Skocz do zawartości
IGNORED

Odsprzedaz DIY (handmade) oraz tunningow

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegos czasu zastanawiam sie nad kupnem paru sprzecikow, w gre wchodza tez sprzety DIY(handmade) oraz tunningowane klocki. Jak to z tym jest? Jak jest z wartoscia tych rzeczy, z pozniejsza odsprzedaza, trwaloscia, jakoscia? Na co zwracac uwage? Przed czym sie strzec?

Pozdrawiam

foxbat

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

https://www.audiostereo.pl/topic/25748-odsprzedaz-diy-handmade-oraz-tunningow/

Wśród sprzętów Handmade czy tuningowanych bardzo ważna jest "marka" wykonującego. Np za tuning Neel'a możesz odzyskać sporą część kasy, a za to samo w wykonaniu kumpla elektronika już nie bardzo. Podobnie z kolumnami, dużo łatwiej sprzedać coś znanego wykonawcy.

Więcej będzie osób zainteresowanych kupnem jeśli mieszkasz w dużym mieście (można przyjść, posłuchać, obejrzeć) a co za tym idzie szybciej znajdziesz kupca za godziwą cenę.

Czym większy koszt modyfikacji i samego sprzętu tym mniejszy procent pieniędzy odzyskasz.

nooo z tym hand made to mozna trafic jak z obrazami i za kilka lat bedą bardzo drogie (żart) ja bym zwrócił uwage na : 1.sprzęt na którym dłubacz to odsluchuje - jeśli tuninguje CD a słucha na Tannoy M1 ..... to niestety pewne informacje nawet mu sie nie śniły 2. mozliwosc strojenia pod klienta - czyli czy nie będzie sie krzywyił jesli po wstepnym odsłuchu zarzyczysz sobie aby np. bas był szybszy , mniej wysokich, cośt tam coś tam - jeśli ktos tego nie oferuje to prawdopodobnie do końca sam nie wie co robi 3. milo by było jak byś miał do niego blisko i wspólnie moglibyście posłuchać i skosultować wnioski jak to ma grać i jak cos nazywacie (kazdy ma swoje definicje roznych aspektów dźwięku)

Mogę powiedzieć Ci na swoim przykładzie.

Trafiłem na stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przeczytałem wsjo od a do z...

Wiedziałem, że mam do czynienia z Audiofilem-konstruktorem, który

nie ma zacięcia komercyjnego.

Pojechałem wypożyczyć wzmacniacz, po którym spodziewałem się

z opisu na stronie samych dobrych rzeczy.

Wiedziałem, że cena jest po koszcie samych części.

Posłuchałem u siebie w domu i już sprzęta nie chciałem oddać.

Poza tym dostałem gwarancję, że w razie awarii itp. konstruktor mi pomoże, naprawi

Druga część opowieści dziwnej treści to odsprzedaż

Ludziska najczęściej kupują coś znanego firmowego,

a często gęsto bez odsłuchu u siebie, jedynie na podstawie

"legendy" , jeżeli

nawet ta konstrukcja DIY ma wyjątkowy dźwięk

to praktycznie żadna z osób pytających,

nie pofatygowała się posłuchać i przekonać się

na własne uszy ;-)))))

Konkluzja jest taka, że

DIY ciężko odsprzedać, nawet jeśli

dźwięk jest super, nawet jeżeli

części są najwyższej klasy,

chyba, że za pół darmo:-) albo trafisz na kogoś myślącego

tak jak Ty, który się nie boi kupić DIY a chodzi mu o dźwięk. Wtedy możesz liczyć, że

strata nie będzie duża - rzadkość

Co do tuningowanych rzeczy, to zwykle

nie odzyskujesz włożonej dużej kasy,

bo klocek

przestał był "firmowy", jest grzebany i tak naprawdę przeobraża się w DIY tym samym - patrz wyżej

chociaż jeżeli upgrade/tuningu dokonywał ktoś powszechnie znany w naszym "półświatku"

to szansa jest, że sprzedasz całkiem nieźle, ja tak sprzedałem CD upgradeowany

przez Garmina.

Odradzam kupowanie bardzo drogich DIY, im droższy klocek tym maleją Twoje szanse,

żeby go sprzedać, wyższa cena to konkurencja wśród "hitów" z second hand firmowych

na rynku.

Tak mi się przynajmniej wydaje...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

foxbat -->

ze sprzętem DIY (handmade) jest trochę tak jak z płytami pirackimi ...

niby ma to swoją wartość gdy kupujesz (nośnik).... ale jak trzeba odsprzedać komukolwiek nijak nie znajdziesz nabywcy :(

zdezintegrowany_3PO

No właśnie mam ten sam problem, za jakiś czas pewnie będe szukał głośników( póki co zbieram kaske), I w co tu zainwestowac czy diy czy coś masowej produkcji, a może jakiś akkus. Odwieczne dylematy ;)

Jako wytwórca kolumn handmade zdaję sobie sprawę z istnienia tego problemu, bo spotykam się z nim niejako "od drugiego końca". Dlatego też moi klienci mogą liczyć na pomoc w przyszłości. Jeżeli ktoś posiadający kolumny mojej konstrukcji na przykład zmieni elektronikę lub też warunki lokalowe i będzie potrzebował innych kolumn, to nie będzie musiał odsprzedawać ze stratą dotychczas posiadanych kolumn handmade wykonanych przeze mnie. Wystarczy że zamówi następne kolumny, a poprzednie przyjmę w rozliczeniu. Oczywiście nie mogą być podniszczone.

Pozwala to w dużym stopniu uniknąć problemów o których pisali powyżej użytkownicy różnego sprzętu DIY/handmade.

Rzeczywiście to dobre rozwiązanie, popieram taka inwencję. Apropo mc póki co nie ma czasu wpaśc do ciebie z pma 1500ae, wiec jak masz ochotę możesz wpaśc do mnie (koło GLiwic) aby posłuchąć sobie wzmaka. Zapakujesz jakieś paczki i już

"I w co tu zainwestowac czy diy czy coś masowej produkcji, a może jakiś akkus. Odwieczne dylematy ;)"

ja zaufałem Akkusowi.I bede wierny tej firmie chyba do konca zycia:).Szczeze POLECAM!!

Foksik, a co to jakiaś trauma, uraz po tuningu lub DIY? Spotkanie z mega-konstruktorem? ;-)

Sprzęt tuningowany jest tańszy niż nie tuningowany więc opłaca się go brać po dwakroć.

G/McG dobre podejscie, mimo "uwiazania" do produktow jednego wytworcy inicjatywa calkiem ok...

Foksik, a moze cos wiecej???

Imho ogolnie jak na to patrze, jesli juz cos z handmade, sklanialbym sie raczej do produktow budowanych od podstaw (wzmaki, kolumny) niz tunningow... No moze poza CD :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Chyba nie zostałem zrozumiany.

Podam przykład.

Możemy kupić markowy produkt za, powiedzmy, 6tys. zł.

Kiedy się znudzi/chcemy lepszy, sprzedajemy go za 4tys. zł.

albo

Kupujemy budujemy sobie ustrojstwo o tej samej jakości dźwięku, za 2tys. zł.

Kiedy się znudzi/chcemy lepszy, wywalamy na śmietnik (lub dajemy koledze).

W obu przypadkach strata kasy jest taka sama.

Foksik, blad... to nie ten budzet... Zazwyczaj za te 2k kupuje ktos kogo stac max na 2k... Wiec pozniej nie ma nic... A kupujac cos firmowego za 2k, pozniej sprzedajac to za 50% wartosci, to wg tego ma te 1k w kieszeni...

Foksik -->

z Twojego wpisu wynika że sprzęt markowy jest 3 krotnie droższy niż sprzęt DIY/handmade .... ok!

ale jednocześnie założyłeś że jakość dźwięku sprzętu DIY/handmade za 2 kPLN jest taka sama jak sprzętu sklepowego za 6 kPLN !!!!

BZDURA!!!

oto dowód - 2 konstrukcje za 6 kPLN - harbeth 7 mkII i Totem 1

--> znajdź coś za 2 KPLN .... a niech będzie za 4 kPLN co zagra lepiej !!!!

Oczywiście sprzętu McGywer'a nie bierzemy pod uwagę .... bo trzeba by jednocześnie zbudować pokój w którym te cudeńka pogrywają a budżet to marne 2 - 4 kPLN!!!

zdezintegrowany

zdezintegrowany_3PO, 14 Kwi 2006, 17:16

>McGyver -->

>

>miałem już tą "przyjemność" :)

No i?

"oto dowód - 2 konstrukcje za 6 kPLN - harbeth 7 mkII i Totem 1 "

i to powiedział posiadacz Herbatek:).Ja osobiscie wiem o co chodzi:D..

dla Twojej wiadomosci,totemy ale tanszy model koledzy z DIY za pare groszy kopiują.

elfan -->

posłuchaj to co koledzy na DIY kopiują (Mite) a później posłuchaj Model 1 .... bo zapewne żadnej z tych konstrukcji na oczy nie widziałeś o słuchaniu nie wspomnę !!!

Harbethy posiadam a i owszem ale inny model .... dobrze że wiesz o co chodzi bo ja zupełnie nie wiem o co chodzi Tobie :(

zdezintegrowany_3PO

foxbat, 14 Kwi 2006, 09:54

>Imho ogolnie jak na to patrze, jesli juz cos z handmade, sklanialbym sie raczej do produktow

>budowanych od podstaw (wzmaki, kolumny)

Prosty przykład z autopsji. Kolumny trójdrożne na dobrych głosnikach. Projekt i wykonanie - McGyver. Koszty:

Komplet nowych głosników to wtedy (ponad rok temu) coś koło 600 euro w Audiocomponents.

Zwrotnice na wypasionych elementach plus solidne obudowy w eleganckim fornirze zaprojektował i wykonał Adam. Koszt - 1.600PLN

Poskładałem sobie sam bo tylko na tyle starczyło mi wiedzy w konstruowaniu zespołów głośnikowych.

Koszt całkowity to 4.000PLN. Sprzedałem (tylko dlatego, że musiałem) jednemu z forumowiczów za dokładnie tyle samo. Nic nie zarobiłem i nic nie straciłem i gdyby nie moja pokręcona sytuacja rodzinna w jakiej się permanentnie znajduję od prawie już roku to szukając kolumn dla siebie zrobiłbym dokładnie to samo po raz drugi, trzeci i czterdziesty ósmy.

Na zakończenie dodam, że najtańsze kolumny "sklepowe" wyposażone w podobny zestaw głośników to ESA Minotaur w cenie ok. 20.000 PLN za parę. Przy odsprzedaży można liczyć na jakieś 50 może 60% tej ceny. Oczywiście teoretycznie bo o wiele łatwiej znaleźć kupca na sprzęt za 4.000 niż za np. 10.000PLN. Dodatkowy komentarz wydaje się chyba zbędny.

Jeszcze fotka "moich" kolumn dla ciekawych co też to było za cudo.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Warto zwrocic uwage na tredy czy tez mody na konkretne firmy/ osoby wykonujace tuning. W momencie gdy ktos inny staje sie popularny sprzet tuningowany przez poprzedniego faworyta traci na wartosci znacznie.

janek_dolas, 14 Kwi 2006, 18:52

Masz coś konkretnego do powiedzenia czy tak sobie tylko szukasz mrowiska w które można kij wsadzić?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

parantulla -> Moze janek_dolas mial na mysli ze grono ludzi swiadomie kupujacych tuningowany sprzet jest bardzo male, jak chocby forumowicze. Jesli o to mu chodzi to ma absolutnie racje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.