Skocz do zawartości
IGNORED

przygotowanie SALI KINOWEJ w domu

nicko

Rekomendowane odpowiedzi

Pomieszczenie powinno być mocno wytłumione - martwe akustycznie, bez pogłosu, dyfuzory na sufiece, dywan, wykładzina... Głośniki trzeba ustawić wg ogólnych zaleceń dla systemów wielokanałowych, zwracając uwagę na odległości między nimi, od scian, orientację w kierunku słuchacza (prosto czy lekko do środka), wysokość. Sciany - raczej ciemne, nie białe i na pewno nie czerwone (widziałem w kinie - nie da się wysiedzieć w spokoju), najlepiej szare, czarne (tak!!) - zwłaszcza w pobliżu ekranu w zasięgu wzroku.

Martwe akustycznie??? O no no no :) Pomieszczenie nie może być zbyt mocno wytlumione, bo dzwiek przestanie być..zywy! tak tak, zywy! Czesc odbitego dzwieku należy pozostawic w spokoju, jesli nie chcemy sluchac muzyki brzmiacej jak ze srodka studni, glucho i nieprzyjemnie..

Umiejetne tlumienie i rozpraszanie dzwieku (nalezy to polaczyc) to trudna sztuka, wymagajaca czasu i zaangazowania wlasnego, ale niewatpliwie rezultaty moga nas mile zaskoczyc.

Polecam rowniez uwazne rozstawienie kolumn, powinny miec odpowiednia ilosc przestrzeni wokol siebie, stac na stabilnych podstawkach tudziez kolcach, warto wyprobowac skrecenie zarowno do wewnatrz jak i na zewnatrz.

Co do czarnych scian - rzeczywiscie - dla kina domowego jest to rozwiazanie bezkonkurencyjne... ja w tym celu planuje załozenie rolet z czarnym materialem pod sufitem na kazdej scianie, tak zeby mozna je bylo opuszczac tylko na cel kinowy.. Poki co rozwieszam same materialy i z czystym sercem, polecam! Robi naprawde duze wrazenie.

To zależy jak daleko możesz się posunąć. Ja nnp. nie mogę ani wytłumiać ani przemalować ani zamontować rolet. Meble można zawsze rozstawić tak, aby za zestawami i na środkach ścian były jakieś rozpraszacze (pólki, fotele, obrazy). Pokój zaciemniłem... ekranem kupionym za 300 zł na allegro. Mało widać, a nie przepuszcza światla. Myślę, że więcej od adaptacji pomieszczenia da Ci dobre ustawienie głośników i przyzwoity ekran.

• 4 tygodnie później...

Zajrzyj tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiele przydatnych rzczy do domowej sali kinowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.