Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzanie pocztówek dźwiękowych

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie są Wasze doświadczenia z odtwarzania pocztówek dźwiękowych? Które gramofony nadają się do tych nośników najlepiej? Te z wkładkami Uk, a może polskie Telefunkeny? Artury? Te z wkładkami Mf? A może i gramofony audiofilskie potrafią z tego coś wycisnąć? Czego brakuje gramofonom nowszym niż Bambino, żeby mogły poprawnie i stabilnie odtwarzać pocztówki? Czy ramiona są za długie, a może za krótkie? Co z wyłącznikiem prędkościowym przy tak małych średnicach rowka? Jakie naciski igły są najlepsze do pocztówek? Z którymi pocztówkami jest najwięcej kłopotów? Z tymi plastikowymi z lat 60., z trójwarstwowymi z lat 70, czy z papierowymi Tonpressu? Czy spotkał się ktoś z pocztówką stereofoniczną? Kto ma najnowszą pocztówkę (np. z 1981 roku)?

Mam pare pocztówek dźwiękowych, ale są to dla mnie tylko rarytasy jak dla kolekcjonera niż dla melomana. Są to pocztówki Tonpresu z lat 70-tych. Dźwięk z nich jest słaby, mało wyrazisty. Z pocztówkami z lat 60-tych jak narazie nie miałem doczynienia. Wydaje mi sie że starsze gramofony lepiej radzą sobie z odtwarzaniem takich pocztówek. Posiadam stary gramofon UNITRA EMANUEL oraz nowszy PHILIPS. Emanuel dużo lepiej odtwarza pocztówki. Dźwięk co prawda nie jest taki jak na normalnej płycie analogowej, ale jest lepszy niż na nowym gramofonie. Także nie wiem i jestem ciekawy czemu tak jest?? Być może problem tkwi w tym że wkładki piezoelektryczne lepiej odtwarzają niż wkładki MM?? Mam jeszcze jedno pytanie, bo pocztówka wydaje sie prosta, nie powiginana, ale gdy kade ją na talerz i zapuszczam patefon, widać jak ramie z wkładką podskakuje wraz z pytą. Czy jest jakiś sposób na wyprostowaie pocztówki?? Próbowałem juz przygniatać książkami, ale pocztówka i tak później na owo sie wyginała.

Pablo_16, 18 Kwi 2006, 13:16

>Mam jeszcze jedno pytanie, bo pocztówka wydaje sie prosta, nie powiginana, ale gdy

>kade ją na talerz i zapuszczam patefon, widać jak ramie z wkładką podskakuje wraz z pytą. Czy jest

>jakiś sposób na wyprostowaie pocztówki?? Próbowałem juz przygniatać książkami, ale pocztówka i tak

>później na owo sie wyginała.

Ja pod pocztówkę wkłądam zawsze jakiegoś longplaya, przy talerzach z ramionami (WG-417) to jest raczej konieczne. No i przydałby się tu nakręcany krążek dociskowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.