Skocz do zawartości
IGNORED

Nie wiem co zbudować-projekty,pomóżcie!!

arczar

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedżcie mi co to za głosniki!? Wygladają jak Dynaudio. Znalazłem je w madisound. za 65$ :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tytaj jest ich więcej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo coś rozmiarów Seasa CA22RNX i jets nazywanie niskośredniotonowy(!):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

F8(ten żólty) nadaje się nawet to cięcia 1,7kHz-2,2kHz. D6.8(ten jak dynaudio) również do 2way raczej się nadaje tylko nie wiem jak by to było z D8.8(ten większy"dynaudio") i M8A(pomarańczowy z wklęsła kopułką). Pytanie to zwłaszcza to misomora ale też do innych. Ogólnie mówiąc mogą być to fajne głosniczki;)

HiVi to chińskie głośniki, niektóre serie są wzorowane na Dynaudio, jak na razie w pomiarach zniekształceń wypadały w miarę dobrze, choć bez rewelacji. Ich wstęgi za to są beznadziejne.

M8a do 2-way się IMHO nie nadaje z racji break-up już przy 2kHz, chyba że z jakimś bardziej szerokopasmowym przetwornikiem w rodzaju Bohlender Graebener Neo8PDR (wstęga, ale jego mniejszy brat Neo3 był do jedyną wstęgą z sensownymi zniekształceniami spośród tych których pomiary widziałem) i podziałem 1kHz. F8 wygląda znacznie lepiej, choć nie wiem po co im było aż 35g masy ruchomej przy cewce tylko 35mm średnicy. D8.8 się raczej na pewno nie nada bo ma Mms powyżej 50g jak również wczesny roll-off.

Ogólnie Seasy podobają mi się bardziej i jak będę robił 2-way na 22cm wooferze to będzie to raczej CA22RNX.

Czyli nic ciekawego...moze nie licząc tego D6.8. A więc jak juz to on albo SEAS?? Z tego co wiedze ty raczej bardziej za seas-em jesteś. A cena podobna więc raczej wygrywa seasCA22RNX

Posiadam dwa głośniki Visatron W100S więc mógłbym zrobić konstrukcje trojdrożną np na CA22RNX+W100S i kopólka na 27tdfc. Co ty na to? Mógłbym wtedy również zastosować linie transmisyjną i nie miałbym chyba problemów z antyrezonansami bo wtedy pracowałby już Visaton(Podział musiałby być np. 100-100Hz). Tylko nie wiem czy wtedy nie lepiej byłoby zastosować lepszego niskotonowego głosnika który nie musiałby juz mieć dobrej ch-ki aż do 1,5kHz.Jego cena nie mogłaby przekroczyć 70E chyba ze tam o te 5E(a wysokotonówka do 30E-czyli raczej coś z seasów chyba zę macie inne propozycje). W LT raczej wchodzi w grę tylko 3way bo w 2way wyeliminowanie antyrezonansów jest bardzo trudne.

Cytaty o lini transmisyjnej na temat mego problemu:

""Największym problemem funkcjonowania obudowy z wytłumionym labiryntem – „linii transmisyjnej” są antyrezonanse, pojawiające się gdy fala promieniowana przez tylną stronę membrany zostaje tak przesunięta w fazie na drodze do wylotu labiryntu, że jest wypromieniowana w fazie przeciwnej do fazy promieniowania przedniej strony membrany (zjawisko to występuje, gdy w labiryncie „układają się” pełne długości fali, kiedy wylot labiryntu promieniuje w fazie z promieniowaniem tylnej strony membrany).

Podstawowym zabiegiem przeciwdziałającym jest wytłumienie, które jednak nie spełnia swojej roli doskonale. Podczas gdy skuteczne jest w zakresie kilkuset Hz, to szczególnie niekorzystnie zaznacza się pierwszy antyrezonans, występujący w zakresie stukilkudziesięciu Hz. Jego dokładne położenie zależy od długości labiryntu - linii transmisyjnej. Niestety, przesuwanie w kierunku częstotliwości wyższych - poprzez skracanie labiryntu nie jest wskazane. Dla uzyskania dobrego przetwarzania najniższych częstotliwości linia musi być odpowiednio długa, co lokalizuje pierwszy antyrezonans dość nisko i czyni walkę z nim trudniejszą.(W przykładzie w poprzedniej części, przy tunelu o długości ok. 2,9 m, dającym zysk sprawności przetwarzania w zakresie 20 -100 Hz, antyrezonans występuje w okolicach 120 Hz). Poza wytłumieniem pozostaje kilka innych sposobów, mogących w mniejszym lub większym stopniu pomóc w rozwiązaniu tego problemu.

Najlepszym z nich jest stosowanie głośnika niskotonowego w obudowie z labiryntem w sytemie wielodrożnego zespołu głośnikowego, w którym głośnik średniotonowy, a w zasadzie nisko-średniotonowy (szczególnie w układach czterodrożnych) przejmuje przetwarzanie od częstotliwości, przy której głośnik niskotonowy pracowałby w antyrezonansie labiryntu. Niska częstotliwość podziału między głośnikiem niskotonowym, a nisko-średniotonowym wymaga zastosowania dużego - najpewniej 16 cm głośnika nisko-średniotonowego, o niskiej częstotliwości rezonansowej i innych parametrach umożliwiających zastosowanie go w takiej roli. Oczywiście, pracuje on w odseparowanej, zamkniętej komorze obudowy tak, że na jego działanie w żaden

Zupełnie inną metodą jest powiązanie działania linii transmisyjnej z dolnoprzepustowymi właściwościami obudowy, z otworem (bass-reflex). Jeśli za głośnikiem niskotonowym znajdować się będzie komora z otworem, to przez otwór do labiryntu promieniowane będą częstotliwości tylko zakresu ograniczonego częstotliwością rezonansową układu bass-reflex (podatność powietrza w komorze - masa powietrza w otworze). Dopiero tak przefiltrowana energia tylnej strony membrany, w zakresie częstotliwości poniżej pierwszego antyrezonansu labiryntu, przedostaje się do tunelu i zostaje wypromieniowana przez wylot. Wyższe częstotliwości, które byłyby promieniowane przez wylot w fazie przeciwnej do fazy promieniowania przedniej strony membrany, zostają „zatrzymane” w komorze. Przednia strona membrany może pracować w szerokim zakresie częstotliwości, nie niepokojona przez antyrezonanse labiryntu, wzmocniona w swoim działaniu przez pierwszy, pożyteczny rezonans ćwierćfalowy i półfalowy (rys. 41).

Można taką konstrukcję konsekwentnie rozpatrywać, jako obudowę z linią transmisyjną, biorąc pod uwagę przekrój tunelu i odległość od tylnej strony membrany do wylotu tunelu, i obliczać wynikające stąd rezonanse i antyrezonanse labiryntu. Można też całość rozważać jako bass-reflex, uwzględniając pojemność komory za głośnikiem i średnicę wraz z długością tunelu, i obliczać częstotliwość rezonansową tak opisanego układu bass-reflex. Dzięki dużej powierzchni wylotu (w przybliżeniu równej powierzchni membrany) działanie układu rezonansowego bass-reflex jest bardzo efektywne (powierzchnia typowego otworu równa się najczęściej tylko 10 – 20% powierzchni membrany, co wynika m.in. z ograniczonej długości tunelu). Dzięki długiemu tunelowi przekrój może być tak duży, a także nie występuje gwałtowny spadek sprawności przetwarzania poniżej częstotliwości rezonansowej układu bass-reflex, typowy dla klasycznych obudów tego typu z krótkim tunelem.

Poniżej częstotliwości rezonansowej bass-reflex tylna strona membrany przepompowuje powietrze przez tunel, a przy bardzo krótkiej drodze od tylnej strony membrany do wylotu, przednia strona i wylot tunelu pracują wówczas w przeciwfazie. Przy bardzo długim tunelu faza zostanie korzystnie przesunięta, zgodnie z podstawową zasadą działania obudowy labiryntowej.

Obudowa tego typu jest od wielu lat stosowana przez firmę TDL. Reklamuje ona swoje konstrukcje jako obudowy z linią transmisyjną, chociaż przypominają one swoim działaniem obudowy bass-reflex, w co najmniej równym stopniu.

Możliwych jest wiele wariantów pośrednich, bliższych obudowie bass-reflex lub klasycznej linii transmisyjnej, w zależności od tego, czy wejście do tunelu jest mniej lub bardziej zaznaczone w stosunku do komory znajdującej się za głośnikiem. W projektach obudów firmy ISOPHON (przeznaczonych do samodzielnego wykonania), zwężenie się przekroju do wielkości powierzchni membrany następuje dopiero w połowie długości tunelu i chociaż nie jest tak gwałtowne jak w obudowach TDL, to jednak pierwszą część labiryntu można uznać za komorę o określonejobjętości ""

Misiomor może troche odbiję od kursu podłogówek ale istotnie interesuje mnie monitor. Od 2 dni fascynuje się Usherami x-718 i x-719 i bardzo mnie kręci żeby popełnić takie kopie (ewentualnie na morelu jako gwizdku).

Z tego co sie doczytałem to największe monitory Ushera?? Teraz zastanawia mnie tylko ich brzmienie choc na forum sa bardzo chwalone podobnie jak w teście Audio magazynu.

Jeśli chodzi o LT to bardzo ciekawy jest pomysł komory za głosnikiem z otworem bassreflexu który odfiltrowuje pasmo np. do 100Hz i dzięki temu linia wmocni ten zakres a w wyższych częstotliwościach przód memebrany będzi grał nie niepkojony przez antyrezonanse LT. Jeszcze raz pytam o te przetworniki-czy do 70E znajdzie się cos lepszego na bas a do 30E jakiś lepszy tweeter(przypominam że ma brzmiec łagodnie i delikatnie ale nie tracąc szczególowości-a więc aluminiowe itp. kopólki odpadają-za ostre brzmienie). Bo srednie mam=W100S

Jesli chodzi o basowce znalazłem takie trzy duńskie propozycje:

PL22WR:

Ukryta Zawartość

M25WO-49-08:

Ukryta Zawartość

M22WR-09-08:

Ukryta Zawartość

Wszystkie śą poniżej 70E :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co sadzicei o tej M22WR?? Trudno ją zestroic-jak dobre zejscie to impuls do bani! Chociaż widziłem konstrukcje na niej na tym forum i podobno według właściciela w 37l super się sprawuje... NAjłatwiej zestroic CA22RNX. A co myśliciw o tej PL22?? Nie widziałem jej jeszcze nigdzie-jak by było ze strojeniem??

Ariel

Jeśli dwudrozna/tania na 20 cm basie to czemu nie cos takiego:

Ukryta Zawartość

?

Ukryta Zawartość

Jakiś seas metalowy i peerlees

Ukryta Zawartość

> 830869 HDS-205 Nomex 40.68 euro

A seas też chyba nie więcej niż 30 euro

Ukryta Zawartość

>Jakiś seas metalowy i peerlees

>

Ukryta Zawartość

>> 830869 HDS-205 Nomex 40.68 euro

>A seas też chyba nie więcej niż 30 euro

Co do tego HDS-a nie jestem pewien czy to on. Oni podali -3dB przy 33Hz- Ciekawe w jakiej obudowie.... f3 w 36l strojonych na 32Hz to 39Hz.

Ukryta Zawartość

Ariel616, 29 Kwi 2006, 21:08

>Ja mam poprostu artykuł w wordzie na temat Obudów głosnikowych(46 stron) i tam jest wszystko o LT

>Jak chcesz to podaj maila to ci prześle.

No przeciez podałem maila - jest w "o mnie" :)

Ariel616, 29 Kwi 2006, 21:21

>Co do tego HDS-a nie jestem pewien czy to on. Oni podali -3dB przy 33Hz- Ciekawe w jakiej

>obudowie.... f3 w 36l strojonych na 32Hz to 39Hz.

Nie no faktycznie... pomyliło mi sie z tym... :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ariel616:

Po pierwsze, to Visatony serii Wxx0S to konstrukcje technicznie niezbyt zaawansowane. Co prawda nie wiem czy 2-way na CA22RNX z 27TDFC zagra lepiej niż 3-way z W100S dołożonym w środku (być może jednak nie - sporo zależy zresztą od zwrotki) ale gdybym miał robić sam takie 3-way, to wykorzystałbym fakt że mogę wyżej sięgnąć gł. stożkowymi i jako gwizdek dałbym coś mniejszego i lepszego w najwyższej oktawie - np. Seasa 22TAF/G. A i tak uważałbym W100S za najsłabsze ogniwo systemu, i co gorsza odpowiedzialne za środek - wolałbym już dołożyć parę $ na CA12RCY.

Druga sprawa - 33mm napęd Peerlessów HDS gorzej radzi sobie w basach a lepiej na środku niż odpowiednik zastosowany w Seasach z cewką 39mm. Tak więc w roli basowca Seas będzie IMHO lepszy. A W100S nie ciąłbym niżj niż 300 - 400Hz, inaczej będzie ostro zniekształcał. Baffle step zresztą wyjdzie w okolicach 300Hz więc podział można przeprowadzić prawie podręcznikowo (2nd L-R dla woofera, 1st But przesunięty trochę wyżej niż fp dla średniego), tyle że z obniżeniem efektywności średniotonowca około 6dB poniżej woofera. Jeżeli chcesz linię transmisyjną i cięcie poniżej antyrezonansu to jako średniotonowca użyłbym CA18RNX - i całość wyszłaby podobnie do ESA Minotaur.

Sredniotonowiec w styllu CA18RNX jest za drogi wolałbym już zastosować M18WH a na niskie.... i tu jest problem w LT CA22RNX(trochu drogi jeśli kupowac jescze średnio-niskotonowca) albo M22WR lub PL22WR(nie ma zadnej wzmianki na forum o tym głosniku). Lub coś innego w miare taniego najlepiej w okolicach 55E

Ariel616:

PL22WR jest drogi, ma śmiesznie niskie Xmax=4mm i pewnie dlatego jeszcze nie widziałem opublikowanej konstrukcji na nim. Po prostu większość konstruktorów odrzuca go na etepie wyboru przetworników. Wydaje mi się że jego parametry zostały celowo pogorszone, żeby nie wchodził w drogę Scanspeakom - i nie wiem po co jeszcze trzymają go w katalogu skoro Seas oferuje głośniki 22cm z Xmax=6-7mm w podobnej cenie.

Z kolei M22WR za mojej pamięci nigdy nie występował w oficjalnych katalogach Vify, na stronie Tymphany nie ma go ani w zakładce Peerless V-line ani w Datasheets Archive. wygląda on na produkcję OEM zamawianą przez producentów gotowych kolumn, a także przez niektórych dystrybutorów - podobnie zresztą jak M26WR oraz M18WH.

W sprawie tej linii transmisyjnej - nigdy czegoś takiego nie budowałem i zresztą nie planuję, ale to i owo przeczytałem - jeżeli chcesz zwalczyć antyrezonanse to możesz zawsze wytłumić linię. Będzie to skutkowało osłabieniem basu, podobnie jak umieszczenie głośnika gdzieś w środku linii również stosowane dla osabienia antyrezonansów (tak żeby fala odbita głośnik - początek linii - wylot linii miała istotnie dłuższą drogę niż fala głośnik - wylot linii), ale w obu tych przypadkach unikniesz konieczności kosztownego w częściach zwrotnicy i głośnikach średniotonowych podziału 100Hz.

Gdybyś próbował zrobić coś podobnego do ESA Minotaur (a więc linia transmisyjna subwoofera niewytłumiona żeby dostać jak najwięcej niskiego basu i podział przed pierwszym antyrezonansem) to musisz zastosować średniotonowca o mocy i efektywności takiej jak woofer albo i większej (ESA zastosowali 25W8565 i 18W8545K - oba z bardzo podobnym napędem i efektywnością). Kiedyś na stronie ESA był opis Minotaura ale niestety zniknął a ja go sobie nie skopiowałem do mojego archiwum. M18WH do CA22RNX pasował raczej nie będzie (bo ma cewkę o mniejzej średnicy i znacznie niższą efektywność), wydaje mi się że d'Appolito na dwóch CA15RLY z rezystorem obniżającym efektywność i podnoszącym Qts mogłoby się sprawdzić w tej roli.

Tak czy siak wykręcona linia transmisyjna bez wytłumienia (a więc podział przy 100Hz) kosztuje dużo (części zwrotki i średniotonowce jak już pisałem), a obudowa zamknięta na dobrym głośniku da IMHO więcej basu o porównywalnej a nawet lepszej jakości i przy mniejszej skrzynce niż linia transmisyjna. BR pozwoli jeszcze zmniejszyć obudowę i zastosować mniejszy głośnik przy podobnym zejściu i SPL basu. Dlatego nie interesują mnie linie transmisyjne.

Więc już nie wiem.... CA22RNX 2 way czy może jednak zaryzykować i jakiś pożadny bas+coax(razem do 115E/na kolumne)??? A moze 3way na L22RN4X/P (H1208)+ jakiś seas lub vifa(srednie)+xt19 lub dx25(wolałbym dx25 bo taniej i przy 3 way na wysokich musiałbym oszczędzić na rzecz basu i srednich). TO chyba tyle propozycji....Chyba ze coś jeszcze na HDS205 PBB w 3way-on jest w miare tani (41E) i wtedy można by jeszcze coś pokombinować z resztą pasma. ALE ja NIEZDECYDOWANY JESTEM;););]

Jeszcze interesująca jest ta konstrukcja Harpii na HDS205 EXCL:

Ukryta Zawartość

Tez łatwo jest ten głosnik zestroic(jak CA22RNX). Za to L22RN4X/P (H1208) ma najlepsze zejscie... Ale do 2way się nie nadaje

Ukryta Zawartość

misiomor, 30 Kwi 2006, 14:06

>Kiedyś na stronie

>ESA był opis Minotaura ale niestety zniknął a ja go sobie nie skopiowałem do mojego archiwum.

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

Wysłałem już te arykuły!

misiomor:

Szczerze mówiąc to najbardziej odpowiadałoby mi użycie tego w100s. Do tego L22RNX/P lub L22RNX4.. a na góre xt19 lub xt25. Obudowa normalna(czyt.bassreflex). L22RNX/P jest tańszy i ma niższe zejście-w 50l f3=32Hz przy zadowalającym impulsie!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.