceiver CS8427 i pomyślałem, że może 410 też ma coś podobnego i to to się zwaliło. Rozumiem, że wylutowanie całego Envy24 to bez sensu ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.