Skocz do zawartości
IGNORED

Piękna i niebanalna muzyka.

mc iek

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

O . . . chyba mam ;)

wczoraj w nocy sluchalem deutera i dusza sie unosila ! :) niestety nie podam konkretnej plyty bo zazwyczaj wlaczam dyskografie a utwory leca alfabetycznie (noca slucham z zen'a i niestety opcja "play artist" tak sortuje :/)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Whalerider - pamietam ze jako fan glosu lisy na poczataku zawiodlem sie nieco. Dopiero w utworze Pai Calls the Whales dane bylo mi usluszec moj ukochany glos. Z czasem (klikanasie odsluchan, ok rok czasu) jendak polubilem te plyte a przy Waka In The Sky jak wchodza chorki ciary pzrechodza mnie w taki sam ciagly spsob jak na niektorych utworach kitaro.

Co do deutera, hmmm . . . polecam jendak nowsze plytki, sa zdecydowanie lepiej nagrane a przy ambientowym new age jakosc nagrania musi byc naprawde hi-endowa i dawac maxymalne wrazenie realizmu. Buddha Nature bardzo mi sie podoba aczkolwiek nie jest reprezentatywna plyta deutera natomiast Sea & Silence to jego esencja. Earth Blue jest nieco zblizony do tworczosci np. Amethystium.

W twoim "omnie" czytam, ze nie uznajesz sluchawek :/ . . kurcze warto spróbowac. Np. taki Whalerider duzo przyjemniej mi sie slucha pozna noca, lezac w lozku, w sluchawkach.

Jeśli chodzi o wybór płyt Deutera, to R.u.s.t może być w tym pomocny... a Kitaro to może być "Asian Cafe", są sztuczki stereofoniczne i nawet dość głęboki bas się pojawia od czasu do czasu.

ja też kiedyś lubiłem Deutera, ale wszystkie moje piraty-kasety zostały dawno temu w czasach wczesnostudyjnych u koleżanki z czasów licealnych, z którą - alas - kontakt mi się urwał jakies 10 lat temu :-(

• 3 miesiące później...

Szkoda, ze fajny temat zdominowaly smieszne klotnie o to co JEST a co NIE JEST piekne i niebanalne, w kazdym razie chcialbym odswiezyc watek i dodac wlasna piatke. Nie zgadzam sie z mc_kiem, ze plyt prawdziwie pieknych jest niewiele - jest ich tak wiele, jak wiele jest roznych gustow. Jednoczesnie chyba nie ma takiej, ktora w calosci "wzlatuje ku niebu"... Jako ze jestem mimo wszystko dopiero na poczatku swojej drogi muzycznej, bardzo prosze o nieobrzucanie mnie bluzgami przez pana ChopinHauera, ktorego spokojnie moglbym byc synem, albo i wnukiem, wnioskujac z jego wpisow :)

Moja terazniejsza piatka (kolejnosc dowolna):

Lou Reed - Berlin

Robert Wyatt - Rock Bottom

Peter Hammill - The Silent Corner And The Empty Stage

John Coltrane - A Love Supreme

The Stooges - Fun House

Gwoli informacji - zadnej z nich nie poznalem u sp. Beksinskiego ani u "betona" Kaczkowskiego, LOL :)

• 1 rok później...

Oj, ta muzyka zagości u mnie na dłużej.

Niepozorna okładka - a jaka niezwykła zawartość.

Paolo Lotti - Waterplay.

The re-issue of "Waterplay" (the album came out for the first time in 1990) is dedicated to the memory of Paolo Lotti, a friend and an extraordinary musician who died in 1997 at the age of forthy. Paolo Lotti is a composer who, in a career spanning ten years, has succeded in packing into his creative assortment an enormous variety of musical cultures ranging from Debussy to Jimi Hendrix.

The album "Waterplay" is something of a synthesis of this achievement: a work in an intense style "contaminated" by sounds ranging in atmosphere from ethnic to "ambient music", from "cultured" structures to tribal rhythms. A sort of "progressive new-age", with water as the inspiration.

On this record are three prestigious musicians like Steven Brown (leader of Tuxedomoon) who plays sax clarinet and piano; Steven Brown also sings the song "Ocean"; the percussionist Christian Burchard (leader of Embryo) creates rich rhythmic tapestries: the trumpet of Luc Van Lieshout who is also a member of Tuxedomoon. Their influence present throughout the record, make "Waterplay" an album of truly international standing.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Iver Kleive "Kyrie"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

A ja zarzucę polskim zespołem Abraxas, praktycznie cała twórczość rzuca na kolana swym pięknem. Szczególnie polecam utwór "Pokuszenie" z płyty Centurie jak również całą debiutancką płytę Abraxas. Pozdrawiam.

Thurston Moore " Trees Outside the Academy"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla szperaczy niebanalnej muzyki chciałbym polecić coś specjalnego: OUTOFSIGHT.

Jest to polskie wydawnictwo, które można usłyszeć na myspace, do czego gorąco zachęcam. Ta muzyka ma w sobie coś hipnotyzującego, transowego, a jednocześnie z całą pewnością jest to rock - zagadkowy, progresywny, mroczny i pięknie niszowy. Dodatkową gratką jest GENIALNA jakość nagrań. Słychać dosłownie każdy dźwięk - selektywnie i przestrzennie. I niech ktoś powie, że tylko "przynudzacze" mogą być dobrze nagrane.

Nie wyobrażam sobie obojętności na taką wartościową muzę - warto sięgnąć i posłuchać.

• 1 miesiąc później...

anatol, 4 Lut 2008, 22:45

>ciekawy watek :-)

>ciekawe co kolekcjoner sądzi o artyście previously known as PRINCE

Jestem kolekcjonerem (plyt) zatem sie odezwe - Prince jest moim zdaniem wyjatkowa postacia na rynku muzycznym i prawdziwym geniuszem - mysle, ze do malo ktorego wykonawcy to okreslenia pasuje tak jak do niego. Pisze to z cala odpowiedzialnosci posiadacza znacznego procentu jego bogatego dorobku i czlowieka, ktory spedzil wiele godzin z muzyka Princa.

Definicja tego Artysty jest dla mnie prosta - slucham plyty Princa a potem przesiadam sie na cos innego i prawie zawsze porownanie wykazuje, ze Prince to muzyka a nie-Prince to kisiel. Inny swiat, po prostu.

pzdrw

soso

soso,

Jako znawcy Princa :-) Ciekaw jestem Twego zdania odnosnie ostatniego krazka 'Planet Earth ' oraz 'Rave Un2 the Joy Fantastic' (by The Artist Formerly Known As Prince). Ceny albumow tego przeplodnego artysty osiagaja na amazonie, niezrozumiale dla mnie, niskie ceny, tylko brac i kupowac.

Od razu zaznaczam, ze nie mam tych plyt :-)

Serdecznie pozdrawiam

Jego wszystkie plyty sa super ;-)

Serio.

Co do tego o co pytasz - moje ulubione jego plyty (np. Soul, Chaos and Disorder czy Diamonds and Pearls) maja dosc marne review zatem moze sie nie znam ;-)

'Planet' jest dobra i moze nawet bardzo dobra - z ostatnich jego 3 plyt 'komercyjnych' - 'Musicology', '3121' i 'Planet' posadzilbym ja posrodku. Najlepsza jest chyba jednak pierwsza.

Co do 'Rave' - to juz taki 'prawdziwy' Prince i jego najlepsza smaki aczkolwiek plyta jest dluga i ma kawalki z wielu parafii (goscie!). Ja ja lubie za niektore ostre kawalki i soczystosc. Fantastyczna, Hendrixowska gitara ale niestety skapo dawkowana.

Jezeli nie jestes osluchany z funkiem i tego typy soulowym R&B to bedzie Ci na poczatku ciezko. Ale warto podejsc do tych plyt kilka razy i jak sie zlapie haczyk to nie ma zmiluj sie ;-)

Jego pierwsze plyty z lat gdzies tak do 1985 sa juz nieco przestarzale i od nich lepiej nie zaczynac spotkania z Princem. Gdzies od Purple Rain jest juz OK.

pzdrw

soso

Dziekuje serdecznie za wyczerpujaca odpowiedz Soso :-)

Jesli chodzi o dzialalnosc Princa, to nie jest ze mna jeszcze tak zle ;-) nie mam wlasnie tych dwoch wymienionych powyzej albumow oraz kilku starszych (konkretnie, pierwszych trzech), a ze lista zakupow jest strasznie dluga, to sie wywiaduje odnosnie zmiany ewentualnych priorytetow :-)

Przyklaskuje tez slowom, ze Prince to geniusz, i to nie tylko jako pomyslodawca przeroznych muzycznych brzmien, ale jako utalentowany multiinstrumentalista, dzialajacy wedle zasady,jak nie masz wybitnego bandu (ktory ponoc Jackson chcial nawet od niego 'wypozyczyc', ale Prince sie nie zgodzil) do dyspozycji, lepiej wowczas zagraj i nagraj wszystko samemu. Mnie wzial 3-plytowy Emancypation, i pomyslec, ze do kupienia juz za 2.5 funta, jak komus nie przeszkadza, ze plyta jest niezafoliowana.

pozdr.

pastwa, 5 Lut 2008, 13:19

>Dziekuje serdecznie za wyczerpujaca odpowiedz Soso :-)

>

>Jesli chodzi o dzialalnosc Princa, to nie jest ze mna jeszcze tak zle ;-)

zatem witaj w klubie!

> Mnie wzial 3-plytowy

>Emancypation, i pomyslec, ze do kupienia juz za 2.5 funta, jak komus nie przeszkadza, ze plyta jest

>niezafoliowana.

u mnie sa i zafoliowane po (!) 12 zl w przeliczeniu

pzdrw

soso

i kolejna przepiekna płyta...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.