Skocz do zawartości
IGNORED

poważny problem przy tunningu CDka...

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was. Stało siecosstrasznego. Otuż posiadając odtwarzacz CD Yamahy CDX-580 wzięło mnie, aby rozszeżyć tunning o osobne zasilanie cześci analogowej ... zrobiłem zasilacz, trafo, mostek na murach, i w filtracji 1000uF/50V BC + 1000uF/50V FC... na razie nie dawałem stabilizatorów 78xx/79xx bo ich nie mam... na płycie głównej odłaćzyłem zasilania seryjne OPAmpów, i zgodnie z polaryzacją podłaczyłem nowy zasilacz ... co siedzieje ...otużjak dam bardzo głośno, to pomiędzy brumem, szumieniem i oscylacjami słychaćjakieś namiastki że coś gra ... ogólnie jedna wielka kaszana. Seryjne napięcia zasilania to +-5V, obecnie dałem +-11,5V (zaznaczam że nie stabilizowane stabilizatorem scalonym, tylko filtrem) , OPampy spokonie takie napięcia powinny wytrzymac ... no i nie mam pojęcia dlaczego się kaszani ... Pomóżcie mi, prosze , bo chciałbym mieć osobne zasilanie OPów , a jak na razie to mam brummmmmmmmmmm :( Zawsze moge wrócićdo poprzedniej konfiguracji, ale mimo wszystko chce powalczyć...

a nie próbowałeś uprościć zasilania i puścić bezpośrednio z sieci przez diode prostownixczą?? ;))) efekt murowany

całkiem poważnie - zrób zasilanie ze stabilizatorem tak jak ma być

ew wcześniej na próbę zrób zasilanie bateryjne i będziesz wiedział jaki efekt ma być przy zasilaniu ze stabilizatorem

( no chyba że poeksperymentujesz z diodą i 220V to już pżniej nie będziesz musiał nic robić)

No ale ludzie ... to jest 2000uF na strone .... więcej niż dla GC, a GC szumi , buczy i oscyluje ?? Oczywiście, ze stabilizatorami będzie na pewno o wiele gładsze napięcie i prąd ... ale uważam że na takich kondensatorach też powinno ruszyć, a generalnie patrząc nie rusza. Poza tym muzyka, która jest ledwie słyszalna, jest strasznie cicho....

Zastanawiam sietak ...bo ja odłaczyłem całkowicie seryjne zasilanie, czyli i minus, i plus i mase, i sięzastanawiam, czy właśnie te masy, tego seryjnego zasilacza, i tego dorobionego nie powinno być ze sobą połacone ??

Masa powinna być też połączona, teraz jej po porstu nie ma. Nie masz częsci cyfrowej zasilanej z tego samego napięcia co analogowa? Bo jeśli tak to mogłeś coś usmażyć (np. DAC). Sprawdź czy gra normalnie na starym zasilaniu.

nie, nie mam połaczonej, analog jest osobno zasilany, natomiast nie zrozumieliśmy się ...

Mase zasilacza dla OPAmpów mam dla OPów podłaćzoną, ale pytam się, czy tą mase łaczyćz masą reszty CD z drugiego zasilacza ??

Dobra, dołaczyłem i tak, troche pomacałem pare części i wyszło że trzeba do masy zewrzeć ... teraz już nie brumi ... tylko pierdzi, dzwięk nie jest płynny tylko pierdzący . Słuchawki (na osobnym OPie) grają ok, więc reszta żyje.

Wychodzi na to że jakbym nie miał jednego z zasilań ... czyli wzmacniał tylko połówke, albo dostawał zasilanie impulsowo, w co przy 2000uF na strone nie chce mi się wierzyć ... :(

No i zapomniałem napisac ... po odłaczeniu zasialcz od płyutki mam +-11,5V, natomiast po podłaczeniu do płytki mam -0,46V i +1,04V.... czyli jakby go coś zwierało, ale co ??

no ...doszedłem do tego że mam równo ...przy właczonym zasilaniu na OPach mam +-1,9V i OPy grzejąsięstraszliwie ... z kolumn tylko buczy, wymiana OPów nic nie daje, słuchawki grają ok, nie mam pojęcia co jest

Poza prawie pewnym zwarciem jest jeszcze inna rzecz dodatkowo. Jak dobrze pamietam ten model bierze masę dla wyjść z obudowy. Jak gniazdka do niej nie przykęcisz (np. podczas testów) to dziwne rzeczy słychać będzie :)

Witam

Jak masz po podłączeniu parę wolt i ci wystrzeliło kondensatory na 25V to na bank masz odwrotna polaryzację.

Te kondensatory wytrzymają spokojnie 30V beda ciepłe najwyżej.

Upewnij sie ze masz własciwie podłaczone, podłącz zasilanie przez rezystory 100om (dobra parktyka).

Sprawdź jakie napięcie masz na op-ampach na nóżce numer 4 powinno być -11,5v a na nóżce 8 +11,5v.

Pozdrawiam Romek

więc tak ... "na oko" czyli z oględzin i mierzenia, na OPach mam dobrą polaryzacje. Jednak boje się ją obrócić na próbe bo będzie pozamiatane jakby nie wyszło . Opy sa ok, bo grają, przełaczyłem OPy na stary zasilacz i jest ok.

Tak, ten model bierze mase z obudowy, jednak nawet po jej odłaczeniu od pudła buczy...

Podłaczyłem na próbe tylko zasilanie OPampów, czyli wszystkie inne przewody i tasiemki były wypięte, wykluczyłem w tan sposób konflikt zasilań, bo z wypiętą całaresztą CDk nadal buczy jak buczał.

I co Wy na to ??

Nie no bez przesady ludzie :) Na DAC jest osobne zasilanie ... poza tym jakbym mu dał 2 razy większe to jużjest po nim, a wszystko działa oprócz toru analogowego . Napis ...żaden napis ... widze po ścieżkach gdzie lecą zasilania opów a gdzie reszty ... natomiast co do mas ... połaczone w odpowiednim miejscu ... ale masy obu zasilaczy ?? jest to dla mnei dziwne, bo na te masy schodzą sięróżne potencjały... przedewszystkim obniże zasilanie, bo +-11,5V to było na granicy AD8066 i jednego mi wydymiło. Dam +-9V i zobacze ... bo wierzyćmi sięnie chce że coś skopałem ... to jest niemożliwe, sprawdzane po 100 razy wszystko, a nadal dupa.

Może napisz cos wiecej o tym zasilaczu co zrobiłes jakie elemnty użyłes.

Jakbys dołaczył schemat i dał jakies fotki tego co zrobiłes łatwiej bedzie ci pomóc.

Pozdrawiam Romek

Więc tak panowie ...wstyd sie przyznać, jednak "flip polarity" :P Poprostu płytke zaprojektowałem inaczej niżzawsze i mi się pomieszało. Cóżzrobić, kosztowało mnie to jednego AD8066 ale mówi się trudno.

Pierwszy odsłuch ...nie wiem bo zamiast AD jade na jakiśbadziewiach BA, bas wykastrowany, a wysoki oszy odcinają, wsadze nowe ADki i moze coś napisze. Jedno jest pewne, już słychać że nowy zasilacz wpłynął na stereofonie, więc Ci, którzy twierdzą że do takich słabych CDków nie opłaca sięosobnego zasilania dokłądać, są w błędzie :) Ja wam mówie ... róbcie osobne zasilania sekcji analogowych ... to się opłaca (pod warunkiem że ma sięmocne nerwy:P )

Wszystkim bardzo dziękuje za pomoc, a szczegulnie Harremu, który zmobilizował mnie, żebym jednak zerknął jeszcze raz na nowy zasilacz od strony druku :) Pozdrawiam i Wesołych Świąt !!!

czy wnetrze tej Twojej yamahy 580 rozni sie od mojej 880 znacznie? Moze i ja bym poczynil takie osobne zasilanie dla analogowki :) poki co dalem osobne trafo 2x10V/60VA w miejsce wyprowadzen tego orginalnego trafa, ale specjalnie roznicy nie widze... Jako opa pracuja opa2132, a za nimi AD826. Na nich mam ~+-5V. Czy podniesienie napiecia na opa da wyrazna poprawe??

Myslalem o zastosowaniu osobnego zasilania dla analogowki na plytce od veterana na lm317/lm337 i wlasnie na tym trafku co mam. Chcialbym poniesc nap. tak do 8V to bym nie musial zmieniac tych muse 100u/10V kolo opow ;) Tylko teraz jedna kwestia. Na fotce zaznaczylem zwory ktore dostarczaja napiecia opampom. Sa 3 +(czerwona),GND(czarna),-(niebieska). Pod nimi jest trick i znow ida zwory tylko ciensze. Wylutowalbym wszystkie i powinno byc git, tylko... To napiecie dedykowane opa idzie jeszcze na jakies diody zenera i jakies tranzystorki niedaleko opa. Boje sie zeby to napiecie nie powedrowalo na jakiegos innego scalaka bo bedzie pozamiatane...

Generalnie nie ... widze że masz Alpsa, 2 wyjścia analogowe, pewnie jedno to fixed a drugie virable. Ja mam jedno, regulacja wzmacnienia odbywa się poprzez elektroniczne zwieranie do masy. U Ciebie dzieie sieto przez Alpsa, poza tym widze że masz Toslinka, ja mam tylko Coaxa ( coax i tak lepszy). Reszta bez zmian. Powiem tak, widze że na razie nic nie zrobiłeśze swoją Yamahą od środka, więc dorobienie osobnego zasilania nic Ci nie da.

Te zielone Nichicony MUSE od razu możesz wywalić, Elny Cerafine z wyjść też, trany mutujące wek, przy DACu te elektrolity na LXY, polecam, pobocznikuj, takie tam ... jak zobaczysz w tym CD połowe części mniej to wtedy mozna coś z zasilaniami robić :)

Tu masz linka do fotek mojej, troche nieaksualne, bo nai ma tego zasilacza drugiego, i AD8066 już też nie ma :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dla wszystkich tuningowców , zajmujących się polepszaniem zasilania poprzez dokładania "audiofilskich" kondensatorów polecam ku przestrodze

Okazuje się , że lepsze elementy nie zawsze dadzą lepszy końcowy wynik :)

Ukryta Zawartość

i dla digital circuits

Ukryta Zawartość

dużo ciekawych pomiarów i wielce pouczające ( przynajmniej dla mnie ) konkluzje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a i na dodatek wyniki testów zjawiska tuningu polegającego na dodawaniu jako coupling caps "audiofilskich foliowych kondensatorów" czy też poprostu łączeniu duzych ( rozmiarowo) i małych "bypassów" kondensatorowych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.