Skocz do zawartości
IGNORED

Wybuchowe gniazda IEC - mity czy fakty?

lenam

Rekomendowane odpowiedzi

dodo> no -jeśli stosujesz takie wartości to o czym my gadamy- chyba nie o tym gnieżdzie które widziałeś.A jeśli jeszcze używasz rdzeni amorficznych na których 10 zw stanowi 10 mhr przy prądzie 10 A a jeden kosztuje 60 zł no to ściskam dłoń.

dodo> obejrzałem ten filtr -ale to jest dobry filtr a nie taki o którym dyskutujemy.Tak na marginesie jak zmieniłeś tą indukcyjność to to nie jest już ten sam filtr.

>muls

Niejasna była ta moja wypowiedz

Było to pytanie o indukcyjność widocznego na zdjeciu upgredowanego klocka "wysokiej klasy specjalizowanego (jak sądzę nie do kompa, czy lokówki) filtru sieciowego".

Uważam, że wkładanie wszystkiego poniżej 10mH ma niewielki sens w audio i jest to tylko niepotrzebna robota. Ciekawe jak wypadłyby porównania np. dynamiki cdka "bez" i "z" filtrem

Stefan> dokładnie to napisałem- zdumiałem się że coś takiego wkładają bo to jest powszechnie dostępna taniocha.Nie da się porządnych indukcyjności i kondensatorów wsadzić w coś takiego.

>adamhiend

Cieszę się, że zdecydował się Pan jednak zabrać głos w dyskusji. Pomimo Pańskich wyjaśnień odnośnie wybuchowych gniazd, wciąż czegoś nie rozumiem:

Skoro podczas pierwszej eksplozji/awarii (ze zniszczeniami sprzętu) wybuchły te kondensatory w filtrze gniazda końcówki, to CO SPOWODOWAŁO DRUGIE ZWARCIE - które nastąpiło ponownie już po wymianie (wypożyczeniu) przez Pana wzm. operac. na oryginalne? Już nie miało co wybuchać, a jednak poszły bezpieczniki - w mieszkaniu i na korytarzu? Obyło się bez szkód, bo CD było uziemione do kaloryfera.

Będę wdzięczny za wyjaśnienie.

O to, dlaczego te gniazda wcześniej, przed Pana tuningiem, ani w CD, ani w końcówce mocy nie wybuchały, nawet nie pytam, bo już mi to Pan raz wyczerpująco wyjaśnił: PRZYPADEK.

PS Czy to wybuchowe gniazdo w końcówce, ale już z rozerwanymi na strzępy kondkami, odpowiada też za silne świecenie próbnika na obudowie CD po Pana ingerencji?

zwolennik łagodności

Jeżeli te gniazda z filtrami żeczywiście wybuchają to to nadaje sie dla prokuratora, podejżewam że mozna by było podać importera tego dziadostwa do sądu o odszkodowanie to w koncu na importerze tego badziewia spoczywa nakaz zdobycia znaku bezpieczenstwa i CE. Za brak takich atestów (albo podrobienie) kary mogą być konkretne.Pozatym nieoddziśiaj wiadomo że tanie dziadostwo np. z Chin to dużo większe wydatki w puzniejszym czasie (wybuchające podróbki scalaków, tranzystorów,kondensatorów)

>lenam

opisz może dokładnie wszystkie zmiany wprowadzone w twoim zestawie, to łatwiej będzie zdiagnozować przyczynę. Bo to mogł byc nie tylko filtr sieciowy, ale tez jakis inny powód.

>mariusz05, 25 Kwi 2006, 10:44

>Jeżeli te gniazda z filtrami żeczywiście wybuchają...

Jeżeli wybuchają - bo póki co to tylko przypuszczenie, potwierdzone tylko przez przywołanego przez adamahiend dra Juliana S. Właśnie o to mi m.in. chodziło - czy ktoś jeszcze miał taki wypadek z tymi gniazdami. Jak dotąd nikt.

zwolennik łagodności

>stefan B

W pierwszej fazie tuningu, wykonanej przez Usha:

"PD-S802

Sieć

1) Gniazdo IEC z filtrem EMI

Zasilacz transportu i układu sterującego:

2) Diody 4*shottky w prostowniku zmostkowane kondensatorami ceramicznymi

3) Główne filtry 2*Rubycon YXG 5600uF/25V + odsprzęgające philipsy 180nF

4) Za stabilizatorem 2*ELNA RJ3 1000uF/10V + odsprzęgające philipsy 180nF

Płytka sterowania

5) Wymiana filtrów na Rubycon ZL 330uF i Panasonic 2*FC180uF/63V z odsprzęgającymi Philipsami

6) Dekoder: wymiana filtra dla cyfrówki na Rubycon ZL 330uF

7) Dołożenie filtra dla analogu Sanyo OSCON 10uF

DAC - cyfra

8) 4*Diody shottky w mostku zbocznikowane ceramikami

9) Główny filtr Rubycon YXG5600uF/25V z odsprzęgającym Philipsem

10) Za osobnymi stabilizatorami dla Filtra, Zegara i obu przetworników 4*Rubycony ZL 2200uF/16V z odsprzęgającymi Philipsami

11) Zasilanie przy zegarze WIMA BlackBox 100nF/100V

12) Zasilanie przy Filtrze Sanyo OSCON 220uF/10V

13) Zasilanie przy przetwornikach 12*Sanyo OSCON 330uF/10V + 8*WIMA 10nF/100V + 4*Philips 180nF

14) Przebudowa zegara – wspólna masa dla kondensatorków ceramicznych

DAC - analog

15) 4*Diody shottky w mostku zbocznikowane ceramikami

16) Główne filtry Nippon LXY 2700uF/35V z odsprzęgającymi Philipsami

17) Za stabilizatorami Panasonic HFQ 1500uF/16V z odsprzęgającymi Philipsami

18) Wzmacniacze operacyjne: 4*OPA627 na przejściówkach + podstawki precyzyjne

19) Filtry przy wzm. operacyjnych 4*ELNA Cerafine 100uF/16V

20) Wylutowane tranzystory mutujące

21) Na wyjściach 2*JantzenAudio 10uF/400V

22) Luty w analogu wykonane cyną ze srebrem"

W drugiej fazie tuningu, wykonanej przez adamahiend:

1) Wymiana metalowego gniazda IEC z filtrem na gniazdo plastikowe z osobnym układem filtrującym na płytce.

2) Generator kwarcowy z własnym zasilaniem, w tym trasformator toroidalny 30W (w CD oryginalnie były dwa trafa, to jest trzecie).

3) Wymiana na wyjściach 2*JantzenAudio 10uF/400V na 2xBlack Gate N.

4) Wymiana paru innych kondensatorów na Nichicony.

5) Obniżenie impedancji wyjściowej do 100 Ohmów (nie wiem, w jaki sposób).

To by było tyle.

zwolennik łagodności

Proponowałbym oddac ten sprzęt do pomierzenia jakiemus elektronikowi z uprawnieniami SEP(elektryczne) , to wkońcu ty i może my sie dowiemy co było przyczyną ,co do filtrów zmierzyłem swoje DVD z filtrem , dławik + kondensator 220nF i 2x 100pF 1,5kV okazało sie że dotknięcie metalowej obudowy próbnikiem niepowoduje żadnego świecenia .kiedyś (10lat ?) stosowało sie kondensatory2x 1-2,2nF 630V podłaczone do masy to powodowało nieprzyjemne kopnięcie i swiecenie neonówki. Z tym że pomiary multimetrem o Rwew. 10Mohm(Metex) wykazały 115V na DVD i TV z tym że DVD miało zamały prąd do świecenia neonówki (na TV 0,15mA i DVD 0,015mA względem ziemi)

>mariusz05

"Proponowałbym oddac ten sprzęt do pomierzenia jakiemus elektronikowi"

Tak oczywiście zrobię, jak tylko skończy mi się młyn i znajdę na to czas.

"pomiary multimetrem o Rwew. 10Mohm(Metex) wykazały 115V na DVD i TV"

A widzisz, też masz 115V na obudowie, ale mimo to (bardzo małe I) nic się nie dzieje, prawda?

Chyba sobie w końcu kupię multimetr i sam pomierzę.

zwolennik łagodności

W sytuacji gdy tuningowiec uważa, że odpowiedzialność za poważne uszkodzenie kilku elementów zestawu i stworzenie zagrożenia dla życia, spoczywa na filtrze sieciowym ,sam powinien byc zainteresowany taka niezależną ekspertyzą. Jest to przeciez jedyna szansa dalszego funkcjonowania na rynku diy.

Niezależnie od mojej awarii i jej przyczyn jest rzeczywiście ważna kwestia gniazd IEC, których montowanie w urządzeniach audio jest teraz modne (zamiast dwużyłowego kabla). Znalazłem w przepastnym forumowym archiwum takie oto wpisy i zrobiło mi się nieco dziwnie:

"Male dywagacje odnosnie gniazda sieciowego IEC z filtrem, czy przewod ochronny-PE podlaczacie bezposrednio do obudowy? Np. kazde CD ma II klase ochronnosci, czyli sa tylko dwa przewody zasilajace fazowy i neutralny dolaczone do transformatora zasilajacego, ktory jednoczesnie pelni role separujaca zasilania sieciowego od zasilania elektroniki i sygnalow wyjsciowych. Obudowa w tym przypadu przewaznie podlaczona jest do masy zasilania ukladu, a tym samym do masy sygnalow wyjsciowych. I teraz wlozenie gniazda zasilajacego IEC z filtrem sieciowym powoduje podlaczenie przewodu ochronnego do obudowy (przewaznie takie gniazdo sieciowe IEC z filtrem ma metalowa obudowe, ktora podlaczona jest do przewodu ochronnego PE). W tym momencie masa sygnalow i zasilania elektroniki podlaczona zostaje bezposrednio do przewodu PE - tracimy separacje od zasilania sieciowego. Jak wiadomo przewod PE jest gdzies na zewnatrz budynku podlaczony do przewodu neutralnego. Wnioski: czy taka przerobka likwidujaca separacje galwaniczna (transformator) sieci zasilajacej od sygnalow wyjsciowych (oraz zasilania elektroniki) nie jest zbyt ryzykowna??? A gby w razie jakiegos uszkodzenia na wyjsciu pojawi sie napiecie sieciowe, bo nie ma juz izolacji - to reszta urzadzen podlaczonych do tego urzadzenia raczej nie bedzie sie czula dobrze ;-)"

I jedna z odpowiedzi:

"Zgadzam się w pełni z tym, że należy uważać podczas instalacji gniazda IEC w sprzęcie, gdyż masa prądowa nie może stykać się z masą elektroniki. Sam zamontowałem swego czasu gniazdo IEC z filtrem we wzmaku NAD C320 i połączylem przewód PE z obudową.Wszystko było ok. do czasu jak włożyłem przewód zasilający wzmacniacz do gniazdka 220V bez bolca ochronnego.....spaliłem dwa rezystory na płycie wzmacniacza. Okazało się, że końcówki tych rezystorów mają bezpośredni kontakt z obudową wzmacniacza. Filtr sieciowy gniazda IEC zawiera w sobie kondensatory, rezystory i dławiki które to elementy mogą powodować przepływ prądu z uwagi na różnice potencjałów ( brak bolca ochronnego ) między elementami filtru a obudową. Wszystko zależy od konstrukcji urządzenia, producenta. Najlepiej posiadać schemat lub odizolować filtr od obudowy."

zwolennik łagodności

lenam, mogę się pochwalić, że mam takiego kolegę jak rekin, który już na wstepie ostrzegł mnie, żebym filtr sieciowy(TDK w metalowej puszce) odizolował od obudowy. Potem zatroszczył sie o mnie jeszcze los, bo okazało się, że mój CD371 Philipsa jest w plastikowej obudowie:)

Podłaczyłem tylko 2 przewody. Należy popróbować który gdzie(info dla maniaków:)).

Pozdrawiam

lenam, 23 Kwi 2006, 09:16

>Coś mi podpowiedziało, żeby spróbować innego wariantu. CD i preamp podłączone do listwy i do jednego

>gniazda, natomiast końcówka do innego gniazda. Uziemiona końcowka. W tym układzie nic nie wybucha,

>gra muzyka, ale... po włączeniu żelazka przez żonę w innym pokoju w głosnikach pojawia się głośne

>buczenie.

>Przenoszę uziemienie z końcówki na listwę, czyli CD (kaloryfer - bolec) i buczenie ustępuje.

>Próbnik przyłożony do obudowy CD świeci mocno. Sama końcówka mocy (nie połączona interkonektem) nie

>świeci.

To, co robisz to jeszcze głupsze pomysły i są groźne. W żadnym przypadku nie uziemiaj nic do kaloryfera!! Cały prad zwarcia płynie do ziemi przez instalację wodną. Gdyby było OK to by Ci korków nie wywalało przedtem. Te przynajmniej coś zabezpieczały. Zanim cokolwiek zrobisz, trzeba zmierzyć gniazdo w CD (na niepodłączonym CD), czy któryś z N lub L nie jest na obudowie lub uziemieniu. A w żadnym przypadku nie używać filtra 'po wybuchu'!!Bo skąd możesz wiedzieć w jakim jest stanie. Przestań ekperymentować, bo w końcu stanie sie nieszczęście.

>jar1

"A w żadnym przypadku nie używać filtra 'po wybuchu'!!"

Rzecz w tym, że nie ma pewności, iż jakikolwiek wybuch był!

To jest tylko wytłumaczenie proponowane przez adamahienda.

Jak dotąd nikt nie potwierdził, że taki filtr w gnieździe IEC "wybucha" i czy w ogóle wybuchać może. W tym rzecz. Na pewno było dwa razy zwarcie, na pewno mam uszkodzone trzy urządzenia. I na pewno po uziemieniu do kaloryfera mogę słuchać muzyki bez dodatkowych atrakcji.

Ale dziekuję za przetrogę! Obiecuję, że dam CD i końcówkę do sprawdzenia komuś kompetentnemu.

zwolennik łagodności

Filtry w metalowej obudowie mają podłaczony 3 bolec (uziemienie) do własnej obudowy. W ten sposób na swoim CD masz zawsze na obudowie to, co na bolcu uziemiającym w gniazdku. Jeśli z jakiegos powodu filtr uległ uszkodzeniu i nastapiło zwarcie do jego obudowy, to masz to również na obudowie CD. Do tej obudowy równiez podłączona jest masa audio, która jest bezposrednio połączona ze wszystkimi masami audio w całym systemie. I jesli z jednej strony podłaczysz do niej kaloryfer a z drugiej antenę ze swoim uziemieniem, to zamykasz obwód elektryczny i prąd sobie płynie zupełnie spokojnie, nie wywalając bezpieczników, bo przez nie nie płynie nic. Dopóki okablowanie wewnętrzne się nie przepali... Zawsze sa róznice w napięciu pomiedzy uziemieniem kablówki a kaloryferem. Wystarcza niewielkie jego róznice, by popłynął duzy prąd, bo praktycznie jest wtedy zwarcie. I żadne bezpieczniki ani w mieszkaniu ani w sprzecie nawet nie miałkną!

>jar1

Ja wiem, że wątek zrobił się już przydługi, więc pokrótce:

1. W CD mam właśnie zrobione gniazdo plastikowe z osobnym fitrem zamiast feralnego metalowego w filterkiem w środku. I gniazdo, i filtr są OK. NIe wiem, jak ich połączenia, to jest zagadka. Adamhiend (autor) twierdzi, że ręczy za poprawność. ALE: próbnik przyłozony do obudowy CD MOCNO ŚWIECI.

2. Gniazdo IEC METALOWE mam w końcówce mocy. Czy wybuchło czy nie, tego nie wiem. Końcówka działa, próbnik na jej obudowie nie świeci.

3. Po pierwszej awarii odłączyłem radio i antenę. Tu już nie ma tematu.

4. Do kaloryfera uziemiona jest obecnie listwa (z bolcem) z CD i preampem. Końcówka jest nieuziemiona, podłączona bez listwy do innego gniazda.

5. W domu mam instalację "zabytkową" dwużyłową.

zwolennik łagodności

>4. Do kaloryfera uziemiona jest obecnie listwa (z bolcem) z CD i preampem. Końcówka jest nieuziemiona, podłączona bez listwy do innego gniazda.

To już jest zbrodnia...i wcale nie jest wesołe. Masz dzieci? A sąsiedzi mają? Nigdy nie dotykają kaloryferów?

Ci, co doradzają uziemiać sprzęt do kaloryferów to zupełne bezmyślne kretyny!!

>jar1

">Ci, co doradzają uziemiać sprzęt do kaloryferów to zupełne bezmyślne kretyny!!"

No, prawdę mówiąc, tak mi doradzono. Ja jestem elektronicznym lajkonikiem.

zwolennik łagodności

Przekaż to jeszcze wszystkim rodzicom w Twoim bloku!

1. 3A filtr to po pierwsze ZA MAŁO jak do końcówki mocy gdzie i owszem siedzi trafo 200W (o ile dobrze pamiętam) ale jest duży, niemal impulsowy prąd ładowania pojemności filtrującej i on w zależności od trafa, mostka i wielkości pojemności może przekraczać normy dla filtra (notabene górnej chwilowej wartości jeszcze w żadnym nie znalazłem).

Nigdy też nie byłem zwolennikiem takich filtrów we wzmacniaczach.Dobry kondycjoner ok ale nie takie gówienko.

2. Sam mam 2 filtry IEC nie izolowane i jak narazie wszystko gra jak należy.Fakt,że mam WSZYSTKO w pokoju sfazowane (jak najmniejsze napięcia na obudowie względem kaloryfera jako jedynego punktu odniesienia do "ziemi").

3. Dostałem 115V z takiego filtra i nic szczególnego się nie działo za wyjądkiem "pobudzenia" (bez zbereźnych myśli proszę) ;)

4. Na obudowie względem ziemi może być nawet koło 80~90V (!!!). Jest to sprawa tzw. "pływającej" masy w instalacjach 2 żyłowych. Warto jednak zakupić gniazdka z bolcem i podpiąć bolec do "masy". Jak jakiś sprzęt będzie miał faze na obudowie to już korki zadziałają.

5. Wspomniane wyżej wyłączniki różnicowo prądowe występują również dla sieci 2 żyłowych jednak ich cena jest znaczna, a sama zdolność zabezpieczająca nieco niższa od standardowych 3 żyłowych. Jednak ich czas reakcji jest

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

>jar1, Dreamer_1

Całkiem serio: wielkie dzieki za otrzeźwienie! "Uziemienie" przez kaloryfer odłączone.

"Mądrej głowie dość dwie słowie", jak powiadali dziadowie.

zwolennik łagodności

>Wprawdzie podanie 230V na ziemię powinno wywalić korki jednak wszystko zależy od różnicy potencjałów między masą w mieszkaniu i ziemią. Pozatym niech uziom się uszkodzi.

Wcale niekoniecznie musi wywalic korki. Jeśli zwarcie pójdzie po masach np. kablówki i uziomu z kaloryfera to dopóki sie cos nie spali po drodze, nikt nic nie bedzie wiedział.

Proponuję wywalić gniazdo IEC i przywrócic stare, poprawne podłączenie 2-przewodowe.

Można kupić odpowiedni kabel który w płaskiej 2-bolcowej wtyczce na zatopiony filtr LC i nada się do CD.

Gniazdko w końcówce mocy jest jak na obrazku, przewidziane na 10A. Na 350W trafko to chyba wystarczy ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Eee, to gniazdko z tego co widze wyprodukowano w korei a nie w chinach... no chyba ze koreanskie tez wybuchaja ;-)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.