Skocz do zawartości
IGNORED

odsłuchy klonów: ProAc + Gainclone

kubedes

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, ktoś się zastanawiał i ktoś nawet złożył :)

Powiem więcej. Wersja Ryszarda_wpl jest pewnie jedą z najlepszych aplikacji tej kostki.

W mojej wersji (obecnie w użytkowaniu Krystiana) również postaram się o brak kompromisów, no może poza jednym, bo płytka z AVT jest daleko posuniętym kompromisem. Jest mocno nieprzemyślana. Cieniutkie ścieżki do wyjściowych fetów. Długie cienkie ścieżki do wyjść głośnikowych. Wszystkie otwory na płytce mają zbyt małą średnicę i zarówno cewki jak i lepsze kondensatory muszę piłować, żeby przeszły.

Ryszars_wpl zostawił mi w spadku dobre zasilanie +5V. Ja je troszkę tylko poprawiłem dodając jeszcze mały BG-N przy samej kości. Uref (+12V) wymaga najlepszych części, gdyż jest tam zastosowany stabilizator impulsowy (przetwornica), która osusza dźwięk jeśli się dobrze nie wyfiltruje napięcia. Główne zasilanie symetryczne ( u mnie w tej chwili jest to +/- 43,5V) musi również być dobrze filtrowane. Oprócz dużej pojemności za szybkim mostkiem i pojemności filtrujących (również doskonałej jakości - MKP/PIO) warto wrzucić już na płycie przy kości jeszcze jakieś BG-N 100uF (ja tak uczyniłem) - daje to naprawdę skok jakościowy.

W filtrze wyjściowym tylko najlepsze element - tutaj nie ma co oszczędzać, bo każda zmiana jest słyszalna. Dodatkowo ważna jest filtracja w zakresie nietoperzy - jakimiś małymi pojemnościami (mica, silvermica, NPO) na wyjściu. Budowa wzmacniacza również ma znaczenie, gdyż częstotliwość przełączania bramek tranzystorów jest spora i powstawać może naprawdę sporo śmieci. Pod tym względem również płytka AVT jest nieporozumieniem. Najlepiej byłoby przenieść filtr wyjściowy na drugą stronę płytki, żeby dodatkowo ekranować elementy w zasilaniu (duże kondensatorki elektrolityczne) od zakłóceń generowanych przez cewkę.

Takich dupereli jest dużo i pewnie długoby pisać. Sam musiałbym sprawdzić jeszcze wiele pomysłów.

Powiem tylko krótko - uważam, że warto. Z tej nie produkowanej już kości Tripatha udaje się wycisnąć naprawdę dużo. Jeśli nowe są jeszcze lepsze, to wspinamy się IMHO na bardzo już wysoki pułap i niewiele konstrukcji będzie oferowało tyle frajdy ze słuchania.

Arsen Lupin, 12 Maj 2006, 18:32

>>uwe300

>

>Moglbym prosic o adres strony z tymi kit-ami AVT ?

google nie boli ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>rekin

A bylby to duzy problem, by dopracowac absolutnie OPTYMALNA plytke pod Te lub jakas nowsza (TK 2350 ?) - kostke ?

Kolega wlasnie porownywal u Siebie po 500 godz. wygrzewania : ruskie teflony i teflonowe V-cap-y i twierdzi

(jeszcze nie znam szczegolow), ze ruskim (mimo, ze ogolnie b. poprawne) czegos jednak brakuje !

Co stwarza szanse dalszej "optymalizacji" ! :)

pzdr

Wszystko się da. Wystarczy mieć czas talent i pieniądze ;)

Poważnie zaś podchodząc do tematu, to należy się zorientować jaką kostkę TA uda się zdobyć i zaprojektować pod nią płytkę. Wydaje mi się, że przestrzegając podstawowych zasad przy projektowaniu udałoby się stworzyć nie tylko dobrą płytkę, ale też świetny wzmacniacz.

Nie pisałem, że moje wypociny to bezkompromisowa konstrukcja. Takie kondensatory miałem akurat pod ręką. Wiem, że Ryszard_wpl użył w tym miejscu Audio Note z miedzianymi okładzinami - to jest już moim zdaniem podejście bezkompromisowe.

Należy się jednak zastanowić, czy kondensatory, które dobrze sprawdzają się przy częstotliwościach "okołoakustycznych" nadają się również do filtracji z odpowiednio małą stratnością częstotliwości rzędu 1MHz?

W tym wypadku wybór dobrego dielektryka może mieć znaczenie...

>rekin

A interesowales sie tym Kit-em - AMP 2 (41 hz Audio) ? Na Tripathu 2350 ! (89 Euro)

Plytka tez dwustronna, "surface mount", ktora mozna by zoptymalizowac !

Nie jestem elektronikiem, moja specjalnoscia jest wizualny "design" !

Marzy mi sie, zeby dopracowac sie idealnej konstrukcji, oblec ja rasowym, wizjonerskim

designem i zawijowac Swiat (albo przynajmniej kilku znajomych - audiofili) ! :)

Ta 3020 jest produkowane - RB chyba okolo 450 USD.

>Czy orietujecie sie w roznicy "jakosci dzwiekowej" tak zbudowanego wzmaka od takiego np. -

>Audiomatusa czy NuForcea ?!

Ja mam przekonanie ze Tripath jest lepszy. Audiomatusa nie moglem sluchac w systemie Elberotha. Ale nie sluchalem tez Tripatha u niego. Wlasciciel porownywal BelCanto (tripath) i twierdzil ze audiomatus gral lepiej. Belcanto byl 4 kanalowy - musial byc za bardzo kiepski lub audiomatus dobry. Moj tripath na 3020 jest bardzo dobry.

>Czy nie wiecie przypadkiem, na jakich chipsetach hula - Audio Research 300.2

TA3020

kazda kosc ma plytke referencyjna. Mozna na sile wydrukowac z pdf obie strony i jakos to skleic.

Kosci tripatha mozna jeszcze znalesc w Danii. Nowe kostki - chyba nie sa lepsze ale bardziej poreczne i wygodne dla masowych producentow. TA0102A i kolejne - to plytka pcb i montaz smd zamkniety plastkowym pudelkiem.

Rekin -

AN oil uzylem u kolegi (najnowsze dzielo) - w moim sa Auricapy - tu juz MHZ teoretycznie nie dochodza - zostaja przed dlawikiem ;-)

a w sprzezeniu zwrotnym mam silver mica 47 pF.

Nie poruwnywalismy jeszcze leb w leb obu tripath'ow.

Ryszard_wpl, 13 Maj 2006, 03:52

>porównywaliśmy -

>czy Lukar nie moglby sprawdzac pisowni w locie przed zapisaniem na dysk forum ?

A jeszcze fajniej by bylo gdyby robil kawe :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Dla mnie wodę mineralną poproszę:)

Ryszard, spoko to nie test ort. Wiadomo o co chodzi, a Tripath jest świetnym wzmakiem.

Właśnie słuchając Tripatha zachciało mi się zbudować GC PK, żeby porównać te dwa ampy na jakichs łatwiejszych kolumnach, bo na trudniejszych to wiadomo, że Tripath radzi sobie wyśmienicie(dynamika, kontrola).

Pozostaje porównać barwę, detaliczność, stereofonię etc.

Witam,

Pierwsze wzmacniacze Audio Research w klasie T budowane były w oparciu o sterowniki TA0104, po zaprzestaniu produkcji tych sterowników obecnie stosowane są sterowniki TA0105.

>Ryszard_wpl

Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz ! :)

Na jakims forum dotyczacym Tripatha wyczytalem, dosc wiarygodna, jak mi sie zdawalo informacie

tyczaca TA 3020 oraz TDA 2500, ze WLASNIE - zaprzestali produkcji !

Przepraszam, ze tak lakonicznie, ale musze pilnie wyjsc !

Chcialby tylko jeszcze zapytac czy jestes z Warszawy i czy bylaby jakakolwiek i kiedykolwiek SZANSA

posluchania ktorejs z Twoich konstrukcji na Tripath-u (na B&W 801) ?

Pozdrawiam

A moze, ktos porownywal te Tripathy z gagetem, ktory posiadam czyli z SI t-amp? :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Może to nie post na ten wątek, chociaż widzę że Tripath tu zapanował ;)

Ciekaw jestem jak wypadają te nowsze wersje Tripath w porównaniu z GC i innymi.

Czy ma ktoś z was może coś z tych linków poniżej i mógłby opisać swoje wrażenia z odsłuchów ?

TA2021B

Ukryta Zawartość

TA2022

Ukryta Zawartość

TA2020

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TAA4100A

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja w kwestii czysto hadlowej.

Czy jest szansa kupic jakąkolwiek wersję Tripath'a w Polsce. Interesuje mnie napędzenie modułów subbasowych (2x250W 4Ohm) w konstrukcji trójdrożnej. Z zebranych informacji wynika, że do tego celu konstrukcja ta nadaje się idealnie. Dodatkową zaletą jest to że przy tych gabarytach i min. ilości traconej mocy (chłodzenie) zmieszczę się z dwoma dodatkowymi kanałami crossover-em i zasilaczem w obudowie głównego wzmaka.

Najbardziej odpowiedni byłby TA0103. Czy jest możliwe zamontowanie go do PCB od TA0102 (podłączając dodatkowo pin 39 do GND) ?

Podchodzi też TK2350 ale w tym przypadku "upierdliwy" będzie montaż SMD.

Idealnym rozwiązaniem byłby zmontowany moduł ale domyślam sie że wszystkie kity (np. 41 Hz) są do samodzielnego montażu.

Na wypadek gdyby w Polsce nie było możliwości nabycia tych elementów, wyrażam chęć partycypowania w zorganizowaniu zbiorowego importu na wzór głośników z Audiocomponents.

Czy są potencjalni chętni ?

>Arsen Lupin

Obydwa wzmacniacze produkowane były (stan na początek ubiegłego roku) ze sterownikami TA0105. Był to, po zakończeniu produkcji sterowników TA102, TA103, TA104 jedyny sterownik w tego rodzaju obudowie który, prawie bez modyfikacji pasował do PCB zaprojektowanej do sterowników w tego rodzaju obudowie (plastikowe pudełko z PCB i elementami SMD).

Do wszystkich zainteresowanych:

Mam gdzieś na magazynie jeden sterownik TA105, kilka, ale nie pamietam ile TA3020, oraz oryginalny wzmacniacz Tripatha na TA3020. Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt mailowy.

Pozdrawiam,

Andrzej Matusiak

Tak wygląda wnętrze (po zdjęciu plastikowej obudowy) sterownika TA0105A

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.