Skocz do zawartości
IGNORED

odsłuchy klonów: ProAc + Gainclone

kubedes

Rekomendowane odpowiedzi

uczestnicy (alfabet.) : Kubedes (z żoną); Magazynier; Matthew; Rogus.

system:

CD: Onkyo Integra 7711; CA Azur 540C (modyf. by Matthew)

IC: różne...

AMP: Integra P2 (pre na 6N6P + Gainclone (modyf.) na wyjściu) - Klon nr 1

głośnikowiec: AQ Bedrock

SPK: ProAc Response 2,5 Clone - Klon nr 2

pomieszczenie ~30mkw, 2,90 m wysokości; średnio wytłumione.

Matthew jak i Rogus zgodnie przyznali, że klony ProAc'ów sprawdzją się w pomieszczeniach większych niż 20 mkw.

Wszyscy zgodnie przyznaliśmy, iż klony proaków sprawdzają się z Gainclonem.

Moim zdaniem bardzo dobry dźwięk.

PS. Szkoda że McGyver z Grzegorzem po wizycie w KAiM nie dali się namówić na wizytę u mnie.

Bardzo byłem ciekaw tych monobloków i głośników, które mieli ze sobą...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4291-100003101 1170290681_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

heh, właśnie dotarłem do domu ;) integra GC+Lampy Kubedesa to najlepszy GC jaki słyszałem !.. po prostu słuchało się muzy.. i nie że np mało basu... nie.... muzyka... po prostu muzyka...

ah te browarki ;)

ok, i moje fotki...

Ukryta Zawartość

post-5385-100003097 1170290687_thumb.jpg

post-5385-100003098 1170290685_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

next

Ukryta Zawartość

post-5385-100003094 1170290691_thumb.jpg

post-5385-100003095 1170290689_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"mało" piwa było ... ;( no i nic się nie zjarało ;) heh, w sumei nic nie grzebaliśmy by coś "poprawiać" ;))

gratulacje dla Kubedesa za dopieszczoną lampowo-gejnklonową integrę ;) ... ale wciąż dłubaną ;>

>kubedes

Na maila jeszcze nie odpowiedziałem, ale spróbuję słówko dorzucić tutaj.

Często słuchamy GC z różnymi preampami i właśnie podpięte pod klony ProAc 2.5 - zwykle kabelkiem AQ Crystal+. Czyli dość podobne zestawienie. Takich odsłuchów odbyliśmy ponad 10 z różnymi pre i różnymi źródłami.

Wnioski mieliśmy takie, że GC gra z klonami ProAc fajnie. Dopiero ostatnie odsłuchy zmieniły nasze zdanie.

Gainclony nie radzą sobie z ProAc i słychać to dopiero po podpięciu wydajnego i naprawdę dobrego wzmaka. Dopiero wtedy można docenić co potrafią te kolumienki. Nie jest to krytyka GC, ale żaden z GC nie daje rady. Najlepiej spisuje się GC na 3886 z pre na E88CC, ale i tak dużo mu jeszcze brakuje do wzmacniacza, który ostatnio podpieliśmy.

Chodzi o Tripatha na TA0102A (2x150W), który posiadam dzięki uprzejmości Ryszarda_wpl. Ten wzmacniacz pokazał jak powinny się ruszać membramy Scanów - to inny poziom grania.

W tym wątku powinien zresztą zabrać głos Krystian Majer jako, że to on jest właścicielem klonów ProAc. Powiem tylko, że odstawił swojego GC i użytkuje Tripatha (niechętnie mi go oddając:)

Tak. Dźwięk z GC naprawdę nie jest zły, chociaż przetwornik na górze w ProAc to żadna rewelacja. Jako całość jednak gra to bardzo fajnie i chce się słuchać. Z Tripathem jest jeszcze lepiej, bo dochodzi do tego jeszcze motoryka i kontrola dołu pasma, której się nie spodziewaliśmy. Wydawało się, że z GC wszysto jest OK, ale naprawdę można więcej.

Muszę się zebrać w sobie i skrobnąć coś o tym Tripathu - zgodnie z obietnicą daną Ryszardowi. Dodam tylko, że ten układzik to najsłabsza wersja z tych TA, a Ryszard_wpl odpalił jakiś bezkompromisowo zbudowany wzmacniacz na silniejszym bracie (2x500W) - podobno gra b. dobrze. Znając powściągliwość osób, które na codzień obcują z dobrym dźwiękim, to b. dobrze znaczy rewelacyjnie. No, ale może nie mi o tym pisać.

rekin>

założyłem ten wątek, bo często w innych wątkach, poświęconym klonowi czy to proakom, pojawiają się pytania "Jak to zagra?"

A wracając do dźwięku - można lepiej. na pewno.

natomiast moim zdaniem (koledzy niech się wypowiedzą) jest bardzo "muzykalnie" (cokolwiek ten termin oznacza... ).

byliśmy zgodni, że grało dobrze - mogło lepiej. GC jest b. dobry do zastosowania na "górę i średnicę"

trochę brakuje "wypełnienia", chociaż moim zdaniem jak na płycie było dużo basu to system ten bas odtwarzał.

nie ma absolutnie tzw.: "mięsa". jest mnóstwo muzykalności.

klony proaków nie są łatwym obciążeniem - potrzebują wydajnego pieca.

Magazynier opowiadał, że słyszał GC z tubą u Pala55.

Chętnie bym się wprosił...

Właśnie wróciłem. Co za dzień, najpierw KAiM i monobloki Pana Maćka, a potem wizyta u Kubedesa.

Proaci z klonem stworzyły bardzo miło brzmiący system. Wiadomo, że nie jest to ostatnie słowo i że można lepiej, podpinając lepszy wzmacniacz, który lepiej skontroluje skany, nie mniej jednak grało to bardzo muzykalnie, detalicznie, przestrzennie i po prostu pięknie :-) Słuchaliśmy 6 godzin i każda włożna płyta dawała przyjemność obcowania z muzyką, a to jest najważniejsze.

Musi być też trochę krytyki, a więc w niektórych nagraniach brakowało masy dźwięku i tupnięcia, ale nie robiłbym z tego tragedii. Zawsze można dać wydajniejszy wzmacniacz i po problemie :-) Tylko czy zachowamy kulturę i gładkość brzmienia gainclona...

Kubedes wielkie dzięki za odsłuch, za miło spędzony czas. Żonie koniecznie przekaż podziękowania za surówkę, była przepyszna :-)

uwe300

Faja wodna nie wpłynęła, paliliśmy tytoń owocowy, niech Kubedes się wypowie, on przyrządzał ;-)

Ja też bym się wprosił :)

Na razie jestem chory, mam kupę roboty zawodowej i pełno klocków do poskładania. Potrzebuję 5szt, obudów do kilku wzmacniaczy i pre, a niestety ostatnio złamałem statyw od wiertarki i prace stanęły :/

Dotychczas najlepszą kontrolę dołu ProAc-ki osiągnęły z Exposure SuperXX (trochę żałuję, że go sprzedałem jakiemuś pianiście), natomiast góra pasma to już domena GC. Jeśli chodzi o środek, to niestety najlepiej grały monobloki Phase, które pchnąłem McGyver-owi i do teraz w temacie średnicy nic lepszego nie znaleźliśmy. GC w zakresie środka miał lepszą rozdzielczość, natomiast klimat z lamp Phase to coś do czego jeszcze daleko.

Na koniec powiem, że ProAc Respone 2.5, to jeden z najfajniejszych projektów pana Taylora i grają super. Im lepsza elektronika tym więcej potrafią pokazać. Spokój, który prezentują i klimat, który tworzą powowduje, że chce się słuchać. To na pewno inwestycja na lata i nie trzeba zmieniać kolumienek co chwila mając te na stanie.

Jar1

Ja "zmęczony" nie byłem - kierowca, chociaż na zdjęciach sprawiam takie wrażenie :-)

Generalnie system w KAiM i u Kubedesa to zupełnie inne granie. Dynamika, wykop i potęga na korzyść KAiM, muzykalność, lokalizacja, powietrze na korzyść systemu Kubedesa. Co do góry, to chłopakom bardziej podobała się wstęga, ja wolę trochę "zmulone" brzmienie kopółki ;-). Jeszcze nie dorosłem do wstęgi :-)

Rogus, wstęga jest bardzo liniowa i zaiwania mniejszymi zniekształceniami i dlatego jest taka atrakcyjna... to nie "zmulenie" .. pamiętasz blachy, dzwoneczki.. niosło się ;) .. o to chodzi

Jeżeli nabiorą ogłady to również stanę po stronie wstęgi ;-) Generalnie uważam, że to wyższy poziom grania od kopółki, ale tutaj dochodzą gusta, a te wiadomo, temat rzeka... :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.