Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp słuchwkowy na OPA552

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

ech ja tam sie niechce wymadrzac panowie ale to dobry sacalak i moze zagrac tyle ze ZA OSTRE jest te nfb dajcie cos w stylu 47kilo miedzy we/wy i z 10kkilo do gleby układ zagra bardziej miodniej..wiecej powietrza i mikrodetali..szczerze powiem ze osobiscie najbardziej mi sie podobał z rezystorami 100k/33k..ale to z słuchawkami HD600.

Sory, ale proponuję tu dać mongolski mostek, a tam pakistański kondensator, a dalej muzułmański dławik.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

"Co najwyżej dołożysz stabilizatory do już istniejącego zasilania ;)"

Właśnie poto łąduję te gogantyczne pojemności, żeby uniknać lm337/317. Najpierw spróbuję bez tych rezystorów 10 ohm, a potem może i dołożę stabilizatory, ale nie owe lm337/317, a coś prostego w oparciu o tranzystorek i diodę zenz. (nie chcę ładować do zasilacza lm337/317 czy podobnych stab. scalonych).

A skoro już mowa o wzmaku słuchawkowym na opa 552, to ja trochę nie rozumiem, dlaczego Darkul między potencjometr a wejście opa552 dał kondensator 47 uF (mam schemat w kiepskiej rozdzielczości, ale jest tam chyba 47 uF a nie 4,7). Dla 47 uF 3 dB-owy spadek zaczyna się dopiero od 0,33 Hz (imp. wejściowa wynosi praktycznie 10k). Ja wolałbym wywalić tego elektrolita 47 uF ze schematu i dać zamiast niego choćby MKT, 10 uF. I zrobię też chyba do tego wzmaka DC servo na TL 071 (bo opa 552 nie ma możliwości zrobienia input offset voltage null circuit).

>>>terminus

"Sory, ale proponuję tu dać mongolski mostek, a tam pakistański kondensator, a dalej muzułmański dławik".

Dziękuję za radę, nie skorzystam :)

Czy mógłbyś powiedzieć jak na chłopa przystało (czyli wprost), o co Ci chodzi? A nie jak baba gadać, popisując się głębią i złożonością (niejednoznacznością) wypowiedzi. Bo rozumiem, że uważasz mój pomysł na zasilacz do tego wzmaka za zły.

Dodaję schemat autorstwa Darkula

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Lasica

Jak dasz 10u tez zagra... gorsza sprawa będzie wtedy gdy źródło ma na wyjściu tez 10u....

W swoich klamotach od lat stosuje:

rez in 10k =47u

22k = 22u

47k = 10u ale tu sam czesto stosuję 1u5...2u2 i tylko i wyłacznie 1% bipole SMD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.