Skocz do zawartości
IGNORED

Nie wiem co zbudować-projekty,pomóżcie!!

arczar

Rekomendowane odpowiedzi

Chce zbudowac kolumny i mam kilka propozycji. Szczerze mówiąc nie wiem na co się zdecydować. Najpierw przedstawie swoje propozycje:

1) 2way na SS18W8535+vifa DX25 w przedstawionej obudowie:

2) 2.5way na M18WH+vifa DX25 lub XT19 w obudowie SF Grand piano Home albo na 0.5 drogiM18wh a na średnie xg18wh

3) 3way na Vifa MG22WO(45Euro)+M18WH(39E) lub coś innego do 40E+ Vifa dx25

P21WO-39/08(52.26E)

M21WO-39/08(50.60E)

HDS-205 PPB(41.98E)

HDS-205 Nomex(40.68E)

Załącznki przedstawiają jakie obudowy mnie interesują-tzn. chodzi tylko i wyłącznie o wygląd.

2)SF Grand Piano Home

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1)SCAN+vifa

Ukryta Zawartość

3) 3way:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ZAleży mi na basie i łagodnych wysokich. Słucham wszystkiego od klasyki instrumentalu przez pop, jazz rock aż po techno i to właśnie ono stanowi 30%mojej muzuki a nasępne 30% instrumental w stylu Kitaro a reszta to poprostu muza z radia. Łagodne wysokie dlatego bo nie lubie w techno piaszczystych wysokich-wole je złagodzić. Bas ma być słychać nawet przy cichym słuchaniu-ma byc go tyle co z 2xArn226 i tak niski albo i niżej(wiem że porównanie tego shitu do Vif i Scana to śmiech na sali ale niestety arn-a duzo osób słyszało i taka ilość basu mi wystarczy choć nie powiem ze mogłoby go być wiecej i niżej). Pokój to jakieś 18-20mk2

Pomóżcie!! Na przetworniki mam 850zł-mam znajomego w Holandii i on może mi głosniki sprowadzić bez kosztów przesłylki-poprostu za sklepową cene.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drogi jest ten Visaton! Vify, Perleesy i scany mają tą zalete że można je z Holandii załatwic.... A ja wszystkirgo słucham a nie tylko techno! Ten scan mi się podobao-wszyscy piszą że ma potężny baas;) Prosiłbym wszystkich o rozważenie wszystkich projektów i wypowiedzenie sie na ich temat albo inne propozycje proszę....

A można by zastsowac też taką obudowę:

Ukryta Zawartość

Wtedy można by wtedy 2way na m21wo+seas27tdfc czyli projekt Vifa tower.Basu nie powinno brakowac.

Ukryta Zawartość

Wypowiadajcie się oczywiście dalej-najlepiej na temat również reszty konstrukcji ale powiedzcie mi czy ten Aurum Cantus będzie miał bas jak ta Vifa M21WO???

Oczywiście chodzi o tego auruma:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może:

HDS-205 NOM (P830869)

Ukryta Zawartość

D75MX-31-08

Ukryta Zawartość

XT19TD-00-04

Ukryta Zawartość

Obudowa pochylona do tyłu - D75MX nad wysokotonówką...

Ale ja nie wiem czy to dobry pomysł. Tak tylko strzeliłem :))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta oferta JFSebastian trochę za droga i jakos do mnie nie przemawia.... Wypowiedźcie się prosze na temat reszty projektów i ich opłacalności-który wybrać. Ten Wypowidzcie się na temat tego Auruma i scana-co do basu oraz co do tamtych projektów 3way.

mam jeszcze propozycje seasów:

1288-ca22rnx albo ca21rex w 2way lub jako bas w 3way-dane tych głosników można znaleźc tu:

Ukryta Zawartość

A jesli chodzi o te Aurumy to mam oprocz A180F1 jeszcze wersje F1s czykli dwucewkową;

Ukryta Zawartość

Oczywiście przy seasach kopułka którą można nisko ciąć np. 27tdfc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo jeszcze seas 1208-L22rn4x/p:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ariel616:

M21WO39 ma membranę z papieru. Podobny koncepcyjnie jest Seas CA22RNX, tylko ma troche inaczej rozłożone rezonanse membrany. M21WO39 wychodzi z produkcji więc Seas jest IMHO opcja bezpieczniejszą (choć na M21 jest gotowa konstrukcja - Vifa Tower). Cały czas chodzi mi po głowie kolumna na CA22RNX + 27TBFC/G z podziałem na 1.5 - 1.7kHz ale nieprędko się pewnie za nią zabiorę.

L22RNX/P ma jak na mój wkus za dużo peaków break-up, możę być kłopotliwy w filtracji, raczej na pewno skorzystałby na zastosowaniu pochyłej ścianki. MG22 bywał stosowany w 2-way ale nie pamiętam linków. IMHO ma on jednak za wysokie Mms do 2-way.

Dzieki za konkrety misiomor, a Mg22Wo bym zastosował do 3way z jakimś średniakiem do 45E. A co sadzisz o tej MG22Wo?? Ma bardzo niskie fs=21Hz!!! Jak widzisz moje tyby obudów mają właśnie pochyłe ścianki więc L22RNX/P można by zastosowac.A co byś polecił??CA22RNX czy L22RNX/P?? A może któraś z tych trjdrożnych kolumn jakie podałem?? Bardzo ciekawią mnie i "pociągaja głośniki coaxialne. co byśc powiedział na MG22Wo+jakiś coax seasa??

Na coax'ach Seasa popełniłem monitorki i mógłbym nawet pomóc ze zwrotką, charakterystyka tweetera "utubionego" membraną jest dość parszywa i trzeba się umiejętnie zabierać za filtr (i słuchać pod kątem od 10 do 30 stopni). IMHO najlepsza kombinacja by wyszła z L26RFX/P (może nawet w obudowie zamkniętej) albo może z CA22RNX, przy podziale 250Hz (niestety dużo $ na cewki i kondy). Ostrzegam - jakość takich np. wysokich można dostać lepszą z normalnych gwizdków, zmieszczenie gwizdka w nabiegunniku woofera niestety oznacza pewne kompromisy w jego konstrukcji. Coax'y nie są dla wszystkich - to trzeba usłyszeć (a więc jest element ryzyka). Ja ich osobiście za złe nie uważam (bez wnikania w szczegóły - o brzmieniu dyskutować nie lubię). Nie przyjmę jednak odpowiedzialności za ich polecenie - degustibus...

MG22 ma może niski rezonans ale jego Qts jest również niskie więc rewelacyjnego zejścia bym się nie spodziewał (Fs/Qts wychodzi jednak wysoko, wyżej niż np. w CA22RNX). Do tego trudno byłoby mu stroić BR, a najodpowiedniejsza membrana bierna (Scan 25W0) jest droższa niż sam głośnik. Jest za to dobry do niskich podziałów, bo nawet duża rezystancja cewki (choćby 1ohm) w szereg nie spowoduje podniesienia mu Qts do jakichś dużych wartości.

Jeżeli chodzi o wybór między L22RNX/P oraz CA22RNX (do 2-way) to IMHO raczej CA. Filtrowanie "szczoty" na SPL L22RNX/P może przyprawić o ból głowy.

tutaj jest 3-wayt na CA

Ukryta Zawartość

jednak sa to gigantyczne monitory.

Misiomor z tego co napisałeś to łatwiej zaaplikowac ca22 i otrzymamy z niego lepsze zejście. Czy uważasz ze spisze się lepiej od ex22 lepiej jeśli chodzi o bas (jeśli nie zwracać uwagi na cenę).

Ukryta Zawartość

Coax również będzie pewnie drogi....:[ Czyli 2way na CA22RNX+27TDFC albo 3way również na CA22RNX+jakis fajny sredniak do 40-45E. A L26RFX/P za drogi!-104E!!

Co ty na to?? A jak by było przy tej konstrukcji (CA22RNX+27TDFC) z basem? Więcej niż ze SS18W8535??

Placek:

Nie wiem co to znaczy dla Ciebie "spisze się lepiej w basach". Jeden lubi zniekształcenia o określonym profilu a drugi nie. Z tego co wiem o napędach Seasa, w zakresie basu możemy spodziewać się niższych zniekształceń z CA22. Na środku IMHO role się odwrócą.

Ariel616:

Z technicznego punktu widzenia Seas CA22RNX raczej dostarczy więcej basu niż 18W8535 (który radzi sobie jednak bardzo dobrze jak na swoje teoretyczne Xmax).

Faktycznie Misiomor mało to precyzyjne stwierdzenie. Tak na prawdę daleko mi do dudnienia czy wyburzania ścian.Lubie bas niski ale dobrze kontrolowany, mięsisty może momentami natarczywy. Takie włąsnie chciałbym złozyc monitory , wybrać przetwornik który uwydatni dół nawet przy zasilaniu z amplitunera rzędu 50W rms.

Placek:

Fs i Qts rozważane głośniki mają dość podobne, Excel ma wyższą masę ruchomą (oznacza to mniejsze Vas przy danym Fs) i dlatego będzie trudniej dostroić mu BR tak żeby bas był dobry impulsowo (a być może również kontrolowany wg Twoich kryteriów) bo będzie wymagał mniejszej objętości dla osiągnięcia dobrego impulsu.

CA22RNX ma nieco wyższą efektywność równą 0.44% wobec 0.33% dla Excela. Tak więc będzie ściągał mniej mocy przy danym SPL.

Z punktu widzenia basu (zniekształceń i impulsu w BR) a także wymagań mocowych CA22RNX wygląda na lepszy, co nie znaczy że mając porównanie stwierdziłbyś to samo. Z kolei Excel na pewno będzie mniej zniekształcał na środku.

Jednym słowem wychodzi że chyba lepiej najpierw potestować z CA22 ponieważ jest tańszy i zbliżony do EX.

Misiomor masz może propozycję jaką zastosowac tu obudowę, jaka dobrac górę i jaki litraż. projekt jest dla mnie kompletną nowością a materiałów na sieci bardzo mało. Chciałbym by były to monitory nie większe niż Paradigmy 3

>Misiomor masz może propozycję jaką zastosowac tu obudowę, jaka dobrac górę i jaki litraż. projekt

>jest dla mnie kompletną nowością a materiałów na sieci bardzo mało

Podpisuje sie pod prośbą Placka:) Wysoki to chyba tylko i wyłącznie 27TBFC/G albo coś z gruby 27TDFC.

U mnie obudowa by raczej w ten sposób wyglądała(pochylona scianka):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Placek:

Jeżeli mają być monitory, to się źle zrozumieliśmy. CA22RNX wymaga obudowy raczej dużej, IMHO najlepiej będzie się czuł w 40dm3. z kolei Excela można próbować zastosować nawet w obudowie 25dm3 (być może z membraną bierną SP22R), choć Trym ma obudowę 34dm3 netto.

Paradigm Monitor 3 ma objętość wewnętrzną równą 16dm3, więc nie bardzo wyobrażam sobie 22cm midwoofer przy takich założeniach.

W kwestii aplikacji CA22RNX w 2-way - zaczynałbym od obudowy 40dm3 netto (bassreflex 7-8cm średnicy, zagięty lub na dolnej ściance), ze skośną przegrodą u góry oddzielającą gwizdek (27TBFC/G lub 27TDFC). Przednia ścianka pioniowa lub pochylona bardzo lekko (do 5 stopni) zwłaszcza gdyby gwizdkiem miał być 27TBFC/G. Tweeter można spróbować dać niecentralnie - tak żeby odległości od górnej oraz bocznych ścianek układały się np. w proporcję 0.8:1:1.25.

Co do zwrotki, to nie będę oryginalny twierdząc że dopiero po zmierzeniu będzie można ją dopracować, ale tak na początek zaczynałbym od podziału 1.5 - 1.7kHz, trzecim rzędem dla gwizdka i 1st order + RLC dla woofera (chyba że zmierzone przebiegi faz takie coś uniemożliwią).

Ogólnie rzecz biorąc sprawa jest dość ryzykowna - 22cm w roli midwoofera. Vifa M21WO39 zbierała jednak niezłe recenzje od wszystkich którzy się odważyli zastosować ją w 2-way a Seas CA22RNX wygląda na podobnego konstrukcyjnie (choć prawdopodobnie ma mniej rezonansów poniżej 1.5kHz a za to break-up przy 3kHz jest nieco silniej zaznaczony).

A więc obudowa która podałem by się nadawała-40l+skośna przegroda dla 27TDFC albo 27TBFC/G. Żeby tamta obudowa fajnie wyglądała to niewiem czy wystraczy 5stopni-więc może 27TDFC(tańszy i scianke można by bardziej pochylić). Tweeter oczywiście niecentralnie tak jak mówisz. I piękny zestawik do każdego rodzaju muzyki z nietuzinkowym wyglądem;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.